Oudot uutiset

Oudoimmat uutiset: Teetä ja teippiä avaruusaseman korjaukseen

Julkaistu

Listafriikin oudoimmat uutiset kertoo tällä viikolla, miten Kansainvälisellä avaruusasemalla ratkaistiin vuoto-ongelma teellä ja teipillä.

Lisäksi uutisissa karhu, joka osaa avata autonoven, kahta sukupuolta oleva lintu ja yllättävä, uusi geoglyfi. Loppukevennyksenä vielä norjalaisen ministerin anteeksipyyntö vuoden 2020 pidentämisestä.

Kerran viikossa Listafriikki niputtaa yhteen viikolla tapahtuneita outoja sattumuksia ja muina päivinä julkaisemme tietenkin listoja! Käy tsekkaamassa tämän viikon, ja toki kaikki muutkin, listat. Otamme mielellämme ehdotuksia vastaan, joten jos haluat tietää enemmän mistä tahansa aiheesta, niin pistä meidät töihin ja nauti valmiista tietopaketista!

Yhteyden meihin saat some-kanavissamme, ota Listafriikki myös seurantaan:

https://www.instagram.com/listafriikki/
https://twitter.com/listafriikki
https://www.facebook.com/listafriikki

Advertisement

Mutta nyt katsaus siihen, mitä erikoista maailmalla on sattunut. Tässä siis viikon oudoimmat uutiset!

Avaruusaseman vuoto löydettiin epätavallisella keinolla

Kansainvälisellä avaruusasemalla, ISS:llä, on vuoden 2019 syyskuusta lähtien ollut ilmavuoto. Kuulostaa äkkiseltään melko uhkaavalta, mutta vaikka vuotokohtaa ei pystytty paikallistamaan, oli sen todettu olevan sen verran pieni, 270 grammaa vuorokaudessa, ettei varsinaista vaaraa ole ollut. Ennen kuin tämän vuoden elokuussa, kun vuotomäärä yhtäkkiä viisinkertaistui.

Vuoto saatiin kahden kuukauden työn jälkeen ja huipputeknologiaa apuna käyttäen paikallistettua Zvezda-huoltomoduuliin. Tarkka vuotokohta jäi kuitenkin arvoitukseksi, eikä sitä löytynyt viikkoja kestäneen syynäyksenkään jälkeen.

Venäläisen avaruusviraston Roscosmoksen mukaan avaruusasemalla tällä hetkellä majaileva kosmonautti Anatoly Ivanishin keksi lopulta erikoisen tavan löytää vuotokohta – hän avasi teepussin, ja jätti teelehdet vapaasti leijailemaan eristetyssä huoltomoduulissa.

Miehistö seurasi lehtien liikkumista videon välityksellä, ja niiden todettiin suuntaavan kohti seinässä ollutta naarmua; vuotokohta oli löytynyt!

Avaruusasemalla suunnitellaan nyt seinän korjaamista, mutta maanantaina vuotokohta paikattiin väliaikaisesti umpeen 260 celsiusasteen lämpötilan kestävällä Kapton-teipillä. Ei sentään jesarilla!

Advertisement

Yllättävän näppärä karhu

Yhdysvaltalaisen Franczakin perheen toiveisiin vastattiin tällä viikolla hyvin käsin kosketeltavalla tavalla. Indianassa asuva Franczakit olivat nimittäin haaveilleet karhun näkemisestä luonnossa, ja nyt se toteutui, kun perhe oli Tennesseessä juhlimassa lasten isoäidin syntymäpäiviä.

Karhua ei tarvinnut edes lähteä mistään aarniometsästä haeskelemaan, vaan sellainen tallusteli loma-asunnon pihatielle ja suuntasi kohti perheen autoa. Franczakit onnistuivat saamaan karhun liikkeet videolle ja kaikkien järkytykseksi, nauhoituksen vielä ollessa käynnissä, karhu avasi muina miehinä auton takaoven ja hyppäsi sisään. Kyseessä oli kuitenkin melko epääkohtelias mustakarhu, sillä se ei auton tarkastettuaan ja ulos tultuaan sulkenut ovea perässään.

Kannattaa siis pitää ovet lukittuina, vaikka itse olisikin autossa sisällä!

Harvinainen kahta sukupuolta ilmentävä lintu

Advertisement

Pennsylvanian osavaltiossa Yhdysvalloissa sijaitsevan Carnegien luonnontieteellisen museon tutkijat ovat löytäneet lintuja rengastaessaan yhden eläinmaailman harvinaisimmista ilmiöistä. 

Rengastaessaan erästä varpuslintuihin kuuluvaa punakardinaalia biologit huomasivat linnussa jotain hyvin erikoista: toinen puoli kehosta oli naaraan ja toinen uroksen. Tämä punakardinaali oli gynandromorfinen, eli samassa yksilössä on sekä uroksen että naaraan kromosomeja, ja usein jako on bilateraalinen eli kehon puoliskot ovat keskenään eri sukupuolta. Linnuilla tämä munasolun muodostumisessa tapahtuva, kromosomien virheellisestä jakautumisesta johtuva kehityshäiriö on hyvin harvinainen – sitä tavataan useammin hyönteisillä ja joskus myös äyriäisillä. 

Punakardinaalikoirailla siiven alapuoliset höyhenet ovat vaaleanpunaiset  ja naarailla keltaiset. Rengastetulla yksilöllä oikea puoli oli koiraan ja vasen naaraan. Gynandromorfisten lintujen lisääntymiskyvystä ei ilmiön harvinaisuuden vuoksi tiedetä juurikaan mitään, mutta tutkimusryhmän johtajan Annie Lindsayn mukaan lintunaarailla vain vasen munasarja on aktiivinen, joten tässä kyseisessä tapauksessa lisääntyminen voisi teoriassa olla mahdollista.

Tutkimusryhmä työskentelee Powdermillin luonnonsuojelualueella, jossa 64 vuoden aikana on rengastettu yli 800 000 lintua. Gynandromorfisia yksilöitä on dokumentoitu alle kymmenen kappaletta.

Täysin uusi, suuri geoglyfi

Luulisi, että Perussa, Nazcan aavikolla sijaitsevia maailman tunnetuimpia geoglyfejä olisi jo vuosien mittaan tutkittu niin paljon, että mitään ainakaan kovin suurta ei pitäisi enää löytyä. Mutta niin vain kävi, että autiomaasta löytyi 37 metriä pitkä, entuudestaan tuntematon kissaa kuvaava geoglyfi.

Löydettäessä kuvio oli pahasti eroosion kuluttama, ja hankalasti nähtävissä, mutta viikon kestäneiden entisöintitöiden jälkeen kissa on nyt selvästi nähtävissä kukkulan rinteellä. 

Advertisement

Nazcan geoglyfit ovat valtava joukko geometrisia ja ihmis- sekä eläinhahmoja kuvaavia maakuvioita, jotka on rakennettu noin 200 eaa. – 500 jaa. Viime vuosina on tehty useita kymmeniä uusia löydöksiä, kun tutkimattomia alueita on päästy näkemään ilmasta käsin ensimmäistä kertaa. Maan pinnalla geoglyfejä voi olla lähes mahdoton erottaa ympäristöstään. Ja miten näitä alueita nyt sitten on päästy tutkimaan? No, lennokeilla tietenkin!

Anteeksipyyntö vuoden 2020 pidentämisestä

Norjan kauppa- ja teollisuusministeri Iselin Nybø on pyytänyt mediassa julkisesti anteeksi sitä, että kelloja siirretään lauantain ja sunnuntain välisenä yönä perinteisen tavan mukaan taaksepäin.

Toki kellojen siirtäminen kuuluu hänen ministeriönsä vastuualueisiin, mutta syy anteeksipyyntöön on hieman tragikoominen. Nybø nimittäin pahoittelee siirtämistä sen takia, että vuodesta 2020, joka nimeltä mainitsemattomasta syystä on ollut kaikille rankka, tulee siirron myötä vielä tuntia pidempi. 

Toisaalta samaan hengenvetoon ministeri kehottaa katsomaan asian valoisaa puolta, kirjaimellisesti, sillä kellojen siirto tarjoaa varhaisemman auringonnousun.

Euroopan parlamentti äänesti vuonna 2019 kellojen siirtelystä luopumisen puolesta, ja vaikka ehdotus meni läpi, on sen ratifioiminen jumissa byrokratiaviidakossa.

Joten muista ensi yönä siirtää kelloja tunti taaksepäin!

Advertisement

Käy myös lukemassa tämän viikon listat:

Suosituimmat

Exit mobile version