Oudoimmat

10 erikoista paikkaa, joista on löydetty ruumis – mysteereitä ja loogisia selityksiä

Julkaistu

Listafriikki esittelee nyt kymmenen kummallista paikkaa, joista on löydetty ruumis. Vainajan löytäminen on varmasti aina yllättävää, mutta jotkin paikat ovat erikoisempia kuin toiset.

Jos kävelee pahamaineisen kaupunginosan pimeillä kujilla, niin ruumiseen törmääminen voisi olla jopa odotettavaa. Tai jos löytää ruumiin suosta, järvestä, kaatopaikalta tai metsästä, niin se ei ehkä ole maailman erikoisin asia. Mutta pyykkikone, sairaalan sisäkatto, C.S.I. -sarjan kuvauspaikka tai paperimassadinosauruksen jalka ovatkin vähän oudompia tapauksia.

Rikospaikka- ja kuolemansyyntutkijat ovat kyenneet antamaan osaan näistä ruumislöydöistä ihan loogisen selityksen ja oli kyseessä henkirikos tai ei, niin kuolemantapaukset on saatu selvitettyä. Joissakin tapauksissa taas kyseessä on täysi mysteeri ja kysymyksiä voi olla hyvinkin paljon: Kuka? Miksi? Koska? Miten?

Vastauksia ei ehkä koskaan saada.

Tässä siis lista niille, jotka ovat kiinnostuneita kaikesta makaaberista ja tietysti murhamysteereistä. Mikä löydöksistä ja/tai paikoista on sinun mielestäsi kaikkein omituisin?

Advertisement

Paperimassadinosauruksen jalka

Toukokuussa 2021 Santa Coloma de Gramenetin kaupungissa, lähellä Barcelonaa, isä ja poika olivat viettämässä mukavaa päivää ja ihailemassa paperimassasta valmistettuja dinosauruksia.

Kaksikko havaitsi Stegosauruksen ympärillä leijailevan pahan hajun, jolloin isä kurkisti dinosauruksen jalassa olleesta reiästä sisään. Näky oli karmiva: ontossa jalassa oli ruumis. Poliisi hälytettiin paikalle ja pian palolaitos oli sahaamassa dinosauruksen jalkaa auki, jotta ruumis saatiin pois.

Poliisi tiedotti myöhemmin, että dinosauruksen sisältä löytynyt mies oli aiemmin ilmoitettu perheensä toimesta kadonneeksi eikä tapahtuneessa epäillä rikosta. Paikallisten medioiden saamien tietojen mukaan mies oli vahingossa tiputtanut puhelimensa Stegosauruksen sisälle ja lipsahtanut itse perässä yrittäessään kurotella kohti luuriaan. Hän oli jäänyt loukkuun ylösalaisin eikä todennäköisesti ollut saanut huudettua apua.

Seinäsänky

Seinäsänky, joka tunnetaan englanniksi Murphy bed -nimellä kehittäjänsä William Murphyn mukaan. Murphy keksi ja patentoi seinälle nostettavan sängyn jo 1900-luvun alussa, mutta ainakin Suomessa ne ovat edelleen melko harvinaisia. Todennäköisesti sen suosio tulee kuitenkin nousemaan, sillä seinälle, kattoon tai kaappiin nostettava sänky on loistava idea pieneen tilaan. Kunhan sen vain asentaa ja kiinnittää kunnolla.

Liverpoolissa, Englannissa, eläneen 72-vuotiaan Abigail Larsonin kohtalo oli jäädä jumiin ja menehtyä ylös pongahtaneen seinäsängyn sisään. Larson ehti olla sängyn ja seinän välissä viisi vuotta, ennen kuin hänen muumioitunut ruumiinsa löytyi.

Larson oli toki ilmoitettu kadonneeksi vuosia sitten. Hänellä oli diagnosoitu alkava Alzheimerin tauti ja tytär perheineen yritti saada hänet muuttamaan hoivakotiin, mutta Larson vastusti jyrkästi. Hän oli ilmoittanut jälkikasvulleen lähtevänsä karkuun, jos joku koittaisi viedä hänet vanhainkotiin. Ja näin perhe kuvitteli tapahtuneen. Larsonia etsittiin viikkojen ajan, mutta tuloksetta. Kukaan ei voinut aavistaa, että nainen ei ollut koskaan lähtenyt kotoaan.

Kun perhe viimein päätti myydä talon, meni tyttärentytär Janet Biggers käymään isoäitinsä tavaroita läpi. Jostain syystä hän avasi jousimekanismilla toimivan seinäsängyn. Biggers kertoo tilanteen absurdiudesta: ”Siinä isoäiti makasi, violetissa lempiyöpuvussaan. Hänen ihonsa oli kuivahtanut, mutta muuten hän näytti vain nukkuvan”.

Advertisement

Kuolemansyyn tutkimuksessa todettiin, että Larson oli todennäköisesti kuollut nukkuessaan, kun sänky oli jostain syystä rämähtänyt seinälle omia aikojaan.

Kaatuneen puun juuret

Lokakuun lopulla vuonna 2012 läntisellä Karibianmerellä, Jamaikan eteläpuolella, muodostui trooppinen hirmumyrsky, joka sai nimekseen Sandy. Hurrikaani Sandy tappoi vähintään 233 ihmistä ja aiheutti kymmenien miljardien tuhot Karibian saarivaltioissa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa.

Yhdysvaltojen Connecticutin osavaltiossa, New Havenin rannikkokaupungissa, Sandy paljasti palan piiloteltua historiaa. Kaupungin keskustassa sijaitsevassa suositussa puistossa kaatui 103-vuotias, historiallinen tammi. Paikallinen ulkoilija havaitsi kaatuneen puun juuristossa jotain eriskummallista – siellä oli ihmisen jäänteitä.

Alue tietenkin eristettiin, mutta nopeasti kävi ilmi, että kyseessä ei ollut tuore murhan uhri vaan jäänteet kuuluivat vuosien 1799 ja 1821 välillä kuolleelle henkilölle. Historioitsijoiden mukaan puiston aluetta käytettiin 1600-luvulta lähtien erityisenä hautausmaana, jonne yön pimeydessä haudattiin muun muassa isorokkoon menehtyneet. Vuonna 1821 hautakivet siirrettiin oikealle hautausmaalle, mutta suurin osa sadoista jäänteistä jätettiin niille sijoilleen.

Kaatunut tammi oli aikoinaan istutettu jonkun viimeisen leposijan päälle ja nyt juuret olivat nostaneet luita mukanaan. Juuri ennen Halloweenia tehty löydös herätti paljon mielenkiintoa ja tietenkin villejä teorioita luurangon alkuperästä.

Pyykinpesukone

Yhdysvaltojen Arkansasissa asuva 25-vuotias Brooke Haney torkkui sohvallaan eräänä lokakuisena iltapäivänä vuonna 2015. Hän oli ottanut rauhoittavia lääkkeitä, joita lääkäri oli määrännyt ahdistukseen ja unettomuuteen. Raskaana olleen Haneyn piti voimakkaasta lääkityksestään huolimatta huolehtia lapsistaan: 10-kuukautisesta vauvasta ja 3-vuotiaasta Alexis-tyttärestä. Perheen 7-vuotias lapsi ei ollut kotona.

Äidin nuokkuessa Alexis oli ryöminyt pyykinpesukoneeseen ja sulkenut sen luukun, jolloin rumpuun rupesi ryöppyämään kuumaa vettä. Pesukone oli nimittäin ohjelmoitu käynnistymään, kun ovi suljetaan.

Advertisement

Myöhemmin Brooke Haney havahtui sohvalta ja rupesi etsimään Alexista. Hän haki myös naapurista apua. Lopulta pieni tyttö löytyi pesukoneesta kuolleena. Kuolinsyyksi määritettiin palovammat ja ihon kuoriutuminen. Alexisin karmea kuolema järkytti laajasti.

Poliisin tutkimuksissa perheen 7-vuotias kertoi, että lapset osallistuivat kotitöihin nimenomaan pyykkihuollon kautta. Aina kun ohjelma oli valmis, ryömi joku heistä sisään koneeseen ojentamaan märkiä vaatteita toiselle, joka sitten heitti ne kuivausrumpuun.

Pesukoneeseen meneminen oli siis pienelle Alexisille täysin normaalia – tuolla kertaa siitä vain seurasi lohduton tragedia. Brooke Haney pidätettiin epäiltynä alaikäisen terveyden vaarantamisesta. Hän tunnusti syyllisyytensä ja tuomittiin ehdonalaiseen vankeuteen.

Kumottu sohva

Bristolissa, Englannissa, samalla kadulla asuneet Alan Derrick ja Dennis Pring olivat satunnaisia ryyppykavereita. Kun Pringiltä meni asunto alta vuonna 1998, tarjosi Derrick kaverilleen mahdollisuuden yöpyä hänen sohvallaan. Eräänä aamuna 73-vuotias Pring ei kuitenkaan enää herännyt.

