Yhteiskunta
Top 10 maailman upeimmat kirjastot
Listafriikki esittelee nyt maailman upeimmat kirjastot, joista osa on satoja vuosia vanhoja, toiset taas uusia ja arkkitehtuuriltaan moderneja. Kaikki kuitenkin omalla laillaan kauniita.
Nämä kirjastot ovat kaikkien lukemista rakastavien unelmakohteita, mutta vaikka kirjastokorttia ei lompakosta löytyisikään, niin näihin rakennuksiin kannattaa tutustua muutenkin kuin vain kirjojen vuoksi.
Kirjastossa opiskellaan, haetaan tietoa ja tehdään töitä, mutta sinne tullaan myös rauhoittumaan, uppoutumaan toisiin maailmoihin ja vetämään hieman henkeä. Tämän listan maailman upeimmat kirjastot saattavat kauneudellaan salvata hengityksen. Mikä on sinun suosikkisi? Vai tuleeko mieleen joku vieläkin hienompi kirjasto?
Trinity Collegen kirjasto, Irlanti
Irlannin Dublinissa sijaitseva Trinity Collegen kirjasto on aina mukana, kun puhutaan maailman upeimmista kirjastoista. Tämän kirjaston merkittävimmät vetonaulat ovat Kellsin kirja sekä Brian Borun harppu. Kellsin kirja on noin vuoden 800 tienoilla valmistunut pergamenttiarkeille tekstattu teos, joka sisältää muun muassa Uuden testamentin neljä evankeliumia. Brian Borun harppu taas on historiallinen keskiaikainen harppu, jota on käytetty mallina niin Irlannin vaakunassa kuin Guinnessin logossakin.
Edellä mainitut esineet eivät kuitenkaan yksistään nosta Trinity Collegen kirjastoa Irlannin suosituimpien vierailukohteiden joukkoon. Vuonna 1732 valmistunut kirjasto oli aluksi tasakattoinen, mutta kokoelman laajentuessa kirjaston katto kohotettiin nykyiseen upeaan tynnyriholvirakenteeseen. Tummanpuhuva Trinity Collegen kirjasto on maaginen – aivan kuin olisi saapunut Tylypahkaan!
Tianjin Binhain kirjasto, Kiina
Tianjinissa Binhain kaupunginosassa sijaitsee vuonna 2017 valmistunut moderni kirjasto, josta tuli maailmankuulu jo rakennusvaiheessa.
Kaikkein silmiinpistävin ominaisuus on pyöreä, sadan ihmisen lukusali, jota ympäröivät lattiasta kattoon ulottuvat, aaltoilevat kirjahyllyt. Futuristiset hyllyt toimivat lisäksi rappusina ja istumapaikkoina. Tianjin Binhain kirjastossa todella tuntuu, kuin kävelisi kirjameren läpi.
Kaikki ei ole kuitenkaan sitä, miltä näyttää. Kirjastoon oli suunniteltu mahtuvan miljoona kirjaa, mutta erinäisistä ongelmista ja rajoituksista johtuen hyllyissä on täytettä ”vain” 200 000 teoksen verran. Suurin osa laineilevien ylähyllyjen ”kirjoista” on printtejä kirjojen selkämyksistä, millä on saatu aikaan vaikutelma täysistä hyllyistä. Kirjasto on illuusiosta huolimatta mielettömän kaunis – ainakin tämän katsojan mielestä!
Malatestianan kirjasto, Italia
Pohjois-Italian Cesenassa sijaitseva Malatestianan kirjasto muistuttaa ensisilmäyksellä vaatimatonta kirkkoa. Malatestianan kirjasto ei ehkä ole läheskään yhtä näyttävä ja koristeellinen kuin muut tämän listat arkkitehtuuriset taidonnäytteet, mutta se on jotain muuta.
Se on maailman vanhin julkinen kirjasto, joka on edelleen käytössä ja pysynyt samanlaisena vuodesta 1452 lähtien. Kirjastoja oli toki ollut aiemminkin, mutta tuohon asti ne olivat olleet harvojen ja valittujen käytössä, koska sijaitsivat yliopistojen tai luostarien yhteydessä. Sotapäällikkö ja aatelismies Malatesta Novello rakennutti kirjaston kotikaupunkiinsa ja määräsi, että kaikki kirjat olivat koko yhteisön omaisuutta ja jokaisen vapaassa käytössä.
Malatestianan kirjaston pääsalin kokoelma on pieni, mutta sitäkin arvokkaampi. Kaikki sen 341 teosta ovat käsinkirjoitettuja, sillä kirjapaino oli näiden opusten valmistumisen aikaan vielä tuntematon käsite. Kirjat ovat alkuperäisillä rautakettingeillä kiinni kirkonpenkkejä muistuttavissa pöytärivistöissä.
Kaiken kaikkiaan Malatestianan kirjastossa on lähes puoli miljoonaa teosta. Kokoelmassa on muun muassa 287 inkunaabelia, eli ensimmäisiä painettuja kirjasia, jotka ovat hauraita ja harvinaisia yksittäiskappaleita. Malatestianan kirjasto pitää sisällään myös paavi Pius VII:n henkilökohtaisen kirjaston.
Stadtbibliothek Stuttgart, Saksa
Moderni, minimalistinen, valoisa, kylmä, kolkko. Muun muassa näillä sanoilla on kuvattu vuonna 2011 avattua Stuttgartin kaupunginkirjastoa. Se on hyvin kaukana perinteisestä, hämyisestä lukupaikasta, mutta on juuri sen vuoksi tällä listalla. Yhdeksänkerroksinen rakennus on vaalea, lähes kokonaan valkoinen, sekä sisältä että ulkoa.
Vaikka monet stuttgartilaiset pitävät rakennusta hirveänä ja suurimmaksi osaksi kirjasto koostuu perinteisistä, hyllyrivien täyttämistä huoneista, on sen monikerroksinen ja avoin lukusali esteettisesti hyvin miellyttävä.
Sankt Gallenin luostarin kirjasto, Sveitsi
Sankt Gallenin kaupungissa sijaitsevaa kirjastoa pidetään yhtenä maailman merkittävimpänä luostarikirjastona. St. Gallenin luostariin perustettiin kirjasto jo 700-luvulla, joten se on myös varhaisimpia luostarikirjastoja. Yli tuhannen vuoden ajan tämä luostari oli yksi Euroopan tärkeimpiä kulttuurikeskuksia; eikä vähiten laajan kirjastonsa ansiosta.
Nykyisiin tiloihin suureksi kasvanut kokoelma siirtyi 1700-luvulla. Teosten joukossa on edelleen noita ensimmäisiä, 700-luvulta peräisin olevia, käsin kirjoitettuja opuksia. Historiallisuutensa ansiosta St. Gallenin kirjasto on myös Unescon maailmanperintökohde. Vaikka kirjasto on kaikille avoin, saa ennen vuotta 1900 painettuja kirjoja lukea vain määrätyssä lukusalissa. Ympäri Eurooppa aikoinaan kerätyt vanhimmat ja arvokkaimmat teokset ovat nähtävissä, mutta käsiltä suojassa lasien alla.
Biblioteca Vasconcelos, Meksiko
Meksikon pääkaupungissa Méxicossa sijaitseva kirjasto on suunniteltu kuin labyrintiksi. Kirjastoon sisään astuessaan saattaa kuvitella päätyneensä johonkin toiseen ulottuvuuteen. ”Megakirjastonakin” tunnetun Biblioteca Vasconcelosin epäsymmetrisesti toistensa päälle rakennetut kerrokset läpinäkyvine seinineen antavat vaikutelman ilmassa leijuvista kirjahyllyistä.
Vuonna 2006 avattu huippumoderni Biblioteca Vasconcelos tarjoaa runsaasti digitaalisia palveluita ja sen onkin korkeakouluopiskelijoiden suosiossa. Mutta jos pänttääminen ei aina maistu, niin mikä voisi olla sopivampi paikka ajatusten harhailulle. Oikealle harhailullekin voi lähteä, sillä kirjaston yhteydessä on surrealistinen, sokkelomainen puutarha, jossa voi ihastella yli 60 000 eri kasvilajia.
Mafran kansallispalatsin kirjasto, Portugali
Portugalissa on maailman ainoat kirjastot, jotka majoittavat lepakoita. Erikoiset lemmikit saavat asustaa Coimbran yliopiston kirjastossa ja Mafran kansallispalatsin kirjastossa erittäin hyvästä syystä.
Mafra on pieni kaupunki Lissabonin pohjoispuolella, mutta siellä on yksi Portugalin hulppeimmista palatseista. Ja näyttävän, 1700-luvun puolivälissä valmistuneen palatsin ehdottomasti upein nähtävyys on sen koristeellinen rokokookirjasto. Kirjasto on käytännössä 88 metriä pitkä käytävä, jonka seinähyllyissä on yli 36 000 nahkakantista kirjaa 1400-luvulta lähtien – mukana on siis myös käsinkirjoitettuja teoksia.
Ja noiden mittaamattoman arvokkaiden opusten vuoksi lepakot pääsevät metsästämään kirjaston seinien sisälle. Päivisin lepakot nukkuvat palatsin puutarhassa, mutta hämärän tullen, kun kirjaston ovet suljetaan ja ikkunat aukaistaan, pääsevät ne saalistamaan kirjoja tuhoavia hyönteisiä.
Admontin luostarikirjasto, Itävalta
Maailman suurin luostarikirjasto sijaitsee Itävallan Admontissa. Se rakennettiin vuonna 1776 ja on tunnettu hulppeasta barokkiarkkitehtuuristaan, taiteestaan ja tietenkin vanhoista kirjoistaan.
Kirjasto muistuttaa enemmän taidemuseota, sillä luostarista tulee automaattisesti mieleen jotain hämyisää ja vähän synkkää. Admontin luostarikirjaston sisustus on kuitenkin pääosin valkoista ja kultaa, koko komeuden kruunaavat taidokkaat veistokset ja häkellyttävän upeat kattomaalaukset.
Real Gabinete Português de Leitura, Brasilia
Vuonna 1837 joukko portugalilaisia siirtolaisia päätti perustaa Rio de Janeiroon kirjaston pitääkseen yllä ja edistääkseen portugalilaista kulttuuria. Kirjasto nimettiin (erittäin vapaasti suomennettuna) ”Portugalin kuninkaalliseksi lukemisen kabinetiksi”. Se avautui yleisölle vasta vuosisadan lopulla, mutta kaikki aika ja työ oli sen arvoista.
Kirjasto pitää sisällään laajimman ja arvokkaimman kokoelman portugalilaista kirjallisuutta Portugalin rajojen ulkopuolella. Kokoelmaan kuuluu useita merkittäviä yksittäiskappaleita ja ensipainoksia, ja edelleen vuosittain Portugalista lähetetään sinne tuhansia teoksia pitämään yllä alkuperäistä tarkoitusta.
Rion kirjasto on kuin satumaailmasta ja sisältä katedraalia muistuttava lukusali luo varmasti aika monelle vahvan Kaunotar ja hirviö -fiiliksen.
Tšekin tasavallan kansalliskirjasto, Tšekki
Prahan keskustassa sijaitseva Klementium-rakennuskokonaisuus pitää sisällään Tšekin kansalliskirjaston. Kirjaston kruununjalokivi on barokkityylinen huone, joka rupesi toimimaan kirjastona jo vuonna 1722.
Legendan mukaan jesuiittajärjestö rupesi kokoamaan omalle korkeakoululleen kirjastoa yhdestä ainoasta teoksesta ja kun kokoelma oli valmis, oli kirjoja yli 20 000. Nuo tuhannet arvostetut teologian ja lääketieteen teokset ovat edelleen kirjastosalissa esillä ja kirjahyllyissä on säilytetty alkuperäiset kyltit.
Keskellä huonetta on esillä suurten karttapallojen kokoelma ja vierailijan onkin vaikea päättää, mihin katseensa kohdistaa: Jesuiittojen punakynällä tekemiin merkintöihin haalistuneissa kirjojen selkämyksissä, katon henkeäsalpaaviin maalauksiin vai kullattuihin karttapalloihin.
Klementium tarjoaa erityistä pakettia romantiikan nälkäisille, sillä alle 300 eurolla ainutlaatuiseen kirjastosaliin saa yksityiskierroksen yleisen aukioloajan jälkeen. Vierailuun kuuluu myös käynti tähtitornissa ja pullollinen kuohuvaa. Yksi maailman upeimmista kirjastoista onkin suosittu kosintapaikka.
Lue myös: