Yleistieto

Kun mennään hippulat vinkuen, niin vinkuuko silloin rattaiden koristeet, kengännauhat vai kivekset?

Julkaistu

Lukijoiden kysymyksissä Listafriikki paneutuu tänään sellaiseen suomalaiseen sanontaan kuin ”mennään hippulat vinkuen”. Eli mitä nuo kummaa nuo vinkuvat hippulat oikein ovat?

Tyhjentävää vastausta tuohon ei ehkä tulla saamaan, mutta jokainen voi valita kohta esiteltävistä vaihtoehdoista sen mieleisimmän!

Laittakaahan taas mieltänne askarruttavia ajatuksia tulemaan! Kysymyksenne, omat tai kaverin, voitte laittaa esimerkiksi sähköpostitse osoitteeseen listafriikki(ät)gmail.com (muista muuttaa (ät) tilalle miukumauku-merkki) tai liity mukaan Listafriikkiläiset-ryhmäämme ja esitä kysymyksiä sekä keskustele siellä!

Miksi käyttää itse aikaa päänsä puhki pohtimiseen ja netin loputtomaan pläräämiseen, kun voi panna asialle pari siihen erikoistunutta listafriikkiä?

Mitä tarkoittaa, kun mennään hippulat vinkuen?

Jälleen kerran suomalaiset sanonnat ovat aiheuttaneet hämmennystä. Kysymys siis kuuluu, että mitä ihmettä ovat ne hippulat sanonnassa ”mennä niin kovaa, että hippulat vinkuu”?

Joskus sanontoihin on yksinkertainen selitys, mutta hippuloiden kohdalla näin ei ole. Vaikka hippula on murteissa varsin yleinen sana, ei voida täysin varmuudella sanoa, mitä ne ovat. Joten jokainen voi itse päättää, minkä näkee parhaaksi kuvaamaan vinkuvia hippuloita; vastaus riippuu myös siitä, mistä päin Suomea on kotoisin.

Advertisement

Kun mennään hippulat vinkuen, niin liikutaan kovaa vauhtia – tästä ovat varmasti kaikki yhtä mieltä. Suomen kirjakielessä hippulat rupesivat vinkumaan vasta 1900-luvun alussa, kirjoittaa Kaisa Häkkinen, suomen kielen emeritaprofessori, Tiede-lehdessä. Murteissa hippulat ovat toki vinkuneet paljon kauemmin. Hippulan oletetaan olevan johdettu sanasta hippu, joka kansankielessä merkitsee muun muassa ohutta kärkeä.

Kaikkein varhaisimmissa maininnoissa hippulat vinkuen -kuvausta käytettiin hevosrattailla ajamisesta. Satakuntalais- ja hämäläismurteissa ajelurattaita onkin kutsuttu hippularattaiksi. Jos hippula on johdettu sanasta hippu, niin ne saattavat olla kärryjen tai reen koristeita, joissa tuuli vinkuu kovaa ajettaessa.

Muissa murteissa hippuloilla on tarkoitettu muun muassa jalkoja, sukkia, tossuja tai sitten kenkien nahkaisia nyörejä, joissa oli puiset, luiset tai messinkiset koristeet, jotka vinkuivat juostessa. Kaikki nämä sopivat vauhdilla liikkumiseen – kun mennään kovaa, niin kyllähän siinä hippulat vinkuu.

Sen sijaan Iissä ja Kuusamossa hippuloilla on viitattu miehen sukuelimiin, tarkemmin sanottuna kiveksiin. Jos oikein vauhdilla juoksee, niin kuuluuko sieltä alapäästä vinkunaa? No, onneksi sanontoja ei ole tarkoitettu otettavaksi kirjaimellisesti.

🤷‍♀️ Kerro kommenttikentissä ⬇️⬇️ tai somekanavissamme, mitä hippulat sinun mielestäsi ovat? 

Advertisement

Lue myös:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat

Exit mobile version