Oudot uutiset
Kiinan Changshan alueella aviopari saa hallinnolta rahaa, jos morsian on tarpeeksi nuori
Listafriikin oudoimmissa uutisissa matkataan tänään Kiinaan, jossa eräs piirikunta alkaa jakaa rahallista kannustinta aviopareille, mutta vain, jos morsian on tarpeeksi nuori.
Yhteyden meihin saat somekanavissamme, ota Listafriikki myös seurantaan:
https://www.tiktok.com/@listafriikki
https://www.instagram.com/listafriikkicom/
https://twitter.com/listafriikki
https://www.facebook.com/listafriikki
Changshan alueella aviopari saa rahallisen kannustimen, jos morsian on tarpeeksi nuori
Pelihousuja ei kuitenkaan kannata nyt repiä, sillä kyse ei ole lapsiavioliittojen tukemisesta. Kannustin on luvassa kaikille niille avioon astuville pariskunnille, joissa morsian on enintään 25-vuotias. Changshan alueella myönnettävä palkkio on 1000 juania, joka tämänhetkisellä kurssilla on noin 126 euroa.
Syy tähän hieman kyseenalaiseen kannustimeen on se, että avioliittoja solmitaan Kiinassa nyt ennätyksellisen vähän, ja samaan aikaan syntyvyys on laskussa. Tarkoitus on siis saada parhaassa hedelmällisessä iässä olevat naiset innostumaan perheen perustamisesta.
Vuonna 2022 Kiinassa solmittiin 6,8 miljoonaa avioliittoa, mikä on alhaisin määrä sitten vuoden 1986. Se on myös 800 000 avioliittoa vähemmän kuin vuonna 2021. Syntyvyys on jo pitkään ollut Kiinassa yksi maailman alhaisimmista, ja vuonna 2022 hedelmällisyysluku oli ennätyksellisen matala: vain 1,09. Tämä tarkoittaa siis lapsimäärää, jonka naiset keskimäärin saavat elinaikanaan.
Vuosi 2022 oli Kiinassa väestön kannalta erityinen myös siksi, että silloin ensimmäistä kertaa yli kuuteen vuosikymmeneen väkiluku pieneni – kuolleisuus oli siis korkeampi kuin syntyvyys.
Kannustimesta tiedotettiin Changshan piirikunnan virallisella tilillä pikaviestintäpalvelu WeChatissa. Julkaisussa kerrottiin, että palkkion on tarkoitus tukea ”oikeassa ja sopivassa iässä solmittuja avioliittoja ja siten myös raskauksia”.
”Häälahjan” lisäksi pakettiin kuuluu muun muassa mahdollisiin hedelmällisyyshoitoihin liittyviä avustuksia sekä rahallista tukea niin lastenhoitoon kuin koulutukseenkin niille pariskunnille, jotka myöhemmin saavat lapsia.
Mutta ainakin Hunanin maakunnassa sijaitsevalla Changshan alueella hallinnon tukema aikaikkuna naimisiinmenolle on kapea. Nimittäin Kiinan lain mukaan avioliiton solmimisen alaikäraja on naisilla 20 vuotta ja miehille 22 vuotta. Naiset ovat siis erityisesti tällä tietyllä alueella ”sopivassa” naimaiässä vain viiden vuoden ajan.
Nyky-yhteiskunnassa kuitenkin monet naiset haluavat opiskella ja tehdä uraa, joten perheen perustaminen ei ole parikymppisellä päällimmäisenä mielessä; useat eivät halua perinteiseksi katsottua perhettä ollenkaan.
Nykyistä ongelmaa lisää entuudestaan se, että naimattomille ja varsinkin yksineläville naisille lapsen hankkimisesta on tehty äärimmäisen vaikeaa, eikä sille löydy hyväksyntää varsinkaan virallisilta tahoilta.
Väestöön liittyvien ongelmien kanssa on Kiinassa painittu jo vuosikymmenten ajan. Vuonna 2015 lakkautettu pahamaineinen yhden lapsen politiikka on jättänyt syvät arvet, eikä kontrolloidussa yhteiskunnassa siirrytä sormia napsauttamalla tiukasta syntyvyyden säännöstelystä suurperheiden perustamiseen.
Nähtäväksi jää, saako kannustin mieliä muuttumaan.