Oudot uutiset

Viikon oudoimmat uutiset: Papukaija päihitti Harvardin opiskelijat muistitestissä

Julkaistu

Listafriikin oudoimmat uutiset esittelee tällä viikolla muun muassa Griffin-papukaijan, joka päihitti Harvardin opiskelijat muisti- ja tarkkaavaisuuskokeessa.

Lisäksi tutustutaan vuohien isyystestistä alkaneeseen naapurivihaan sekä epätoivoiseen äitiin, joka miettii nimeä tyttärelleen. Annetaan myös hatunnosto turkulaiselle pelastusyksikölle, joka päästi postiluukkuun jumittuneen henkilön pälkähästä. Kermana kakun päällä paljastuu nykylapsien vallankumouksellinen, kuvitteellinen puhelin.

Maanantaista lauantaihin Listafriikki julkaisee tietenkin listoja! Käy tsekkaamassa tämän viikon, ja toki kaikki muutkin, listat. Otamme mielellämme ehdotuksia vastaan, joten jos haluat tietää enemmän mistä tahansa aiheesta, niin pistä meidät töihin ja nauti valmiista tietopaketista!

Yhteyden meihin saat some-kanavissamme, ota Listafriikki myös seurantaan:

https://www.instagram.com/listafriikki/
https://twitter.com/listafriikki
https://www.facebook.com/listafriikki

Advertisement

Mutta nyt katsaus siihen, mitä erikoista maailmalla on sattunut. Tässä siis viikon oudoimmat uutiset!

Papukaija päihitti muistitestissä 21 Harvardin yliopiston opiskelijaa

Harmaapapukaija Griffin on varsinainen nero: Se osaa toistaa sujuvasti 30 englanninkielistä sanaa ja lisäksi se ymmärtää 40 sanan, muun muassa värien, tarkoituksen.

Griffin on poikasesta asti, yli kahdenkymmenen vuoden ajan, osallistunut omistajansa, psykologi Irene Pepperbergin kognitiivisia kykyjä ja viestintää koskeviin tutkimuksiin Harvardin yliopistossa.

Viimeisin, tällä viikolla julkaistu tutkimus koski muistia. Koehenkilöiden, ja papukaijan, piti seurata pöydällä sekoitettavia kuppeja ja niiden alle piilotettuja palloja. Sitten osallistujan piti näyttää, minkä kupin alla pallo on. 

Griffinin onnistumisprosentti oli täysi sata, vaikka se ei ollut saanut peliin minkäänlaista lisäohjeistusta. Samaa ei voinut sanoa reilusta kahdestakymmenestä Harvardin opiskelijasta, jotka tulivat eri tieteenaloilta. Griffin päihitti kaikki myös siinä vaiheessa, kun kuppeja ja palloja lisättiin kierros kierrokselta.

Vielä loppuhuomiona: Tutkimukseen osallistujat saivat toki jatkaa opintojaan maineikkaassa yliopistossa, vaikka olivat tulleet linnun päihittämiksi. Griffin puolestaan sai palkinnoksi ison kasan pähkinöitä.

Advertisement

Äiti tukeutui netin keskustelupalstaan löytääkseen tyttärelleen uuden nimen

Nimettömänä pysyttelevä (ja syystä) äiti hakeutui tällä viikolla Mumsnet -keskustelupalstalle pyytääkseen apua tyttärensä nimen kanssa. 

Usein vanhemmat tukeutuvat ulkopuolisten apuun yrittäessään keksiä syntymättömälle lapselleen sopivaa nimeä. Joskus valinta on helppo jo odotusaikana, ja joskus vanhemmat haluavat odottaa, että näkevät ”minkä nimiseltä” lapsi mahdollisesti näyttää.

Tämän kyseisen äidin kohdalla ongelma oli ilmaantunut vasta siinä vaiheessa, kun tytär oli jo kaksivuotias. Nainen oli antanut tytölle kauniin nimen: Clara, mutta kahden vuoden jälkeen hän oli tullut katumapäälle. Koska tytöllä oli jo sen verran ikää, ei nimen vaihtaminen kokonaan tullut kysymykseenkään, vaan tarkoitus oli löytää sopiva lempinimi.

Keskustelupalstalle tuli ehdotuksia pilvin pimein; Lally, Lara, Loretta, Claire, Coco ja Carrie, mutta suuri osa oli sitä mieltä, että epätoivoisen äidin olisi pysyttäydyttävä Clarassa. Sitä hän ei kuitenkaan aikonut tehdä, sillä isoin ongelma oli se, että perheen asuinalueella eli neljä muuta samannimistä tyttöä. Onko se sitten hyvä syy vai ei?

Naapurisota vuohien isyystestistä

Floridalainen nainen on nostanut oikeusjutun naapuriansa vastaan varmistaakseen ostamiensa vuohien isyyden.

Kris Hedstrom nosti syytteen naapuriaan Heather Dayneria vastaan saadakseen haltuunsa tältä ostamiensa kilien isän DNA:ta. Hedstrom oli viime vuoden joulukuussa maksanut Daynerille viidestä Nigerian kääpiövuohesta 900 dollaria siinä uskossa, että ne voisi laadukkaan sukupuunsa ansiosta rekisteröidä Yhdysvaltojen maitoa tuottavien vuohien järjestöön.

Hedstrom oli yrittänyt saada kilejään Bellaa, Gigiä, Rosieta, Zeldaa ja Margoatia järjestön listoille, sillä rekisteröidyt vuohet ovat arvokkaampia. Hakemus oli kuitenkin hylätty, koska Dayner, vuohien myyjä kymmenen vuoden kokemuksella, ei ollutkaan aktiivinen jäsen.

Advertisement

Hedstrom oli alkuvuodesta tunkeutunut kolme kertaa luvatta Daynerin tilalle ja soittanut lukuisia kertoja poliisille vaatien apua vuohien isyystestimateriaalin hankinnassa. Dayner ei ollut suostunut antamaan DNA:ta, vaan tarjoutui ottamaan pikkuvuohet takaisin ja palauttamaan rahat. 

Se ei Hedstromille kelvannut, vaan hän päätti oikeusteitse vaatia virallista todistusta ja 40 isävuohen karvaa sukulaisuuden varmistamiseksi. 

Turkulainen jumittui postilaatikkoon

Tällä viikolla saimme kotimaisista medioista lukea, kuinka eräs Turun Hirvensalossa asuva henkilö oli jäänyt jumiin omaan postilaatikkoonsa. Hätäkeskus sai ilmoituksen torstaina hieman ennen puoli kuutta illalla ja palokunta oli paikalla kymmenessä minuutissa. Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen päivystävän palomestarin mukaan palokunta meni ja ”otti käden pois”.

Niin hullulta kuin tapaus kuulostaakin, koska kyllähän käden pitäisi mahtua postilaatikkoon ja pois ilman sen kummempia kommervenkkeja, ehkä parasta antia olivat palomestarin kommentit asiaa.

Hän kertoi palokunnan joutuneen käyttämään hydraulista pelastusvälinettä, jonka voimasta laatikko oli tuhoutunut. Kiikissä ollut henkilö sen sijaan selvisi ilman suurempia vammoja. Palomestari kertoi henkilön olleen ”luvallisilla asioilla”, sillä kyseessä oli tämän oma postilaatikko. Siitä hän ei ollut kuitenkaan varma, kuka hätäsoiton oli tehnyt; mahdollisesti jumittunut henkilö itse, sillä toinen käsihän oli vapaana. Ulkopuolisen auttajan mahdollisuuttakaan hän ei halunnut sulkea pois.

Advertisement

Myöskään siihen palomestari ei ollut saanut vastausta, että miksi käsi oli alunperin jäänyt jumiin, vaan kommentoi tapausta vuosien tuomalla kokemuksella: ”Sitä pitäisi päästä ihmismielen syvyyksiin, mikä siellä aina on se pohjimmainen syy.”.

Miten tämän päivän lapset puhuvat kuvitteelliseen puhelimeen?

Sosiaalisen median kanava TikTokissa on tällä viikolla pyörinyt video, jossa isä kuvaa lapsiaan puhumassa kuvitteelliseen puhelimeen.

Miten sinä sen tekisit?

Listafriikin empiirisen tutkimuksen mukaan aikuiset nostavat peukalon ja pikkurillin pystyyn ja laittavat käden poskelle, koska niin puhutaan puhelimessa. 

Daniel Alvarado teki testin kuitenkin kahdelle alakouluikäiselle lapselleen, joista kummatkin nostivat kämmenensä, kaikki sormet yhdessä, korvalleen. Koska sellainen on kännykkä.

Videoon on moni kommentoinut sukupolvien välistä kuilua, ja mielenkiintoisimmat kommentit ovat tulleet 2000-luvun taitteessa syntyneiltä. Nämä väliinputoajat puhuvat kuvitteelliseen puhelimeen kuin lankapuhelimeen, vaikka eivät olisi ikinä sellaista itse käyttäneetkään.

Advertisement

Hyvät lukijat: Jos asetatte lapsenne koekaniineiksi tähän harmittomaan tutkimukseen, niin raportoikaa kommenttikentässä tai sosiaalisen median kanavissamme, miten kävi! 

Käy myös lukemassa viikon listat:

Suosituimmat

Exit mobile version