Oudot uutiset

Valassafarin tunnelma kääntyi kauhusta riemuksi: Haihyökkäys olikin harvinainen harmaavalaan synnytys

Julkaistu

Listafriikin oudoimmissa uutisissa kerrotaan uskomattomasta valassafarista, josta tuli ainutlaatuinen tapahtuma niin turisteille kuin henkilökunnallekin.

Jättimäinen harmaavalas näytti ensin siltä, kuin se olisi ollut hengenhädässä, mutta todellisuus oli täysin toinen: kyseessä olikin synnyttävä emo. Valassafarin järjestäjän drone onnistui taltioimaan valaspienokaisen ensimmäiset hetket maailmassa.

Yhteyden meihin saat somekanavissamme, ota Listafriikki myös seurantaan:

https://www.tiktok.com/@listafriikki
https://www.instagram.com/listafriikkicom/
https://twitter.com/listafriikki
https://www.facebook.com/listafriikki

Valassafari on ikimuistoinen elämys

Valassafarit ovat suosittuja retkiä, joihin voi osallistua ympäri maailmaa; oikeastaan kaikkialla, missä valaita on mahdollista nähdä. Retkien järjestäjät eivät kuitenkaan voi taata maailman suurimpien eläinten bongausta, joten valassafarin onnistuminen on tuurista kiinni. Usein kuitenkin – maailman kolkasta riippuen – vastaan tulee jonkinlaisia mereneläviä, esimerkiksi delfiinejä, merileijonia, erilaisia lintuja, hylkeitä ja jopa haita.

Yhdysvaltain Kaliforniassa sijaitsevasta Dana Pointista käsin operoiva Capt. Dave’s Dolphin & Whale Watching Safari on valaiden ystävien unelma. Järjestäjän mukaan 95 prosenttia ympäri vuoden tehdyistä retkistä on onnistuneita eli niillä nähdään valaita tai delfiinejä.

Advertisement

Tammikuun 2. päivänä tehty valassafari osui nappiin, sillä osallistujat pääsivät näkemään harmaavalaita lähietäisyydeltä. Eikä siinä vielä kaikki: he pääsivät todistamaan valaspienokaisen syntymää.

Mikä valaalla on hätänä?


Valassafarin henkilökunta kertoo Los Angeles Timesille, että etäällä nähty harmaavalas vaikutti käyttäytyvän hyvin erikoisesti. Se ei uinut suoraa linjaa, vaan kiersi ympyrää. Lisäksi he näkivät vatsapuoli ylöspäin kääntyneen valaan ympärillä verta.

Tavallisesti veren näkeminen vedessä ei ole hyvä merkki”, kertoo Stacie Fox, joka on työskennellyt Capt. Dave’s Dolphin & Whale Watching Safarilla kolmen vuoden ajan. Ehkä kyse oli haihyökkäyksestä tai muusta saalistustilanteesta.

Advertisement

Huoli vaihtuikin ihasteluksi


Valaita lähietäisyydeltä vuosien ajan seurannut Fox tajusi kuitenkin nopeasti harmaavalasta katsellessaan, että mitään kamalaa ei olekaan tapahtunut: ”Palaset loksahtivat kohdilleen ja ymmärsin, että valas on synnyttämässä. Aloin huutaa kapteenille ja otin samalla kuvia”. Kyse ei ollutkaan elämän päättymisestä, vaan elämän alkamisesta!

On vaikea kuvailla sanoin, miten uskomatonta se oli”, kertoo Fox, joka myöntää liikuttuneensa kyyneliin saakka, kun verisen veden seasta ui esiin vastasyntynyt valas. Fox paljastaa, että synnytyksen todistaminen oli ollut hänen ikiaikainen haaveensa, jonka hän oli kuitenkin uskonut jäävän vain toiveajatteluksi.

Kun tilanteen todellinen laita selvisi, alkoi aluksella juhlinta. Kapteeni Gary Brighouse kertoo Orange County Registerille, että aluksella koettiin koko tunteiden kirjo: ”Tunteet vaihtuivat kauhusta ja järkytyksestä iloon ja ihmetykseen”.

Capt. Dave’s on järjestänyt valassafareita jo 25 vuoden ajan, mutta tämä oli ensimmäinen kerta, kun kukaan henkilökunnastakaan pääsi todistamaan valaan synnytystä.

Emo ja poikanen viihtyivät näkösällä hyvän aikaa


Kaksikolla ei ollut mikään kiire lähteä katamaraanin läheisyydestä pois ja pienokainen teki jopa hieman tuttavuutta aluksen kanssa. Moni eläinemo haluaa suojella pienokaistaan kaikin tavoin, eivätkä valaat ole poikkeus. Erityisesti harmaavalaiden tiedetään puolustavan poikasiaan viimeiseen saakka ja käyvän rajuihin kamppailuihin hyökkääjiä vastaan.

Valaiden kuitenkin tiedetään olevan uteliaita ja erittäin kiinnostuneita ihmisten touhuista niiden omassa valtakunnassa, ja ehkäpä tämä valasemo oli sen verran luottavainen ja safarialuksiin tottunut, että se ei kiiruhtanut pakoon.

Pikemminkin päinvastoin, sillä oli aivan kuin se olisi tuonut vastasyntyneen poikasensa tervehtimään valassafarin porukkaa.

Katamaraania tutkinut poikanen jäi alukselle vielä koossa kakkoseksi. Ruttuinen vastasyntynyt näytti silminnäkijöiden mukaan kuin ”pieneltä suolakurkulta”, vaikka silläkin oli pituutta lähes viisi metriä. Vertailukohtana oli tietenkin valtava emo, joka peittosi pituudessa katamaraanin kevyesti.

Advertisement

Hieman jännitystä hetkeen toi myös se, että emo kävi kertaalleen tuuppaamassa alusta ja nosti sitä hetkeksi ilmaan; tilanteesta selvittiin kuitenkin säikähdyksellä. Täysikasvuinen harmaavalas voi olla jopa 15 metriä pitkä ja painaa yli 30 tonnia.

Kaksikko uiskenteli aluksen ympärillä noin 45 minuuttia, joiden aikana emo nosti poikasta pinnalle hengittämään ja kannatteli sitä välillä selkänsä päällä. Kun uimista ja hengittelyä oli opeteltu tarpeeksi, sukelsivat valaat omille teilleen. Suuntana oli mitä todennäköisimmin Meksikon rannikon laguunit, joissa harmaavalaat normaalisti synnyttävät poikasensa.

Harmaavalaat ovat tähän aikaan vuodesta tavallinen näky Kalifornian rannikoilla, kun ne vaeltavat pohjoisen arktisista vesistä lisääntymisalueilleen etelään. Matalat laguunit ovat turvallinen paikka emoille synnyttää ja poikasille kasvaa elämän ensimmäiset viikot, sillä niissä ei juurikaan tavata miekkavalaita tai haita. Joskus harvoin synnytys kuitenkin käynnistyy etuajassa ja pienokainen putkahtaa maailmaan kesken vaelluksen.

Toivottavasti tämä kaksikko kuitenkin löytää tiensä onnellisesti Meksikon lämpöön!

Lue myös:

Suosituimmat

Exit mobile version