Yleistieto

Suukottelu kannattaa – 10 ihanaa, ällöttävää ja mielenkiintoista faktaa suutelusta

Julkaistu

Suutelu on monelle arkipäivää ja yhtä monelle osa haaveita. Suuteluun ja suudelmiin liittyy paljon kiinnostavia asioita, joita Listafriikki on nyt koonnut kymmenen faktan listaksi.

Poskisuukolla tervehditään, jätetään hyvästejä ja toivotetaan onnea. Vanhemmat ja lapset pussaavat toisiaan. Ja sitten on tietenkin syvän intohimoinen suudelma. Monet listan kohdat keskittyvät juuri tähän viimeisimpänä mainittuun romanttiseen suudelmaan, joka vapauttaa järjettömän hormonicoctailin, pidentää elämää ja pitää parisuhteen kasassa. Suutelussa siirtyy kymmeniä miljoonia bakteereita ja keskimäärin 9 millilitraa sylkeä; se alentaa verenpainetta ja auttaa valitsemaan itselle sopivan kumppanin.

Voin taata, että tämän listan jälkeen etsit käsiisi mitä pikimmiten jonkun, jota suudella. Luvan kanssa tietenkin!

Onko suutelu opittua vai vaistomaista käytöstä?

Kukaan ei oikeastaan tiedä, miksi ihmiset suutelevat. Siitäkään ei olla yksimielisiä, että onko suuteleminen opittua vai vaistomaista.

Suutelemisen arvellaan kehittyneen elintärkeästä tavasta: joku meidän kädellinen esi-isämme jauhoi ruoan omassa suussaan ja siirsi sen sieltä suoraan lapselleen. Siitä ollaan tultu aika pitkälle, kun mietitään, että nykyään suutelemista käytetään osana parinvalintaa, sosiaalisten suhteiden vahvistajana ja rakkauden osoituksena.

Todennäköisesti suutelu ei ole sisäsyntyinen käyttäytymistapa, sillä noin 10 prosentissa maailman tunnetuista kulttuureista ei suudella. Syitä siihen on monia, esimerkiksi tietyissä osissa Sudania ihmiset eivät suutele, koska suun uskotaan olevan sielun ikkuna ja suutelussa on se vaara, että sielu tulisi varastetuksi. Ilman tätä uskomusta Sudanissakin varmaan pusuteltaisiin.

Advertisement

On kuitenkin olemassa kulttuureita, joissa suutelu on täysin vieras asia. Eräällä Tyynenmeren saarella, Mangaialla, ihmiset eivät olleet koskaan kuulleetkaan suutelusta, saati pussailleet keskenään, kunnes englantilaiset löytöretkeilijät tulivat saarelle huulineen 1700-luvulla.

Nevadan ja Indianan yliopistojen antropologian laitosten yhteistyönä tehty ja vuonna 2015 julkaistu tutkimus osoitti, että suutelu ei todellakaan ole yleismaailmallinen tapa. Ei lähelläkään sitä. Vain 46 prosentissa, eli alle puolessa, kulttuureista tunnetaan seksuaalinen suudelma. Tutkimuksessa suudelmaksi laskettiin kestosta riippumatta yhteenliitetyt huulet. Poskisuudelmia voidaan vaihdella perheen ja kavereiden kesken, mutta romanttisiin hetkiin suutelu ei liity millään lailla.

Hormonit hyrräävät toden teolla!

Dopamiini, tuo aivojen välittäjäaine, joka ohjailee oikeastaan kaikkea mitä teemme, on suuressa roolissa myös siinä, miten suutelu meihin vaikuttaa. Dopamiini palkitsee, piristää ja saa haluamaan uutta. Sen tarkoitus on maksimoida ihmisyksilön lisääntyminen ja menestyminen, mihin yksi ainoa kumppani ei evolutiivisessa mielessä sovi.

Suudellessa erittyy dopamiinia, mutta suhteen edetessä ja suutelukumppanin tullessa tutuksi, sen määrä vähenee. Uutudenviehätys kaikkoaa, eikä suutelu enää palkitse ja aiheuta sellaista dopamiiniryöppyä kuin alussa. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan dopamiinilla on näppinsä pelissä siinä, miksi ihmiset pettävät.

