Oudot uutiset

Viikon oudoimmat uutiset: Aivan liian rääväsuiset papukaijat

Julkaistu

Listafriikin oudoimmat uutiset kertoo tällä viikolla muun muassa viidestä rääväsuisesta papukaijasta, jotka alkoivat opettamaan toisilleen suosikkikirosanojaan.

Lisäksi uutisissa maailmanennätysvauhtia päästellyt roskapönttö, urhoollisuusmitalin miinanraivauksesta saanut rotta sekä mehukas keino tienata miljoona.

Kerran viikossa Listafriikki niputtaa yhteen viikolla tapahtuneita outoja sattumuksia ja muina päivinä julkaisemme tietenkin listoja! Käy tsekkaamassa tämän viikon, ja toki kaikki muutkin, listat. Otamme mielellämme ehdotuksia vastaan, joten jos haluat tietää enemmän mistä tahansa aiheesta, niin pistä meidät töihin ja nauti valmiista tietopaketista!

Yhteyden meihin saat some-kanavissamme, ota Listafriikki myös seurantaan:

https://www.instagram.com/listafriikki/
https://twitter.com/listafriikki
https://www.facebook.com/listafriikki

Advertisement

Mutta nyt katsaus siihen, mitä erikoista maailmalla on sattunut. Tässä siis viikon oudoimmat uutiset!

Papukaijat yllyttivät toisiaan kiroilemaan – porukka hajotettiin rumien puheiden vuoksi

Papukaijat ovat viisaita ja metkoja lintuja. Ne oppivat matkimaan muiden eläinten, myös ihmisten ääntelyä, ja kuten tiedämme, voivat papukaijat oppia sanomaan selkeitä sanoja. On myös todettu, että ne ymmärtävät ainakin osittain sanomansa asiat ja pystyvät siten kommunikoimaan ihmisten kanssa. 

Tämä kyseinen taito voi johtaa koomisiin tilanteisiin, kuten nyt on käynyt englantilaisessa Lincolnshiren villieläinpuistossa. Toisilleen entuudestaan tuntemattomat papukaijat Eric, Jade, Elsie, Tyson ja Billy olivat saapuneet kyseiseen eläintarhaan elokuun puolivälissä ja ne oli asetettu yhdessä karanteeniin normaalin protokollan mukaisesti. 

Nämä veijarit olivat kuitenkin alkaneet eristyksessä opettamaan toisilleen rumia sanoja ja pian koko joukko kiroili kuin merimiehet. Eläintarhan toimitusjohtajan Steve Nicholsin mukaan kiroileminen ei ole mikään uusi juttu, sillä kaikenlaiset hävyttömyydet ovat suosituimpia asioita, mitä ihmiset papukaijoille opettavat. Mutta koskaan aiemmin tarhassa ei oltu nähty samassa tilassa yhtä rääväsuista joukkoa. Kaiken lisäksi ne lietsoivat toistensa sadattelua nauramalla, jonka ne olivat epäilemättä myös oppineet ihmisiltä reaktiona tiettyihin sanoihin.

Kiroilusta huolimatta eläintarhan työntekijät olivat päättäneet pistää linnut vierailijoiden nähtäväksi. Virhe. Ei ollut kulunut puoltakaan tuntia, kun papukaijat olivat solvanneet ensimmäisiä vierailijoita erinäisillä räävittömyyksillä. Kukaan ei ollut loukkantunut, päinvastoin, mikä osaltaan innosti siivekkäitä yhä äänekkäämpään kiroiluun. 

Eläintarhassa kuitenkin huolestuttiin siitä, että nuorimmat vierailijat saattaisivat napata törkeyksiä omiin sanavarastoihinsa, joten papukaijajengi päätettiin ainakin väliaikaisesti hajottaa. Eihän niiden nokkiakaan oikein voitu lähteä pesemään saippualla!?

Advertisement

Vaikka huonoa käytöstä yritetään saada, jos ei nyt loppumaan, niin ainakin vähentymään, on toimitusjohtaja Nichols hyvin tietoinen lintujen viihdearvosta. Vuosi 2020 on ollut raskas kaikille, joten jos ihmisten huulille nousee hymy, kun papukaija kehottaa ”painumaan v*****n”, ei eläintarha ole täysin epäonnistunut tehtävässään.

Maailman nopein… Roskapönttö

Suunnitteluinsinööri Andy Jennings teki tällä viikolla uuden Guinnessin maailmanennätyksen kiihdyttäen roskapöntöllä 69 kilometrin tuntivauhtiin

Jenningsin roskapönttö oli viimeistelty vauhtiennätyskuntoon lisäämällä siihen moottoripyörän moottori sekä osia nelipyöräisestä sähköskootterista.

Elvingtonin lentokentällä järjestetyissä suoranradan kiihdytysajoissa oli mukana muitakin epätavallisia ”ajoneuvoja” yrittämässä ennätysten rikkomista. Jenningsin lisäksi uuden maailmanennätyksen teossa onnistui Jason Liversidge, joka päästeli erikoisvalmisteisella, moottoroidulla pyörätuolillaan 108 kilometrin tuntivauhtia. Mainittakoon, että Liversidgen keho on 95-prosenttisesti halvaantunut. 

Advertisement

Samoissa kekkereissä radalla nähtiin myös nopeasti kiihtyvä, moottoroitu vessa sekä maailman nopein puutarhavaja.

Keksi granaattiomenan kuorille käyttöä ja tienaa miljoona

Yhdysvaltalainen mehuvalmistaja The Wonderful Co. on luvannut miljoonan dollarin rahoituksen ja muut resurssit sille, joka keksii parhaimman tavan uusiokäyttää jätteeksi jäävät granaattiomenan kuoret. Kyse ei ole mistään pienestä määrästä, sillä mehun valmistuksessa käyttämättä jäävää kuorimateriaalia kertyy yli 45 miljoonaa kiloa vuodessa.

The Wonderful Co. on jo lyöttäytynyt yhteen voittoa tavoittelemattoman, ruokahävikin vähentämiseen keskittyvän ReFED-yhtiön kanssa löytääkseen ympäristöystävällisen keinon kierrättää mehun valmistuksessa ylijäävät kuoret ja siemenet. 

Tähän asti hedelmäjäte on myyty maitotiloille lehmien ravinnoksi, mutta nyt tavoitteena on etsiä täysin uudenlainen ja ennennäkemätön tapa hyötykäyttää ylijäämä. Joten jos mieleesi pälkähtää erinomainen idea, niin sen voi joulukuun 7. päivään saakka käydä jättämässä The Wonderful Co:n nettsivuilla. Voittajalle on luvassa siis miljoona dollaria, joka toki on käytettävä menetelmän kehitystyöhön.

Rotta sai urhoollisuusmitalin

Maamiinoja ja muita räjähteitä työkseen paljastava Magawa-rotta on saanut brittiläisen People’s Dispensary for Sick Animals -hyväntekeväisyysjärjestön myöntämän kunniamitalin ”urhoollisuudesta ja tehtävään omistautumisesta”. Kunnianosoitus on myönnetty 77 vuoden aikana muun muassa poliisihevosille ja -koirille, mutta ei koskaan aiemmin rotalle. Magawa oli lajinsa ensimmäinen!

Vuonna 2014 syntynyt Magawa on elämänsä aikana haistanut maan alta 39 maamiinaa ja 28 muuta räjähtämätöntä esinettä, ja jatkaa hommia Kambodžassa raivaten viljelyskelvottomia maita paikallisten käyttöön. Vuosia kestäneiden sisäisten konfliktien aikana maahan asennettiin miljoonia maamiinoja, joista nyt yritetään kuumeisesti päästä eroon.

Advertisement

Rottien kouluttaminen miinanraivaajiksi kestää noin 9 kuukautta, ja pienen kokonsa ansiosta ne eivät laukaise miinoja; yhtäkään rottaa ei ole miina-alueilla menetetty.

Rotat ovat työssä huomattavasti nopeampia kuin ihmiset, sillä metallinpaljastimen kanssa liikkuvalta kaksijalkaiselta menee neljä päivää tenniskentän kokoisen alueen raivaamiseen, kun Magawa käy sen läpi puolessa tunnissa. Raivauksen nopeutta ja tehokkuutta lisää myös se, että rotat erottavat räjähteet roskametallista, mihin metallinpaljastin ei kykene.

Magawan työ on suoraan pelastanut ja muuttanut monien kambodžalaisten elämän, joten urhoollisuusmitali oli täysin ansaittu. Toivottavasti se sai palkinnoksi jotain muutakin kuin mitalin, esimerkiksi makupaloja!

Käy myös lukemassa tämän viikon listat:

Suosituimmat

Exit mobile version