Elämäntapa
Top 10 urheilumaailman erikoisimmat ja pahimmat huijaukset – osa 1
Nyt listataan urheilumaailman pahimmat huijaukset. Vilppiä on harjoitettu mitä erikoisimmilla tavoilla ja tässä niistä oudoimmat, typerimmät ja törkeimmät.
Idea listaan heräsi aiemmin syksyllä laajasti uutisoidusta vilppiepäilystä, jossa nuorta shakinpelaajaa syytettiin erikoisesta huijauksesta. Skandaalin keskiössä oli ja on 19-vuotias Hans Niemann, jonka epäiltiin käyttäneen väriseviä anaalihelmiä korkean tason ammattilaisturnauksissa. Todisteita ei kuitenkaan ole ja Niemann on luvannut pelata vaikka alasti ja Faradayn häkissä, jota sähkömagneettinen säteily ei läpäise.
Tällä listalla ei anaalihelmiä kuitenkaan sen enempää käsitellä, mutta röyhkeyttä näistä keinoista ei kuitenkaan puutu. Ja vielä etukäteisvaroitus niille, jotka mahdollisesti odottavat listalle esimerkiksi Lance Armstrongia tai Ben Johnsonia, niin Listafriikki teki tietoisen valinnan jättää dopingrikkomukset kokonaan pois.
Lista on jaettu kahteen osaan, joista tämä on ensimmäinen. Jälkimmäisen osan voit lukea tästä: Espanjan koripalloilijat esittivät paralympialaisissa olevansa kehitysvammaisia: Top 10 urheilun pahimmat huijarit – osa 2
Tässä siis urheilun pahimmat huijarit, jotka hakivat menestystä hinnalla millä hyvänsä.
Sumutus laukkaradalla
Sylvester Carmouche oli aikansa huippujockey, joka voitti urallaan lähes 700 laukkakilpailua Yhdysvaltain tärkeimmillä laukkaradoilla ja monia satoja enemmän pienemmillä areenoilla. Ura kuitenkin keskeytyi noloon huijaukseen, jonka seurauksena hänet määrättiin 10 vuoden kilpailukieltoon.
Tammikuussa 1990 Carmouche yllätti kaikki Louisianan Delta Downs Racetrack -radalla, kun hän ratsasti ylivoimaiseen voittoon Landing Officer -nimisellä hevosella. Landing Officer oli kaukana ennakkosuosikista ja sen kerroin huiteli pilvissä.
Carmouchen ohjastama hevonen ylitti maaliviivan järjettömällä 24 hevosen mitalla ja jäi rataennätyksestä vain 1,2 sekuntia. Kaikki eivät purematta nielleet yllättävää voittoa. Carmouche ja Landing Officer eivät kumpikaan puuskuttaneet kisan jälkeen ja kaksikko ei ollut lainkaan yhtä kurainen kuin muut ratsukot. Tuomaristo hylkäsi suorituksen vilppiepäilyn vuoksi, vaikka jockey vannoi olevansa viaton.
Lopulta Carmouche myönsi huijanneensa, kun kilpakumppanit todistivat, että kyseinen ratsukko ei ollut koskaan ohittanut heitä.
Päivä oli ollut hyvin sumuinen ja kisan alkaessa usvaverho oli niin sankka, että jockeyt näkivät hädin tuskin omien ratsujensa turpia. Carmouche käytti olemattoman näkyvyyden hyväkseen: hän jättäytyi sumun keskellä porukan hännille ja ohjasi ratsunsa sivuun. Hän liittyi takaisin joukkoon, kun muut tulivat uudelle kierrokselle ja kiisi helppoon voittoon. Huijaus olisi ehkä mennyt läpi, jos Carmouche olisi odottanut hieman kauemman, eikä voitto olisi ollut niin ylivoimainen.
Kilpailukiellon jälkeen Carmoouche sai lupansa takaisin ja palasi menestyksekkäästi ratsaille.
Kalaa kalan sisällä
Sitten mennään listan tuoreimpaan huijaustapaukseen ja siirrytään kalastuksen pariin. Syyskuun lopulla järjestetty Lake Erie Walleye Trail -kalastuskilpailu on jokavuotinen tapahtuma, jonka pääpalkinto on 30 000 dollaria. Mistään pikkusummista Yhdysvaltain Clevelandissa käydyssä kisassa ei siis kalastella.
Voiton veivät Jacob Runyan ja Chase Cominsk, jotka kuitenkin kansainvälisen kohun arvoisesti hylättiin törkeän huijauksen vuoksi. Myös kaikki heidän aiemmat voittonsa mitätöitiin.
