Yhteiskunta

Top 10 kuumimmat keksinnöt ja löydökset 100 vuotta sitten – osa 1

Julkaistu

Me elämme vuotta 2022, mutta nyt suuntaamme ajassa tasan 100 vuotta taaksepäin. Listafriikki tekee katsauksen siihen, mitkä olivat kuumimmat keksinnöt ja löydökset vuonna 1922.

Maailma on muuttunut rutkasti sadan vuoden takaisesta, mutta tämän listan keksinnöt ja löydökset ovat merkittäviä edelleen. Useimpia vuoden 1922 keksintöjä on toki kehitetty eteenpäin, joten aivan samanlaisina niitä ei nykyään käytetä. Tieteen saralle otettiin sata vuotta sitten tärkeitä edistysaskeleita, mutta erään aineen kehitystyöllä oli katastrofaaliset seuraukset.

Saimme viime viikolla positiivista palautetta kahteen osaan jaetusta listasta, joten lukijoiden toiveesta tulemme myös jatkossa silloin tällöin tekemään niin. Mitä mieltä sinä olet? Kerro kommenttikentissä, että lukisitko sinä joka kerta mieluummin koko listan kerralla vai onko kaksi lyhyempää ja siten kevyempää settiä parempi.

Tämä lista julkaistaan kahdessa osassa ja jälkimmäisen osan voit lukea tästä: Top 10 kuumimmat keksinnöt ja löydökset 100 vuotta sitten – osa 2

Vesihiihto

Sata vuotta sitten eli vuonna 1922 keksittiin uusi hauska urheilulaji – nimittäin vesihiihto! Ralph Samuelsonin kehittämästä vesihiihdosta tuli nopeasti tärkeä osa kesäistä rantaelämää.

Kuten lähes kaikkien keksintöjen tekeminen, niin myös vesihiihdon kehittäminen oli matka yritysten ja erehdysten kautta onnistumiseen. Vain 18-vuotias Samuelson käytti aluksi suksina kahta lautaa, jotka hän oli ostanut paikallisesta puutavaraliikkeestä parilla dollarina. Vetoköyden virkaa toimitti pyykkinaru. Ensimmäiset kokeilut tehtiin Yhdysvaltojen Minnesotassa Pepinjärvellä, jossa Samuelsonin veli sai kunnian olla veneen ohjaksissa.

Advertisement

Useamman päivän ajan meno takkuili, kun Samuelson ei löytänyt oikeaa asentoa eikä päässyt kertaakaan ylös vedestä. Sitten tuli heinäkuun 22. päivä. Hän keksi nojata reippaasti taaksepäin ja nostaa suksien päät veden pinnan yläpuolelle – seuraavassa hetkessä Samuelson kiiti veneen perässä pitkin järven selkää. Vesihiihto oli keksitty!

Samuelson ei suinkaan jättänyt työtään siihen, vaan elätti itsensä järjestämällä vesihiihtonäytöksiä ja opettamalla lajin saloja muille.

Tehosekoitin

Pyöräytätkö harva se päivä tehosekoittimella makoisan smoothien välipalaksi? Tästä elämää huomattavasti helpottavasta sähköisestä keittiövälineestä on kiittäminen Stephen J. Poplawskia.

Keksintö syntyi tarpeesta, sillä mallasmaito oli noussut Yhdysvalloissa 1920-luvun vaihteen jälkeen suosioon tavallisen maitojauheen rinnalle. Mallasmaito on mallastetusta ohrasta, vehnäjauhoista ja tavallisesta maitojauheesta valmistettu seos, joka teki kotona valmistettavista maitotuotteista – pirtelöstä ja jäätelöstä – normaalia maukkaampia. Mallasmaidossa oli kuitenkin ongelma: se paakkuuntui kylmetessään. Tuloksena oli luotaantyöntävä tahna.

Vuonna 1922 Poplawski keksi ratkaisun liittämällä monta pientä pyörivää terää sähköiseen moottoriin. Sitten hän liitti koko kapistuksen mittatilaustyönä valmistettuun lasiseen astiaan ja tehosekoitin oli syntynyt. Keksinnön ansiosta kylmää maitoa, mallasmaitoa ja esimerkiksi hedelmiä tai marjoja voitiin sekoittaa täydelliseksi pirtelöksi.

Tehosekoitin löysi tiensä välittömästi pieniin diner-tyyppisiin ravintoloihin ja pian myös moniin koteihin.

Advertisement

Pingviini Puikko

Pingviini Puikko ei välttämättä sano lukijalle mitään, mutta sen aiempi nimi – Eskimo-puikko – paljastaa kyseessä olevan ikoninen jäätelö.

Tämä suklaalla päällystetty jäätelöpuikko kehitettiin Yhdysvalloissa tasan sata vuotta sitten ja se tunnettiin maailmalla pitkään Eskimo-nimellä. Suomeen Eskimo-puikot saapuivat vuonna 1968. Muuttuvassa maailmassa aiemmin hyväksyttyinä pidettyjä termejä on aika ajoin otettava tarkasteluun ja juuri tämän vuoksi Eskimo-jäätelöpuikkojen nimi muutettiin monessa maassa vuonna 2020. Suomessa tätä jäätelöä valmistava Froneri Finland vaihtoi myös nimen kuluttajilta saadun ehdotuksen mukaisesti Pingviini Puikoksi.

