Elämäntapa

10 diktaattorien ruokavaliota – Näin tyrannimaiset hirmuhallitsijat söivät

Julkaistu

Veganismi, keto, paleo: Ravinto puhuttaa jatkuvasti. Mutta minkälaisilla ruokavalioilla historian pahimmat diktaattorit ovat aikoinaan jaksaneet hallita?

Monia näitä listan diktaattoreita yhdisti pelko myrkyttämisestä, ja he tekivät kaikki varotoimet salamurhansa estämiseksi. Useampi listan hirmuhallitsija oli mieltynyt ihmislihaan. Monet yrittivät syödä mahdollisimman terveellisesti. Mutta kukaan ei elänyt ikuisesti.

Nyt Listafriikki kurkistaa 1900-luvun pahimpien hirmuhallitsijoiden keittiöihin ja selvittää, minkälainen ruokavalio toimii parhaiten, kun tarkoitus on alistaa kansaa ja murhata ihmisiä. Tässä siis lista kymmenestä diktaattorista sekä heidän lempiruoistaan ja ruokailutottumuksistaan.

(Tämä lista on julkaistu ensimmäisen kerran 13.2.2020)

Jean-Bedél Bokassa

Keski-Afrikan tasavaltaa vuosina 1966-1979 julmalla tavalla johtanut Jean-Bedél Bokassa saa kunnian potkaista tämä lista käyntiin. Hän toimi virkakautensa alkuun presidenttinä, mutta diktaattorin oikeudella kruunasi itsensä keisariksi vuonna 1976. Kolmen vuoden keisariuden jälkeen hänet kuitenkin syöstiin vallasta ja syytettiin muun muassa sadasta koululaisen murhasta sekä kannibalismista.

Oikeudenkäynnissä tuli esiin todisteita Bokassan mieltymyksestä ihmislihaan. Häntä presidentin virassa edeltänyt ja seurannut David Dacko todisti nähneensä kuvia Bokassan palatsissa olleesta kylmiöstä, jossa roikkui ihmisruumiita koukuissa. Muut todistajat kertoivat nähneensä kasoittain ihmislihaa valmiina paistettavaksi.

Advertisement

Bokassan entinen kokki Philippe Linguissa todisti oikeudessa valmistaneensa presidentin toiveesta silloin tällöin annoksia, joissa oli käytetty ihmisen lihaa. Bokassa oli myös nauttinut suuresti, kun oli tarjoillut ulkomaalaisille merkkihenkilöille, esimerkiksi Ranskan presidentti Valéry Giscard d’Estaingille, ihmisen lihaa näiden tietämättä.

Bokassa tuomittiin elinkautiseen vankeuteen, mutta vapautui kuitenkin vuonna 1993 ja menehtyi siitä kolme vuotta myöhemmin. Hän ehti siinä välissä kuitenkin vielä julistautua 13. apostoliksi. Keski-Afrikan tasavalta on myöhemmin palauttanut postuumisti Bokassan arvon vedoten tämän isänmaallisuuteen. Kaikki kauheudet oli unohdettu.

Adolf Hitler

Varmaan aika monet tietävät, että natsi-Saksan johtaja Adolf Hitler oli kasvissyöjä. Sehän on tunnetusti vannoutuneiden lihansyöjien viimeinen keino puolustaa omaa ruokavaliotaan: ”Hitlerkin oli vegetaristi.” Ja se siis tekee kasvissyöjistä tuon diktaattorin kaltaisia hirviöitä? Ok…

Hitleristä tuli kasvissyöjä osin varmasti ideologisista syistä (vaikka muuten hänen maailmankatsomuksensa oli sieltä ja syvältä), mutta suuressa määrin myös pakon sanelemana. Hän koki lihan jättämisen olevan ainoa keino kamppailla kroonisia ilmavaivoja ja ummetusta vastaan.

Maailman kuuluisimman kansanmurhaajan lempiruokaa oli Petits Poussins à la Hambourg, eli pieniä kyyhkyjä, joissa on täytteenä kieltä, maksaa ja pistaasipähkinöitä. Tämä siis luonnollisesti ennen ruoansulatusongelmiin tarttumista ja kasvisruokavalioon siirtymistä. Elämänsä loppuaikoina Hitlerin ruokavalio oli jo hyvin yksipuolinen: hän söi pelkästään perunamuusia ja sellerilientä. Tarina ei kerro, auttoiko tiukka dieetti vaivoihin.

Kuten useimmat hirmuhallitsijat, niin myös Hitler pelkäsi salamurhaa. Ja olihan niitä yrityksiä useitakin, mutta valitettavasti yksikään ei mennyt suunnitelmien mukaan. Miksi Inglourious Basterds -elokuva ei voi olla totta? No mutta kuitenkin, Hitlerillä oli 15 ruoan maistajaa, jotka söivät lusikallisen jokaisesta diktaattorille tarkoitetusta annoksesta. Jos maistaja oli hengissä kolmen vartin päästä, oli ruoka turvallista Führerille tarjoiltavaksi.

Advertisement

Benito Mussolini

Italian pääministerinä ja fasistidiktaattorina vuosina 1922-1943 toimineen Benito Mussolinin ylivoimainen lempiruoka oli valkosipulisalaatti. Jos haluat kokeilla, niin se on melko yksinkertainen valmistaa: kulhollinen pilkottua valkosipulia, öljyä ja sitruunanmehua. Mussolinin mielestä tuo piti sydämen hyvässä kunnossa. Rachele-vaimon mielipidettä salaatin terveellisyydestä ei tiedetä, mutta ainakaan hän ei voimakkaan tuoksun takia pystynyt nukkumaan samassa huoneessa miehensä kanssa, kun tuo oli nauttinut herkkuateriansa.

Mussolini kertoi julkisesti vihaavansa ranskalaista keittiötä ja samaan hengenvetoon ylisti oman maansa perinteisiä ruokia. Silti hänen omalle lautaselleen ei koskaan päätynyt pasta-annosta.

Pääministeri halusi aina syödä päivällisen kotonaan vaimonsa ja viiden lapsensa kanssa (mikä mahtava perheen isä), ja oletti näiden olevan pöydässä valmiina istumassa ja ruoka kaikkien eteen tarjoiltuna, kun hän itse saapui paikalle (ja sieltä se diktaattori tuli esiin).

Mussolini kärsi koko toisen maailmansodan ajan pahasta ummetuksesta, jota hän yritti lievittää juomalla päivittäin litroittain maitoa. Ystävältään Hitleriltä ja tapaamiltaan natsilääkäreiltä hän kuitenkin salasi maidonjuonnin, koska pelkäsi sen vaikuttavan epäfasistiselta.

Ja kuka nyt sellaiselta haluaisi vaikuttaa?

Kim Jong-il

Kim Jong-il hallitsi Pohjois-Koreaa vuosina 1994-2011. Vaikka kansa eli (ja elää edelleen) suuressa talousahdingossa ja nälässä, hankki Kim Jong-il itselleen parhaita ja arvostetuimpia herkkuja ympäri maailmaa: possua Tanskasta, mangoja Thaimaasta ja kaviaaria Iranista. Hän rakasti gourmet-ruokaa. Samoin kuin nykyisenä johtajana toimiva poikansa Kim Jong-un, oli ”Rakas Johtaja” myös Hennessy-konjakin ystävä.

Advertisement

Oman maansa herkuista Kim Jong-ilin lempiruokia olivat hainevä- ja koiranlihakeitto, joita hän nautti sekä paremman immuniteetin että erektion toivossa.

Johtaja oli hyvin tarkka annoksistaan ja kaiken piti olla täydellistä. Siksi hänen ruoanvalmistustiimissään oli joukko naisia, joiden ainut työ oli käydä riisi läpi ja erotella diktaattorin lautaselle jyvät jotka olivat keskenään saman kokoisia, värisiä ja muotoisia.

Kim Jong-ilin entinen sushikokki on kertonut, että johtaja halusi raa’an kalansa mahdollisimman tuoreena; mieluiten niin, että kala vielä haukkoi ilmaa ja pyrstö heilui lautasella, kun hän aloitti syömisen.

Francisco Macías Nguema

Päiväntasaajan Guinean ensimmäinen presidentti Francisco Macías Nguema oli diktaattori isolla D:llä. Maan itsenäistyttyä ja Macías Ngueman noustua valtaan vuonna 1968, lakkautti hän kaikki puolueet paitsi omansa ja määräsi koko kansan sen jäseniksi. Kymmeniä tuhansia ihmisiä tapettiin ja jopa 150 000 lähti maanpakoon. Pientä Päiväntasaajan Guineaa on ihmisten kidutusten ja Bubi-heimon kansanmurhan perusteella nimitetty ”Afrikan Auschwitziksi”.

Macías Ngueman isä oli shamaani Fang-heimossa, jonka rituaaleihin kuului kannibalismi. Heimo ajatteli syödyn henkilön voimien ja taitojen siirtyvän suupalan mukana syöjään. Ilmeisesti presidentti harjoitti tuota heimonsa ikiaikaista perinnettä ja säilöi myös syötyjen vastustajien pääkalloja jääkaapissa.

Liharuoan lisäksi Macías Ngueman herkkua oli bhang-tee. Tuo juoma oli valmistettu kannabiskasvin lehdistä ja ibogasta, jonka juuret sisältävät psykoaktiivisia aineita eli aiheuttavat hallusinaatioita. Olikohan Macías Ngueman nauttinut tuota huumaavaa juomaa, kun hän ohjasi joulupukiksi pukeutuneet sotilaansa teloittamaan 150 vankia jalkapallostadionilla Mary Hopkinin Those Were the Days -kappaleen soidessa taustalla?

Advertisement

Vuonna 1979 Macías Nguema syöstiin vallasta ja hänet teloitettiin. Johtajaksi nousi hänen veljenpoikansa, jonka hallinnon aikana maan tila ei juuri ole parantunut. Myös presidentti Teodoro Obiang Nguema Mbasogon on raportoitu jatkaneen sukunsa kannibalistisella linjalla aivan näihin päiviin saakka.

Idi Amin

Ugandan teurastaja -nimellä tunnetuksi tullut presidentti Idi Amin oli yksi Afrikan, ellei koko maailman, pahimmista hirmuhallitsijoista. Hänen valtakautenaan 1971-1979 lähes puoli miljoonaa ugandalaista murhattiin.

Amin tarjoili hienoilla illallisillaan ugandalaisia herkkuja: erilaisia heinäsirkkoja, lentomuurahaisia ja muita hyönteisiä. Diktaattori itse rakasti kaikkea brittiläistä ruokaa, kun oli tottunut siihen palvellessaan Ison-Britannian siirtomaa-armeijassa kokin apulaisena.

Aminin kanssa läheisesti työskennellyt englantilainen Bob Astles tutustutti tämän edelleen rasvaiseen länsimaiseen ruokaan, ja kaikki lihottava pikaruoka ja pizza alkoi nopeasti näkyä hirmuhallitsijan vyötäröllä. Jouduttuaan syrjäytetyksi Amin muutti maanpakoon Saudi-Arabiaan, jossa hän ihastui paistettuun kanaan ja KFC-pikaruokaravintolaan.

Appelsiineja hän kuitenkin vastapainoksi söi jopa 40 päivässä, koska ajatteli niiden toimivan kuin luonnon oma Viagra. Syytä mieskunnon ylläpitoon olikin, koska parhaimmillaan Aminilla oli yhtäaikaa neljä vaimoa.

Ugandan teurastajaa (kuten monia muitakin Afrikan despootteja) epäiltiin kannibalismista. Ainakaan vakituisesti ihmisliha ei kuulunut Idi Aminin ruokavalioon, koska eräässä haastattelussa asiaa kysyttäessä hän vastasi tyhjentävästi: ”Se on makuuni liian suolaista”.

Advertisement

Josif Stalin

Neuvostoliiton johtajana vuosina 1920-1953 toimineen Josif Stalinin valtakautena kuoli jopa 9 miljoonaa Neuvostoliiton alueella elänyttä ihmistä ei-luonnollisista syistä (sodassa menehtyneitä ei lasketa). Miljoonia teloitettiin ”suuressa puhdistuksessa” ja maassa koettiin myös vaikea nälänhätä.

Kansan kuollessa nälkään nautti Stalin joukkoineen yltäkylläisestä elämästä. Hän ei ikinä unohtanut georgialaisia juuriaan ja nauttikin usein alueen perinteisiä saksanpähkinää, luumuja, hunajaa ja granaattiomenaa sisältäviä herkkuja. Stalinin lempihedelmä oli banaani, koska se oli eksoottisin ruoka, jota tuon ajan Neuvostoliitossa oli saatavilla.

Muille valtionpäämiehille tarjoillut päivälliset olivat Stalinille aina näytön paikkoja: illalliset kestivät tuntikausia, pitkälle aamuyöhön, ja vieraiden oletettiin syövän jotain koko tuon ajan. Yksi Stalinin henkilökohtaisista kokeista oli Vladimir Putinin isoisä Spiridon Putin.

Syömisen lisäksi hän haastoi vieraitaan juomapeleihin, joita muiden maiden johtajat pelkäsivät jo etukäteen. Päivällisillä oli aina oltava tarjolla kymmentä erilaista vodkaa tai brandya.

Mao Zedong

Kiinan kansantasavallan perustajana tunnettu ja maan kommunistijohtajana vuosina 1943-1976 toiminut Mao Zedong oli yksi Stalinin kuuluisilla päivällisillä käynyt vieras.

Advertisement

Todennäköisesti hän kuitenkin nautti Stalinin runsaasta kattauksesta, koska suurena liharuoan ystävänä tunnetun Maon tiedetään aikanaan sanoneen: ”Syön paljon ja ulostan paljon”.

Ongelmaksi matkalla oli tullut tuo lausahduksen toinen kohta. Koska Neuvostoliitossa oli tuolloin jo nykyaikaisemmat wc-istuimet, ei kyykyssä kakkaamiseen tottunut Mao saanut koko reissun aikana suoltaan toimimaan. Kaikesta tästä hän raportoi kirjeitse tovereilleen Kiinaan.

Mao ei varsinaisesti ollut lähiruoan ystävä, vaan piti kiinni omista lempiherkuistaan missä tahansa matkasikin. Hän rakasti tiettyä, vain Wuhanista saatavilla olevaa kalaa. Tuota erikoisherkkua hänelle piti kuljettaa muovipussissa satojen kilometrien päähän. Mao myös rakasti mausteita yli kaiken ja on sanonutkin: ”Et voi olla vallankumouksellinen, ellet syö chiliä.

Nicolae Ceaușescu

Romanian kommunistijohtaja Nicolae Ceaușescu toimi presidentin virassaan vuodesta 1967 vuoden 1989 teloitukseensa saakka. Hänen valtakautenaan kansan olot heikkenivät huomattavasti: elintarvikkeiden ja energian sääntelyn takia ihmiset olivat nälissään ja talvisin kylmissään. Sananvapaus oli hyvin rajoitettua eikä hallituksen vastustusta hyväksytty.

Ceaușescuan ateriat olivat pääosin hyvin terveellisiä: kasvislasagnea, kalaa, tai pihvi fetasalaatilla. Hän ei yleensä pitänyt ruoan roskiin laittamisesta ja yksi hänen lempiruoistaan olikin kokonaisesta kanasta, päineen ja jalkoineen, valmistettu romanialainen perinneherkku Tocanita de Pui cu Mamaliguta.

Ruoan pois heittäminen kuitenkin tuli aiheelliseksi, kun presidentti alkoi pelätä oman henkensä puolesta. Ceaușescuan mukana kulki aina kemisti, joka tutki ruoat myrkkyjen varalta, eikä hän suostunut syömään mitään tarkastamatonta. Lukuisilla ulkomaan matkoillaan Ceaușescua osoitti mieltään, jos hänelle tarjottiin jotain testaamatonta. Hienojenkin illalliskutsujen keskellä hänen tiedetään viskanneen vainoharhaisena lautasensa maahan ja potkaisseen sen mahdollisimman kauas.

Advertisement

Pelko osoittautui myöhemmin ihan aiheelliseksi, vaikka Ceaușescua ei loppuaan myrkyn seurauksena kohdannutkaan. Romanian vallankumouksen aikana hänet ja vaimonsa Elena otettiin kiinni, ja kummatkin tuomittiin kuolemaan syytettyinä muun muassa kansanmurhasta ja rikoksista valtiota vastaan.

Saddam Hussein

Saddam Hussein oli Irakin diktaattorina (presidentti ja/tai pääministeri) vuosia 1979-2003. Hän oli erittäin tarkka siisteydestä, ja pyyhki aina erikseen ruokapöytänsä ja ruokailuvälineensä. Hussein pelkäsi kuollakseen (pun intended) henkensä puolesta, ja kaikki hänelle tarjoiltu ruoka piti tarkistaa myrkkyjen ja säteilyn osalta.

Hussein söi pääosin terveellisesti: kanaa tai kalaa, hedelmiä ja vihanneksia sekä perinteisiä beduiinien ruokia, kuten kamelin tai vuohen maidosta tehtyä jogurttia. Herkutteluun kelpasivat vain Quality Street -makeiset.

Husseinilla oli kymmeniä palatseja ympäri Irakia, ja jokaisessa piti turvallisuussyistä johtuen valmistaa kolme ateriaa päivässä, kaikissa yhtäaikaa. Melko yllättäen myös hän itse vietti aikaa keittiössä selittäen henkilökunnalleen ruoanlaiton rauhoittavan hänen mieltään. Ainakin siinä sai omin silmin tarkkailla mahdollisia salamurhan yrityksiä.

Diktaattorilla oli tietenkin myös useita ruoan maistajia, jotka takasivat annosten turvallisuuden. Hussein oli niin kiintynyt henkilökuntaansa, että hän jopa tuomitsi suosikkipoikansa Udayn kuolemaan henkivartijansa ja ruoan maistajansa Kamel Hana Gegeon puukottamisesta. Uday Hussein kuitenkin vietti vain muutaman kuukauden vankilassa, mutta kuoli hieman ennen isänsä kiinniottoa Yhdysvaltojen joukkojen kanssa käydyssä tulitaistelussa vuonna 2003.

Vangitsemisensa jälkeen Saddam Hussein oli puoli vuotta yhdysvaltalaisten hallussa, ja vartijat ovat myöhemmin kertoneet kuuluisan vankinsa mieltymyksistä. Hussein oli rakastanut Doritos-sipsejä, mutta vihannut värikkäitä Froot Loops -muroja. Hussein hirtettiin vuonna 2006.

Advertisement

Lue myös:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat

Exit mobile version