Oudot uutiset

Etelämantereella on kylä, jonne muuttaminen vaatii umpilisäkkeen poistoa

Julkaistu

Listafriikin oudoimmissa uutisissa mennään tänään hyisellä Etelämantereella sijaitsevaan kylään, jossa asukkailta vaaditaan umpilisäkkeen poistoleikkaus ennen muuttoa.

Lisäksi kerromme maailman vanhimmasta elossa olevasta maaeläimestä, josta tuli nyt myös maailman vanhin kilpikonna ikinä. Lopuksi ikävä markkinointikampanja Briteistä, jossa korkeiden energiakustannusten vuoksi kärvisteleviä kansalaisia kehotettiin lämmittelemään halailemalla lemmikkiä.

Yhteyden meihin saat somekanavissamme, ota Listafriikki myös seurantaan:

https://www.instagram.com/listafriikki/
https://twitter.com/listafriikki
https://www.facebook.com/listafriikki

Mutta nyt katsaus siihen, mitä erikoista maailmalla tapahtuu. Tässä siis Listafriikin oudoimmat uutiset!

Advertisement

Umpilisäkkeen poisto on vaatimus Villa Las Estrellasiin muuttamiselle

Chilelle kuuluvalla Etelämantereen alueella sijaitseva Villa Las Estrellas on yksi harvoista hyytävällä mantereella sijaitsevista kylistä, joissa on pysyvää asutusta ympäri vuoden.

Villas Las Estrellasin asukkaat ovat joko tutkimusaseman työntekijöitä tai Chilen ilmavoimien tai laivaston palveluksessa. Joillakin on Etelämantereella myös perheensä mukana, sillä komennukset ovat usein pitkiä. Noin sadan asukkaan kylässä on koulu, pankki, posti, kirjasto, kirkko, ruokakauppa, urheiluhalli ja pieni hostelli, joten asukasmäärään nähden toimintoja on varsin paljon. Ei monessa pienessä kylässä ole Villa Las Estrellasin tarjoamia palveluja.

Mutta aika monessa muussa kylässä voi asua umpilisäkkeen kanssa. Villa Las Estrellasissa ei. Kaikki kylään muuttavat joutuvat käymään ennakoivassa umpilisäkkeen poistoleikkauksessa. Sääntö koskee myös lapsia. Kylässä on toki muutama lääkäri, mutta ei erikoistunutta kirurgia, eikä tukikohdan klinikalla ole valmiuksia leikkausten tekemiseen.

Lähin sairaala on Chilen mantereella, yli 1000 kilometrin päässä. Tulehtunut umpilisäke ei odottele kuljetusta tai sopivia sääolosuhteita, vaan etenee tuskallisesti kohti puhkeamista, joka hyvin todennäköisesti johtaa kuolemaan. Uusia asukkaita myös kehotetaan olemaan tulematta raskaaksi Etelämantereella asuessaan, sillä siihen liittyy viranomaisten mukaan liikaa riskejä.

Villa Las Estrellasissa asuvat rakastavat kotikyläänsä – ankarista olosuhteista huolimatta. Elämä on kuin toisella planeetalla ja pingviinit tallustelevat talojen takapihoilla, sillä ne eivät ole metsästyskiellon ansiosta oppineet pelkäämään ihmistä. Etelämantereella asuminen on jopa ruumiinosan uhraamisen arvoista!

Maailman vanhin elävä maaeläin on nyt myös maailman vanhin koskaan elänyt kilpikonna

Eteläisellä Atlantilla sijaitsevalla Saint Helenan saarella elelee seychellienjättiläiskilpikonna Jonathan, joka on hiljattain ottanut nimiinsä maailman vanhimman koskaan eläneen kilpikonnan tittelin. Sillä oli jo aiemmin hallussaan maailman vanhimman, elossa olevan maaeläimen titteli.

Jonathan täyttää tänä vuonna kunnioitettavat 190 vuotta; vähintään. Sen aistit eivät ole enää terävimmät ja se on esimerkiksi autuaan tietämätön hoitajien maahan asettamasta ruoasta. Luonnollinen laiduntaminen kuitenkin sujuu mallikkaasti.