Mutta mennään nyt tuon jäätelön keksimiseen. Christian Kent Nelson omisti makeispuodin, jonka tiskin takana hän aina silloin tällöin hääri myös itse. Eräänä päivänä asiakkaaksi tullut pikkupoika puntaroi kahden herkun välillä. Ensin hän tarttui jäätelöön, mutta muutti sitten mielensä ja osti suklaapatukan. Nelson kysyi pojalta, että miksi tämä ei ostanut kumpaakin, mihin vastaus kuului: ”Olisin toki halunnut molemmat, mutta minulla on rahaa vain toiseen”. Niinpä kondiittori päätti kehittää suklaapatukan tavoin syötävän jäätelön.

Seuraavat viikot Nelson työskenteli kuumeisesti löytääkseen oikean koostumuksen, jotta saisi sulan suklaan pysymään jäätelön pinnalla. Kun oikea resepti löytyi, valmisti hän välittömästi 500 puikkoa ja tarjoili ”The I-Scream Bar” -jätskejä paikallisen paloaseman piknikillä. Suklaapäällysteiset jäätelöt olivat välitön hitti ja Nelson yhdisti voimansa suklaavalmistaja Russell C. Stoverin kanssa. Stoverin vaatimuksesta nimi muutettiin ja Eskimo Pie oli syntynyt. Patentti jäätelöpuikoille myönnettiin tammikuussa 1922, jolloin maailmanlaajuinen myynti pääsi alkamaan.

Zyklon B

Kesäkuun 20. päivänä vuonna 1922 saksalainen yhtiö nimeltään Degesch haki patenttia eräälle kemikaalille. Tuo aine oli saanut nimen Zyklon B ja patentti sille myönnettiin neljä vuotta myöhemmin. Varsinaisesti Zyklon B:ssä ei ollut mitään erityisen mullistavaa: Vaikuttavana aineena oli vetysyanidi ja samantapaista kaasua oli käytetty jo ennen ensimmäistä maailmansotaa tuholaismyrkkynä.

Ensimmäisen maailmansodan aikana vetysyanidia käytettiin kemiallisena aseena niin Saksan, Ranskan kuin Yhdysvaltojenkin toimesta, minkä vuoksi se sodan päätyttyä kiellettiin. Saksassa aine kulki tuotemerkillä Zyklon ja myöhemmin Zyklon A, sillä kehitteillä oli jo kiellon kiertävä versio.

Tuo versio oli kidemäinen Zyklon B. Erona aiempaan oli sen olomuoto: ilmatiiviisiin metallipurkkeihin pakattu aine oli kiinteää, joten se oli tarpeeksi erilainen patentin hakemiselle. Ilmankosteudelle altistuessaan kiteet kuitenkin muuttuivat tappavaksi kaasuksi.

Advertisement

Sinetöityihin purkkeihin pakattuja kiteitä käytettiin vesiliuoksena muun muassa vaatteiden puhdistukseen tai vaikkapa kokonaisten laivojen siivoamiseen, ja kaasumaisena sillä voitiin tuhota hyönteiset pelloilta tai desinfioida junan vaunuja. Zyklon B:n käyttömahdollisuudet olivat siis laajat.

Zyklon B muistetaan kuitenkin yhdestä historian hirveimmästä joukkotuhosta, sillä toisen maailmansodan aikana tuolla aineella tapettiin miljoonia ihmisiä. Vuodesta 1941 lähtien natsi-Saksan keskitys- ja tuhoamisleirien kaasukammioihin tiputettiin ilmanvaihtokanavien kautta kiteitä, jotka muuttuivat kaasuksi ja aiheuttivat tuskallisen sekä väistämättömän kuoleman.

Avoauto

On totta, että historian ensimmäiset autot olivat kaikki avoautoja. Autot olivat pitkään avoimia kärryjä, joten sinänsä avoauto ei ollut vuonna 1922 mikään ennennäkemätön vempain.

Mutta yhdysvaltalaisen Ben P. Ellerbeckin keksintö olikin liikutettava katto. Käsikäyttöisellä mekanismilla katto saatiin veivattua kasaan. Ellerbeckin katto ei myöskään ollut tehty kankaasta tai pehmeästä vinyylistä, vaan jäykemmistä materiaaleista, kuten teräksestä.

Erona muihin avoautoihin oli myös se, että Hudsonille kehitetty mekanismi oli ensimmäinen, jossa auton perällä olevaa ”anopin penkkiä” pystyi käyttämään, vaikka katto oli kasassa. Tämä versio ei kuitenkaan koskaan päässyt tuotantoon asti, mutta Ellerbeckiä on kuitenkin kiittäminen siitä, että samantyyppisellä mekanismilla toimivia, liikutettavia kattoja ilmestyi monien eri automerkkien valikoimaan seuraavalla vuosikymmenellä.

Lue myös:

Advertisement

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat

Exit mobile version