Oudoimmat
Kaksimielisyys kunniaan – 10 upeasti epäonnistunutta logoa
Logo on yrityksen käyntikortti: sen pitää jäädä mieleen ja herättää tunteita. Tämän listan epäonnistuneet logot jäävät todellakin verkkokalvoille pyörimään, mutta ei ehkä aivan toivotulla tavalla.
Ensisilmäyksellä näissä logoissa ei välttämättä ole mitään erikoista, mutta suupielet saattavat nopeasti nousta hymyyn – riippuen oman mielikuvituksen ja huumorintajun laadusta. Ja kun kaksimielisyyden on logosta kerran löytänyt, on sitä vaikea olla enää näkemättä.
Listafriikki keräsi netin syövereistä 10 huikeaa logoa (ja ekstrana yhden nimikyltin), ja nyt mennään ronskisti alapääjuttujen ja mustan huumorin puolelle, joten jos et lainkaan tunne aihepiiriä omaksesi, niin skippaa lista suosiolla mielipahan välttämiseksi.
Tekstiä ei jokaisessa kohdassa ole tiedossa yhtä paljon kuin yleensä, sillä nämä eeppisellä tavalla epäonnistuneet logot puhuvat kuvina omasta puolestaan. Tässä siis hieman kepeämpää listaa piristykseksi, jos kesän virallinen päättyminen ja syksyn tulo ketuttaa!
The Institute of Oriental Studies
Brasilialaisen Santa Catarinan yliopiston itämaisen tutkimuksen instituutin logo on valittu monen monta kertaa ”parhaaksi” epäonnistuneeksi logoksi. Riemun- ja kenties tuskankiljahduksia aiheuttaneessa tutkimuslaitoksen logossa aurinko nousee temppelirakennuksen eli pagodin takaa, mutta viesti ei aivan sellaisena välity. Jokainen varmasti näkee omin silmin, mitä tarkoitan.
Somemyrskyn jälkeen yliopisto pisti instituutin logon vähin äänin vaihtoon.
Arlington Pediatric Center
Arlington Pediatric Center, whose old logo was ”internet famous”, returning to the Pike. https://t.co/bjIykpkd0l pic.twitter.com/h7XNTS8CUQ
— Chris Slatt (@alongthepike) September 20, 2019
Arlingtonin lastensairaalan logo on sittemmin vaihdettu – ihan hyvästä syystä. Vuonna 2001 perustettu, vähäosaisille lapsille terveydenhoitopalveluja tarjoavan keskuksen ensimmäinen logo toki kuvastaa huolenpitoa, mutta internetin aikakaudella sairaala sai ei-toivottua näkyvyyttä.
Kuvat levisivät sosiaalisessa mediassa saatesanoilla ”Jaa, enpäs taida viedä omaa lastani tuonne”. Monessa julkaisussa pediatrinen vaihtui pedofiiliseksi. Viraaliksi noussutta logoa on kyllä vaikea katsoa vakavalla naamalla.
The Office of Government Commerce
The Office of Government Commerce oli Yhdistyneen kuningaskunnan valtiovarainministeriön alaisuuteen vuonna 2000 perustettu virasto, jonka vastuualueena oli julkisten hankintojen kilpailuttamiseen yhteishankintoina. OGC:n ei ollut pitkäikäinen virasto, sillä se se suljettiin jo vuonna 2011. Liekö logolla ollut osuutta asiaan!?
No, tuskin kuitenkaan, mutta paljon OGC ja valtiovarainministeriö saivat kuraa niskaansa harkitsemattomasta logosta. Suunnittelijat ja lopullisen logon valinneet oppivat kantapään kautta, että asioita kannattaa aina katsoa monesta kulmasta! Kansalaisille ja viraston henkilökunnalle pystyyn käännetty logo toi mieleen vain sukupuolielintään pitelevän miehen. Kuvassa vasemmalla ”oikea” logo.
Ilmeisesti logon julkistamistilaisuudessa vuonna 2008 kului vain muutamia sekunteja, että henkilökunnasta koostunut yleisö alkoi tirskumaan. Tuho oli jo tapahtunut, sillä useita tuhansia euroja logon suunnittelusta maksanut valtiovarainministeriö oli ehtinyt painaa kuvan kaikkeen mahdolliseen hiirimatoista mukeihin.
Yleisen vitsin kohteeksi päätynyttä logoa kommentoitiin myös OGC:n puolelta – hieman yllättäen pilke silmäkulmassa. ”Se on täysin sovelias logo virastolle, jolla pitää olla tukeva ote hallituksen mälläilystä”, tiedotti OGC:n edustaja.
The Field Center
Yhdysvaltalaisen The Field Centerin tavoitteena on edistää kaltoinkohdeltujen, pahoinpideltyjen ja heitteillejätettyjen lasten hyvinvointia. Pennsylvanian yliopiston alaisuudessa toimiva tutkimus- ja lääkärikeskus tekee siis erittäin arvokasta työtä, mutta valitettavasti sen aiempi logo ei aivan välittänyt tätä sanomaa. Ainakaan jos sitä katsovalla on hiukankaan taipumusta kaksimielisyyteen.
Vuonna 2013 The Field Center julkaisi uuden, värillisistä rinkuloista koostuvan logon, jota on suunnitteluvaiheessa varmasti syynätty jokaisesta kulmasta ja monen arvioijan toimesta.
Mont-Sat
Puolalainen antenni- ja kaapelipalveluja tarjoava Mont-Sat on palvellut Ala-Sleesian alueen asukkaita ammattitaidolla ja pitkällä kokemuksella jo vuodesta 1995 saakka. Ja kyllähän logokin sen kertoo: Herra Lautasantenni on äärimmäisen iloisella ja monellakin tavalla vastaanottavaisella fiiliksellä matkassa. Mont-Satin asennustaidot saavat innostumaan!
Esineiden inhimillistäminen kasvoilla on aina vaarallista, mistä tämä Mont-Satin logo on erittäin hyvä esimerkki.
Kostelecké uzeniny
Tšekkiläinen Kostelecké uzeniny on vuodesta 1917 lähtien valmistanut ja myynyt lihatuotteita. Logon perusteella ainakin makkara vaikuttaa maistuvalta!
Lontoon olympialaiset 2012
Lontoon vuoden 2012 kesäolympialaisten logo aiheutti naurua, itkua ja hampaiden kiristelyä heti sen jälkeen, kun se vuonna 2007 esiteltiin koko maailmalle. Kellä ihmeellä onkaan ensimmäisenä tullut mieleen, mutta yleisin pilkan aihe oli logon kahdesta oikeanpuoleisesta kuviosta muodostuva Lisa Simpson, joka vaikuttaa olevan toisen hahmon, joidenkin mukaan veljensä Bart Simpsonin, edessä polvillaan suuseksiin viittaavassa asennossa.
Toisten mielestä logo näytti yhdeltä vanhimmista ihmisten käyttämistä symboleista, jota on monessa kulttuurissa on pidetty hyvän onnen vertauskuvana. Valitettavasti tuo kyseinen symboli – hakaristi – sai 1920-luvulla aivan toisenlaisen merkityksen. Listafriikin mielestä tätä yhteyttä saa hakemalla hakea, mutta on toki varsin ikävää, että jollekin tuli Lontoon olympialaisten logosta mieleen Saksan kansallissosialistinen työväenpuolue.
Iran sen sijaan uhkasi boikotoivansa koko olympialaisia, sillä heidän mielestään logossa luki aivan selvästi Zion, joka on suomeksi Siion ja tarkoittaa raamatullisessa merkityksessä Iranin verivihollista Israelia.
Ja jos jollekin vielä on jäänyt epäselväksi, mitä logossa sitten oikeasti lukee, niin olympialaisten vuosiluku 2012 hieman taiteellisesti esitettynä.
Oli muuten hyvin käytetty 400 000 puntaa (silloisella kurssilla reilut 550 000 euroa), sillä sen verran Wolff Olins -yritykselle maksettiin logon suunnittelusta.
The Computer Doctors
Intialaisen Punen kaupungin historiallisella Shaniwar Pethin alueella sijaitseva tietokoneliike Computer Doctors hoitaa kaiken: laitteiden myynnin, asennuksen ja huollon.
Palvelut ovat vain hiiren klikkauksen päässä.
Mama’s Baking
Kreikan Thessalonikissa sijaitsevan Mama’s Baking -leipomon perustaja on mitä ilmeisimmin erään kreikkalaisen mytologian sankarin fani, sillä sen verran Oidipus-henkinen paikan logo on.
Katolisen kirkon arkkihiippakunnan nuorisokomitea
Listafriikki päätti jättää epäonnistuneet logot -listan viimeiseksi sen kaikkein puistattavimman kuvan. Yrittikö logon suunnittelija vinkata meille jotain? Katolisen kirkon arkkihiippakunnan nuorisokomitean logo julkaistiin vuonna 1973 ja se jopa voitti arvostetun, Los Angelesissa järjestetyn suunnittelukilpailun.
Kaikki varmasti tietävät katolisen kirkon sisällä tapahtuneen laajaa ja systemaattista lasten hyväksikäyttöä, joten tämä logo – varmasti puhtoisin ajatuksin tehty – jättää oikeastaan sanattomaksi.
Epäonnistuneiden logojen lisäksi ekstrana yksi nimikyltti: Megaf*cks???
I Actually Worked There #MyFirstJobIn4Words #Megaflicks #firstjob #videostore #bestsignever pic.twitter.com/dXo92Dq3Ht
— Christopher Rozek (@_MartialFartist) September 7, 2016
Lue myös: