Yleistieto

Lukijoiden kysymyksiä: Mitä tapahtuu, kun asiat menevät ”päin prinkkalaa”?

Julkaistu

Tällä kertaa Listafriikin lukijoiden kysymyksissä pohditaan muun muassa sitä, miksi asiat menevät päin prinkkalaa silloin kun kaikki epäonnistuu.

Etsimme vastauksen myös siihen, että milloin ihmisillä on ensimmäisen kerran ollut lemmikkejä.

Laittakaahan taas mieltänne askarruttavia ajatuksia tulemaan! Kysymyksenne, omat tai kaverin, voitte laittaa esimerkiksi sähköpostitse osoitteeseen listafriikki(at)gmail.com (muista muuttaa (at) tilalle miukumauku-merkki) tai liity mukaan Listafriikkiläiset-ryhmäämme ja esitä kysymyksiä sekä keskustele siellä!

Miksi käyttää itse aikaa päänsä puhki pohtimiseen ja netin loputtomaan pläräämiseen, kun voi panna asialle pari siihen erikoistunutta listafriikkiä?

Mistä sanonta ”mennä päin prinkkalaa” tulee?

Menevätkö sinulla asiat monesti päin prinkkalaa? Toivottavasti eivät, mutta jos näin pääsee käymään, niin tiedätkö mitä päin silloin oikeasti mennään?

Teorioita alkuperästä on muutamia, mutta kaikki tiet johtavat tässä kohtaa Turkuun. Ensimmäisenä suunnataan Kakskerran saarelle, jossa sijaitsee Brinkhallin kartano. Aatelistilan historia ulottuu 1500-luvulle saakka, jolloin paikalla oli kivinen linnarakennus. Nykyinen kartano piharakennuksineen valmistui puretun kivilinnan tilalle vuonna 1793. Kertomusten mukaan kartanon seinään tai sitä muinoin ympäröineeseen muuriin oli usein törmätty, kun hevosvaunuilla oli hurjasteltu liian kovaa vauhtia. Siitä olisi tullut alunperin sanonta ”mennä päin Prinkkalan muuria”, josta muuri-sana on myöhemmin jäänyt pois.

Advertisement

Toinen versio ”päin prinkkalaa” -sanonnasta liittyy sekin liikenneonnettomuuteen. Turun keskustassa on joulurauhan julistamisestakin tuttu Brinkkalan talo, jonka seinään joku onneton olisi tarinan mukaan ajanut vaunuillaan lähdettyään suurista maaherran juhlista joskus 1820-luvulla. Tarina ei kerro, oliko alkoholilla osuutta asiaan. Mutta päin prinkkalaa meni!

Näiden kolarointikertomusten lisäksi on vielä yksi teoria, joka liittyy Brinkkalan taloon ja sotaväkeen. Talon edessä on aikoinaan pidetty harjoituksia, eikä kaikille sotamiehille ollut aivan selvää, mitä oikea ja vasen tarkoittivat. Niinpä sotaväen harjoituksissa käskettiin kääntymään Brinkkalaan päin.

Mitä mieltä itse olet? Kun sinulla menee hommat päin prinkkalaa, niin mikä näistä tuntuu omimmalta vaihtoehdolta?

Koska ihmisillä on ensimmäisen kerran alkanut 0lla lemmikkejä?

Tähän kysymykseen on lähes mahdoton löytää ja saada täydellistä vastausta. Se kuitenkin tiedetään, että ensimmäiset lemmikit olivat koiria. Arkeologiset ja geneettiset tutkimukset paljastavat jotain: sudet ja koirat alkoivat erkaantua omiin linjoihinsa kymmeniä tuhansia vuosia sitten ja reilut 15 000 vuotta sitten ihmisten läheisyydessä eläneiden koiraeläinten rakenteessa alkoi näkyä muutoksia – hampaat, aivot ja koko eläin pienenivät. Se on merkki kesyyntymisestä.

Noilta ajoilta on peräisin myös hautoja, joista on löydetty vieretysten ihmisiä ja koiria. Se viittaa jo hyvinkin läheiseen yhteyteen, mutta todennäköisesti kyseessä on ollut niin sanottu työsuhde.

Varsinaisesti lemmikkeinä ja nykyisenlaisina kumppaneina koiria on pidetty viimeistään 10 000 vuotta sitten. Joten ihmisen paras ystävä oli myös ensimmäinen ystävä – jo kauan aikaa sitten.

Advertisement

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat

Exit mobile version