Yhteiskunta
Kohtuutonta draamailua!? 10 käsittämätöntä ylireagointia – osa 1
Joillakin ihmisillä on taipumusta ylireagointiin, ja tällä listalla käydään läpi näitä draamakuninkaita- ja kuningattaria, jotka käsittelivät asioita ”hieman” yliampuvasti.
Listafriikki esittelee laajan skaalan sekä tuoreita että historiallisia tapauksia, joissa ihmisten reaktio tapahtumiin on ollut tilanteeseen nähden kohtuuton. Oliko näissä tilanteissa tarpeen menettää malttinsa näin totaalisesti? Vai oletko sitä mieltä, että draamailijoiden suhtautuminen ja käytös oli ymmärrettävää?
Kaikilla varmasti on lähipiirissä ihmisiä, jotka hieman muita useammin järjestävät kohtauksia. Toivottavasti kellään ei kuitenkaan ole aivan samalla tavalla ylireagointiin taipuvaisia läheisiä kuin tällä listalla tulee vastaan!
Lista julkaistaan kahdessa osassa, joista tämä on ensimmäinen. Jälkimmäiset viisi suhteellisen voimakkaasti asioihin suhtautunutta henkilöä ovat luvassa myöhemmin.
Sulttaani valtasi Kyproksen, koska viini loppui
Selim II oli ottomaanivaltakunnan vastahakoinen sulttaani vuosina 1566-1574. Hänen isänsä tunnettiin Suleiman Suurena, mutta Selim sai vähemmän mairittelevan, mutta varsin kuvaavan lisänimen Juoppo. Selimin aikana valtakunnan asioita hoiti käytännössä suurvisiiri, sillä sulttaani keskittyi harrastuksiinsa: metsästykseen, ratsastukseen ja viinin lipittämiseen.
Selim II oli tunnettu siitä, että hän rakasti viiniä. Sulttaanin juopottelu oli yleinen vitsin aihe sekä hänen ministeriensä että alamaistensa keskuudessa. Erityisesti Selimin mieleen oli kyproslainen viini, jota ei valitettavasti ollut saatavilla hänen tarpeisiinsa nähden riittävästi. Imperiumien johtajille tyypilliseen tapaan Selimin suhtautuminen ja ratkaisu viinin loppumiseen vuonna 1571 oli kohtuuton. Hän päätti vallata koko Kyproksen, jotta pääsisi vapaasti käsiksi saaren viinitarhoihin.
On totta, että Kypros oli strategisesti tärkeä alue ja sen valloittamista pidetäänkin Selim II:n suurimpana saavutuksena. Kyproksen valloitukseen valjastetut joukot olivat kuitenkin pois muista taisteluista ja ottomaanit kokivatkin samaan aikaan ankaria tappioita Espanjaa ja Italiaa vastaan. On melko todennäköistä, että hallitsija ei itse ollut lainkaan perillä valtakuntansa asioista: Hän vain reagoi parhaaksi katsomallaan tavalla, kun suosikkiviini loppui.
Selim II kuoli vuonna 1574, kun hän liukastui humalassa – epäilemättä kyproslaista viiniä nautittuaan – märällä kivilattialla ja löi päänsä.
Ylireagointi kahdesta sentistä johtui periaatteesta
Koska lista aloitettiin historiallisella tapauksella, niin jatketaan täysin erilaisella ja tuoreemmalla ylireagoinnilla.
Listafriikki on aiemmin kirjoittanut hulluimmista oikeusjutuista, jotka kantaja on voittanut, ja tämä tapaus olisi sopinut mukaan myös sille listalle. Nyt se päätyi kuitenkin tälle yliampuvista reaktioista kertovalle listalle.
Yhdysvaltalainen Mary Bach oli vuonna 2011 ostoksilla Delmontin kaupungin Walmart-tavaratalossa ja poimi siellä koriinsa Brown ’N Serve -makkarapaketin. Paketin hinta oli dollareissa 98 senttiä eli sen aikaisella euron kurssilla 70 senttiä. Kuitenkin kassakoneen mukaan Bachille tuli makkarapaketista maksettavaa yksi kokonainen dollari. Eli kaksi senttiä enemmän kuin hintalappu antoi ymmärtää.
