Elämäntapa

Top 10 maailman suosituimmat drinkit – löytyykö oma vakkarisi listalta?

Julkaistu

Nyt listataan top 10 maailman suosituimmat drinkit. Listaus perustuu maailmanlaajuiseen kyselyyn, jossa yli sadalta alan ammattilaiselta tiedusteltiin baarien tilatuimpia cocktaileja.

Juoma-alan sivusto Drinks International on jo pitkään julkaissut maailmanlaajuiseen kyselyyn perustuvan listauksen jokaisen vuoden suosituimmista juomasekoituksista. Kyselyyn osallistui tänä vuonna yli sata baaria 38 eri maasta.

Viime vuosina vanhat klassikot ovat pitäneet pintansa 50 suosikkidrinkin listalla eikä himotuimpien drinkkien kärkikymmenikössä ole nähty paljoakaan muutoksia.

Vuonna 2022 valta kuitenkin vaihtui, kun seitsemän vuotta putkeen maailman suosituimpana drinkkinä pysynyt Old Fashioned sai väistyä uuden ykkösen tieltä.

Mikä onkaan tuo maailman suosituin drinkki? Se selviää tämän listauksen lopussa. Mutta lähdetään siis etenemään sijalta kymmenen.

Advertisement

10. Whiskey Sour

Whiskey Sour on viime vuosina tehnyt hienoista laskua maailman suosituimpien drinkkien joukossa, mutta se mahtuu edelleen vuonna 2022 niukasti kärkikymmenikköön. Hieman alle kolmasosa kyselyyn vastanneista baareista nimesi Whiskey Sour -drinkin kymmenen tilatuimman juomansa joukkoon.

Whiskey Sour on reippaasti ravistettu sekoitus viskiä, sitruunamehua, sokerisiirappia ja… kananmunanvalkuaista. Tarjoillaan on the rocks ja koristellaan appelsiiniviipaleella. Drinkki juontaa juurensa vähintään 1800-luvulle, sillä se mainittiin vuonna 1870 Yhdysvaltain Wisconsinissa ilmestyneessä Waukesha Plain Dealer -sanomalehdessä.

Koska raa’an kananmunan tarjoaminen on hieman kyseenalaista, on monissa baareissa tarjolla pelkästään tai perinteisen lisäksi vegaaninen versio ilman munaa.

9. Mojito

Kuubalainen klassikkodrinkki Mojito ei ehkä ole enää aivan niin trendikäs juoma kuin vielä joitakin vuosia sitten ja Drinks Internationalin mukaan syynä lienee sen suosio ”lomailevien tätien” keskuudessa. Boomereiden uudeksi suosikiksi on kuitenkin nousemassa passionhedelmän makuinen Pornstar Martini, joten Mojito on palauttamassa mainettaan.

Usko tai älä, niin rommipohjainen Mojito kehitettiin alun perin tarpeeseen: viilentämään kehoa Kuuban lämmössä. Erilaiset syntytarinat ajoittavat Mojiton alkuperän 1500-luvulle eli sitä ruvettiin valmistamaan pian sen jälkeen, kun eurooppalaiset veivät sokeriruo’on ja sen myötä rommin Karibialla.

Aito Mojito syntyy yhdistämällä vaaleaa rommia, sokeriruokomehua (tai ruokosokeria), limen mehua, soodavettä, minttua ja jäitä. Mintun lehtiä ei kannata runnoa väkivaltaisesti murskaksi, jottei juomasta tule kitkerää. Hellä hierominen irrottaa maun täydellisesti. Paras ja alkuperäinen kuubalainen tapa on tehdä juomasekoitus isommalle porukalle kannuun, jolloin minttu lisätään mukaan kokonaisina oksina.

8. Manhattan

Viskipohjainen Manhattan on maailman suosituimmat drinkit -listauksessa kolmatta kertaa sijalla kahdeksan. Vaikka sijaluku ei ole sen korkeampi, on Manhattan ikisuosikki, jonka kolmasosa kyselyn baareista mainitsi top 10 -juomakseen.

Kauniin punainen Manhattan valmistetaan sekoittamalla viskiä, makeaa (punaista) vermuttia ja tilkka angosturakatkeroa. Sen alkuperä on hämärän peitossa ja tarinoita on lukuisia erilaisia. Täysin varmaksi voidaan sanoa, että Manhattan oli keksitty ennen vuotta 1884, sillä tuolloin resepti ilmestyi kahdessa eri drinkkikirjassa.

Advertisement

Todennäköisesti Manhattaneja oli kuitenkin sekoiteltu New Yorkissa jo vuosikymmeniä aiemmin – ja mitä ilmeisimmin ensimmäisenä jossakin Manhattanin saaren lukuisista baareista.

Kuten monesta klassisesta drinkistä, niin myös Manhattanista, on useita eri versioita. Perinteinen Manhattan on kuitenkin aina makea; kuiva vermutti ei ole osa alkuperäistä reseptiä, vaikka kuka väittäisi mitä.

7. Espresso Martini

Suosituimpien drinkkien sijalla seitsemän oleva Espresso Martini on ylivoimaisesti nuorin tapaus kärkikymmenikössä. Kun monien näiden klassikkojen kohdalla puhutaan reippaasti yli satavuotisesta historiasta, niin Espresso Martinin juuret juontavat 1980-luvun Englantiin. Juoma koostuu vodkasta, kahvilikööristä, sokeriliemestä ja espressosta.

Vaikka kyse on verrattain uudesta drinkistä, on sillä useampi erilainen syntytarina – moni haluaisi ottaa kunnian tästä jälkiruoaksikin sopivasta drinkistä. Yleisimmän tarinan mukaan lontoolaisessa baarissa työskennellyt Dick Bradsell kehitti drinkin nuorelle naisasiakkaalle, jonka toiveena oli juoma, joka ”wake me up, and then fuck me up” eli vapaasti suomennettuna ”herättää ja sitten sekoittaa pään”.

Tämä juomasekoitus oli vuosien ajan suosituimpien drinkkien top 50 listalla siellä puolivälissä, mutta kun Bradsell menehtyi yllättäen vuonna 2016, halusivat kaikki juoda legendaarisen baarimestarin luomusta. Siitä alkoi tasainen nousu ja nyt Espresso Martini on maailmanlaajuisesti jo kymmenen tilatuimman joukossa.

6. Aperol Spritz

Kun alussa mainittiin, että suosituimpien drinkkien kärkijoukoissa ei ole ollut suurta vaihtuvuutta, niin Aperol Spritz tekee poikkeuksen sääntöön. Vielä viisi vuotta sitten tämä Suomessakin kesähitiksi noussut drinkki oli 50 tilatuimman joukossa puolivälin tienoilla, mutta Aperol Spritz on noussut ryminällä juomatrendien aallonharjalle.

Monien tiukempien drinkkien kanssa noutaja tulee varsin nopeasti, jos niitä kiskoo tiuhaa tahtia monta peräkkäin. Mutta Aperol Spritz on kevyt, kupliva, ja sitä voi nautiskella hyvällä fiiliksellä useamman lasillisen päivän mittaan. Juomasekoitus on viime vuosien suosiostaan huolimatta yli sata vuotta vanha: italialainen juomayhtiö Campari lanseerasi sen vuonna 1919.

Advertisement

Drinkki oli matalan alkoholipitoisuutensa vuoksi alun perin suunnattu naisille ja urheilullisille ihmisille, ja tähän perustuu osittain sen suosion räjähdysmäinen kasvu 2010-luvun jälkimmäisellä puoliskolla. Ihmiset haluavat elää terveellisesti, joten maltillisen määrän alkoholia sisältävä raikas drinkki sopii tähän trendiin täydellisesti. Ja näyttäähän kirkkaan oranssi kesäjuoma kivalta sosiaalisessa mediassa.

Aperol Spritz valmistuu esimerkiksi näin: 5 cl Proseccoa, 5 cl appelsiininmakuista Aperolia ja tilkka soodavettä. Tarkoitus ei ole kuitenkaan laimentaa kaikkea makua ja väriä pois, joten soodavettä ei kannata laittaa liikaa. Sitten mukaan reippaasti jäitä ja koristeeksi pari appelsiinin siivua.

5. Daiquiri

Rommipohjaisten drinkkien joukossa suosituimmaksi nousee Daiquiri. Kaikkien cocktailien joukossa perinteinen rommista, limestä ja sokerista pitkällä ravistuksella valmistuva juomasekoitus on viidenneksi tilatuin.

Drinkillä on pitkä historia ja sen alkuperäinen resepti on aivan niitä ensimmäisiä, jotka on kirjoitettu kirjoihin Bacardi-rommista. Variaatioita löytyy useita ja esimerkiksi kirjailija Ernest Hemingwayn henkilökohtainen suosikki tehtiin lisäämällä perinteiseen Daiquiriin greippimehua ja kirsikkalikööriä. Hemingwayn nimikkojuomaa saa myös baareista, jos haluaa Daiquiriinsa pientä twistiä.

Daiquiri on todellinen kesädrinkki, sillä se tarjoillaan jääkylmänä ja kylmästä cocktail-lasista.

4. Margarita

Margarita saavutti vuonna 2022 neljännen sijan maailman suosituimmat drinkit -listalla. Se on sen oma ennätys. Ihanan kirpeä drinkki on kuitenkin ikisuosikki, sillä niin kauan kuin Drinks International on kyselyjään suorittanut, on Margarita ollut aina kärkikymmenikössä.

Valmistukseen tarvitaan vain tequilaa, appelsiininmakuista triple sec -likööriä ja limeä. Suolakaan ei ole ”virallisen” ohjeen mukaan pakollinen ainesosa, vaikka monille lasin suolattu reunus on nimenomaan sitä aidointa Margaritaa.

Advertisement

3. Dry Martini

Dry Martini oli kaikkein suosituin drinkki vain kuudessa prosentissa kyselyn baareista, mutta aivan kuumimpaan kärkeen se nousi kuitenkin neljäsosassa. Tämä tiesi vuonna 2022 kolmatta sijaa maailman suosituimmat drinkit -listalla.

Martini on klassinen cocktail, josta on varmaan yhtä monta muunnelmaa kuin on tekijöitä. Maailman kuuluisin drinkki – ainakin populäärikulttuurin ystäville – on varmasti vodkamartini, joka on tietenkin James Bondin suosikki. Klassinen ja alkuperäinen martini on kuitenkin ginin ja vermutin yhdistelmä – Bondin drinkissä gin on korvattu vodkalla. Ja klassinen martini sekoitetaan, ei ravisteta!

Dry Martinin ainesosien määrät vaihtelevat tekijästä ja baarista riippuen – ginin ja vermutin suhde on makuasia. Alun perin martinissa oli suhteessa paljon enemmän vermuttia, mutta nykyään esimerkiksi ”puolet ja puolet” ei ole Dry Martini, vaan 50/50. Klassikon nimessä Dry-etuliite merkitsee vermutin vähäistä määrää.

Dry Martinin voi valmistaa sekoittamalla 5 cl giniä ja 1-2 cl vermuttia ja viimeistellä koko komeus oliivilla tai suikaleella sitruunankuorta.

2. Old Fashioned

Kuten jo alussa mainittiin, oli Old Fashioned vuosien ajan maailman suosituin drinkki. Vuonna 2022 se on kuitenkin tippunut kakkossijalle, mutta suosio on edelleen suuri. Viidesosa kaikista kyselyyn vastanneista baareista kertoi sen olevan kaikkein tilatuin ja kolmasosassa se sijoittuu kahden suosituimman joukkoon.

Vaikka Old Fashioned on suoraan suomennettuna ”vanhanaikainen”, niin aikansa elänyttä tästä ikisuosikista ei kuitenkaan varmaan koskaan tule. Cocktailien kuninkaaksikin kutsuttu viskipohjainen drinkki on ajaton klassikko, jota on tehty jo ainakin 1800-luvulla.

Erään tarinan mukaan Old Fashioned keksittiin Yhdysvaltain Kentuckyssa sijaitsevalla Pendennis Clubilla vuonna 1881. Toisaalta, kun amerikkalainen The Balance and Columbian Repository -lehti antoi vuonna 1806 määritelmän cocktail-sanalle, niin sen mukaan cocktail on sekoitus alkoholia, sokeria, katkeroita ja vettä. Ja jos katsotaan Old Fashioned -drinkin reseptiä, niin hyvin pitkältihän se täyttää cocktailin määritelmän. Joidenkin mukaan kyseessä onkin yksi maailman vanhimmista drinkeistä.

Advertisement

Old Fashioned valmistuu esimerkiksi näin:

5 cl ruisviskiä
1 cl sokerilientä (tai pari sokerinpalaa, jotka murskataan katkeron joukkoon)
2-3 tilkkaa Angostura-katkeroa
jääpaloja
koristeeksi appelsiiniviipale ja joskus myös kirsikka

1. Negroni

Kuningas on kuollut, kauan eläköön Negroni!”. Näin julistetaan Drinks International -sivuston toimituksessa. Ja onhan se mukavaa, että ykkönen ei aina ole sama. Ja varsinkin, kun se uusi ykkönen on kahdeksan vuoden ajan joutunut tyytymään kakkossijaan.

Negronin valmistus ei vaadi erityisiä kädentaitoja, sillä resepti on yksinkertainen – parhaat klassikot usein ovat. Drinkki syntyy sekoittamalla Camparia, punaista vermuttia ja giniä; kutakin yhtä paljon, esimerkiksi 3 cl. Juoma viimeistellään jäillä ja siivulla appelsiininkuorta.

Negroni on yhtä aikaa sekä raikas että katkera, ja se on Drinks Internationalin mukaan onnistunut ratsastamaan monien eri juomatrendien aallonharjalla. Negroni on nostanut suosiotaan, oli kyse sitten aperitiivitrendistä, ginvillityksestä, klassisten cocktailien menestyksestä tai katkerien juomien nousukiidosta.

Negroni niittää suosiota baareissa ympäri maailman ja sen paikka suosituimpien drinkkien kärjessä on kiistämätön – ainakin tänä vuonna. Yli neljäsosa kyselyyn osallistuneista baareista nimesi Negronin tilatuimmaksi drinkiksi ja yli puolessa se oli kahden suosituimman joukossa.

Advertisement

Maailman suosituin drinkki juhli muutama vuosi sitten 100-vuotissyntymäpäiväänsä, vaikka sen alkuperä onkin hieman epävarma – kuten useimmilla klassikkodrinkeillä.

Tarinan mukaan ensimmäinen Negroni valmistettiin Italian Firenzessä vuonna 1919, jossa kreivi Camillo Negroni pyysi vahvemman version Americano-cocktailista. Americanossa on Camparia, vermuttia ja soodavettä, joten baarimikko korvasi veden ginillä ja sitruunankuoren appelsiinilla.

Se oli rakkautta ensimmäisellä huikalla, sillä kreivi Negroni ei ollut saada juomasta tarpeekseen, mikä käy ilmi hänen ystävänsä Francis Harperin vuonna 1920 lähettämästä kirjeestä. Harper suosittelee, että kreivi Negroni ei enää jatkossa joisi yli kahtakymmentä Negronia päivässä. Viisaita sanoja.

Lue myös:

Suosituimmat

Exit mobile version