Yleistä

Naurua läpi historian: Top 12 hilpeät lainaukset kuuluisista puheista

Julkaistu

Yhdistämme puheet usein vakaviin keskusteluihin ja tilaisuuksiin. Ja niinhän onkin: Vaikuttavat ja mieleenpainuvat puheet voivat ohjata yhteiskunnallisia, poliittisia tai kulttuurisia liikkeitä.

Vaikka usein muistamme onnistuneet puheet niiden inspiroivan ja voimakkaan sisällön vuoksi, löytää huumori toisinaan tiensä valokeilaan ja herättää yleisön mielenkiinnon.

Barack Obama pitää puheen Philadelphiassa, Pennsylvaniassa. (Kuva: Shutterstock)

Top 12 hulvatonta lainausta kuuluisista puheista

Yleisön mielenkiinnon menettäminen on julkisten puhujien painajainen. Jotta yleisö pysyy sitoutuneena ja uppoutuneena sanomaasi, kannattaa puheeseen lisätä kirjallinen keino tai hieman huumoria – aivan kuten tämän listan vaikutusvaltaiset henkilöt ovat tehneet.

Tässä on kaksitoista kuuluisien puheiden hulvatonta sitaattia, jotka ovat kääntäneet vakavia hetkiä hilpeiksi ja osoittaneet, että nokkeluus on universaalisti viehättävää.

1. Winston Churchill, ”Saatan olla humalassa, mutta aamulla olen selvin päin, ja sinä olet edelleen ruma.

Winston Churchill esitti tämän napakan vastaiskun, kun seurapiirikaunotar Bessie Braddrock syytti häntä siitä, että hän oli juhlissa ”ällöttävän humalassa”. Churchillin nopea nokkeluus ei ainoastaan hiljentänyt Braddrockin syytöksiä, vaan myös huvitti niitä, jotka kuulivat sen. Tästä tuli yksi hänen sittemmin siteeratuimmista sutkautuksistaan.

2. John F. Kennedy, ”Olen mies, joka seurasi Jacqueline Kennedyä Pariisiin, ja olen nauttinut siitä!

Valtiovierailullaan Ranskassa vuonna 1961 JFK myönsi humoristisesti puheessaan, että hänen muodikas vaimonsa Jacqueline varjosti hänen kuuluisuuttaan. Hänen itseironinen huumorinsa huvitti kunnianarvoisia isäntiä ja kansainvälistä yleisöä, ja osoitti, miksi ihmiset rakastivat häntä.

Advertisement

3. Barack Obama, ”En ole katsonut viimeisimpiä kannatuslukujani.

Useimmille poliitikoille kannatusluvut ovat olennaisen tärkeitä – ne kertovat, ovatko heidän äänestäjänsä sitä mieltä, että he tekevät hyvää työtä. Yhdysvaltain entiselle presidentille Barack Obamalle mielipidemittausten huomiotta jättäminen oli kuitenkin keino suhtautua arvostelijoihin huumorilla ja näyttää inhimillinen puolensa.

Tämän repliikin Obama heitti Valkoisen talon kirjeenvaihtajien illallisella, kun kriitikot kysyivät häneltä hänen alhaisista kannatusluvuistaan. Tämä repliikki todistaa, että joskus paras tapa käsitellä kritiikkiä on yksinkertaisesti nauraa sille.

4. Ronald Reagan, ”En ole huolissani alijäämästä. Se on tarpeeksi iso huolehtiakseen itsestään.

Yhdysvaltain entinen presidentti Ronald Reagan oli tunnettu siitä, että hän osasi mestarillisesti ajoittaa humoristiset kommenttinsa. Reagan heitti tämän talousongelmia vähättelevän sutkautuksen eräässä puheessaan. Vitsi nauratti salissa, mutta samaan aikaan se oli hienovaraisesti esitettyä kritiikkiä tuon ajan finanssipolitiikkaa kohtaan. Tämä osoitti, että Reagan todella osasi käyttää huumoria tuodakseen mielipiteensä esille.

5. Margaret Thatcher, ”Jos haluat, että jotain sanotaan, pyydä mieheltä; jos haluat, että jotain tapahtuu, pyydä naiselta.

Brittiläinen poliitikko ja maansa ensimmäinen naispääministeri Margaret Thatcher vaikutti aikana, jona naiset helposti sivuutettiin valta-asemissa. Thatcher kuitenkin osoitti, että naiset voivat yhtälailla antaa panoksensa yhteiskunnalle.

Erään puheen sutkautus miesten ja naisten välisestä erosta toi hienosti esiin Rautarouvan oman lähestymistavan politiikkaan ja hallintoon. Kuivaa brittiläistä huumoria sisältävä heitto korosti hänen vaikuttavaa persoonallisuuttaan ja johtamistyyliään.