Kassatyöntekijä pahoitteli tilannetta ja Bachille hyvitettiin kahden sentin vääryys. Asiakas oli tyytyväinen siihen, miten asia hoidettiin, mutta myöhemmin suhtautuminen muuttui. Bachin mukaan Walmart yritti tietoisesti huijata häntä ja kertoi oikeudessa ostavansa makkaroita säännöllisesti, sillä hänen miehensä ja lastenlapsensa tykkäävät niistä. ”Walmart oli väärässä. Se kiskoi asiakkailta ylihintaa. Vaikka summa oli minimaalinen, oli kauppa silti väärässä”, kertoi Bach medialle periaatepäätöksestään haastaa tavaratalojätti oikeuteen.
Käsittämättömintä on se, että Bach voitti. Oikeus määräsi Walmartin maksamaan hänelle 100 dollaria vahingonkorvauksia ja 80 dollaria oikeuskulukorvauksia. Summa oli tietenkin tavaratalolle mitätön ja suhteellisen pieni myös verrattuna siihen, miten paljon aikaa ja energiaa Bach oli käyttänyt kahden sentin vääryyden oikaisemiseen.
Toisaalta korvaus oli 9000-kertainen verrattuna koko jupakan aiheuttaneeseen summaan, joten siinä mielessä Bachin ylireagointi ja syytteen nostaminen oli yksi historian menestyksekkäimmistä oikeusjutuista. Ja samalla yksi naurettavimmista.
Syntymämerkki oli liikaa – keisari erosi vaimostaan
Rooman valtakuntaa vuosien 218 ja 222 välillä hallinnutta Elagabalusta on kutsuttu Rooman omalaatuisimmaksi keisariksi, mikä on aikamoinen titteli joukossa, johon kuuluvat muun muassa Nero ja Caligula.
Kansalaiset pelkäsivät Elagabalusta, sillä tällä oli julman sadistisia tapoja viihdyttää itseään. Hän saattoi vapauttaa leijonia huoneeseen, jossa hänen vieraansa söivät illallista tai heittää kadulle kultaa nähdäkseen, kun sitä vauhkona keräämään tulleet ihmiset talloivat toisiaan kuoliaaksi.
Teini-ikäisenä keisariksi noussut Elagabalus oli myös tunnettu seksiseikkailuistaan, mikä herätti Roomassa pahennusta. Palvelijat kiersivät pitkin kaupungin katuja etsien miehiä ja naisia keisarin petiin ja jos tarjonta oli heikkoa, kävi Elagabalus myymässä itseään kenelle vain kelpasi; joskus naiseksi pukeutuneena. Välillä hän hurvitteli laittamalla joukon alastomia naisia vetämään häntä kärryissä ympäri palatsia ja ruoski näihin lisää vauhtia.
Ottaen huomioon kaiken edellä mainitun, joka on vain pintaraapaisu, niin Elagabalus veti kohtuuttomat pultit liittyen vaimoonsa Julia Paulaan. Avioliitto aatelisnaisen kanssa oli toki solmittu lähinnä kansan miellyttämiseksi, mutta silti: ”kaikki kelpaa” -asenteella elämäänsä elänyt nuori keisari päätti erota välittömästi naimisiinmenon jälkeen, koska Julialla oli ruma syntymämerkki.
Tragediaa jalkapallostadionilla
Urheilussa tapahtuu ylilyöntejä sekä kentillä että katsomoissa, kun peli/ottelu//kilpailu/suoritus ei suju toivotulla tavalla. Se kuuluu toki asiaan, että tunteet kuumenevat, mutta rajansa kaikella; kyse on kuitenkin vain urheilusta, vaikka se monille onkin iso osa elämää.
