Oudoimmat

Vessapaperi, ruumiit ja joulukuuset: 8 erikoista ja huvittavaa asiaa, joista ihmisillä on ollut pulaa

Julkaistu

Ei ole mitenkään harvinaista, että silloin tällöin jostain elintarvikkeesta tai tavarasta tulee pula. Mutta joskus nämä puutteet ovat erikoisuudessaan listan arvoisia.

Listafriikki esittelee nyt kahdeksan erikoista pulaa, joista ihmisraukat ovat kärsineet – kieli poskessa sanottuna. Osa näistä on suorastaan huvittavia, sillä minkälaiseen paniikkiin me itsemme ja toisemme saammekin lietsottua täysin mitättömien asioiden vuoksi. Joissakin listan kohdissa käydään toki myös vakavammissa aiheissa, mutta jotain perin erikoista niistäkin löytyy.

Monesti pulat johtuvat tarpeettomasta hamstraamisesta; kaikille tarvitseville kyllä riittäisi, jos joukkohysteria ei ottaisi valtaa.

Joulukuuset

Kun maailmanlaajuiseksi finanssikriisiksi levinnyt taantuma alkoi Yhdysvalloista vuonna 2007, olivat sen seuraukset monille kotitalouksille ja yrityksille katastrofaaliset. Yhtenä esimerkkinä ovat kasvinviljelijät, jotka joutuivat rajoittamaan kylvöä ja tuotantoa korkeiden kustannusten vuoksi. Talous kuitenkin kääntyi hiljalleen nousuun, joten puutarhatkin palasivat normaaliin päiväjärjestykseen.

Mutta jos oma tuotteesi on puu, jonka kasvaminen ei käy yhdessä kasvukaudessa, niin taantuma tuntuu vielä vuosienkin jälkeen. Tämä oli tilanne joulukuusien kohdalla, sillä haluttuun mittaan kasvaminen kestää kylvön jälkeen vuosikymmenen ajan. Siksipä ne tavallista pienemmät sadot, jotka taantuman aikana kylvettiin, saivat Yhdysvalloissa 2010-luvun lopulla aikaan akuutin pulan joulukuusista. Mitenköhän joulusta mahdettiin selvitä!?

Ruumiit

Vuonna 1823 Yhdistyneessä kuningaskunnassa tuli voimaan lakimuutos, joka vähensi teloitusten määrää merkittävästi. Tätä pidettiin yleisesti hyvänä uudistuksena, mutta toisaalta sillä oli negatiivinen vaikutus lääketieteelliseen tutkimukseen. Lain mukaan lääkäriopiskelijat saivat tutkia ja leikellä ainoastaan teloitettujen ihmisten ruumiita, joten mitä vähemmän teloituksia, sitä vähemmän materiaalia.

Tämä johti erityisesti Skotlannissa ikäviin lieveilmiöihin, kun ruumispulasta kärsineet opinahjot turvautuivat kyseenalaisiin keinoihin saadakseen opiskelijoille leikeltävää.

Advertisement

Yliopistot eivät kyselleet turhia kysymyksiä ja maksoivat ruumiista hyvää hintaa, joten haudanryöstäjien bisnes kukoisti. Kouluilla oli kuitenkin tarvetta myös tuoreemmalle materiaalille, joten haudattujen ylöskaivamisen lisäksi monet turvautuivat henkirikoksiin vastatakseen kasvaneeseen kysyntään.

Kaksi erityisen pahamaineista ruumiiden kaupustelijaa olivat William Burke ja William Hare, jotka tukehduttivat kahden vuoden aikana vähintään 16 ihmistä ja myivät ruumiit 10 punnan kappalehinnalla. Tukahduttaminen oli hyväksi havaittu keino, sillä se ei jättänyt ruumiseen näkyviä vammoja, jotka olisivat voineet haitata opiskelijoiden työtä.

Kun kaksikko jäi kiinni, todisti Hare ilomielin Burkea vastaan saadakseen itse syytesuojan. Syylliseksi todettu Burke sai hirttotuomion.

Teloituksen jälkeen Burken ruumis luovutettiin Edinburghin lääketieteelliselle koululle tutkimustarkoitukseen. Siinä oli rangaistus kohdillaan! Burken luuranko on tänäkin päivänä näytteillä yliopiston anatomian museossa.

Kana

Tärkeän elintarvikkeen loppuminen ei tietenkään ole mikään huvittava juttu, mutta silloin kun ravintolasta loppuu sen nimikkotuote, niin vahingoniloinen hymähtely lienee sallittua. Varsinkin, jos ravintola itsekin vitsailee aiheella.

Advertisement

Helmikuussa 2018 pikaruokaketju KFC joutui sulkemaan Isossa-Britanniassa toimivista 900 ravintolastaan yli 600. Syynä oli pula kanasta. KFC eli Kentucky Fried Chicken on erikoistunut friteerattuihin kanaruokiin. Jäiks!

Mitään kansallista kanapulaa ei kuitenkaan ollut eikä laajaa paniikkia syntynyt, sillä KFC ilmoitti välittömästi, että kyse oli sisäisestä ongelmasta. Yhtiö oli vaihtanut kuljetusfirmaa, mikä ei ollut sujunut toivotulla tavalla, vaan oli johtanut toimitusten viivästymisiin maanlaajuisesti.

KFC sai aimo annoksen kuraa niskaansa, vaikka yhtiö pyysi mielensä pahoittaneilta asiakkailtaan vuolaasti anteeksi. Humoristiset Twitter-päivitykset onneksi kevensivät tunnelmaa, sillä KFC twiittasi klassikkovitsin sanoin, että ”kana kyllä ylitti tien, mutta ei vain meidän ravintoloihimme”.

Yhtiö myös osti The Sun -lehdestä suuren mainoksen, jossa tapahtunutta pahoiteltiin hauskan kuvan kanssa. Kuvassa oli KFC:n perinteinen bucket, mutta kyljessä olevien kirjainten paikkaa oli muutettu muotoon FCK, joka oli vähemmän hienovarainen viittaus englannin kielen yleisimpään kirosanaan.

Lue myös: 10 oksettavaa pikaruoka-annoksista löytynyttä yllätystä

Advertisement

Vessapaperi


Vessapaperi on jostain syystä sellainen tuote, jota ihmiset ryhtyvät hädän hetkellä hamstraamaan jopa koomisella tavalla. Muistamme tämän oikein hyvin keväältä 2020. Korona-aika ei kuitenkaan ole ainoa, jolloin rullat ovat loppuneet kauppojen hyllyiltä, sillä esimerkiksi Yhdysvalloissa harmiton vitsi vuonna 1973 sai amerikkalaiset suunniltaan kauhusta: vessapaperi oli loppumassa!

Kun jostain tuotteesta tai tavarasta tulee pula, on se yleensä monen asia summa. Tässä tapauksessa lähtölaukaus koko maan kattavalle vessapaperipula voitiin kuitenkin jäljittää yhteen viihdeohjelman vitsiin.

Kolmekymmentä vuotta Yhdysvaltojen suosituinta myöhäisillan keskusteluohjelmaa, The Tonigh Show’ta, juontanut Johnny Carson sai aikaa laajan paniikin, kun hän mainitsi vessapaperin puutteesta alun monologissa: ”Meillä on nykyään pulaa kaikenlaisista tavaroista, mutta oletteko kuulleet viimeisimmästä? Tämä ei ole vitsi. Näin sen sanomalehdessä. Käynnissä on akuutti pula vessapaperista!”.

Se oli vitsi, mutta katsojat ottivat sen tosissaan. Todellisuudessa Yhdysvalloissa oli puute suurista, julkisissa tiloissa käytettävistä rullista, mutta pula ei missään tapauksessa uhannut kotitalouksia. Viihdeohjelman käsikirjoittajat ottivat kuitenkin vapauksia ja joukkohysteria oli valmis.