Advertisement

Saint Helenan paikallishallinnon julkaiseman tiedotteen mukaan Jonathanin kuulo on sen sijaan ensiluokkainen ja se tunnistaa oman eläinlääkärinsä Joe Hollinsin äänen ja on silminnähden innoissaan, kun Hollins tulee paikalle. Innokkuudella saattaa olla tekemistä sen kanssa, että Jonathan yhdistää Hollinsin äänen herkkuihin, joita eläinlääkäri tälle aina tutkimusten yhteydessä tarjoilee.

Maailman vanhimman kilpikonnan titteli kuului aiemmin Tu’i Malilalle, joka eli ainakin 188-vuotiaaksi. Tutkimusmatkailija ja kapteeni James Cook lahjoitti sen vuoden 1777 tienoilla Tongan kuningasperheelle, jonka hallussa se oli vuoden 1965 kuolemaansa saakka.

Jonathan on nyt ohittanut edeltäjänsä virallisesti, vaikka kilpikonnien iän määrittäminen onkin hankalaa. Jonathanin kohdalla arvio perustuu 1880-luvulta peräisin olevaan valokuvaan, jossa se loikoilee Saint Helenan kuvernöörin nurmikolla. Se saapui Saint Helenalla Seychelleiltä vuonna 1882 ja oli jo silloin täysikasvuinen eli vähintään 50-vuotias. On siis hyvin todennäköistä, että Jonathan on todellisuudessa juhlinut 190-vuotissynttäreitään jo vuosia tai jopa vuosikymmeniä sitten.

Eläinlääkäri Hollinsin mukaan Jonathan nauttii muiden jättiläiskilpikonnien – Davidin, Emman ja Fredin – seurasta ja korkeasta iästään huolimatta sillä on hyvin aktiivinen libido. ”Se yrittää säännöllisesti paritella Emman ja joskus myös Fredin kanssa – sitä ei erityisemmin kiinnosta kumppanin sukupuoli.”, kertoo Hollins Guinness World Recordsille.

Vaikka Jonathan ja sen lajikumppanit ovat maaeläinten nestoreita, ovat ne junioreita verrattuna niihin ikävuosiin, tai jopa kuolemattomuuteen, joihin veden alla päästään. Lue lisää: 10 maailman vanhimmaksi elävää eläintä.

Advertisement

Energiayhtiö sai lokaa niskaan ehdotettuaan lämmittelykeinona lemmikin halailua ja haarahyppelyä

Brittiläinen energiayhtiö OVO on pyytänyt julkisesti anteeksi ohjeita, joilla pienentää lämmityskuluja. OVO:n tytäryhtiö SSE oli lähettänyt asiakkailleen kymmenen ”helppoa ja kustannustehokasta tapaa pysyä tänä talvena lämpimänä”.

Ehdotusten joukossa oli muun muassa lemmikkieläinten halailu, haarahyppely  ja puuron syöminen.

Energiayhtiön asiakkaat olivat raivoissaan, sillä energiakustannukset ovat viime kuukausina nousseet huimasti ja vieneet monia kotitalouksia vakavaan taloudelliseen ahdinkoon. Ehdotus kissan kanssa makoilusta ei lämmitä, vaan on kuin isku vasten kasvoja. Britit joutuvat tänä vuonna maksamaan energiakustannuksia jopa 800 puntaa (noin 960 euroa) enemmän kuin viime vuonna. Sähkön hinta on noussut 300 prosenttia viime vuoteen verrattuna.

Syynä älyttömään hinnannousuun ovat tavanomaista kylmempi sää, useat käyttökatkokset ranskalaisissa ydinvoimaloissa sekä Venäjältä tulevan kaasuvirran vähentyminen.

National Energy Action -järjestön mukaan jopa 6 miljoonaa Yhdistyneen kuningaskunnan kotitaloutta tulee seuraavina kuukausina kärsimään niin sanotusta polttoaineköyhyydestä (engl. fuel poverty), eli kansalaisilla ei ole varaa riittävään lämmitykseen tai valaistukseen.

OVO:n ja SSE:n on syytäkin ”olla häpeissään ja pyytää vilpittömästi anteeksi”, sillä nyt meni pahasti vihkoon; minkä yhtiöt toki itsekin myöntävät: ”Teemme kovasti töitä löytääksemme ratkaisuja edessä siintävään energiakriisiin ja ymmärrämme, että nämä ohjeet olivat harkitsemattomia ja hyödyttömiä.”.

Advertisement

Lue myös:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat

Exit mobile version