Fanien osalta historian katastrofaalisimmalla tavalla päättynyt ylireagointi ja päreiden polttaminen nähtiin vuoden 1964 Tokion olympialaisten karsintaottelussa. Limassa pelatussa ottelussa Peru ja Argentiina kamppailivat paikasta olympialaisiin. Estadio Nacional -kansallisstadionin katsomokapasiteetti oli 53 000 ja tuona toukokuun 24. päivänä se oli myyty loppuun. (Yllä oleva kuva on samaiselta stadionilta, mutta vuoden 2004 Copa Américan loppuottelusta)
Tuomari antoi pelissä kiistanalaisen tuomion, jossa vääryyttä – ainakin täyden stadionin mielestä – koki kotijoukkue Peru. Mielensä pahoittaneet fanit rupesivat rähisemään katsomossa ja päättivät rynnätä valtaamaan kentän. Siihen poliisi vastasi väkivaltaisin ottein ja suihkuttamalla mellakoijia kohti kyynelkaasua, mikä luonnollisestikaan ei rauhoittanut tilannetta. Ihmiset alkoivat rynnimään paniikinomaisesti ja epäonnisimmat tallautuivat muiden jalkoihin tai puristuivat stadionin metalliportteihin. Yli 500 ihmistä loukkaantui vakavasti ja ainakin 328 ihmistä kuoli – suurin osa sisäisiin verenvuotoihin tai tukehtumisen seurauksena. Poliisin luoteihin kuolleiden lukumäärää ei ole koskaan selvitetty.
Rettelöinti jatkui stadionin ympäristössä sijainneella asuinalueella, jossa jalkapallopelistä tuohtuneet perulaiset tuhosivat muiden ihmisten koteja ja muuta omaisuutta.
Kukaan katsomoon rauhallisesti istumaan jäänyt ei loukkaantunut saatikka menettänyt henkeään, vaikka hylätty maali varmasti olikin ottanut päähän.
Ylireagointi ei ole vain yksilön ominaisuus, vaan suhteellisuudentaju voi hävitä kokonaiselta virastolta. Näin kävi Yhdysvaltain kotimaan turvallisuusvirastolle alkuvuodesta 2012, kun Leigh Van Bryan ja Emily Bunting käännytettiin lentokentältä suoraan takaisin Isoon-Britanniaan.
Yhdysvaltoihin lomailemaan lähdössä ollut pari oli innoissaan tulevasta matkasta rapakon taakse ja Van Bryan kirjoittikin Twitterissä ystävälleen yksityisviestin: ”Vapaa tällä viikolla pikaiselle juoruilulle ja preppaukselle ennen kuin lähden tuhoamaan Amerikkaa”. Van Bryan oli tarkoittanut ”tuhoamisella” sitä, että aikoo juopotella ja bilettää ankarasti.
Turvallisuusvirasto ei ymmärtänyt viittausta, joten Van Bryan ja Bunting vedettiin rajatarkastuksesta sivuhuoneeseen kuulusteltaviksi. Tarkoitus oli selvittää, miten uhkaavat turistit oikein aikoivat tuhota suuren ja mahtavan Amerikan. Absurdit kysymykset lähinnä naurattivat reilu parikymppisiä lomailijoita, mutta hymyt hyytyivät, kun he tajusivat viranomaisten olevan tosissaan.
Viraston väki oli haravoinut Van Bryanin sosiaalista mediaa hyvin tarkasti ja he olivat löytäneet lisäksi twiitin, jossa mies sanoi ”kaivavansa Marilyn Monroen haudastaan” – mikä oli vitsi ja suora lainaus Family Guy -piirrossarjasta. Pariskunnan matkatavarat syynättiin läpi, mutta minkäänlaisia aseita tai työvälineitä kryptan avaamiseen ei kuitenkaan löytynyt. Tästä huolimatta Van Bryan ja Bunting lähetettiin sellissä vietetyn yön jälkeen takaisin kohti Eurooppaa.
Turvallisuusvirasto julkaisi tapahtuneesta tiedotteen, jossa Yhdysvaltojen ja sen kansalaisten suojelun kerrottiin olevan kaikessa prioriteettina. Tiedotteessa ei otettu kantaa siihen, että oliko Van Bryanin ja Buntingin käännyttäminen ylireagointia vai ei, mutta virasto halusi kuitenkin muistuttaa, että Yhdysvallat ”on vieraanvarainen ja tervetulleeksi toivottava valtio”.
Lue myös: