Oudoimmat
Top 10 maailman hulluimmat vedot
Vedonlyönti on harvoin kannattavaa hommaa, mutta aina on kuitenkin se pikkuriikkinen mahdollisuus voittoon, mikä tekeekin uhkapelaamisesta niin vaarallisen koukuttavaa.
Tällä listalla ei nähdä miljoonapanoksia, joita rikkaat lyövät yksittäisten pelien tuloksesta. Listafriikki keräsi tähän hulluja, naurettavia ja tyhmänrohkeita vetoja, joissa monessakaan panokset eivät ole olleet pilvissä, mutta todennäköisyydet sen sijaan kyllä.
Käymme muun muassa Kuussa, laukkakisoissa, ottamassa silikonirintoja ja puremassa vastustajaa jalkapallokentällä. Kaikesta voi lyödä vetoa – myös omasta vaimosta. Se onkin sitten eri asia, että kannattaako.
Brian Zembicin silikonirinnat
Kanadalainen taikuri ja ammattimainen uhkapeluri Brian Zembic on ainakin rapakon toisella puolella tullut tunnetuksi älyttömistä vedoistaan. Mies on muun muassa asunut kaverinsa vessassa kuukauden ja nukkunut viikon sillan alla – ihan vain voittaakseen vetoja.
Kesällä 1996 vedonlyönti meni kuitenkin aivan uusiin ulottuvuuksiin. Zembic oli syömässä tyttöystävänsä ja parin kaverinsa kanssa. Jutustelun lomassa hän mainitsi ohimennen, että saisi varmasti yhtä paljon huomiota kuin tyttöystävänsä, jos hänellä olisi samanlaiset rinnat.
Yksi kavereista tarttui heittoon ja kysyi, paljonko Zembicille pitäisi maksaa, että tämä ottaisi silikonirinnat ja pitäisi ne vuoden verran. Herrat päätyivät lyömään vetoa 100 000 dollarista ja yllytyshullu Zembic onnistui löytämään suostuvaisen plastiikkakirurgin, joka oli itsekin innokas uhkapeluri.
Vedon voittaakseen Zembic piti rinnat vuoden ajan ja suunnitteli poistattavansa ne, kun satatuhatta olisi tilillä. Omaksi ja muiden yllätykseksi hän kuitenkin kiintyi uusiin ruumiinosiinsa. Niinpä Zembic päätti pitää rinnat, jotka eivät hänen mukaansa juurikaan vaikuttaneet elämään.
Päätöstä toki helpotti myös se, että perhe oli asian kanssa sinut ja rinnat olivat avanneet täysin uusia uramahdollisuuksia: hänestä tehtiin dokumentteja ja myöhemmin hän pääsi mukaan tositelevisio-ohjelmiin. Alkuperäisen sopimuksen mukaan hän myös tienasi jokaisesta lisävuodesta 10 000 dollaria. Vuonna 2017 Brian Zembic poistatti implanttinsa teini-ikäisen tyttärensä pyynnöstä.
Kaveri, jonka kanssa veto aikoinaan lyötiin, oli kommentoinut seuraavasti Zembicin uusia rintoja nähtyään ne ensimmäisen kerran: ”Paras 100 000 dollaria, jonka olen koskaan hävinnyt!”.
Uhkapeliä väärällä panoksella
Uhkapelaaminen saattaa missä tahansa tilanteessa aiheuttaa kitkaa pariskunnan välille; varsinkin, jos siitä on muodostunut riippuvuus. Uhkapeliongelma saattaa pahimmassa tapauksessa johtaa avioeroon, niinkuin kävi venäläiselle Andrei Karpoville ja hänen vaimolleen Tatianalle vuonna 2007. Mutta mitään tavanomaista tämän Murmanskista kotoisin olevan pariskunnan erossa ei ollut.
Andrei Karpov oli pelannut pokeria Sergey Brodovin kanssa, kun hän huomasi harmikseen rahojensa olevan loppu. Hän päätti tehdä omasta mielestään mainion ratkaisun ja laittoi käteisen sijaan panokseksi vaimonsa Tatianan. Kuinka ollakaan Andrei hävisi pelin, ja kun Sergey saapui myöhemmin lunastamaan voittoaan, niin ketään ei varmaan yllätä, ettei kohde ollut mielissään.
Tatiana suuttui aviomiehelleen niin verisesti, että pisti siinä siunaamassa lusikat jakoon ja avioeron vireille; hän on kertonut ”tunteneensa olonsa totaalisen nöyryytetyksi”.
Kaikkein kummallisin käänne tarinalle saatiin kuitenkin siinä vaiheessa, kun Tatiana aloitti suhteen Sergeyn kanssa. ”Sergey on todella komea ja hurmaava mies, ja olen hänen kanssaan hyvin onnellinen – siitäkin huolimatta, että hän ”voitti” minut pokeripelissä”, selventää Tatiana saippuaopperaan verrattavissa olevaa suhderulettia.
Sergey ja Tatiana astelivat myöhemmin vihille eikä Tatiana ole hetkeäkään katunut eroa katalan tempun tehneestä ex-miehestään.
Lentäjän kohtalokas veto
Jos pitäisi sanoa joku ammatti, jonka harjoittajan ei haluaisi lyövän vetoa ammattitaidostaan ja lähtevän kaverin järjettömään yllytykseen kesken työpäivän, niin lääkäri tulee varmaan ensimmäisenä mieleen. Ja lentokapteeni tulee varmasti hyvänä kakkosena.
Mutta lokakuun 20. päivänä vuonna 1986 venäläinen lentokapteeni Alexander Kljujev löi vetoa perämies Gennady Zhirnovin kanssa, että hän pystyisi laskeutumaan sokkona pelkkien mittareiden avulla. Muutamaa minuuttia ennen laskeutumista Samara-Kurumotšin lentoasemalle Kljujev käski Zhirnovin peittämään ohjaamon ikkunat verhoilla, joita on sallittua käyttää ainoastaan sokkolaskeutumisia harjoiteltaessa. Silloinkin kapteenin vieressä on oltava kokenut kouluttaja. Eikä kyydissä ole 85 matkustajaa ja viittä muuta miehistön jäsentä.
Kapteeni Kljujevilla ei siis ollut näköyhteyttä maahan ja hän jätti huomioimatta kaikki lennonjohdon varoitukset sekä järjestelmän hälytysäänet, jotka ilmoittivat maanpinnan lähestymisestä. Hän luotti omaan (virheelliseen) arvioonsa koneen korkeudesta ja sen laskeutumisnopeudesta.
Kljujev hävisi vetonsa.
Lentokone iskeytyi kiitorataan sellaisella voimalla, että se pomppasi takaisin ilmaan, kääntyi ympäri, putosi takaisin tiehen ja syttyi tuleen. 70 koneessa ollutta kuoli – heidän joukossaan perämies Zhirnov, joka menehtyi matkalla sairaalaan. Hän oli saanut vakavan savumyrkytyksen yrittäessään pelastaa koneen matkustajia.
Lentokapteeni Kljujev sen sijaan selvisi hengissä ja tuomittiin alun perin 15 vuodeksi vankeuteen, josta hän kuitenkin vapautui kuuden vuoden jälkeen.
Varmaan ollaan yhtä mieltä siitä, että vedonlyönti ei kannattanut!? Panoksesta ei ole koskaan julkisuuteen puhuttu, joten kyseessä saattoi olla vain sanallinen ”uskallanpas, etpä uskalla” -tilanne. Järjetöntä joka tapauksessa.
Pureeko Luis Suárez MM-kisoissa?
Uruguaylainen Luis Suárez on huippujalkapalloilija, joka vuonna 2010 nousi otsikoihin pelatessaan hollantilaisessa Ajaxissa. Suárez puri PSV Eindhovenin Otman Bakkalia olkapäähän, mistä hän sai seitsemän ottelun pelikiellon. Se ei kuitenkaan opettanut, sillä vuonna 2013 ollessaan Liverpoolin paidassa Suárez upotti hampaansa Chelsean Branislov Ivanovicin käsivarteen; rangaistuksena tuli 10 ottelun pelikielto.
Kyllähän siitä jo luulisi oppineen…
Kun jalkapallon vuoden 2014 maailmanmestaruuskilpailut lähestyivät, aukesi eräälle vedonlyöntisivustolle mielenkiintoinen kohde. Sivusto antoi kertoimen 176 sille, että Suárez purisi vastustajaa tulevissa arvokisoissa. Yli 160 innostunutta veikkaajaa laittoi rahojaan likoon haukkaisun puolesta, mutta tuskin yhtiö oletti joutuvansa maksumieheksi. No, kuten arvata saattaa, Suárezin legot pääsivät jälleen tositoimiin ja jättivät italialaisen Giorgio Chiellinin olkapäähän tunnistettavat jäljet.
Muutamilla kympeillä pelanneet voittivat tuhansia euroja, vaikka monetkaan heistä eivät olleet kuuna päivänä kuvitelleet Suárezin törttöilevän taas samalla tavalla – olivatpa vain veikanneet hauskaa kohdetta.
Minkälainen maailma on vuonna 2000?
Vuonna 1989 nimettömänä pysytellyt walesilaismies löi vetoa tulevaisuudesta. Tämä Newportin kaupungissa asunut uhkapeluri asetti 30 punnan panoksen sille, että viisi hänen mainitsemaansa asiaa pitäisivät vuosituhannen vaihteessa paikkansa. Matkaa tuohon hetkeen oli siis yli kymmenen vuotta.
Paikallinen vedonvälittäjä lähti leikkiin mukaan ja otti vedon vastaan. Miehen veikkauksessa oli tosiaan viisi kohtaa: Cliff Richard olisi lyöty ritariksi, U2-yhtye kiertäisi edelleen konsertoimassa ja Eastenders, Neighbours sekä Home and Away -sarjat pyörisivät vieläkin televisiossa.
Kun millenium saapui, kilahti veikkaajaan kassaan 6480:n kertoimella mukava 194 400 punnan potti. Vedonvälittäjä nieleskeli kaikessa hiljaisuudessa pari päivää, mutta maksoi voiton lopulta mukisematta.
Näin jälkiviisaana on hyvä tuumailla, että vuosituhannen vaihteessa olisi ehkä kannattanut lyödä vetoa siitä, että U2 ja mainitut kolme tv-sarjaa porskuttavat vielä kahdenkymmenenkin vuoden kuluttua. Mikähän olisi ollut kerroin?
Pete Conradin ensimmäiset sanat Kuussa
Kaikki tietävät Neil Armstrongin ja Buzz Aldrinin eli miehet, jotka ensimmäisenä ja toisena astuivat Kuun pinnalle. Myös Armstrongin ensimmäiset sanat – ”Tämä on pieni askel ihmiselle, mutta suuri harppaus ihmiskunnalle” – ovat tutut. Mutta harva on kuullut Pete Conradista saatikka hänen sanoistaan astuessaan Kuun pinnalle.
Marraskuussa 1969 Apollo 12 -avaruuslennon saapuessa Kuuhun, Conrad kajautti ilmoille: ”Jiihaa! Tämä oli pieni askel Neilille, mutta voi pojat, että se on pitkä minulle.”. Kommentilla hän viittasi matkaan kuumoduulin portailta Kuun pinnalle sekä vertasi omaa 167 sentin varttaan 180-senttiseen Armstrongiin. Lisäksi astuttuaan Kuun pinnalle Conradin ensimmäiset sanat olivat: ”Oho, onpas se pehmeä ja epävakaa”. Näillä lausahduksillaan Conrad voitti 500 dollarin vedon.
Miksi tällainen veto?
Kun Apollo 11 miehistöineen oli kuukausia aiemmin käynyt ensimmäisellä miehitetyllä avaruuslennolla Kuussa, olivat kaikki ihmetelleet Armstrongin runollisia sanoja. Yleinen mielipide oli se, että NASA oli määrännyt astronautin sanomaan tiettyjä asioita eikä mitään improvisoitua. Armstrongin ensimmäisiä sanoja pidettiin jonkun muun keksiminä. Conrad oli aiheesta ärtynyt, sillä hän tiesi lausahduksen olleen Armstrongin oma; oli se sitten siinä paikassa keksitty tai etukäteen mietitty, niin ne olivat astronautin omia sanoja.
Conrad kävi jopa väittelemään aiheesta median kanssa ja erään kiivaan sananvaihdon jälkeen hän löi italialaisen toimittajan Oriana Fallacin kanssa vetoa siitä, että sanoo Kuussa tasan tarkkaan, mitä itse haluaa. Koska Fallaci ei uskonut, että Conradin annettaisiin ikipäivänä sanoa haastattelun aikana keksimänsä jutut, löi hän vedosta kättä päälle.
Hauskoilla sanoillaan Conrad voitti vedon, mutta Fallaci ei syystä tai toisesta koskaan maksanut astronautin ansaitsemaa 500 dollaria.