Toisaalta pitkäaikaista kumppania suudellessa erittyy oksitosiinia, joka rentouttaa ja luo voimakkaan tunteen rauhasta. Se luo siteen suutelijoiden välille ja vahvistaa parisuhdetta. Siksipä kaikkien pitäisi pussailla paljon, jotta oksitosiini jatkaa virtaamista ja pariskunta pysyy onnellisena vielä senkin jälkeen, kun dopamiinin aiheuttama ensihuuma on ohi. Dopamiinin ja oksitosiinin lisäksi suutelu laukaisee muidenkin mielihyvähormonien – serotoniinin ja endorfiinien – erityksen.

Kaikkien mielihyvähormonien lisäksi suuteleminen laukaisee adrenaliinin ja noradrenaliinin erityksen. Nämä hormonit aiheuttavat kehossa taistele tai pakene -reaktion, joka yleensä yhdistetään uhkaavaan tai stressaavaan tilanteeseen ja siitä selviämiseen. Suutelun kohdalla ei tällaisesta pitäisi ikinä olla kyse, joten hormonien tarkoitus on valpastuttaa henkilö ja valmistaa hänet toimintaan – jos ymmärrätte mitä tarkoitan…

Advertisement

Eikä pussailu ainoastaan lisää hormonien eritystä, vaan sillä on vastakkainen vaikutus pitkäaikaista stressitilaa ylläpitävään kortisoliin. Kortisolitasot laskevat sekä miehillä että naisilla suutelusession jälkeen.

Testosteronia kaikille

Jatketaan vielä vähän hormoneista, koska Listafriikin mielestä testosteroni ansaitsi aivan oman kohtansa.

Hormoneja on kaikissa ruumiineritteissä enemmän tai vähemmän, eikä sylki ole mikään poikkeus. Yhdysvaltalaisessa Rutgersin yliopistossa työskentelevän antropologin Helen Fisherin mukaan naiset pitävät enemmän niin sanotusti siistimmistä suukoista, kun taas miehet suosivat vetisiä suudelmia, joissa suut ovat enemmän auki.

Fisherin mukaan miehille mieleinen suutelutapa on alitajuinen keino yrittää siirtää testosteronia naiselle. Testosteroni nostaa seksuaalista halukkuutta ja kiihdyttää sukupuoliviettiä.

Mutta vinkkivitosena kaikille: ylenpalttisesti ei kannata kuolata ja siten yrittää siirtää testosteronia suutelukumppanille, koska sillä voi olla täysin päinvastainen vaikutus!

Hajujen ja makujen arviointia

Toista ihmistä suudellessa nenä voi haistaa ja suu maistaa monenlaisia – miellyttäviä ja epämiellyttäviä – asioita. Mutta näiden ilmiselvien aistimusten lisäksi tapahtuu jotain evolutiivisesti merkittävää; varsinkin naisilla. Naiset keräävät miehestä kemiallisia signaaleja, joilla he arvioivat mahdollisen kumppanin kelpoisuutta. Erityisesti naisiin vetoavat sellaiset miehet, joiden perimä on mahdollisimman kaukana heidän omastaan. Tällä siis yritetään välttää lähisukulaisten pariutuminen.

Kärjistetysti voisi siis sanoa, että vastakohdat täydentävät toisiaan. Ainakin geneettisesti!

Advertisement

Myös miehet tuoksuttelevat suutelun aikana, mutta eivät varsinaisesti valikoi. Jos nainen ovuloi eli hänen munasolunsa on irronnut ja hedelmöittyminen on mahdollista, aistii mies sen kemiallisten signaalien avulla, vaikka ei itse ole siitä tietoinen. Ovuloiva nainen erittää tuoksua, joka kiihottaa miestä. Siinä vaiheessa miehen kannattanee pistää kaikki irti lähtevä sylki peliin!

Tapamme suudella muodostuu jo kohdussa

Kaksi kolmasosaa ihmisistä kääntää päänsä suudellessaan vaistomaisesti oikealle, paljastaa Nature-lehdessä ystävänpäivän alla vuonna 2003 julkaistu tutkimus. Tapa muodostuu jo ennen syntymää.

Samanlainen suhde on muun muassa siinä, miten suosimme oikeaa jalkaa, korvaa ja silmää. ”Tämä toispuoleinen mieltymys juontaa juurensa sikiön taipumukseen kääntää päätään oikealle, mikä jatkuu vauvoilla jopa puolen vuoden ikään saakka”, kertoo tutkimuksen toteuttanut Onur Güntürkün, saksalaisessa Ruhrin yliopistossa työskentelevä biopsykologi.

Güntürkün seurasi 124 pariskuntaa Saksassa, Turkissa ja Yhdysvalloissa. Datan keräämiseen kului kaksi ja puoli vuotta, koska pariskunnat suutelivat huomattavasti harvemmin kuin Güntürkün oli odottanut. Kerran hän oli odottanut Chicagon lentokentällä viisi tuntia, että joku pari vaihtaisi suudelman. Lentokenttien lisäksi hän kyttäsi muistilehtiönsä kanssa rannoilla, puistoissa ja rautatieasemilla.

Varsinaisesti Güntürkünin kiinnostuksen kohde ei ole eikä ollut suuteleminen, vaan kehon eri puolien epäsymmetrinen käyttäminen. Suutelututkimus vahvisti hänen käsitystään siitä, että jo kohdussa alkanut toispuoleisuus säilyy aikuisuuteen.

Kummalle puolelle sinä käännät päätäsi?

Advertisement

Suudellessa siirtyy paljon pöpöjä

Microbiome -lehdessä vuonna 2014 julkaistun alankomaalaistutkimuksen mukaan yli 10 sekuntia kestävän suudelman aikana siirtyy noin 80 miljoonaa bakteeria. Koehenkilöiltä otettiin suutelua ennen ja sen jälkeen sylkinäytteet, joita sitten voitiin vertailla.

Tutkimuksen johtajana toimineen mikrobiologin Remco Kortin mukaan kaikille tuli yllätyksenä se, miten samanlaisia pitkään intiimissä suhteessa olleiden henkilöiden suun bakteeristot olivat. ”Kyse voi olla myös samanlaisista tavoista, kuten tupakointi tai saman hammastahnan käyttäminen”, kertoi Kort NPR-median haastattelussa.

Tutkimuksen edetessä kävi kuitenkin ilmi, että suudelma on todella isossa roolissa, sillä puuha on melkoista pöpöjen vaihtoa. Jos pariskunta suutelee useammin kuin yhdeksän kertaa päivässä, ovat suiden mikrobistot jo hyvin samankaltaiset; ja suutelulla ei tässä kohtaa tarkoiteta mitään pientä pusua.

Useissa muissa tutkimuksissa on todettu, että suun mikrobiomissa on hyvä olla monimuotoisuutta, joten olisiko silloin tällöin syytä käydä intohimoiseen suuteloon täysin vieraan henkilön kanssa. Ihan vain oman terveyden vuoksi!? Ehkä omalle puolisolle ei menisi läpi selitys hyvien bakteerien levittämisestä. Leikki sikseen – vieras sylki vahvistaa vastustuskykyä, sillä se saa immuunijärjestelmän luomaan vasta-aineita uusille bakteereille.

Suutelun monet terveyshyödyt

Jatketaan siitä, mihin edellisessä kohdassa päästiin. Suutelu ei siis ole ainoastaan kivaa, vaan sillä on monia terveyshyötyjä, joita suuteluekspertiksi itseään tituleeraava Andréa Demirjian on suutelemisesta kertovassa kirjassaan eritellyt.

Jos otetaan kaikki romantiikka pois, niin suutelemisessahan on kaikessa yksinkertaisuudessaan kyse syljen vaihtamisesta ja toisen suun tutkimisesta kielellä.

Tämän hieman ällöttävänkin kuvauksen tarkoitus oli liittää suutelu hampaiden hyvinvointiin. Mitä enemmän suuhun erittyy sylkeä, sitä paremmin plakki huuhtoutuu pois. Ja suudellessahan sitä sylkeä erittyy normaalia enemmän ja kun siihen lisätään vielä kielen liikuttaminen, niin johan pysyy karies tiessään. Kielareilla ei kuitenkaan kannata korvata hampaiden pesua.

