Yleistieto

Lukijoiden kysymyksiä: Voiko vihreät saada vaihtumaan pitkiä valoja väläyttämällä?

Julkaistu

Lukijoiden kysymyksissä saadaan selvyys sitkeään urbaanilegendaan, jonka mukaan auton pitkien valojen väläytys saisi liikennevalot vaihtumaan vihreiksi.

Listafriikki selvitti myös, mikä on jäniksen kulkusuunta lumessa.

Laittakaahan taas mieltänne askarruttavia ajatuksia tulemaan! Kysymyksenne, omat tai kaverin, voitte laittaa esimerkiksi sähköpostitse osoitteeseen listafriikki(at)gmail.com (muista muuttaa (at) tilalle miukumauku-merkki) tai liity mukaan Listafriikkiläiset-ryhmäämme ja esitä kysymyksiä sekä keskustele siellä!

Miksi käyttää itse aikaa päänsä puhki pohtimiseen ja netin loputtomaan pläräämiseen, kun voi panna asialle pari siihen erikoistunutta listafriikkiä?

Mihin suuntaan jäniksen jäljet menevät?

Varmasti kaikki suomalaiset tunnistavat jäniksen jäljet; kuvio lumella on niin erilainen kuin muilla eläimillä. Mutta oletko sinä ikinä jäljet nähtyäsi pohtinut, mihin suuntaan jänis on loikkinut? 

Tutuimmassa jälkikuviossa on kaksi painaumaa peräkkäin ja kaksi isompaa jälkeä vierekkäin. Peräkkäiset jäljet ovat etukäpälistä ja takakäpälät jättävät vierekkäin suuremmat, soikean malliset painaumat. Kun jänis loikkii menemään, heittää se takajalat etukäpälien ohi. Sen vuoksi takakäpälien jäljet ovat etenemissuunnassa ensimmäisinä. Joskus televisiossa näkee huvittavia tapauksia, joissa asiasta tietämättömät esittelevät eläinten jättämiä jälkiä lumella, ja lähtevät seuraamaan jänistä väärään suuntaan. 

Advertisement

Jäniksellä on myös muunlaisia jälkikuvioita, jotka onkin sitten vaikeampi erottaa ja päätellä jäniksen jättämiksi. Kantavalla hangella tai muulla kovalla alustalla takajalat tulevat maahan lähes peräkkäin, jolloin jäljet on helppo sekoittaa ketun ravijälkeen.

Jos jänis pakenee henkensä edestä, jää lumeen jäljet, joissa sekä etu- että takakäpälät ovat rinnakkain. Pakoloikassa askelpituus voi olla jopa neljä metriä.

Voiko pitkien valojen väläytys vaikuttaa liikennevalojen vaihtumiseen?

Autoilijoiden keskuudessa liikkuu sellainen hyvin yleinen uskomus, että pitkien valojen väläytys saisi vihreät valot vaihtumaan. Urbaanilegendassa ei kuitenkaan ole mitään perää, eikä punaisille valoille vilkuttelemalla voi vauhdittaa matkan etenemistä.

Liikennevaloja ohjaavat anturit: tiehen upotettu induktiosilmukka reagoi metalliin ja tunnistaa päällään olevan auton. Paljon muovisia osia sisältäviä skoottereita ajaville tämä on huono uutinen, sillä niiden lähestymiseen anturit reagoivat heikosti.

Toisenlaisina tunnistimina käytetään tutkia ja infrapunakameroita, jotka reagoivat ajoneuvoihin rytmittäen liikennevalojen vaihtumista liikenteen mukaan. Nämäkään eivät kuitenkaan välitä pätkääkään valojen räpsyttelystä.

🤷‍♀️ Kommentoi aihetta alla olevissa kommenttikentissä ⬇️ ⬇️  tai somekanavissamme, oletko edelleen sitä mieltä, että pitkien valojen väläytys sopivalta etäisyydeltä saa liikennevalot saa vaihtumaan vihreiksi.

Advertisement

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat

Exit mobile version