Yhteiskunta

10 loogista selitystä Raamatun ihmeille – Jeesus käveli jäällä ja Mooses oli huumetripillä

Julkaistu

Raamattu on täynnä toinen toistaan käsittämättömämpiä tapahtumia, joille ei löydy loogista selitystä. Vai löytyykö sittenkin? Tällä listalla käydään läpi niitä Raamatun ihmeitä ja tarinoita, joille löytyy luonnollinen selitys.

Listafriikki pohtii nyt kymmentä Raamatun ihmettä ja tarinaa, joille historioitsijat, arkeologit ja geologit ovat löytäneet tieteellisen selityksen. Tarkoitus ei ole kumota monille tärkeän kirjan tarinoita, vaan tarjota vaihtoehtoinen näkökulma. Nämä teoriat eivät romuta ihmeiden mahdollisuutta, joten tarkoituksemme ei missään nimessä ole loukata ketään. Enemmänkin listalla etsitään vastauksia siihen, että jos Raamatun kertomukset todella pitävät paikkansa, niin miten mahdottomilta vaikuttavat ilmiöt ovat voineet tapahtua – jos siis oletetaan, että mistään yliluonnollisesta ei ole ollut kyse.

On yleisesti hyväksyttyä, myös uskovien keskuudessa, että Vanhan testamentin kertomukset ovat täynnä kielikuvia. Samaan aikaan tiedetään faktana, että monet Vanhan testamentin tapahtumat seuraavat todellisia historiallisia ja geologisia tapahtumia. Listalla käydään muutamaan otteeseen myös Uuden testamentin puolella ja Jeesuksen elämään liittyvissä ihmeissä.

Palava pensas kasvoi tuliperäisellä maalla

Sir Colin Humphreys on brittiläinen fyysikko, joka on toiminut muun muassa materiaalitieteen professorina Cambridgen yliopistossa ja kokeellisen fysiikan professorina Ison-Britannian kuninkaallisessa instituutissa. Vuosikymmenten ajan Humphreys on pyhittänyt suurimman osan vapaa-ajastaan Raamatun tutkimiseen ja on julkaissut sekä tieteellisiä artikkeleja että kirjoja harrastukseensa liittyen.

Humphreysin tunnetuin teos lienee Toista Mooseksen kirjaa käsittelevä kirja, jossa hän antaa monille Raamatun ihmeille luonnollisen selityksen. Yksi näistä on palava pensas.

Tuo liekehtivä pensas ei tarinan mukaan muuttunut tuhkaksi eli se paloi roihuten, mutta ei kadonnut. Jumala puhui pensaan kautta Moosekselle ja kertoi, että tämä on valittu vapauttamaan israelilaiset Egyptin orjuudesta ja johdattamaan heidät luvattuun maahan.

Advertisement

Humphreys osoittaa kirjassa, että alueella kasvavien akaasioiden puuaines on kovaa, kestävää ja tuottaa siten erinomaista hiiltä – sytyttyään se voi vaikuttaa palavan loputtoman kauan. Tutkijan mukaan Arabian niemimaan tuliperäisellä alueella, sopivasti purkautumisaukon päällä kasvanut akaasiapensas oli syttynyt liekkeihin, kun maan sisuksista oli puskenut ulos polttavan kuumaa ilmaa.

Tämä kaikki käy järkeen, mutta entäs sitten se pensaasta puhunut Jumala? Kyse saattoi olla huumaavan aineen aiheuttamasta hallusinaatiosta.

Mooses oli huumetripillä puhuessaan Jumalalle

Kun Mooses oli johdattamassa kansaansa kohti Kanaaninmaata eli nykyistä Israelia, sai hän Siinainvuorella Jumalalta kymmenen käskyä. Jos kyseessä oli sama vuori, jolla pensas oli vuosia aiemmin palanut (sijainnista ei olla asiantuntijoiden parissa yksimielisiä), saattoi Mooses olla kummallakin kerralla huumaavan aineen vaikutuksen alaisena.

Muun muassa Jerusalemin heprealaisen yliopiston psykologian professorin Benny Shanonin mukaan useaan otteeseen Raamatussa mainittu akaasia sisältää yhtä voimakkaimmista tunnetuista psykedeeleistä eli aineista, jotka aiheuttavat tajunnantilan muuntumista kuten aistiharhoja ja mystisiä kokemuksia. Psykedeelit eivät vain voimista tavallisia mielentiloja, vaan tuottavat kokijalleen täysin todelliselta vaikuttavia aistimuksia. Kyse on siis hallusinaatioista.

Mooses oli todennäköisesti maistellut akaasiapensaan osia ja oli psykedeelisellä huumetripillä saadessaan kymmenen käskyä.

Shanonin mukaan Toisesta Mooseksen kirjasta löytyy lukuisia viitteitä siihen, että koko autiomaassa vaeltanut kansa saattoi olla aika ajoin aineissa. Psykedeelien tiedetään aiheuttavan syviä hengellisiä ja uskonnollisia tuntemuksia sekä sekoittavan ajantajun. Ehkä palava pensas ei palanutkaan loputtomasti, vaan Moosekselle se vain tuntui siltä. Erittäin yleinen hallusinaatio – huumeiden tai sairauden aiheuttama – on käärmeiden näkeminen tai esineiden muuttuminen käärmeeksi, ja Toisessa Mooseksen kirjassa sauvat muuttuvat luikerteleviksi käärmeiksi tuon tuosta.

Advertisement

Akaasioiden käyttäminen päihteenä oli esimerkiksi faaraoiden Egyptissä varsin yleistä ja huumausaineita käytettiin erityisesti uskonnollisissa seremonioissa, kun jumalallisiin olentoihin pyrittiin saamaan yhteys. Tästä on todisteita hautakammioiden seinämaalauksissa ja hieroglyfein kirjoitetuissa savitauluissa.

Professori Shanon on tunnettu kiistanalaisesta väitteestään, jonka mukaan uskonnot ympäri maailman ovat saaneet alkunsa hallusinogeenien käytöstä. Onko se ollenkaan kaukaa haettua?

Daavid päihitti harvinaisesta sairaudesta kärsineen Goljatin

Ensimmäisessä Samuelin kirjassa kerrotaan legendaarinen tarina Daavidista ja Goljatista: Daavid voitti kivilingollaan jättiläisten heimoon kuuluneen Goljatin. Kertomusta käytetään edelleen vertauskuvana altavastaajan ja ylivoimaisen vastustajan kamppailusta.

Raamatussa Goljatin pituudeksi ilmoitetaan kuusi kyynärää ja yksi vaaksa, joka on muutamia senttejä vaille kolme metriä. Toisaalta Kuolleenmeren kääröissä Goljat kuvataan neljän kyynärän ja yhden vaaksan mittaiseksi eli noin kaksimetriseksi. Arkeologien ja kielitieteilijöiden mukaan hepreankielessä numeroita kuusi ja neljä tarkoittavat kirjaimet, jotka muistuttavat toisiaan paljon, ovat todennäköisesti menneet jossain vaiheessa sekaisin. Oli pituus kumpi tahansa, niin keskimäärin 160-senttisten miesten joukossa Goljat olisi ollut jättiläinen.

Raamatun mukaan Goljatin perheessä oli useita ”jättiläisiä”, joten epätavallisen suuren koon voidaan olettaa olleen periytyvä ominaisuus ja tässä tapauksessa sairaus. On hyvin todennäköistä, että Goljat kärsi akromegaliasta tai gigantismista, jossa aivolisäkkeen tuottamaa kasvuhormonia erittyy liikaa, eikä henkilön pituuskasvu pysähdy. Gigantismi saattaa olla myös aivolisäkkeen kasvaimen aiheuttamaa.

Goljatin sairauteen viittaa myös se, että hän tarvitsi taisteluareenalle saattajan – akromegaliasta kärsivillä kasvain usein painaa optista hermoa, mikä heikentää näkökykyä ja aiheuttaa kahtena näkemistä. Varsinkin kyky nähdä sivulle voi olla olematon, joten Daavid saattoi singota kiven Goljatin päähän tämän huomaamatta. Gigantismia sairastavilla on monesti myös nivelongelmia, joten Goljat tuskin oli kovin ketterä vastus. Kuka siis oikeasti oli altavastaaja?