Advertisement

Suutelu voi myös alentaa verenpainetta, sillä vatsassa lentelevät perhoset ja jännityksestä hakkaava sydän saavat verisuonet laajenemaan. Demirjianin mukaan suutelu on myös mukavin ja edullisin tapa hankkia kasvojenkohotus, sillä sen aikana ihminen käyttää 34 kasvolihasta. Kuten mikä tahansa treeni, myös pussailu vahvistaa lihaksia ja muokkaa siten kaulaa ja leukalinjaa.

Juoksulenkkiä ei silti kannata jättää pussailun vuoksi välistä (ainakaan joka kerta), sillä intohimoinen suutelointi kyllä kuluttaa muutamia kaloreita minuutissa, mutta ei käy treenistä samalla tavalla kuin kokonaisvaltainen liikunta. Eri asia on se, jos suutelun ohessa puuhailee jotain muutakin.

Mielihyvähormoneista on tässä puhuttu jo aiemmin, mutta ne auttavat myös kipuihin. Pahat krampit kuukautisten aikaan tai jomottava päänsärky voivat helpottua yllättävän paljon kunnollisella pusutteluhetkellä. Joten sen sijaan, että kumppanin torjuisi vedoten päänsärkyyn, pitäisikin häntä pyytää antamaan jalat alta vievä suudelma.

Maailman pisin suudelma


Kyllähän listalle nyt yksi ennätys täytyy saada! Eli tietenkin maailman pisin suudelma.

Ennätystä pitävät hallussaan thaimaalaiset Ekkachai ja Laksana Tiranarat, jotka vuonna 2013 suutelivat 58 tuntia, 35 minuuttia ja 58 sekuntia. Tuolloin he rikkoivat oman, pari vuotta aiemmin tekemänsä, reilun 46 tunnin mittaisen suudelmaennätyksensä.

Advertisement

Jos Tiranaratien ennätyksen mielii rikkoa, niin kannattaa lukea säännöt tarkkaan: Huulten on oltava koko suorituksen ajan yhdessä. Taukoja ei sallita. Suutelijoiden on seistävä koko ajan ilman tukea. Kummankin on oltava koko suudelman ajan hereillä. Tiranaratit aloittivat maailman pisimmän suudelman helmikuun 12. päivänä ja lopettivat sen, kun ystävänpäivä oli jo pitkällä.

Lähes vuosittain (Tiranaratien häikäisevään suoritukseen saakka) ennätys saatiin rikottua. Vuonna 2004 pisin suudelma -tittelin saivat haltuunsa italialaiset Anna Chen ja Andrea Sarti, jotka suutelivat reippaat 31 tuntia. Siinä vaiheessa heidän oli pakko lopettaa, koska kumpikin oli menettää tajuntansa. Chen lyyhistyi voimattomana maahan ja Sartille jouduttiin antamaan lisähappea. Maratoonisuutelijat saivat kuitenkin onnellisen lopun, sillä yli 10 000 euron palkintorahat käytettiin häiden järjestämiseen.

Ei tarkoittaa ei: Suudelma, joka johti nenän puraisuun

Ketäänhän ei pidä käydä suutelemaan ilman lupaa. Ilman yhteisymmärrystä annettu suudelma on johtanut oikeuteen Isossa-Britanniassa jo vuonna 1837. Tai oikeuteen mentiin paremminkin sen takia, mitä tapahtui seksuaalisen ahdistelun jälkeen.

Thomas Saverton ja Caroline Newton olivat olleet samoissa juhlissa tapaninpäivänä. Carolinen sisko oli kovaan ääneen nauranut sitä, kuinka oli jättänyt poikaystävänsä Birminghamiin ja luvannut tälle olla suutelematta ketään. Thomas oli kuullut kommentin ja pitänyt sitä haasteena. Hän kaappasi Carolinen siskon syleilyyn ja moiskautti tämän suulle suukon. Nainen suhtautui siihen aluksi vitsinä, olihan joulu, mutta Thomas jatkoi yrittämistä, jotka sisko topakasti torjui. Caroline ilmoitti siskoaan häiriköinneelle, innokkaalle suutelijalle, että peli ei vetele.

Juhlatunnelmaan päässyt Thomas ei hyväksynyt kieltävää vastausta, vaan kertoi suutelevansa myös Carolinea ja kävi tämän päälle kahta kauheammin. Käsirysyn tuoksinnassa Thomas ja Caroline kaatuivat maahan, jonka seuraksena Thomas pääsi lähietäisyydeltä yrittämään jälleen onneaan. Suudelman sijaan Thomas huusi kuitenkin pian tuskissaan.

Suutelua väkisin yrittäneen Thomas Savertonin nenä vuosi verta ja Caroline Newton sylkäisi silminnäkijöiden mukaan nenän palasen suustaan. Thomas vei asian oikeuteen ja syytti Carolinea pahoinpitelystä.

Advertisement

Tuomari kuunteli molempien osapuolten versiot ja oli nopeasti valmis antamaan päätöksensä:

Jos mies suutelee naista ilman tämän suostumusta, on naisella näin halutessaan täysi oikeus purra miehen nenä irti”, julisti tuomari, johon eräs salissa ollut oikeusoppinut lisäsi: ”Ja syödä sen myös!”. Kaikki muut naurooivat, paitsi vasemman sieraimensa menettänyt Thomas Saverton.

Suuteleminen auttaa menestymään ja pidentää elämää

Erään vuonna 1968 julkaistun saksalaistutkimuksen mukaan miehet, jotka heittäytyivät puolisoidensa kanssa syvään kielisuudelmaan aamuisin ennen töihin lähtemistä, tienasivat jopa 30 prosenttia enemmän kuin kollegat, jotka lähtivät töihin ilman pusua. Tutkimuksessa todettiin myös, että lähtiessään vaimojaan suudelleet miehet elivät keskimäärin viisi vuotta pidempään. Ilman pusua lähteminen taas nosti liikenneonnettomuuteen joutumisen todennäköisyyttä 50 prosentilla.

Kielin yliopiston psykologian professorina toiminut Arthur Szabo keräsi vuosien ajan dataa kymmeniltä lääkäreiltä, psykologeilta ja saksalaisilta vakuutusyhtiöiltä, ja kommentoi tuloksiaan Selecta-lehdessä näin: ”Miehet lähtivät töihin suutelematta vaimojaan, koska heillä oli ollut riitaa tai pariskunta oli kasvanut erilleen. Kummassakin tapauksessa mies aloittaa päivänsä negatiivisella asenteella ja on apea. Työ tai maailma ympärillä eivät kiinnosta. Vaikka mies teeskentelisi välinpitämättömyyttä vaimoaan kohtaan, on se itsensä huijaamista. Vaikka mies ei enää rakastaisi vaimoaan, vaikuttaa tämän käyttäytyminen ja suhtautuminen voimakkaasti mieheen. Tutkimuksemme osoittaa tämän kiistatta. Vaimoaan joka aamu suuteleva mies on onnellisempi tai tasapainoisempi.

Szabo työryhmineen ei uskonut suudelman itsessään olevan syynä menestyksessä nähtäviin eroihin, mutta suutelevat aloittavat päivänsä positiivisella asenteella, joka tekee elämästä monella tavalla mukavampaa. Onnellinen ja tyytyväinen ihminen on töissäkin tuotteliaampi.

Jos jätetään huomioimatta tutkimuksen vanhentunut olettamus siitä, että miehet käyvät töissä ja naiset jäävät kotiin, niin tulokset käyvät oikein hyvin järkeen. Kenen tahansa päivästä tulee parempi, jos sen aloittaa kehon omalla mielihyväcocktaililla!

Advertisement

Nyt siis kaikki vain pussailemaan mennen, tullen ja palatessa! 😘

🤷‍♀️ Kerro kommenttikentissä ⬇️⬇️ tai somekanavissamme, opitko suutelelemisesta tänään jotain kiinnostavaa vai ällöttävää. Vai kenties sekä että? 

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat

Exit mobile version