Kaksikon saalis aiheutti kummastusta punnituksessa, sillä kalojen lukumäärä ja koko olivat ristiriidassa puntarin näyttämän lukeman kanssa. Punnitusta seuranneet toimihenkilöt ja yleisö eivät olleet uskoa silmiään. Vilppiä epäillyt kilpailunjohtaja Jason Fischer tarttui veitseen ja viilsi dramaattisin ottein yhden kalan auki. Kuinka ollakaan, sisältä paljastui jotain ylimääräistä.
Runyan ja Cominsk olivat täyttäneet valkosilmäkuhia lyijypainoilla ja kalafileillä. Lisäpainoa niillä oli saatu yli kuusi kiloa.
Kilpakalastukseen intohimoisesti suhtautuvat henkilöt niin kisapaikalla kuin sosiaalisessa mediassakin ottivat kovasanaisesti kantaa kaksikon petkutukseen. Heille vaadittiin kaikkea vankeustuomiosta samaan kohtaloon kuin saaliskaloilla. Sanomattakin lienee selvää, että äärimmäiset uhkailut olivat ”hienoista” ylireagointia.
Runyan ja Cominsk eivät kuitenkaan selviä tekosistaan pelkällä julkisella nolauksella tai rahapalkinnon menettämisellä. Heitä vastaan on nostettu syytteet petoksesta, törkeän varkauden yrityksestä, salakalastuksesta ja laittomien teräaseiden hallussapidosta. Kumpikin on ilmoittanut olevansa syytön, joten asia tullaan ratkaisemaan oikeudenkäynnissä.
Maratonin voittoon huimalla ennätysajalla ja ilman hikipisaraakaan – ja ilman juoksemista
Kansa kohahti Bostonin maratonin maaliviivalla vuonna 1980. Naisten sarjan voittaja Rosie Ruiz oli tehnyt huiman oman ennätyksensä 2.31.56. Se myös alitti edellisvuonna tehdyn rataennätyksen yli kolmella minuutilla. Tuntemattoman Ruizin täytyi olla huippukunnossa, sillä hän ei puuskuttanut tai ollut edes tippaakaan hikinen. Tämä toki herätti kysymyksiä.
Epäluulo kasvoi, kun niin kanssakilpailijat kuin katsojatkaan eivät muistaneet todistaneensa Ruizin menoa. Naista ei näkynyt yhdessäkään radan varrella otetussa kuvassa. Hän ei myöskään kyennyt muistamaan mitään kisan kulusta. Yllä olevalla videolla Ruiz vaikuttaa olevan täysin ulalla siitä, miten maratonille on tapana harjoitella.
Syy tähän paljastui pian: Ruiz oli toki aloittanut maratonin, mutta livahtanut heti alkumatkasta yleisön joukkoon. Parin tunnin kuluttua hän teki salakavalan liikkeen toiseen suuntaan ja palasi radalle hieman alle kilometri ennen maalia.
Puhtain paperein Ruiz ei ollut alun perinkään päässyt yhdelle maailman arvostetuimmalle maratonille, sillä hän oli saanut osallistumisoikeuden vilpillisin keinoin. Myöhemmin selvisi, että New Yorkin maratonilla hyvää sijoitukseen yltänyt ja sen myötä Bostoniin hyväksytty Ruiz oli matkustanut osan reilusta 42 kilometristä metrolla.
Ruizin huijaus meni vieläkin pitemmälle, sillä hän oli keplotellut itsensä härskisti mukaan myös New Yorkin maratonille. Hän myöhästyi ilmoittautumisesta, mutta vetosi järjestäjiin ja pääsi erikoisluvalla mukaan, koska väitti sairastavansa parantumatonta aivosyöpää.
New England Patriots tyhjensi pelipalloja – kaikkien aikojen suurin ja mahtavin oli hyvin tietoinen vilpistä
Epäilykset huijauksesta heräsivät jo vuoden 2014 runkosarjan aikana, kun muutama amerikkalaisen jalkapallon ammattilaisliiga NFL:n joukkueista syytti New England Patriotsia pallojen ilmanpaineen ronkkimisesta. Tutkinta alkoi todenteolla tammikuussa 2015 pelatun American Football Conferencen mestaruusottelun jälkeen. Patriots oli lyönyt Indianapolis Coltsin ja eteni NFL:n loppuotteluun eli Super Bowliin.
Tutkinnassa paljastui, että kaikkien aikojen parhaana pelaajana pidetty pelinrakentaja Tom Brady oli vähintään tietoinen pallojen tyhjentämisestä. Patriotsin henkilökunta oli laskenut pelipallojen ilmanpainetta sääntöjen määräämän rajan alle. Näin pallot olivat Bradylle helpompia käsitellä: pallon pitäminen, heittäminen ja toisaalta myös kiinniottaminen oli sujuvampaa.
Supertähti itse ei halunnut osallistua tutkintaan ja kieltäytyi yhteistyöstä. Kaiken lisäksi Brady oli tuhonnut puhelimensa sen jälkeen, kun tutkijat olivat pyytäneet päästä käsiksi kauden aikana lähetettyihin tekstiviesteihin. Näin ei voitu todistaa, että Brady olisi määrännyt tyhjennyksen, vaikka moni asia siihen viittasikin.
Rangaistuksena NFL lätkäisi joukkueelle miljoonan dollarin sakot ja Patriots menetti valintaoikeutensa seuraavan vuoden varaustilaisuudessa. Henkilökohtaisesti Brady sai neljän ottelun pelikiellon, mikä olisi tarkoittanut neljäsosaa runkosarjan peleistä.
Lähes kaikki pelinrakentajille mahdolliset ennätykset rikkonut Brady ei sulattanut rangaistusta, vaan vei jutun oikeuteen. Tuomari kumosi kiellon ja pelinrakentajalegenda pelasi täyden runkosarjan vuonna 2015. Kauden päätyttyä vetoomustuomioistuin kuitenkin palautti rangaistuksen alkuperäisestä päätöksestä tehtyjen valitusten perusteella.
Lopulta myös Brady hyväksyi pelikiellon ja oli sivussa vuoden 2016 runkosarjan neljä ensimmäistä peliä. Patriotsin ja Bradyn vilpillinen toiminta oli kuitenkin koko kauden ykköspuheenaihe, mutta se ei tietenkään estänyt joukkuetta voittamasta Super Bowlia. Brady valittiin tuon ottelun arvokkaimmaksi pelaajaksi. Näin jälkeenpäin koko huijausta ei useinkaan edes mainita; Brady on kaikkien saavutustensa kanssa maailmanlaajuisesti ihailtu.
Mitä tästä opimme? No ainakin sen, että jos olet lajisi keulakuva ja kaikkien aikojen suurin ja mahtavin, niin lähes kaikki katsotaan sormien läpi eikä sädekehä ”pienestä” himmene.
Tyhjennysskandaalin jälkeen NFL on muuttanut ja tiukentanut pelivälineen ilmanpaineen valvontaa.
Pelaajavaihto tekoveren avulla
Rugbyn suurimmaksi skandaaliksi nimitetty Bloodgate-huijaus tapahtui vuoden 2009 Heineken Cupissa, joka on yksi rugby unionin merkittävimmistä turnauksista Euroopassa. Englantilainen Harlequins joutui myrskynsilmään, kun se turvautui irlantilaista Leinsteria vastaan pelatussa neljännesfinaalissa hyvin erikoiseen huijaustapaan saadakseen pelikentälle haluamansa palaajan.
Kourallinen Harlequinsin pelaajia, parhaimmat potkaisijat mukaan mukien, oli loukkaantunut pelin tiimellyksessä ja joukkueen vaihdot olivat täynnä. Rugby unionissa vaihtomäärän saa kuitenkin ylittää pahan loukkaantumisen ja erityisesti päähän kohdistuneen vamman seurauksena. Tällöin myös vaihtoon jo aiemmin otettu pelaaja voi palata kentälle.
Niinpä laituri Tom Williams tekaisi itselleen pelin loppuvaiheessa ja tiukassa tilanteessa vertavuotavan vamman, joten Harlequins sai ottaa hänet vaihtoon ja palauttaa peliin paremman potkaisijan. Kaikki tapahtui päävalmentaja Dean Richardsin määräyksestä.
Epäilykset heräsivät heti, sillä verenvuoto oli epätavallisen runsasta ja Williamsin häpeilemätön silmänisku joukkuekavereille näkyi televisiolähetyksessä. Harlequinsin toiminnasta aloitettiin tutkimus. Kävi ilmi, että Williams oli rikkonut suussaan tekoverta sisältävän kapselin ja saanut sen näyttämään pahalta vammalta. Joukkue oli turvautunut samaan huijaukseen myös neljästi aiemmin. Joukkueen fysioterapeutti Steph Brennan oli hankkinut verikapselit pilailupuodista.
Williams sai lopulta neljän kuukauden pelikiellon ja joukkueelle lätkäistiin 260 000 punnan sakot. Lisäksi valmentaja Richards sai kolmen vuoden ja fysioterapeutti Brennan kahden vuoden toimintakiellon. Harlequinsin puheenjohtaja erosi tehtävästään ja seuran lääkäri Wendy Chapman oli vaarassa menettää lupansa, mutta selvisi varoituksella. Chapman sai jatkaa ammattinsa harjoittamista, vaikka oli pelin jälkeen leikannut Williamsin huuleen haavan, jotta verikapselin käyttö pysyisi salassa.