Yleistieto

Lukijoilta: Kauanko ihminen pystyy olemaan hengittämättä?

Julkaistu

Lukijan kysymys johdattaa meidät tällä kertaa sukelluksen pariin: Kauanko ihminen pystyy olemaan hengittämättä? Kymmeniä sekunteja? Minuutteja? Vai jopa kymmeniä minuutteja?

Kerromme myös maailman pisimmän aikaa hengittämättä olleen miehen onnistuneesta ennätysyrityksestä ja siitä, miten sellaiseen suoritukseen valmistaudutaan.

Laittakaahan taas mieltänne askarruttavia ajatuksia tulemaan! Kysymyksenne, omat tai kaverin, voitte laittaa esimerkiksi sähköpostitse osoitteeseen listafriikki(ät)gmail.com (muista muuttaa (ät) tilalle miukumauku-merkki) tai liity mukaan Listafriikkiläiset-ryhmäämme ja esitä kysymyksiä sekä keskustele siellä!

Miksi käyttää itse aikaa päänsä puhki pohtimiseen ja netin loputtomaan pläräämiseen, kun voi panna asialle pari siihen erikoistunutta listafriikkiä?

Kauanko ihminen pystyy olemaan hengittämättä?

Keskivertoihminen pystyy olemaan hengittämättä puolesta minuutista kahteen minuuttiin. Listafriikki ei missään nimessä suosittele kokeilemaan huvikseen, sillä seuraukset voivat olla kohtalokkaat. Toki kotisohvalla suurin osa haukkaa happea ennen kuin oikeasti olisi pakko: hengittämättömyys on epäluonnollinen tila, josta keho pyrkii pois. Tavallisesti ihminen hengittää noin neljän sekunnin välein.

Advertisement

Hengityksen pidättämistä voi harjoitella, ja vapaasukellusta harrastavien mukaan itsensä voi opettaa pääsemään yli esimerkiksi parin minuutin kohdalla tulevista palleanykäyksistä. Nykäykset ovat merkki siitä, että happi alkaa olla lopussa.

Kun pahimmasta hetkestä on päässyt yli ja sinnitellyt viiteen minuuttiin, muuttaa koko suoritus luonnettaan: silloin itseään on muistutettava veden alla, että pintaan on noustava ajoissa. Niille meistä, joille lajin salat ovat täysin tuntemattomat, tuo kuulostaa täysin absurdilta ajatukselta.

Pisin aika hengittämättä


Pisin aika, jonka ihminen on ollut (vapaaehtoisesti) hengittämättä, on 24 minuuttia ja 37,36 sekuntia. Ennätyksen teki kroatialainen Budimir Šobat Sisakin kaupungissa Kroatiassa maaliskuun 27. päivänä vuonna 2021. Yllä olevalla videolla voi katsoa koko suorituksen alusta loppuun.

Šobat halusi ennätysyrityksellään tuoda näkyvyyttä Sisakille, joka oli kärsinyt kovia tuhoja joulukuussa 2020 tapahtuneessa maanjäristyksessä.

Maanjäristykset ovat Kroatiassa valtava ongelma ja tilanne edellisen katastrofin jäljiltä on edelleen vakava”, kertoi Šobat, kun hän haki ennätyksen hyväksyntää Guinness World Recordsilta. ”Toivon, että voimme kerätä rahaa apua tarvitseville ihmisille.”.

Advertisement

Yritys oli onnistunut, sillä Šobat rikkoi aiemman ennätyksen 34 sekunnilla. Tavalliselle tallaajalle tuo 34 sekuntiakin tuntuu iäisyydeltä olla hengittämättä.

Koitokseen valmistautuminen ei kuitenkaan sujunut suunnitellusti – maanjäristyksen aiheuttamista tuhoista johtuen harjoitteleminen oli mahdotonta vuoden 2021 alussa. Šobat oli kuitenkin vakaasti päättänyt rikkoa ennätyksen ja palasi treeneihin heti, kun se oli mahdollista.

Ennätys ei ollut vahinko. Tämä matka on ollut pitkä ja täynnä karikoita, joihin olisi helposti voinut jäädä jumiin.”, kertoo 56-vuotias Šobat. Hän oli harjoitellut kolmen vuoden ajan kuutena päivänä viikossa nimenomaan tätä ennätysyritystä silmällä pitäen.

Maanjäristykset eivät kuitenkaan olleet ainoa asia, jolle Šobat halusi näkyvyyttä. ”Suurin motivaattori on 21-vuotias autistinen tyttäreni Saša. Saavutukseni tuo minulle julkisuutta ja palstatilaa, joiden avulla voin tuoda autismin kirjoa ihmisten tietoisuuteen”.

Ennätysyritys

Veden alla Šobat ei kuitenkaan mieti luonnonkatastrofeja, autismitietoisuuden lisäämistä tai edes tytärtään. Hän keskittyy ainoastaan sydämensä lyönteihin: ”Silmäni ovat kiinni ja yritän kuulla sydämeni lyönnit. Kun saan sykkeestä kiinni, rauhoitun välittömästi ja taistelu aikaa vastaan voi alkaa”.

Staattisen hengenpidätyksen ennätysyritykseen Šobat valmistautui tapahtumapaikalla ylihengittämällä eli hyperventiloimalla puhdasta happea, mikä lykkää hengittämisen tarvetta. Se on sallittua siihen asti, kunnes suorituksen alkuun on aikaa puoli tuntia.

Šobatin uusi maailmanennätys on jo itsessään mieletön suoritus, mutta vielä uskomattomammaksi sen tekee miehen päätyminen vapaasukelluksen pariin verrattain kypsällä iällä. Hän aloitti lajin ollessaan 48-vuotias. Mies pitää ikäänsä ainoastaan etuna, sillä hänellä on jo sen verran elämänkokemusta, että pystyy pysymään rauhallisena vaikeinakin hetkinä.

Olen koukussa kaikenlaiseen treenaamiseen, joten motivaation kanssa minulla ei koskaan ole ongelmia. En myöskään ikinä lakannut haaveilemasta siitä, että pääsisin iästäni huolimatta huipulle. Nyt olen todistanut, että kaikki on mahdollista, jos olet tarpeeksi vahva ja asiallesi omistautunut”, kertoo Šobat ja jatkaa: ”Mutta totta kai, sinun täytyy olla myös vähän hullu.”.

Advertisement

Reilusti yli 24 minuuttia. Se on kauemmin kuin yksi jakso Simpsoneita.

Lue myös:

Suosituimmat

Exit mobile version