Oudot uutiset

Yellowstonen kansallispuiston työntekijä löysi kuumasta lähteestä kengän, jonka sisällä oli pala jalkaa

Julkaistu

Listafriikin oudoimmissa uutisissa kerrotaan karmivasta löydöksestä, jonka Yellowstonen kansallispuiston työntekijä teki kuumasta lähteestä. Vedessä kellui kenkä ja kengän sisällä pala jalkaa.

Jatkamme aiheessa hieman pidemmälle, sillä vaikka kengän ja sen sisällä olevan jalkaterän löytyminen voi vaikuttaa ennenkuulumattomalta, niin se ei ole lainkaan harvinaista.

Yhteyden meihin saat somekanavissamme, ota Listafriikki myös seurantaan:

https://www.instagram.com/listafriikkicom/
https://twitter.com/listafriikki
https://www.facebook.com/listafriikki

Työntekijä löysi Yellowstonen kansallispuiston kuumasta lähteestä kengän, jossa oli pala jalkaa

Yhdysvalloissa sijaitsevan Yellowstonen kansallispuiston työntekijä kohtasi karmivan näyn, kun hän löysi yhdestä puiston lukuisista kuumista lähteistä kengän. Kenkä ei yksinään toki järkyttäisi, mutta jalkineen sisällä oli pala ihmisen jalkaa. Kukaan ei tiedä, miten jalka kenkineen oli lähteeseen päätynyt. Eikä kukaan myöskään vielä tiedä, että missä loput tästä ihmisestä on.

Löytöpaikka oli kansallispuiston eteläisessä osassa sijaitseva Abyss Pool -lähde (kuvassa), joka pulppuaa kuumana Yellowstonejärven välittömässä läheisyydessä. Järven rannoilla on runsaasti kuumia lähteitä ja geysirejä, koska se sijaitsee tuliperäisellä alueella. Työntekijä oli havainnut ja nostanut lähteessä kelluneen kengän, mutta hyvin nopeasti hänelle oli paljastunut, että kyse ei ollut vain asusteesta.

Advertisement

Abyss Pool on 16 metriä syvä kuuma lähde, jonka vesi on noin 60-asteista. Yellowstonen verkkosivuilla kerrotaan, että geyrisiä lähteessä ei pääse muodostumaan, sillä vesi ei koskaan saavuta tarvittavan korkeaa lämpötilaa. Abyss Poolin tapaisissa lähteissä on jatkuva kierto: kuuma vesi viilenee pintaa lähestyessään, jolloin se vajoaa ja korvautuu jälleen pohjasta nousevalla kuumalla vedelle.

Kuumat lähteet ovat suosittu vierailukohde, mutta niiden läheisyydessä on syytä olla varovainen. Kansallispuiston mukaan mikään muu luontokappale tai luonnonilmiö ei ole Yellowstonessa tappanut tai vahingoittanut niin montaa ihmistä kuin kuumat lähteet.

Esimerkiksi vuonna 2016 kansallispuistossa vieraillut mies kuoli pudottuaan kiehuvaan veteen. Hänen ruumiinsa liukeni happamassa lähteessä täysin. Olisiko nyt tapahtunut jotain samankaltaista?

Maailman vanhin kansallispuisto sulki lähteen ympäristön sekä läheisen pysäköintialueen väliaikaisesti, mutta sittemmin vierailu on taas onnistunut. Tapaus on nyt tutkinnassa, mutta kansallispuisto ei ole kommentoinut, onko tässä syytä epäillä rikosta.

Rannikko, jolle huuhtoutuu jatkuvasti irtonaisia jalkateriä

Poistumme nyt Yellowstonen kuumista lähteistä, mutta pysyttelemme silti Pohjois-Amerikassa ja veden äärellä. Toisin kuin voisi luulla, niin irtonaiset jalkaterät lenkkareissa eivät nimittäin ole mikään ennennäkemätön juttu.

Advertisement

Elokuun 2007 jälkeen Kanadan Vancouverin ja Yhdysvaltain Seattlen edustalla olevan Salishin meren molemmilta puolilta on löytynyt vähintään 21 jalkaterää ilman omistajaa; viimeisin varma löydös on tammikuulta 2019. Salishin meren rannoilla kävellessä kannattaa pitää silmät auki. Koskaan ei tiedä, milloin voi kompastua irtonaiseen jalkaterään.

Löydökset ovat tietenkin johtaneet erinäisiin salaliittoteorioihin ja teorioita on esitetty muun muassa haaksirikkoutuneista laivoista, jalkoja irrottavasta sarjamurhaajasta ja mafian upottamista ruumiista. Viranomaisarvioiden mukaan irtonaiset jalat eivät todennäköisesti ole seurausta minkäänlaisesta rikoksesta, vaan kyseessä on hukkumisonnettomuuksien uhreja ja itsemurhien tekijöitä.

Päätelmät perustuvat siihen, että jaloissa ei ole ollut havaittavissa mitään merkkejä väkivallasta, vaan ne ovat irronneet luonnollisen hajoamisprosessin yhteydessä. Osa jäänteistä on saatu yhdistettyä kadonneisiin henkilöihin kengän tai DNA:n perusteella, mutta osa on jäänyt mysteeriksi.

Käsittämätöntä on se, että jalkaterät ovat olleet kenkien sisällä kasassa, ottaen huomioon, että jotkut niistä ovat lilluneet meressä vuosia tai jopa vuosikymmeniä. Asiantuntijoiden mukaan totaalinen hajoaminen on estynyt kengän vuoksi, sillä suurimmalla osalla irtojaloista on ollut lenkkari. Kevyt lenkkari on mahdollistanut jalan kellumisen ja lopulta rantaan huuhtoutumisen, mutta suojannut sitä samalla nälkäisiltä pedoilta.

Miksi jalkoja huuhtoutuu rantaan vasta nyt?

Brittikirurgi Karan Raj paljastaa huippusuositulla TikTok-kanavallaan, miksi kenkiä ja jalkoja rupesi yhtäkkiä vuonna 2007 huuhtoutumaan rantaan. Tämä on mietityttänyt monia, sillä kyllähän irtojaloista olisi tiedetty, jos niitä olisi löytynyt suosituilta rannoilta aiemminkin. Rajin mukaan syy on jalkineteollisuudessa.

Advertisement

Kun ihmisruumis vajoaa meren pohjaan, iskevät raadonsyöjät nopeasti sen kimppuun”, kertoo Raj seuraajilleen. ”Nämä raadonsyöjät ovat kuitenkin laiskoja, joten ne käyvät mieluummin kiinni ruumiin pehmeimpiin kuin sitkeisiin osiin. Nilkkaa ympäröivä pehmytkudos ja nivelsiteet ovat kehomme pehmeimmästä päästä.” Rajin mukaan raadonsyöjillä ei kestä kovinkaan kauaa irrottaa jalkaterä muusta ruumiista.

Mutta takaisin niihin jalkineisiin. Rajin mukaan lenkkareiden suunnittelussa ja valmistuksessa tapahtui 2000-luvulle tultaessa suuri muutos. ”Parin viimeisen vuosikymmenen aikana kengistä on tullut kevyempiä ja materiaalit mahdollistavat kellumisen”, jatkaa Raj ja sanoo uskovansa irtonaisten jalkojen huuhtoutumisen rannikoille vain lisääntyvän tulevaisuudessa.

Lue myös:

Suosituimmat

Exit mobile version