Tuetun asumisen yksikössä asunut Derrick ei uskaltanut ilmoittaa Pringin kuolemasta viranomaisille, sillä pelkäsi saavansa häädön; alivuokralaisten pitäminen oli kiellettyä. Niinpä hän käänsi sohvansa – kuolleen Pringin kera – ympäri ja jatkoi elämäänsä kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan.

Vuonna 2008 Derrick häädettiin. Asunto oli saastaisessa kunnossa: ei juoksevaa vettä, sähköä tai kaasua; joka puolella roskia polviin saakka ja kylpyamme oli täynnä ihmisen ulostetta. Vaikka kyse oli tuetusta asumisesta, ei Derrickin huoneistoon ollut saanut lain mukaan mennä ilman tämän lupaa.

Advertisement

Kun siivousryhmä tuli valmistelemaan huoneistoa seuraavaa asukasta varten, löydettiin ylösalaisin käännetyn sohvan alta Pringin ruumis. Derrick ei joutunut syytteeseen, vaikka oli kymmenen vuotta sitten jättänyt menehtymisen ilmoittamatta. Mutta palveluyksikkö muutti toimintatapojaan ja uusien sääntöjen mukaan kaikkien asukkaiden huoneistoihin on tehtävä säännöllisiä tarkastuksia.

Derrickin asunnosta tulevasta löyhkästä oli kyllä tehty vuosi Pringin kuoleman jälkeen valitus. Hajun lähdettä oli käyty yksikön toimesta tutkimassa, mutta syylliseksi oli todettu tukkeutunut vessanpönttö. Tarkistuksen tehnyt työntekijä oli pistänyt kumotun sohvan merkille, mutta ei ollut kurkannut sen alle.

Lukittu urheilukassi

Yhdistyneen kuningaskunnan ulkomaan tiedustelupalvelu MI6:lle työskennellyt Gareth Williams löydettiin elokuussa 2010 kuolleena omasta kylpyammeestaan. Ruumis oli munalukolla lukitussa urheilukassissa, jonka vetoketju oli kiinni. Munalukon avain löytyi laukun sisältä, Williamsin alta.

Kun rikostutkimus alkoi, vaativat sekä MI6 että yhdysvaltalaiset tiedustelupalvelut huippuvakoojan tietojen salaamista. Garreth oli ollut matematiikkanero ja Yhdistyneen kuningaskunnan paras kryptologi. Lontoolaisessa turvatalossa asunut mies teki paljon salaisia työmatkoja muun muassa USA:n tiedusteluvirasto NSA:n päämajaan.

Williamsin kuolema julistettiin välittömästi murhaksi. Ruumiista ei kuitenkaan löytynyt mitään ulkoisen väkivallan merkkejä eikä asuntoon oltu murtauduttu.

Kolme vuotta myöhemmin Suur-Lontoon poliisitoimi, joka myös Scotland Yardina tunnetaan, tiedotti, että Williamsin kuolema olikin murhan sijaan ”todennäköisesti vahinko”.

Advertisement

Rikostutkimuksessa oli tultu siihen tulokseen, että Williams oli jotenkin lukinnut itsensä laukkuun; ehkä testatakseen, olisiko sieltä pois pääseminen mahdollista. Poliisi oli löytänyt Williamsin hakuhistoriasta käyntejä sadomasokismia, klaustrofiliaa ja sidontaa käsittelevillä sivustoilla – kyse saattoi siis olla seksuaalisesta fantasiasta.

Williamsin DNA:ta ei kuitenkaan löytynyt munalukosta eikä kädenjälkiä kylpyammeen reunoilta. Toisaalta ei löytynyt kenenkään muunkaan. Traagista kuolemaa on kuvailtu ”selittämättömäksi vahingoksi”, jonka ei uskota mitenkään liittyneen Williamsin työhön vakoojana.

Mysteeri saattanee kuitenkin ratketa, sillä kesällä 2021 Suur-Lontoon poliisi ilmoitti käyvänsä yli kymmenen vuotta vanhan todistusaineiston uudelleen läpi. Kylpyhuoneesta nimittäin oli aikoinaan löytynyt pieni pätkä hiusta, jonka ei todettu kuuluvan Williamsille. Siitä ei kuitenkaan voitu luoda riittävää DNA-profiilia, mutta nyt menetelmät ovat kehittyneet huimasti.

Tosielämän kummitustalo

Vicksburgin kaupungissa, Yhdysvaltain Mississippissä, sijaitseva hylätty Kuhn Memorial State -sairaala perustettiin vuonna 1832 pahasti jyllänneen isorokkoepidemian vuoksi. Myöhemmin se toimi muun muassa sotilassairaalana, keltakuume-epidemian keskeisenä hoitolaitoksena sekä mielisairaalana.

Se on ollut tyhjillään vuodesta 1989 saakka, joten ilman kunnostusta rakennukset ovat päässeet karseaan kuntoon. Ei siis ihme, että siellä väitetään kummittelevan. Vanha sairaala on kaiken maailman aaveenmetsästäjien ja paranormaaleista ilmiöistä kiinnostuneiden suosiossa.

Kesäkuussa 2015 jälleen joukko aaveiden metsästäjiä vieraili hylätyssä sairaalassa. Reissusta tuli kuitenkin oletettua todellisempi ja kauheampi, kun kummitusten sijaan ryhmä löysi lattialta verijälkilä. He lähtivät seuraamaan vanaa, joka näytti uhkaavasti siltä, kuin pahasti vertavuotavaa henkilöä olisi raahattu. Jäljet kulkivat rappukäytävää alas ja umpeenkasvaneelle pihamaalle. Heinikosta aaveenmetsästäjät löysivät naisen ruumiin.

Advertisement

Nainen tunnistettiin 69-vuotiaaksi Sharon Wilsoniksi, joka oli aiemmin ilmoitettu kadonneeksi. Tekijätkin saatiin kiinni jo ennen ruumiin löytymistä, kun poliisi nappasi heidät ajamassa Wilsonin varastettua autoa.

Tästä keikasta olisikin voinut tehdä jakson johonkin lukuisista tositelevisio-ohjelmista, joissa jahdataan olemattomia ääniä ja pimeässä lentäviä yöperhosia.

C.S.I. -sarjan kuvauspaikat

Syyskuun 12. päivänä vuonna 2006 rikospaikkatutkijoista kertovan C.S.I. New York -draamasarjan kuvauspaikalta löytyi muumioitunut ruumis.

Kuvaukset olivat käynnissä losangelesilaisen kerrostalon seitsemännessä kerroksessa, kun samaan aikaan viidennestä kerroksesta löytyi kuollut mies. Asunnosta oli leijunut pahaa haju eikä asukas ollut aikoihin maksanut vuokraansa, joten huoneistoon mentiin sisälle ilman lupaa.

Tarinan mukaan sarjaan kuvattiin juuri tuolloin jaksoa, jossa löytyi muumioitunut ruumis, mutta huhu ei pidä paikkaansa. Se kuitenkin on totta, että samaisella kolmannella tuotantokaudella oli aihetta käsittelevä jakso, joka oli kuvattu jo aiemmin.

Tämä ei kuitenkaan ole ainoa odottamaton ruumis C.S.I. -sarjojen historiassa.

Advertisement

Vain kuusi päivää Los Angelesin löydön jälkeen Floridan Miamissa, toisella puolella maata, löydettiin ruumis merestä. Kuollut mies huuhtoutui rannalle paikassa, jossa C.S.I. Miami -sarjaan kuvattiin helikopterilla ilmakuvia (muuten sarja kuvattiin kokonaan Kaliforniassa).

Kummassakin tapauksessa oikeat tutkijat ja muut viranomaiset totesivat, ettei kuolemiin liittynyt henkirikosta.

Sairaalan sisäkatto

Toukokuussa 2019 eteläafrikkalainen rakennusmies Sandile Sibiya joutui Durbanin kaupungissa sijaitsevaan sairaalaan murtuneen reisiluun vuoksi. Murtuma oli sen verran paha, että parin päivän päästä potilas päätettiin siirtää ortopediaan erikoistuneeseen sairaalaan. Mutta kun siirron aika koitti, oli mies mystisesti kadonnut.

53-vuotiasta Sibiyaa etsittiin ensin sairaalan henkilökunnan voimin, mutta lopulta katoamisesta oli pakko ilmoittaa poliisista. Viranomaisetkaan eivät laajasta etsintäoperaatiosta huolimatta löytäneet potilaasta merkkiäkään. Kuin tuhkana tuuleen häviämistä pidettiin siitäkin syystä erikoisena, että Sibiya ei olisi vammansa kanssa kyennyt omin avuin poistumaan sairaalasta.

Siinä oltiin oikeassa.

Reilun viikon kuluttua sairaalaan käytävillä alkoi levitä ”sietämätön löyhkä”, jonka alkuperää ei onnistuttu paikantamaan. Kun haju vain voimistui voimistumistaan, aloitettiin perusteellinen etsintä, joka johdatti yhteen varastohuoneeseen. Huoneen katosta tipahteli pahan hajuista nestettä ja kun yhtä kattolevyä nostettiin, löytyi sieltä Sibiyan ruumis.

Advertisement

Ruumiista ei löytynyt mitään merkkejä ulkoisesta väkivallasta eikä mikään viitannut henkirikokseen. Miten miehen ruumis olisi edes saatu nostettua sisäkattoon? Ja miksi Sibiya olisi surmattu, sillä läheisten mukaan tällä ei ollut vihamiehiä?

Mutta toinen vaihtoehto on vielä omituisempi: Miten jalkansa loukannut mies olisi päässyt kattoon itse? Lääkäreiden mukaan se olisi mahdotonta ottaen huomioon murtumakohdan ja sen vakavuuden. Tutkimuksista huolimatta Sibiyan viimeiset hetket ovat jääneet täydeksi mysteeriksi.

Erämaa

Myönnetään, erämaa ei ole mitenkään omituinen paikka ruumiin löytymiseen, mutta olosuhteet tekevät tästä varsin erikoisen tapauksen.

Sycamoren kanjonin erämaasta, Yhdysvaltojen Arizonasta, elokuussa 1995 löydetty nainen tunnetaan edelleen Jane Doena eli hänen henkilöllisyyttään ei tiedetä.

Eräs vuorikiipeilijä löysi tuntemattoman naisen jäänteet satojen metrien päästä suositusta vaellusreitistä, ja luurangon tarkka sijainti oli erittäin vaikeakulkuisessa maastossa, kapean ja terävän harjanteen päällä. Tuo kanjonin osa on suurimmalle osalle vaeltajista liian kallioinen, mutta kyseinen nainen oli kaiken lisäksi ollut viimeisillään raskaana.

Naisen arvioitiin olevan 25–40-vuotias ja jäänteiden perusteella hän oli menehtynyt joko kesällä 1994 tai viimeistään helmikuussa 1995. Hän oli pukeutunut normaaleihin vaatteisiin, mutta läheisessä puussa roikkui uimapuku; se oli kuin kuivumassa. Mitään henkilöllisyystodistusta tai esimerkiksi reppua ei laajoista etsinnöistä huolimatta löytynyt.

Advertisement

Tuntomerkkeihin sopivaa naista ei oltu ilmoitettu kadonneeksi eikä kukaan ottanut viranomaisiin yhteyttä, kun löydöksestä uutisoitiin ja kasvojen rekonstruktio julkaistiin.

Rikostutkijoita ihmetytti myös se, että naisella oli päässään jykevät aurinkolasit, joita yleensä käytetään silmäleikkausten jälkeen auringonvalolta suojaamaan. Tämä tarkoittaa sitä, että nainen oli ennen menehtymistään ollut varmasti tekemisissä terveydenhuollon kanssa, ja olihan hän kaiken lisäksi pian synnyttämässä. Hänestä ei kuitenkaan löytynyt mitään tietoja lähialueiden sairaaloista tai klinikoilta.

Asiantuntijoiden mukaan viimeisillään raskaana olevan naisen olisi ollut lähes mahdoton kiivetä paikkaan, josta jäänteet löydettiin. Mutta on yhtä lailla mahdotonta, että joku olisi kyennyt kantamaan naisen ruumiin kyseiseen paikkaan.

Kummallista on, että Sycamoren kanjonin Jane Doe poistettiin vuonna 2018 useista tietokannoista ja foorumeilta, jotka pitävät kirjaa tuntemattomista henkilöistä. Toisaalta viranomaiset eivät ole julkaisseet naisen henkilöllisyyttä tai edes tietoa siitä, että henkilöllisyys olisi selvinnyt. Internetin lukuisilla murhamysteerisivustoilla pähkäillään, että onko kyse aktiivisesta murhatutkimuksesta, vai miksi mahdollisesta läpimurrosta ei ole uutisoitu.

Sycamoren kanjonin Jane Doen ja tämän syntymättömän vauvan kohtalo on siis edelleen mysteeri; ainakin suurelle yleisölle.

Advertisement

Lue myös:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat

Exit mobile version