Advertisement

Kun hyllyt alkoivat tyhjentyä, syntyi ketjureaktio, jonka seurauksena kauppojen varastot loppuivat. Kaupat joutuivat ruveta hamstrauksen vuoksi säännöstelemään vessapaperin myyntiä, mikä tietenkin lietsoi paniikkia.

Carson poti huonoa omaatuntoa ja pyysi vitsiä ohjelmassaan anteeksi: ”En halua tulla muistetuksi henkilönä, joka aiheutti perusteettoman vessapaperikauhun. Nappasin vain uutisista aiheen ja hieman liioittelin sitä. Oikeasti mitään puutetta ei ole olemassa.”.

Sianharjakset ja maalisudit

Sotilasoperaatio ei yleensä ole naurun aihe, mutta jos sen nimi on ”Operaatio Sianharjas”, niin saattaa hieman hymyilyttää.

Vuonna 1946 Australiassa oltiin astumassa toisen maailmansodan jälkeiseen nousukauteen ja käynnissä oli valtava rakennusbuumi. Taloja valmistui sellaisella sykkeellä, että maasta loppuivat maalisudit kesken. Miten kaikki uudet talot nyt maalattaisiin?

Kyseessä ei tietenkään ollut kansallinen hätätila, mutta puute maalisudeista kuumensi sen verran kansalaisten tunteita, että puolustusvoimat kutsuttiin apuun.

Australian kuninkaallisten ilmavoimien laivue nro 38 sai tehtävän: heidän tuli lentää Kiinan Chungkingiin ja kuljettaa sieltä sianharjaksia, joita tarvittiin kipeästi maalisutien valmistuksessa. Yksinkertaiselta tehtävältä vaikuttanut operaatio ei kuitenkaan ollut vaaraton, sillä koneiden tuli lentää alueelle, joka oli suurilta osin kartoittamatonta ja jolle oli erittäin vaikea laskeutua.

Advertisement

Kaiken lisäksi Kiinassa oli jälleen muutaman vuoden tauon jälkeen jatkettu veristä sisällissotaa, joten laivueen piti lentää viimeinen 1100 kilometrin pätkä Hongkongista Chungkingiin yhtä kyytiä. Parin viikon aikana kolme konetta teki useita riskialttiita lentoja kuljettaen yhteensä 25 tonnia sianharjaksia.

Operaatio Sianharjas oli kuitenkin onnistunut ja malttamattomat aussit pääsivät onnellisesti maalaamaan uusia kotejaan.

Filminauha

Kun Japanin edustalla tapahtui maaliskuussa 2011 voimakas maanjäristys ja sitä seurannut tuhoisa tsunami, aiheutti se maapallon toisella puolella naurettavan paniikin.

Viranomaistietojen mukaan Japanissa menetti henkensä lähes 20 000 ihmistä, lukuisia kaupunkeja tuhoutui kokonaan ja Fukushimassa tapahtui maailmanhistorian toiseksi tuhoisin ydinvoimalaonnettomuus.

Mutta New Yorkissa ja Los Angelesissa paniikki levisi viihdeteollisuuden parissa, sillä katastrofi oli tuhonnut yhden merkittävän Sonyn tehtaan Miyagin prefektuurissa.

Tuo tehdas oli tuolloin ainoa maailmassa, jossa tuotettiin korkealaatuista HDCAM-SR-filminauhaa. Kun tieto japanilaisen tehtaan tuhoutumisesta saavutti tuotantoyhtiöt, alkoi järjetön filminauhan hamstraus. Varastot loppuivat alta aikayksikön, kun elokuva- ja televisiostudiot ostivat kaiken käsiinsä saaman nauhan hinnoista välittämättä.

Advertisement

Sony ei kyennyt tietenkään välittömästi vastaamaan nousseeseen kysyntään ja jonkin aikaa tästä kyseisestä filminauhasta oli huutava pula. Tehdas saatiin kuitenkin pyörimään uudestaan; samoin kuin kuvaukset Hollywoodissa – there’s no business like show business.

Helium

Helium on vedyn jälkeen universumin toiseksi yleisin alkuaine; sitä on maailmankaikkeuden tunnetusta massasta jopa neljäsosa. Kuulostaa siis perin erikoiselta, että siitä olisi puutetta. Heliumpula on kuitenkin todellinen uhka. Helium on uusiutumaton luonnonvara, jota löytyy maapallolta rajallisesti – yleensä syvältä maan alta samoista paikoista, joissa esiintyy öljyä ja maakaasua.

Kun ensimmäinen massiivinen heliumpula iski vuonna 1958, nousi se uutisotsikoihin lähinnä amerikkalaisten kiitospäivän vuoksi. Perinteen mukaan Yhdysvalloissa kokoonnutaan kiitospäivän perheaterian jälkeen yhdessä seuraamaan televisiosta Macy’s -tavaratalon jättimäistä paraatia. Heliumpulan vuoksi tuhannet ilmapallot jouduttiin täyttämään ilmalla ja siirtämään paikasta toiseen nostureilla.

Heliumin puute aiheuttaa kuitenkin paljon vakavampia ongelmia kuin sen, ettei foliopalloihin löytyisi täytettä.

Se on monipuolinen kaasu, jota käytetään useisiin eri tarkoituksiin tutkimuksessa ja teollisuudessa. Sitä käytetään muun muassa avaruus- ja ilmailuteknologiassa, aseteollisuudessa, erikoishitsauksessa ja valokuidun valmistuksessa. Nestemäinen helium on välttämätön Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksessa, CERNissä, sijaitsevan maailman suurimaan hiukkaskiihdyttimen toiminnalle.

Tavallista ihmistä heliumpula koskettaa lähimmin siten, että heliumia käytetään monissa lääketieteellisissä laitteissa. Muun muassa magneettikuvauksissa käytettävissä MRI-laitteissa heliumin korvaaminen on ainakin tällä hetkellä mahdotonta.

Advertisement

Lue myös: Miksi helium muuttaa ääntä?

Sukkahousut

Kun moderneja sukkahousuja edeltäneet joustamattomat nailonsukat esiteltiin New Yorkin maailmannäyttelyssä vuonna 1939, tuli niistä välitön hitti. Sukkisten räjähdysmäinen myynti olisi vain kasvanut vuosi vuodelta, mutta Yhdysvaltojen liittyminen toiseen maailmansotaan joulukuussa 1941 pisti kaikelle stopin.

Kaikki nailon tarvittiin sotatarvikkeiden tuotantoon ja sitä käytettiin muun maussa laskuvarjojen ja köysien valmistuksessa. Amerikkalaisnaisten sääret olivat prioriteettilistan häntäpäässä.

Mutta kun jotain kielletään, niin usein sillä on juuri vastakkainen vaikutus: nailonilla ruvettiin käymään salakauppaa. Musta pörssi kukoisti, kun sodan edetessä tarjonta väheni, mutta kysyntä vain kasvoi.

Kun säätely lopetettiin vuonna 1945, oli pula nailonsukista jättänyt pysyvät jäljet: ympäri maata syttyi ”sukkahousumellakoita”, kun naiset rynnistivät kilpaa kauppoihin hankkimaan uusia sukkiksia. Esimerkiksi Pittsburghissa erääseen tavarataloon tuli myyntiin 13 000 paria, joita saapui jonottamaan noin 40 000 ihmistä. Sanomattakin lienee selvää, että jonotus kuumensi tunteita ja tilanne riistäytyi käsistä.

Joillakin on sota-aikana tällaisia ongelmia.

Advertisement

Lue myös:

Suosituimmat

Exit mobile version