Advertisement

Punalevä muutti Niilin veden ”vereksi”

Kuva: melvil | CC BY-SA 4.0 (kuvaa rajattu)

Mennään vielä Toiseen Mooseksen kirjaan, sillä miksipä ei: se on täynnä toinen toistaan hämmästyttävämpiä ihmeitä ja selittämättömiä ilmiöitä. Raamatun ihmeistä siellä ikävimpien joukossa ovat Egyptin vitsaukset. Jumala uhkasi rangaista faaraota, ellei tämä vapauttaisi israelilaisia orjuudesta, mutta kuningas ei ottanut varoituksia tosissaan. Niinpä Egyptin päälle langetettiin vitsaus toisensa perään, mutta vasta kymmenes – kaikkien esikoisten kuolema – mahdollisti israelilaisten poispääsyn.

Nyt kuitenkin tarkastellaan vitsauksista ensimmäistä eli verta. Tarinan mukaan Jumala muutti Niilin ja kaikki Egyptin vesistöt vereksi: ”Niilin kalat kuolivat ja virta alkoi haista niin etteivät egyptiläiset voineet juoda sen vettä, ja verta oli Egyptissä kaikkialla”.

Ei ole mitenkään ennenkuulumatonta, että Niilin vesi muuttuisi punaiseksi. Punaiseksi vuorovedeksi kutsuttu ilmiö johtuu liiallisesta leväkukinnasta. Vuorovesi viittaa meriin, mutta runsaita punaleväkukintoja esiintyy myös makeissa vesissä. Aina silloin tällöin, täydellisten olosuhteiden osuessa kohdalle, punalevät lisääntyvät kerralla ja valtoimenaan, jolloin ne voivat muuttaa veden punaiseksi. Levien tuottamat myrkyt kerääntyvät äyriäisiin ja tappavat niitä syöviä merieläimiä. Runsas leväkukinta on haitallista myös ihmiselle ja voi aiheuttaa muun muassa ihoärsytystä, silmien kirvelyä ja jopa hengitysvaikeuksia.

Nooa rakensi arkkinsa, kun Välimeri tulvi ja muodosti Mustanmeren

Noin 12 000 vuotta sitten Mustameri oli makeanveden järvi, jota ympäröi hedelmällinen maaperä. Kun ihmisestä tuli paikalleen asettuva maanviljelijä, oli tuo alue otollista viljelysmaata. Muualla päin maailmaa olosuhteet olivat erilaiset, sillä Euroopan ja Aasia pohjoisosat sekä Pohjois-Amerikka olivat mannerjään peittämiä. Merenpinta oli huomattavasti alempana kuin nykyään, koska vesi oli kiinni jäätikössä.

Kun ilmasto alkoi lämmetä ja jääkausi veteli viimeisiään, rupesi merenpinta luonnollisesti nousemaan massiivisen mannerjään sulaessa. Suurin piirtein 7500 vuotta sitten Välimeri oli täyttynyt ääriään myöten, joten luonnonlakien mukaisesti se alkoi tulvimaan helpointa reittiä, joka tässä tapauksessa oli Mustameri.

Nykyisen Bosporinsalmen yli, jossa tuolloin oli paljon suurempi maa-alue, virtasi valtava vesimassa 200 Niagaran putouksen voimalla ja peitti alleen 150 000 neliökilometriä maata (vrt. Suomen pinta-ala on hieman päälle 338 000 neliökilometriä). Ryöppyävän veden ääni on kuulunut yli 150 kilometrin päähän. Kaikki tämä on faktaa ja todisteet ovat edelleen nähtävissä maaperän ja merenpohjan kerrostumissa. Järven ympäristössä eläville ihmisille tulva on varmasti tuntunut maailmanlopulta.

Tarina vedenpaisumuksesta on ikivanha, vanhempi kuin Raamatun kertomus Nooan arkista. Suullisena perimätietona siirtynyt tarina koko maailman alleen peittäneestä tulvasta kirjoitettiin Gilgamešin eepokseen muinaisessa Mesopotamiassa yli 4000 vuotta sitten. Eepoksen sankari rakentaa arkin ja kerää sinne kaiken omaisuutensa turvaan. Samainen kertomus on tallentunut aina hieman erilaisessa muodossa useiden eri kulttuurien kansantarinoihin ja lopulta myös Vanhaan testamenttiin.

Advertisement

Kain ja Abel: Historian ensimmäinen kansanmurha

Raamatun mukaan Aatami oli Jumalan omaksi kuvakseen luoma, kaikkien ihmisten kantaisä ja ensimmäinen ihminen. Lähes yhtä tunnettu, kuin Aatamin ja Eevan tarina, on myös kertomus heidän pojistaan, Kainista ja Abelista. Jo hyvin pian ihmiskunnan ensimmäisen virheen eli syntiinlankeemuksen jälkeen näki päivänvalonsa historian ensimmäinen murha. Kyseessä ei ole ihmeteko tai selittämätön tapahtuma, mutta kuuluisalle tarinalle on tarjottu mielenkiintoinen alkuperä, joten se sopii sinänsä tälle listalle.

Abel oli Jumalan suosikki, sillä kaikkivaltias oli mieltynyt ainoastaan hänen tarjoamaan karitsauhriin. Sehän Kainia ärsytti, joten hän päätti pyyhkiä veljensä pois kuvioista. Kertomus veljesmurhasta saattaa olla tuhansia vuosia, sukupolvelta toiselle kulkenutta perimätietoa, joka ajan saatossa muokkaantui Raamatun tarinaksi.

Vielä noin 40 000 vuotta sitten nykyihminen (Homo sapiens) ja neandertalinihminen (Homo neanderthalensis) asuttivat samoja seutuja. Sitten jotain tapahtui ja neandertalinihminen hävisi. Teorioita sukulaislajimme häviämisestä on lukuisia, mutta yhden sellaisen mukaan nykyihminen tuhosi kilpailijan suoraan ja/tai epäsuorasti.

Nykyihmisistä tuli paikalleen asettuvia maanviljelijöitä, joiden taruissa elivät edelleen muistot ”villeistä” metsästäjä-keräilijöistä. Tarina neandertalinihmisten joukkomurhasta muuntui kertomukseksi siitä, kuinka maanviljelijä Kain tappoi karjapaimenena työskennelleen Abelin.

Jeesus käveli kiinteän veden päällä

Jeesuksen ihmeteot ovat meille kaikille tuttuja: hän muutti veden viiniksi, paransi sairaita ja ruokki 5000 miestä viidellä leivällä ja kahdella kalalla. Tunnetuin ja suurin ihme on kuitenkin kuolleista nouseminen, ja heti kakkosena sen jälkeen on veden päällä kävely.

Erään koulukunnan mukaan Jeesuksen kävely veden päällä ei välttämättä ole jumalallinen ihme, vaan suoritus onnistui aineen senhetkisen olomuodon ansiosta. Teorian mukaan Jeesus siis käveli kiinteän veden eli jään päällä.

Israelin pohjoisosissa tiedetään olleen muutamakin epätavallisen kylmä ajanjakso noin 2000 vuotta sitten, ja silloin lämpötila on pari yksittäistä kertaa tippunut pakkasen puolelle. Tämän teorian kannattajat eivät väitä, että koko Genesaretinjärvi olisi ollut jäässä, sillä silloinhan vetten päällä kävely ei olisi kummastuttanut. Olisivathan ihmettä todistaneet kalastajatkin huomanneet, jos järvi olisi ollut umpijäässä – tuskin kukaan olisi myöskään päässyt soutelemaan.

Advertisement

Järvelle uskotaan muodostuneen vedenalaisia jäälauttoja, jotka eivät varsinkaan kauempaa erotu pinnan alta. Ilmiötä on tutkinut Floridan osavaltionyliopiston merentutkimuksen professori Doron Nof työryhmänsä kanssa. Analysoimalla tilastoja ja käyttämällä laaja-alaisesti erilaisia työkaluja Nof kollegoineen on kyennyt selvittämään, että jo valmiiksi viileän jakson aikana järvelle oli laskeutunut hyinen ilmamassa, joka yhdistettynä järveen virranneisiin suolaisiin lähteisiin synnytti paikoittaisia jäälauttoja. Olosuhteet olisivat olleet täydelliset varsinkin järven luoteisrannalla, Tabghan alueella, jossa Jeesuksen kerrotaan tehneen ihmetekojaan.

Nykypäivänä todennäköisyys tällaiselle tapahtumalle on lähes nolla, mutta 2000 vuotta sitten – eli Jeesuksen väitettynä elinaikana – ilmasto oli sellainen, että olosuhteiden puolesta jäälauttoja saattoi muodostua kerran 30–160 vuodessa.

Luonnontieteilijöinä me vain osoitamme, että alueella on saattanut tapahtua muutamia harvinaislaatuisia jäätymisprosesseja viimeisen 12 000 vuoden aikana”, kertoo Nof yliopiston uutissivustolla. ”On muiden tehtävä arvioida, selittääkö tutkimuksemme Raamatun kertomuksen.”.

Betlehemin tähti oli harvinainen planeettojen kolmoiskonjunktio

Tähtitieteilijät ovat nykypäivänä melko yhtä mieltä siitä, että Betlehemin tähti, joka johdatti itämaan tietäjät Jeesus-lapsen luokse, oli todellinen ilmiö. Yksittäinen tähti se ei varmastikaan ollut, sillä oppineet tähtitieteilijät tunsivat taivaankappaleet erinomaisesti eikä monikaan yötaivaan tapahtuma aiheuttanut ihmetystä.

Erään teorian mukaan taivaalla selvästi erottunut tähti olisi ollut kirkas komeetta, mutta myös se on melko epätodennäköistä. Komeetat eivät nimittäin ole mitenkään harvinaisia, joten edes suuri ja kirkas sellainen ei olisi pistänyt miehiä Messiaan etsintään.

Täytyy siis lähteä hakemaan jotain harvinaisempaa. Kannatusta on saanut kerran 900 vuodessa tapahtuva Jupiterin ja Saturnuksen kolmoiskonjunktio. Tätä mieltä oli myös Sheffieldin yliopiston tähtitieteen professori David Hughes, joka urallaan tutki Raamatun kertomuksiin liittyviä astronomisia ilmiöitä. Hughesin ja hänen kollegoidensa mukaan Jupiterin ja Saturnuksen ”yhtyminen” yötaivaalla on vaikuttava näky. Kun ottaa huomioon, että vuonna 7 eaa. planeetat kävivät konjunktiossa kolme kertaa – toukokuussa, lokakuussa ja joulukuussa – alkavat tapahtumat muistuttaa Raamatun ihmeellistä kertomusta. Sen mukaanhan itämaan tietäjät näkivät taivaalla jotain merkillistä ollessaan kotimaassaan, todennäköisesti Babyloniassa, ja uudemman kerran saavuttuaan Jerusalemiin.

Advertisement

Ja kun yhtälöön lisätään vielä se, että Auringosta katsoen myös Maa oli tuolloin konjunktiossa Jupiterin ja Saturnuksen kanssa, oli näky vähintäänkin epänormaali – myös kaiken nähneille astronomeille. Yhdeltä kirkkaalta tähdeltä yötaivaalla näyttänyt Jupiterin ja Saturnuksen konjunktio sai vielä oudompia piirteitä, kun samaan linjaan tulleen Maan varjo lipui niiden yli.

Sodoma ja Gomorra tuhoutuivat meteori-iskussa

Ensimmäisessä Mooseksen kirjassa kerrottu tarina Sodomasta ja Gomorrasta on varmasti tuttu: kaupunkien asukkaat elivät Jumalan mielestä paheellista elämää. Raamatun mukaan Jumala oli jo antanut varoituksen, että jos meno ei muutu, niin huonosti käy. ”Syntisyys” kuitenkin jatkui ja rangaistus oli väistämätön: ”Herra antoi sataa taivaasta tulta ja tulikiveä Sodoman ja Gomorran päälle. Hän tuhosi nämä kaupungit ja koko tasangon sekä kaupunkien kaikki asukkaat ja maan kasvitkin.”.

Monet arkeologit ovat sitä mieltä, että muinainen Tall el-Hammamin kaupunki Jordaniassa voisi olla Raamatussa mainittu Sodoma. Tall el-Hammamissa on tehty kaivauksia kohta kahden vuosikymmenen ajan ja tutkijat ovat löytäneet lukuisia todisteita siitä, että tulta ja tulikiveä tosiaankin satoi tuhoisasti kaupungin päälle. Syyllinen oli 3700 vuotta sitten alueen yläpuolella räjähtänyt meteori, joka lähetti vähintään 12 000-asteisen, voimakkaan shokkiaallon hävittäen yli 2500 vuotta kukoistaneen kaupungin ja monet muut asutuskeskukset Kuolleenmeren pohjoispuolella. Kymmenet tuhannet ihmiset saivat surmansa.

Shokkiaallon vaikutuksesta Kuolleestamerestä peräisin oleva suolalaskeuma tuhosi maanviljelylle erinomaisen kasvualustan sadoiksi vuosiksi, mikä on nähtävissä maaperänäytteiden suola- ja sulfaattipitoisuuksissa. Suolakerroksen vuoksi maaperässä ei kasvanut mikään, joten ennen niin hedelmällinen seutu pysyi asumattomana 700 vuoden ajan.

Myrsky halkaisi Punaisenmeren

Hallusinogeenit eivät Moosesta enää siinä vaiheessa auttaneet, kun suuri joukko israelilaisia piti saada pakomatkalla Punaisenmeren yli. Kuten jo mainittua, on Toinen Mooseksen kirja täynnä ihmeitä, eikä meren halkaiseminen kahtia ole niistä vähäisin.

On ensinnäkin hyvin todennäköistä, että kertomuksessa Jumalan siirtämät vesimassat eivät suinkaan sijainneet Punaisessameressä, vaan kyseessä oli Niilin suisto. Tietyllä tavalla taivaallinen voima oli Mooseksen apuna, sillä tietokoneella tehdyn simulaation perusteella parin metrin syvyydessä oleva maakannas olisi hyvinkin voinut paljastua lähes hirmumyrskylukemissa (28 m/s) puhaltaneen tuulen voimasta. Tutkijoiden analyysien mukaan 12 tunnin ajan idästä puhaltanut myrskytuuli on voinut liikuttaa joenuoman vesimassaa kahteen suuntaan muodostaen Raamatussa kuvatut ”seinämät”. Israelilaisilla olisi ollut neljä tuntia aikaa vaeltaa turvaan takaa-ajajilta.

Heti tuulen laannuttua vesi olisi palannut voimalla takaisin, joten myös tarina siitä, että Mooseksen ja vapautettujen orjien perässä olleet faaraon joukot hukkuivat takaisin syöksyvään veteen, on fysiikan lakien mukaan mahdollinen.

Advertisement

Lue myös:

🤷‍♀️ Kerro kommenttikentissä ⬇️⬇️ tai somekanavissamme, mitä sinä olet mieltä näistä selityksistä – ajaako tieteellinen versio selittämättömän ihmeen edelle?

4 Comments

 1. Nimetön

  20.08.2021 at 18:40

  Niinpä. Kaikki Raamatun tapahtumat oli kas kummaa tieteellisesti todistettu. Jopa tapahtumien aikataulu kävi sopivasti kun tilanne kävi tukalaksi esim Moosekselle. Punainen väri tuli muka yllätyksenä egyptiläisille. Aikaajoin Niili tuli punaiseksi mut nyt tuli yllätyksenä. Heh. Se on turhuutta sotkea tiedettä Jumalan tekoihin. Raamattu on totta vaikka kuinka tiede yrittää sitä selvittää valheeksi. Evoluutio on mahdoton yhtälö joten jää vain luomisteoria jäljelle.

 2. Nimetön

  23.08.2021 at 18:17

  höpöhöpö

 3. En usko

  01.05.2022 at 18:04

  Joopa joo 😏

 4. Tuomas

  25.09.2023 at 22:55

  Keiden kanssa aatamin ja Eevan lapset lisääntyivät vai sukurutsa?
  Raamattu kieltää ihmisuhrit mutta sitä Jeesus oli! Ja tuhat muuta ristiriitaa koko satukirja täynnä

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat

Exit mobile version