Yleistieto

Football vai soccer? Miksi rakkaalla lapsella – jalkapallolla – on englannin kielessä kaksi eri nimeä?

Julkaistu

Jalkapallon miesten MM-kisat ovat täydessä tohinassa, joten ei ole ihme, että lukijan kysymys liittyy aiheeseen. Nyt pohditaan sitä, miksi jalkapallolla on englannin kielessä kaksi eri nimeä: football ja soccer. Kumpiko on alkuperäinen ja ”oikea”?

Laittakaahan taas mieltänne askarruttavia ajatuksia tulemaan! Kysymyksenne, omat tai kaverin, voitte laittaa esimerkiksi sähköpostitse osoitteeseen listafriikki(ät)gmail.com (muista muuttaa (ät) tilalle miukumauku-merkki) tai liity mukaan Listafriikkiläiset-ryhmäämme ja esitä kysymyksiä sekä keskustele siellä!

Miksi käyttää itse aikaa päänsä puhki pohtimiseen ja netin loputtomaan pläräämiseen, kun voi panna asialle pari siihen erikoistunutta listafriikkiä?

Jalkapallo on lähes universaalisti football

Tietenkään jalkapallo ei ole kirjaimellisesti football jokaisella kielellä, mutta hyvin samankaltainen se on monissa eurooppalaisissa kielissä; johtuen toki läheisestä kielisukulaisuudesta englannin kanssa. Muun muassa saksan fußball, espanjan fútbol, liettuan futbolas, ruotsin fotboll ja hollannin voetball on helppo tunnistaa jalkapalloksi, vaikka kieltä ei osaisi tippaakaan. Mutta samaa perua ovat myös suomen jalkapallo ja viron jalgpall.

Nimi syntyi ja laji kehittyi Englannissa, jonka yliopistoissa se muovautui nykyisenlaiseksi 1800-luvulla. Toki samantyyppisiä pelejä oli pelattu ympäri maailmaa eri kulttuureissa jo tuhansien vuosien ajan. Esimerkiksi Italiassa pelattiin calcio storicoa, joka on väkivaltainen sekoitus jalkapalloa, rugbya, vapaaottelua ja käsipalloa. Jalkapallon nimeä ei italian kieleen ole poikkeuksellisesti englannistettu, vaan se on säilyttänyt historiallisen nimityksensä, calcio.

Amerikkalainen soccer ei olekaan amerikkalainen

Football on siis lähtöisin englannin kielestä, joten on varsin erikoista, että jokaisessa englanninkielisessä maassa jalkapallo ei olekaan football. Jalkapallo on soccer Yhdysvalloissa, mutta myös esimerkiksi Kanadassa, Australiassa ja osissa Irlantia.

Advertisement

Näissä maissa football-sanalla viitataan toisentyyppisiin pallopeleihin, jotka nauttivat historiallisesti suurempaa suosiota. Yhdysvalloissa pelataan amerikkalaista jalkapalloa ja Australiassa maan ykköslaji on paikallinen jalkapallo eli Aussie rules.

Mutta toisin kuin yleisesti luullaan, ei soccer-sana ole saanut alkuaan Jenkkilässä. Se syntyi Englannissa ja on johdettu vanhasta association football -nimestä.

Kun yliopistoissa pelattiin peliä nimeltään football, oli siitä olemassa muutama eri versio. Peli, jossa käytettiin käsiä, oli rugby football ja pääasiassa jaloilla pelattava versio sai nimen association football. Nimitys pohjautuu vuonna 1863 perustettuun Englannin jalkapalloliittoon – Football Association.

Lajit saivat arkikielessä lyhyemmät lempinimet rugger ja soccer.

Atlantin toisella puolella soccer omaksuttiin tarkoittamaan sitä lajia, jonka me tunnemme jalkapallona. Football oli varattu huomattavasti suositummalle amerikkalaiselle jalkapallolle.

Advertisement

Britit kyllä käyttivät jalkapallosta molempia termejä lähes koko 1900-luvun ajan. Vasta 1980-luvun aikana soccer-sanan käyttämisestä luovuttiin, koska se kuulosti niin kovin amerikkalaiselta – termi hylättiin aktiivisesti myös mediassa.

Kuningaslajia tuli kutsua football-nimellä.

Vaikka football on siis se alkuperäinen nimitys, ei kukaan – varsinkaan britit – voi kuitenkaan väittää, että soccer olisi väärin.

Lue myös:

Suosituimmat

Exit mobile version