Pankkitili kuntoon formulakuskin saavutuksilla
Kun Richard Hopkins vuonna 1998 kuljetti 13-vuotiasta poikaansa Evania mikroautokilpailuissa, viiletti samoilla kartingradoilla niin ikään 13 vuoden ikäinen Lewis Hamilton. Hopkins tietenkin kannusti omaa poikaansa, mutta näki tämän kilpakumppanissa jotain hyvin erityislaatuista. Niinpä hän päätti asettaa vedon: hän veikkasi, että nuori Hamilton tulisi voittamaan Formula 1 -osakilpailun ennen kuin täyttäisi 22. Todennäköisyys voitolle oli 0,005.
Hopkins ei lopettanut siihen, vaan veikkasi myös, että Hamiltonista tulisi maailmanmestari ennen 25. ikävuotta; tämän todennäköisyys oli 0,002. Lisäksi hän teki monivedon, jossa voitto tulisi, jos lupaava nuori kuski saavuttaisi kummatkin edellä mainitut merkkipaalut. Todennäköisyys molempien toteutumiselle oli 1/1500 eli 0,00066.
Kuten formuloita seuraavat tietävät, Hamiltonin ensimmäinen Grand Prix -voitto tuli Kanadassa vuonna 2007. Hän oli 22-vuotias, joten Hopkins voitti 200 punnan panoksellaan 40 000 puntaa.
Jo seuraavalla kaudella Hamilton voitti maailmanmestaruuden viimeiseen kisaan asti edenneessä trillerissä Felipe Massan kanssa. Kisan voittanut Massa oli jo lähes julistettu koko kauden mestariksi, mutta toisin kävi. Hamilton oli vielä viimeisellä kierroksella kuudentena ja tarvitsi maailmanmestaruuden voittoon viidennen sijan. Viimeisessä mutkassa hän ohitti väärän rengasvalinnan tehneen Timo Glockin ja vei mestaruuden yhdellä pisteellä; 23-vuotiaana.
Joten kisaa sohvan takaa vilkuillen seurannut Hopkins nettosi siitä ensin 100 punnan panoksella 50 000 ja sitten viidenkympin monivedolla vielä 75 000 puntaa.
Jos kauden 2008 viimeinen osakilpailu olisi päättynyt toisin, olisi kaksi Hopkinsin vetoa kurahtanut siihen, sillä Hamiltonin seuraavaa maailmanmestaruutta jouduttiin odottamaan vuoteen 2014 saakka.
50 pennin miljonääri
Vuonna 2008 englantilainen Fred Craggs teki 60-vuotissyntymäpäivänsä aattona monivedon kahdeksasta laukkakisasta. Hän siis voittaisi vain siinä tapauksessa, että jokaisen lähdön voittaja menisi oikein. Voiton todennäköisyys oli yhden suhde 2 800 000:een.
Craggs kävi silloin tällöin pelaamassa, eikä ottanut vedonlyöntiä niin tosissaan. Siitä kertoo myös ”huima” 50 pennin panos, jonka hän asetti paikallisessa vedonlyöntiliikkeessä.
Tähdet olivat kohdallaan Craggsin syntymäpäivänä, minkä olisi voinut hulluimmissa kuvitelmissa arvata veikattujen hevosten nimistä. Ensimmäisen lähdön voittaja oli Isn’t That Lucky (suom. Onpas onnekasta) ja viimeisessä lähdössä maaliin tuli ensimmäisenä A Dream Come True (suom. Todeksi tullut unelma). Näiden lisäksi kaikki kuusi muutakin lähtöä osuivat nappiin.
Craggs käväisi syntymäpäivänään vedonlyöntikioskilla, eikä edes muistanut epätodennäköistä ja pähkähullua lappuaan, ennen kuin yksi työntekijöistä kysyi, oliko hänellä mahdollisesti mitään tarkastettavaa. Kun käsittämätön voitto selvisi, otti synttärisankari sen hyvin rauhallisesti, vietti loppuillan perheensä seurasta nauttien ja kertoi heille vasta seuraavana päivänä, että eläkepäivistä tuleekin erityisen mukavat.
”50 pennin miljonääriksi” nimetyn Craggsin voitto on kuitenkin tuhkimotarinan lisäksi muistutus pikkupräntin lukemisesta. Vedonvälittäjällä oli miljoonan punnan voittokatto, joten mies ei saanut kertoimen mukaista 1,4 miljoonan punnan pottia. Se ei voittajaa kuitenkaan ole jäänyt harmittamaan!
Dettorin suurenmoinen seitsikko
Otetaan vielä toinen vedonlyöntitapaus laukkakisojen maailmasta. Syyskuun 28. päivä vuonna 1996 tunnetaan nimellä ”Frankie Dettorin suurenmoinen seitsikko”. Sitä päivää eivät laukkakisojen ystävät tai sen puoleen vedonvälittäjätkään unohda ikinä.
Ohjastaja Frankie Dettori osallistui Ison-Britannian tärkeimpiin laukkakilpailuihin kuuluvaan Royal Ascotiin ratsastaen tapahtuman merkittävimpänä päivänä kaikissa seitsemässä lähdössä. Vaikka yksittäisissä lähdöissä todennäköisyydet Dettorin ohjastamien hevosten voitoille olivat kohtuulliset, nousi kerroin yli 25 000:een, kun jokaiseen lähtöön oli merkattu voittajaksi Dettori. Kaikkien todennäköisyyksien vastaisesti tämä jockey tuli jokaisessa lähdössä ensimmäisenä maaliin.
Yksi onnekas vedonlyöjä, Darren Yates, oli tehnyt pähkähullun vedon; toki vain muutamalla kympillä. Hän nettosi reippaat 550 000 puntaa. Eräs nainen oli myös veikannut Dettoria ykköseksi jokaiseen lähtöön, mutta aina erikseen ja muutamalla kymmenellä pennillä: hän voitti pari sataa. Jos hän olisi tehnyt käyttämällään summalla niin sanotun monivedon, olisi rahaa tullut noin 15 000 puntaa. Mutta vedonlyöntihän on juuri tuollaista jossittelua!
Brittiläiset vedonvälittäjät eivät olleet yhtä onnekkaita kuin pelaajat, sillä tuon yhden päivän aikana ne tekivät persnettoa yli 30 miljoonaa puntaa.
Vedonlyöntiä omalla hengellä
Osa näistä listan vedoista on kuin toiselta planeetalta (ja olihan yksi kirjaimellisesti avaruudesta), mutta 91-vuotiaan Arthur King Robinsonin vedonlyönti on hauskuudessaan omaa luokkaansa.
King Robinson oli vuoden 2005 kesällä hyvin näreissään. Hänen tietoonsa oli tullut, että jos hän menehtyisi kyseisen vuoden aikana, olisi omaisten maksettava kuolinpesästä 3000 punnan perintövero. Asianajajana 84-vuotiaaksi asti työskennellyt King Robinson ei ollut mikään uhkapeluri satunnaisia pikkuvetoja lukuun ottamatta, mutta tieto perintöverosta muutti kaiken.
Hän otti yhteyttä vedonvälitystoimistoon ja kysyi kerrointa erikoislaatuiselle vedolle: hän halusi lyödä vetoa sen puolesta, että kuolee vuoden 2005 aikana. Vedonvälittäjän tiedottaja Rupert Adams kertoi medialle, ettei heillä ole ollut tapana ottaa vastaan tällaisia vetoja, mutta King Robinsonin ehdotus oli niin harvinaislaatuinen ja kekseliäs, että siihen oli pakko lähteä mukaan: ”Jos hän voittaa, ovat ne hänen hautajaisensa”.
Kertoimeksi vedolle asetettiin kuusi, joten King Robinson panosti 500 puntaa, jotta koko vero tulisi pahimman (ja täten vedon voittamisen) myötä kuitattua.
Credintonin kaupungin sairaalassa elettiin jännittäviä aikoja loppuvuodesta 2005, kun King Robinson oli lokakuussa menettänyt yllättäen tajuntansa ja ollut siitä lähtien vuoteenoma. BBC kävi haastattelemassa miestä vuoden viimeisinä päivinä ja tämä vaikutti optimistiselta, mutta ei ollut vielä huokaissut helpotuksesta: ”Voin saada kohtalokkaan halvauksen vaikka jo tänään.”. No, King Robinson juhli vuoden vaihtumista, jos ei nyt täysissä sielun ja ruumiin voimissa, niin elossa kuitenkin!
Koska perintövero poistui vuoden 2006 alussa, onnistui King Robinsonin perikunta välttämään sen, mutta toisaalta mies itse menetti 500 puntaa. Vedon häviäminen oli kuitenkin kaikkien mielestä paras lopputulema!
🤷♀️ Kerro kommenttikentissä ⬇️⬇️ tai somekanavissamme, oletko sinä tehnyt pähkähulluja vetoja ja ehkä jopa voittanut.
Lue myös: