Yhteiskunta

Mies heittäytyi vaimonsa auton eteen estääkseen tätä äänestämästä: 10 käsittämätöntä ylireagointia – osa 2

Julkaistu

Tämän listan aiheena ovat ylireagointiin taipuvaiset draamakuninkaat ja -kuningattaret, jotka ovat käsitelleet asioita jokseenkin yliampuvasti.

Listafriikki esittelee sekä tuoreita että historiallisia tapauksia, joissa ihmisten reaktio tapahtumiin on ollut tilanteeseen nähden varsin kohtuuton. Oliko näissä tilanteissa tarpeen menettää malttinsa näin totaalisesti? Vai oletko sitä mieltä, että draamailijoiden suhtautuminen ja käytös oli ymmärrettävää?

Kaikilla varmasti on lähipiirissä ihmisiä, jotka hieman muita useammin järjestävät kohtauksia. Toivottavasti kellään ei kuitenkaan ole aivan samalla tavalla ylireagointiin taipuvaisia läheisiä kuin tällä listalla tulee vastaan!

Lista julkaistaan kahdessa osassa, joista tämä on jälkimmäinen. Ensimmäiset viisi tarinaa melko voimakkaasti asioihin suhtautuneista henkilöistä voit lukea tästä:

Kohtuutonta draamailua!? 10 käsittämätöntä ylireagointia – osa 1

Advertisement

Huiskuselkkaus johti yli vuosisadan kestäneeseen siirtomaakauteen

Ottomaanien valtakunnan provinssina satojen vuosien ajan ollut Algeria joutui vuonna 1830 Ranskan valloittamaksi, koska paikallinen hallitsija huitaisi ranskalaista diplomaattia huiskulla.

Absurdilta kuulostava syy-seurausketju sai alkunsa ”huiskuselkkauksesta” vuonna 1827. Algeria oli tuolloin ottomaanivaltakunnan provinssi, jonka hallitsijana toimi Hussein Dey. Dey neuvotteli ranskalaisen konsulin Pierre Devalin kanssa vanhoista veloista, jotka Ranskalla olivat rästissä. Ratkaisua ei kuitenkaan toistuvista tapaamisista huolimatta ollut syntynyt.

Kesken erään neuvottelutuokion tunteet pääsivät kuumenemaan ja Deval kutsui Deytä muslimeja halventavalla haukkumasanalla. Ottomaanihallitsija ei ottanut solvauksia vastaan mukisematta vaan huitaisi Devalia kärpäshuiskulla, joka toimi myös käsikäyttöisenä tuulettimena.

Ranskan kuningas Kaarle X vaati Hussein Deyltä anteeksipyyntöä törkeästä kunnianloukkauksesta, mutta koska sellaista ei kuulunut, oli kruunupää sitä mieltä, että välikohtaus antoi tarpeeksi pätevän syyn hyökätä Algeriaan. Oliko ilmassa havaittavissa ylireagointia?

Miehitys kesti yli sata vuotta ja päättyi lopulta vapaussodan jälkeen vuonna 1962 Algerian itsenäistymiseen.

Stalin tappoi taiteilijoita, jotka maalasivat todenmukaisia muotokuvia

Neuvostoliiton johtaja Josif Stalin on epäilemättä yksi maailmanhistorian julmimmista ja raaimmista diktaattoreista, jonka hirmuhallinnon alla kuoli jopa 9 miljoonaa ihmistä.

Advertisement

Stalin suhtautui omaan julkisuuskuvaansa pakkomielteisesti ja halusi antaa itsestään kuvan suurmiehenä – myös fyysisten ominaisuuksiensa puolesta. Miestä kuitenkin kismitti hänen oma lyhyytensä, sillä myöhemmin kuvista tehtyjen arvioiden mukaan hänellä oli pituutta noin 165 cm, ja lisäksi hänen vasen kätensä oli vammautunut. Hän yritti aina valokuvissa olla etäällä itseään paljon pidemmistä henkilöistä ja hänet kuvattiin usein istumassa. Lisäksi Stalin pyrki piilottamaan vasenta kättään pitäen käsivartensa puuskassa.

Patsaat ja muotokuvat hänestä tehtiin käskyjen mukaan imartelevampina eikä diktaattori ollut juuri koskaan todenmukaisiin maalauksiin tyytyväinen.

Kun eräs taiteilija sitten vihdoin viimein onnistui maalaamaan Stalinista muotokuvan, jossa mies näytti suurelta ja uhkaavalta, ja vasen käsi oli piilossa, määrättiin kaikki edeltävät maalaukset tuhottavaksi. Varmuuden vuoksi Stalin päätti vielä riistää hengen kaikilta niiltä taiteilijoilta, jotka olivat aiemmin maalanneet hänestä totuudenmukaisia muotokuvia.

Lue myös: 10 diktaattorien ruokavaliota – Näin tyrannimaiset hirmuhallitsijat söivät

Tšingis-kaani kosti viestinviejänsä teloituksen tuhoamalla valtakunnan ja tappamalla miljoonia ihmisiä

Älä tapa viestinviejää, kuuluu tuttu sanonta. Tuo kehotus ei tainnut olla tuttu Keski-Aasiassa sijainneessa Kovaresmian valtakunnassa, jossa šaahi Muhammad II teloitutti tai häpäisi mongolijohtaja Tšingis-kaanin viestinviejät vuonna 1219. Mongolivaltakunnan suurkaani vastasi ennennäkemättömällä voimalla, ja arvioiden mukaan hänen sotajoukkonsa tappoivat miljoonia ihmisiä; kolme neljäsosaa Kovaresmian väestöstä.

Tšingis-kaanin vaste oli järjetön ylireagointi, varsinkin kun ottaa huomioon, mitä kaikkea muuta oli tapahtunut aiemmin.

Advertisement

Palataan tapahtumaketjun alkuun.

Mongolit taistelivat monilla rintamilla, mutta Tšingis-kaani halusi pitää välit Kovaresmiaan kunnossa ja näki sen hallitsijan vertaisenaan johtajana, jonka kanssa olisi hyvä solmia kauppasuhteet.

Muhammad II oli kuitenkin epäileväinen, sillä mongoliarmeija kylvi kauhua ja niitti tuhoa ympäri Aasiaa. Joten kun Tšingis-kaani lähetti 500 miehen karavaanin tunnustelemaan mahdollista sopimusta mukanaan kultaa, hopeaa, silkkiä ja turkiksia kaupantekoon, uskottiin Kovaresmiassa, että joukossa oli mukana vakoojia. Koko seurue tapettiin.

Tšingis-kaani ei kuitenkaan luovuttanut eikä myöskään hyökännyt joukkonsa murhanneeseen valtakuntaan, vaan lähetti šaahia tapaamaan kolme suurlähettilästä – kaksi mongolia ja yhden muslimin. Josko korkea-arvoiset virkamiehet saisivat sopimuksen aikaan? Muhammad otti miehet kuitenkin vangiksi, ajoi mongolien parrat ja hiukset, mikä oli sanoinkuvaamaton kunnianloukkaus, ja mestasi muslimin. Teloitetun lähettilään pää kulkeutui hengissä säilyneiden, mutta syvästi häväistyjen lähettiläiden matkassa Tšingis-kaanin luokse.

Siinä siunaamassa pelätty mongolijohtaja pudotti miekkansa Pohjois-Kiinassa ja jätti loistavasti edenneet taistelut Jin-dynastiaa vastaan. Hän keräsi kasaan 100 000 miehen armeijan, tärkeimmät kenraalinsa ja poikansa ja teki hyökkäyssuunnitelman. Yhdestä teloituksesta ja kahdesta parturoinnista Kovaresmia sai maksaa kovan hinnan, kun miljoonat siviilit menettivät joukkoteurastuksissa henkensä ja valtakunnasta tuli osa Tšingis-kaanin imperiumia.

Advertisement

Mies heittäytyi vaimonsa auton eteen estääkseen tätä äänestämästä

Vaikka (aikansa eläneen) ohjeen mukaan politiikka ei ole sovelias aihe pöytäkeskusteluun, on tämä seuraava ylireagointi hyvä esimerkki siitä, miten omista arvoista ja poliittisesta suuntautumisesta on erittäin suotavaa keskustella.

Mennään vuoteen 2012 ja Yhdysvaltojen Wisconsinin osavaltioon, jossa kansalaiset vaativat aiemmin virkaan valitun kuvernöörin Scott Walkerin eroa ja uusintavaalit määrättiin järjestettäväksi.

Aviopari Jeffrey ja Amanda Radle oli asiasta keskenään vastakkaista mieltä. Jeffrey oli vankkumattomana republikaanina Walkerin kannattaja. kun taas Amanda aikoi äänestää jotakuta demokraattien naisehdokkaista. Kun Jeffrey sai tietää vaimonsa aikomuksesta, päätti hän kaikin tavoin estää tätä pääsemästä äänestyspaikalle – vaikka se olisi hänen viimeinen tekonsa.

Amandan lähtiessä kotipihasta äänestämään, ei Jeffrey halunnut ottaa sitä riskiä, että ääni olisi ratkaiseva, joten hän hyppäsi vaimonsa auton eteen. Amanda ei ollut osannut odottaa Jeffreyn naurettavaa ylireagointia, joten hän osui eteen syöksyneeseen aviomieheensä. Nousematta autosta Amanda ajoi suoraan poliisiasemalla ilmoittamaan tapahtuneesta.

Jeffrey vietiin sairaalaan hoidettavaksi saatuaan vammoja selkäänsä ja niskaansa, mutta hengenvaarallisesti hän ei kuitenkaan loukkaantunut yrittäessään pelastaa osavaltiotaan liberaalilta vallankumoukselta.

Amandan ääni ei ollut ratkaiseva: Scott Walker voitti vaalit selvästi ja sai jatkaa kuvernöörinä. Jeffrey Radle siis sai mitä halusi, mutta avioliitto päättyi eroon – ei ehkä kenenkään yllätykseksi.

Advertisement

Työnäyte Valkoisen talon yllä

Vuonna 1972 yhdysvaltalainen Robert Preston värväytyi armeijaan tullakseen helikopterilentäjäksi, mutta ei onnistunut suorittamaan harjoitusohjelmaa kunnialla läpi. Prestonin pestin oli määrä kestää neljä vuotta, joten hänet siirrettiin Marylandiin Fort Meaden tukikohtaan helikopterimekaanikoksi.

Preston kuitenkin halusi lentäjäksi ja koki nähneensä vääryyttä harjoitusohjelman aikana. Hän halusi todistaa lentotaitonsa ja päätti antaa työnäytteen korkeimmalle mahdolliselle taholle uskoen siten saavansa toisen mahdollisuuden tulla armeijan helikopterilentäjäksi. Niinpä hän eräänä helmikuisena yönä vuonna 1974 varasti tukikohdasta lähtövalmiina olleen helikopterin (kyseinen kulkuväline yllä olevassa kuvassa) ja suuntasi sillä kohti maan pääkaupunkia kohteenaan Valkoinen talo.

Washingtonissa Prestonin perässä oli jo poliiseja autoineen ja omine helikoptereineen, mutta mies todella oli taitava lentäjä ja onnistui näppärillä väistöliikkeillä sekä uhkarohkean matalalla lentämällä pakenemaan takaa-ajajia. Lopulta, salaisen palvelun tulituksen keskellä, Preston laskeutui taidokkaasti Valkoisen talon nurmikentälle.

Preston uskoi aidosti, että puolustusvoimien korkea-arvoiset upseerit ja presidentti Richard Nixon olisivat vaikuttuneita hänen lentämisestään. Mutta sen sijaan, että hänelle olisi kiikutettu työsopimusta allekirjoitettavaksi, 20-vuotias Preston sai vuoden mittaisen vankeustuomion ja muutaman tuhannen dollarin sakot. Hänet vapautettiin armeijan palveluksesta ja tuomion jälkeen hän muutti toiselle puolelle maata. Hänestä ei – yllätys, yllätys – koskaan tullut helikopterilentäjää.

Lue ensimmäinen osa: Kohtuutonta draamailua!? 10 käsittämätöntä ylireagointia – osa 1

Lue myös:

Advertisement

Suosituimmat

Exit mobile version