Advertisement

6. Nelson Mandela, ”Raha ei luo menestystä, vapaus tehdä sitä luo.

Etelä-Afrikan ensimmäinen presidentti Nelson Mandela piti monia vaikuttavia puheita. Mandelan nokkeluus tuli hienolla tavalla esiin tässä kommentissa, jonka hän sanoi pitäessään puhetta taloudellisesta vapaudesta ja menestyksestä.

Mandela käänsi ajatuksen taloudellisesta vapaudesta ympäri: raha itsessään ei vie mihinkään, vaan vapaus tavoitella omia unelmiaan ja päämääriään johtaa menestykseen.

7. Groucho Marx, ”Minun on sanottava, että pidän televisiota hyvin opettavaisena. Heti, kun joku laittaa sen päälle, menen kirjastoon ja luen hyvän kirjan.

Vaikka Groucho Marx ei ollutkaan poliitikko, hän todisti olevansa yksi kaikkien aikojen suurimmista koomikoista tällä televisiolähetyksessä antamallaan lausunnolla. Hän pilkkasi taitavasti mediaa ja edisti samalla lukemista ja sivistävää viihdettä, tuoden samalla esille tavaramerkiksi muodostunutta sarkastista huumoriaan.

8. Winston Churchill (jälleen), ”Paras argumentti demokratiaa vastaan on viiden minuutin keskustelu keskivertoäänestäjän kanssa.

Churchill pääsee listalle jo toistamiseen; tällä kertaa sarkastisella kommentilla koskien demokratiaa. Hän tarjosi kommentillaan humoristisen, mutta samalla näpäyttävän kriittisen näkemyksen oman aikansa poliittisesta tilanteesta.

9. Abraham Lincoln, ”Jos olisin kaksinaamainen, pitäisinkö näitä kasvoja?

Vastatessaan epärehellisyyttä koskeviin syytöksiin Lincoln käytti tätä vitsikästä heittoa puolustaakseen rehellisyyttään poliittisessa tilaisuudessa. Vastaus laukaisi jännityksen kireässä tilanteessa, ja lisäksi Lincoln sai hymyssä suin heitettyä pallon arvostelijoilleen.

Advertisement

10. Theodore Roosevelt, ”Kun leikit, leiki täysillä; kun teet töitä, älä leiki ollenkaan.

Hauskana kaverina tunnettu Yhdysvaltain entinen presidentti Roosevelt antoi tämän neuvon puhuessaan kovasta työstä ja omistautumisesta. Hänen nokkela neuvonsa kehotti leikkisällä sanankäänteellä ottamaan työnteon tosissaan. Huvitella pitää, mutta tietyissä tilanteissa on syytä vakavoitua.

11. Franklin D. Roosevelt, ”Kun näet kalkkarokäärmeen olevan valmiina iskemään, et jää odottamaan sen iskua ennen kuin murskaat sen.

Puhuessaan vihollisten uhasta kansalliselle turvallisuudelle ja korostaessaan ennakoivan puolustuksen merkitystä Franklin D. Roosevelt antoi meille tämän lystikkään vertauksen.

Repliikki iski kuulijoihin kuin kalkkarokäärme, sillä se toi hitusen huumoria muutoin vakavaan aiheeseen. Rooseveltin metafora paitsi korosti nopean toiminnan ja reagoinnin tärkeyttä myös osoitti hänen kykynsä keventää vakavia keskusteluja nerokkain sanankääntein.

12. Benjamin Franklin, ”Me kaikki synnymme tietämättöminä, mutta on tehtävä kovasti töitä pysyäkseen tyhmänä.

Huumoria ja rehellisyyttä loistavasti sekoittava Benjamin Franklin heitti ilmoille tämän sutkautuksen keskustellessaan koulutuksesta ja ihmisten henkilökohtaisesta kasvusta. Hänen kommenttinsa oli sekä humoristinen pila että syvällinen havainto ihmisten potentiaalista ja hulluudesta.

Franklin oli toimittaja, kirjailija, tiedemies ja yksi Yhdysvaltain perustuslain luojista, ja hänet tunnettiin niin nokkeluudestaan kuin syvän filosofisista näkemyksistään. Tämä heitto oli oiva esimerkki juuri noista kummastakin!

Advertisement

Nokkela tapa vaikuttaa

Yleisön mieleen jäävien viestien välittämisen ei aina tarvitse olla vakavaa. Käyttämällä nokkeluutta ja kielikuvia voit luoda yhteyden yleisöösi ja jättää pysyvän vaikutuksen, joka ulottuu alkuperäistä asiayhteyttä pidemmälle. Se on osoitus siitä, että huumori voi olla tehokas viestintäväline.

Suosituimmat

Exit mobile version