Oudot uutiset

Tutkimuksen mukaan lepakot örisevät kommunikoidessaan samalla tavalla kuin death metal -laulajat

Julkaistu

Listafriikin oudoimmissa uutisissa pureudutaan tanskalaistutkimukseen, jossa selvitettiin lepakkojen kommunikaatiota. Tulosten mukaan lepakot viestivät toisilleen äänellä, joka muistuttaa death metal -solistien örinää.

Yhteyden meihin saat somekanavissamme, ota Listafriikki myös seurantaan:

https://www.tiktok.com/@listafriikki
https://www.instagram.com/listafriikkicom/
https://twitter.com/listafriikki
https://www.facebook.com/listafriikki

Matalaa örinää

Syddansk Universitet -yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan Myotis daubentonii -lepakko käyttää matalilla taajuuksilla kommunikoidessaan kurkkuaan samalla tavalla kuin death metal -laulajat öristessään. Tanskalainen tutkimus on julkaistu hiljattain arvostetussa PLOS Biology -lehdessä.

Ihminen ja useimmat muut nisäkkäät tuottavat ääniä muutaman oktaavin laajuudella, mutta lepakoiden ääniala on vaikuttavat seitsemän oktaavia. Korkeimpia ääniä lepakot käyttävät kaikuluotauksessa ja skaalan matalammat äänet on varattu toisten lepakoiden kanssa kommunikoimiseen. Ja nimenomaan noissa matalissa murahduksissa on yhteys death metal -solistien örinään.

Samat kurkun osat käytössä

Tutkimusta johtaneen Coen Elemansin mukaan ryhmä keskittyi ensin Suomessakin tavatun vesisiipan korkeisiin ääniin ja kaikuluotaukseen, mutta laboratoriossa tehdyissä testeissä lepakoiden kurkuissa värisi äänihuulten lisäksi myös toinen rakenne – taskuhuulet. Tutkijat havaitsivat, että taskuhuulten värinä saa aikaan nimenomaan matalat äänet.

Tämä herätti kysymyksen, että käyttävätkö ihmisetkin tätä rakennetta äänen tuottamiseen. Normaalissa puheessa taskuhuulilla ei ole mitään virkaa ja niiden ensisijainen tehtävä onkin toimia läppänä syötäessä ja juotaessa. Nieltäessä taskuhuulet siis suojaavat henkitorvea.

Advertisement

Pohdinta kuitenkin jatkui ja selvittelyn jälkeen tutkijat löysivät viitteitä siitä, että death metal -laulajat käyttävät taskuhuulia laulaessaan musiikkityylille ominaisella örinällä. Samalla tekniikalla muodostetaan myös keskiaasialaisen kurkkulaulannan perusääni.

Miksi lepakot örisevät?

Kun ihminen käyttää laulaessaan taskuhuulia, kuulostaa ääni hyvin matalalta. Mutta koska vesisiippa on pieni eläin, kuulostavat sen matalimmatkin murinat meidän korviimme korkeilta vingahduksilta.

Tutkijat eivät ole varmoja, mitä lepakot haluavat matalimmilla äänillään viestittää, mutta mahdollisesti kyse on ärsytyksestä tai aggressiosta. Ihmiset kuulevat näitä ääniä usein paikoissa, joissa lepakot nukkuvat.

Todennäköisesti lepakot käyttävät matalia taajuuksia kommunikoidessaan pidempien välimatkojen päähän, sillä kaikuluotauksessa käytetyt korkeat äänet eivät kantaudu yhtä kauas.

Lepakoiden äänihuulet ovat evoluution myötä erikoistuneet vallan tuottamaan korkeita ääniä, koska kaikuluotaus on eläinten liikkumisen kannalta välttämätöntä”, kertoo Elemans. Taskuhuulet on sitten otettu reservistä käyttöön, sillä matalammat äänet kantautuvat laajemmalle ja kaikkiin suuntiin; kaikuluotaukseen käytetyt äänet ovat hyvin pienelle säteelle kohdennettuja.

Jos taskuhuulet siis saa värähtelemään, syntyy matalia murahduksia, jotka ovat tuttuja kurkkulaulannasta, metallimusiikin örinästä ja tuoreen tutkimuksen mukaan lepakkojen välisestä jutustelusta. Tutkijoiden tarkoituksena on nyt selvittää, käyttävätkö muutkin nisäkkäät taskuhuulia tuottaakseen ääntä.

Advertisement

Mielenkiintoista olisi tutkia esimerkiksi hammasvalaita, joiden tiedetään lepakoiden tavoin saalistavan ja suunnistavan kaikuluotauksen avulla. Ehkä osa valaidenkin lauluista on death metallia.

Lue myös:

Suosituimmat

Exit mobile version