#vainsuomijutut

Yleiset harhaluulot Suomesta – ovathan nämä nyt koomisia!

Julkaistu

Yleiset harhaluulot Suomesta ovat eittämättä meidän suomalaisten korvaan varsin koomisia, joskin joku niistä saattaa yllättää myös meidät.

Kun sitä kuulee, lukee tai näkee Suomeen liittyviä harhaluuloja, sitä ei voi oikein muuta tehdä kuin nauraa. Osa niistä on erikoisia, osa taas täysin käsittämättömiä.

Välillä sitä tuleekin miettineeksi, että mitä ihmettä muissa maissa oikein koululaisille opetetaan, sillä monilla ihmisillä ei tunnu olevan tuon taivaallista käryä siitä, millainen maa Suomi on, millaiset olosuhteet täällä vallitsevat ja millainen paikka tämä on ihmisille elää.

Tätä listaa tehdessä sitä sai naureskella useampaan otteeseen, joten toivottavasti se tarjoaa myös teille huutonaurua tai vähintäänkin naurun purskahduksia.

Seuraavassa Listafriikki.com esittelee siis yleisimmät Suomeen liittyvät harhaluulot.

Advertisement

Suomi on osa Skandinaviaa

Väite siitä, että Suomi on osa Skandinaviaa ei pidä paikkaansa, vaan se pääsee niin ikään tälle ”Yleisimmät harhaluulot Suomesta” -listalle. Ja kyllä, tämä itse asiassa saattaa tulla jopa joillekin suomalaisille yllätyksenä, että me emme ole maantieteellisesti yksi skandinaavisista maista, mutta totta se on; me olemme toki yksi Pohjoismaista ja osa Fennoskandian maantieteellistä aluetta, mutta näitä kahta asiaa ei sovi sekoittaa Skandinaviaan.

Ja todettakoon nyt myös se, että Islantikaan ei ole osa Skandinaviaa. Skandinavian muodostavat ainoastaan kolme maata eli Ruotsi, Norja ja Tanska.

Oma osansa tässä keskustelussa siitä, kuuluuko Suomi Skandinaviaan ja miksi Suomi ylipäätään mielletään ulkomailla usein skandinaaviseksi maaksi, liittyy Suomen historiaan, sillä Suomi oli yli kuuden vuosisadan ajan Ruotsin vallan alla. Toisaalta Suomi joutui Venäjän vallan alle 1800-luvun alussa, ja Suomen siirryttyä länsinaapurin hallinnasta itänaapurin vallan alle, erkaantuminen Skandinavian maista oli todella voimakasta. Politiikalla onkin ollut sormensa pelissä myös tässä suhteessa, sillä Suomea ei haluttu myöskään aikanaan nähdä skandinaavisena maana.

Ja sitten oma osansa on vielä suomen kielellä, joka eroaa Norjan, Ruotsin ja Tanskan kielistä täysin, mutta siitä lisää tämän yleiset harhaluulot -listan seuraavassa kohdassa.

Suomen kieli on samankaltainen muiden Pohjoismaisten kielien kanssa

Kun sitä menee suomalaisena ulkomaille, kuulee usein sanottavan, että meidän puhumastamme englannin kielestä tunnistaa välittömästi skandinaavisen aksentin. Tämä on sinällään melkoisen koominen kohta tähän harhaluulot-listaan, sillä jollain ihmeellä englanninkieliset ihmiset osaavat sijoittaa meidät aksentin perusteella lähestulkoon täysin oikealle maantieteelliselle sijainnille, vaikka suomen kielellä ei ole mitään tekemistä skandinaavisten kielten kanssa.

Kun puhutaan skandinaavisista ihmisistä eli norjan kieltä, ruotsin kieltä ja tanskan kieltä puhuvista henkilöistä, kykenevät he joissain määrin kommunikoimaan keskenään, vaikka joitain haasteita saattaa toki ilmetä. Mutta suomen kieltä heistä ei ymmärrä kukaan, emmekä mekään ymmärtäisi esimerkiksi ruotsia, mikäli se ei olisi maamme toinen virallinen kieli ja siten pakollinen osa opetussuunnitelmaa. Vaikka Suomi oli pitkään Ruotsin vallan alaisena, ainoastaan noin reippaat viisi prosenttia suomalaisista on äidinkieleltään ruotsinkielisiä.

Siinä missä norjan kieli, ruotsin kieli ja tanskan kieli ovat skandinaavisia kieliä (pohjoisgermaaniset kielet), on suomen kieli uralilainen kieli. Unkarin kieli, joka kuulostaa meille hyvin kaukaiselta, lukeutuu tuohon samaan kielikuntaan, ja tietenkin yksi läheisimmistä sukulaiskielistämme on itämerensuomalaisiin kieliin kuuluva viro. Sen toki tunnistaa korvakuulollakin samaan haaraan kuuluvaksi.

Advertisement

Suomen kieli on muuten yksi neljästä Euroopan unionin virallisesta kielestä, joka ei ole indoeurooppalainen. Muut ovat jo edellä mainitut unkari ja viro sekä afroaasialaiseen kielikuntaan kuuluva malta.

Suomessa on aina kylmä

Mitä tulee Suomeen maailmalla, harhaluulot ovat varsin yleisiä ja niihin liittyy voimakkaasti tämän kauniin kotimaamme sää. Suomessa saattaa olla paljon Suvi-nimisiä henkilöitä, mutta Suomen suvesta monellakaan ei ole mitään tietoa. Toisin sanoen monet olettavat, että Suomessa on jatkuvasti kylmä ja ettei täällä ole varsinaista kesää. Ja vaikka siinä meidän kesässä onkin parantamisen varaa, emme me nyt sentään minkään jatkuvan ydintalven keskellä asu.

Kun allekirjoittanut asusti Kanadassa kaksi vuotta, ja siellä talvella saattoi olla puoli metriä lunta sekä siihen päälle 20-30 astetta pakkasta, moni kanadalainen kysyi jutellessaan, että miten paljon kylmempää ja lumisempaa Suomessa on. Näiden kanadalaisten ilmeet olivat kieltämättä näkemisen arvoisia, kun kerroin Suomessa lämpötilan olevan plussan puolella ja ettei lunta ole maassa senttiäkään.

Vaikka siis meillä kesä on ainoastaan noin kolmen kuukauden mittainen, tulee muistaa, että siihen lukeutuvat myös kevät ja syksy – meillä, kun on neljä vuoden aikaa, ihan siinä, missä vaikka kanadalaisilla. Toki tällä hetkellä, kun Siperian kylmät ilmamassat leijailevat Suomen yllä, ajoittain sitä saattaa tuntua kuin eläisi sen jatkuvan ydintalven keskellä, mutta kyllä tämä tästä vielä iloksi muuttuu.

Suomalaisilla on blondit hiukset ja siniset silmät

Okei, myönnetään nyt näin alkuun se tosiasia, että Suomessa on kaikista maailman valtioista eniten vaaleasilmäisiksi luokiteltavia ihmisiä: vuonna 2012 suomalaisista peräti 89 prosentilla oli joko sini-, vihreä- tai harmaasävyiset silmät, mutta se ei tarkoita sitä, että 89 prosenttia suomalaisista olisi sinisilmäisiä.

Ja kyllä, meillä saattaa olla väestömme osalta suhteessa enemmän vaaleahiuksisia ihmisiä kuin missään muualla. Mutta. Tuohon tilastoon vaikuttaa myös se, että tuo määrä saadaan kuulostamaan todellisuutta hurjemmalta, sillä ulkomaalaisten tekemissä tilastoissa vaaleanruskeat hiukset omaavat ihmiset lasketaan vaaleahiuksisten joukkoon, koska kyseinen väri on yksinkertaisesti melkoinen harvinaisuus monissa maissa. Ja vaikka kyse ei olisi edes tästä, niin eri tilastojen mukaan ainoastaan hieman yli 50 prosenttia suomalaisista luokitellaan vaaleahiuksisiksi eli jokainen suomalainen ei todellakaan ole sinisilmäinen blondi.

Olettamus siitä, että suomalaisilla olisi järjestään vaaleat hiukset ja siniset silmät menee siis siihen samaan harhaluulot-kategoriaan kuin Suomen kuuluminen Skandinaviaan. Tähän ei tarvita edes mitään tilastoja tueksi, etenkään tuon hiusten värin osalta: kun mietin läpi omaa tuttavapiiriäni, siihen kuuluu itse asiassa jopa enemmän tummatukkaisia kuin vaaleatukkaisia. Ja tämän hiusten värijakauman voi katsastaa vaikka kaupan kassajonossa tai kaupungilla kulkiessa: monilla suomalaisilla on tummat hiukset. Itse voin kävellä suoraan peilin eteen.

Advertisement

Ymmärtääkseni meistä suomalaisista moni ”kärsii” siitä maantienharmaasta hiusväristä ja nyt haluankin esittää kysymyksen: kun katsot asfalttia, onko se mielestäsi väriltään tumma vai vaalea? Tietenkin asfaltin väri voi vaihdella, mutta lähtökohtaisesti ainakin minä lasken sen ennemmin tummaksi kuin vaaleaksi.

Suomalaiset juovat paljon alkoholia

Se nyt lienee jokaisen helppo myöntää, että meille suomalaisille maistuu… No, suomeksi sanottuna viina. Tämä asia meistä tiedetään myös maailmalla; esimerkiksi itse olen törmännyt monesti lauseeseen ”suomalaiset ja irlantilaiset” juovat kaikkein eniten.

Kun koitat googlata esimerkiksi englanniksi hakutermejä, joissa yhdistät jossain muodossa sanat ”Finland & alcohol”, huomaat melkoisen nopeasti, että suomalaisia pidetään ympäri maailman melkoisina viinan kanssa läträäjinä. Ja onhan se siinä mielessä totta, että suomalaiset juovat paljon viinaa, mutta se tapahtuu nimenomaan kerralla. Samaan aikaan on syytä todeta, että suomalaiset harvemmin nauttivat esimerkiksi arkisin viiniä ruoan kanssa, kuten esimerkiksi monissa Keski-Euroopan maissa on tapana.

No, tämä suomalaisten alkoholinkäyttö ei kuuluisi harhaluulot-kategoriaan, mikäli kyse olisi pelkästä viikonloppuun liittyvästä kulutuksesta, mutta kun nautittavia alkoholimääriä aletaan laskemaan keskiarvoihin perustuen vuoden jokaisella kalenteripäivälle, Suomi ei ole lähelläkään kärkeä. Meille saattaa maistua henkilöä kohden yli 4 litraa enemmän alkoholia vuodessa kuin on koko maailman keskiarvo, mutta esimerkiksi Euroopan maista me olemme 10,7 litran keskiarvollisella vuosikulutuksella keskikastia ja Top 20:n ulkopuolella.

Irlanti sen sijaan löytyy Euroopan mittapuulla Top 5:stä.

Kaikki suomalaiset rakastavat avannossa uimista

Palataan taas allekirjoittaneen aikaan Kanadassa. Kun hyisessä Ontario-järven vedessä oli porukkaa surffaamassa ja samaan aikaan rannalla ihmiset olivat toppapuvuissaan sukset jalassa ja liitovarjo selässään paahtamassa pitkin lumihankea tuulen voimalla, minulle ”kuittailtiin” siitä, miten suomalaiset rakastavat avannossa uimista. Ja totta kai siihen perään ihmeteltiin, että eikös se ole vaarallista keholle mennä niin kylmään veteen; tuossa kohtaa teki mieli sanoa, että oletteko te katsoneet, mitä tuossa 100 metrin päässä sijaitsevalla rannalla on meneillään.

Edellä olevaan lienee syytä myös lisätä se, että avannossa pulahtaminen on nimenomaan hyvä asia terveydelle – ellet sitten satu kärsimään sydänsairaudesta tai astmasta.

Advertisement

Vaikka siis näitä avantouimareille jään keskelle tehtyjä koloja löytyy sieltä täältä tasaiseen tahtiin, ja monet suomalaiset viihtyvät avannoissa sekä ylipäätään aika moni on kokeillut avannossa pulahtamista, ei tämä maa nyt missään nimessä ole pullollaan jään seassa uintinautintonsa saavia avantouimareita. 2000-luvun alkupuolella viikoittain avannossa pulahti keskimäärin noin 120 000 suomalaista ja nykypäivänä avantouimareita löytyy noin 150 000, joten siinä ollaan hyvin kaukana siitä reippaasta 5,5 miljoonasta suomalaisesta tai noin 3 miljoonasta aikuisesta.

Itse satun tuntemaan joitain avannossa käyneitä ihmisiä, mutta en tunne henkilökohtaisesti ainoatakaan säännöllisesti tuohon jääkylpyyn pulahtavaa henkilöä.

Viikingit olivat suomalaisia

Kuva: Pixabay

Me emme pääse ilmeisesti millään tavalla eroon tuosta länsinaapuri Ruotsista, tai Norjasta, jonka kanssa jaamme myös pienen pätkän rajaa, tai Tanskan juuteista. Tässä harhaluulot-kategoriassa jatketaan seuraavaksi siis ajassa taaksepäin, jälleen kerran, ja aikaan, jolloin Viikingit kylvivät tuhoa ja aiheuttivat pelkoa ihmisissä.

Tässä kohtaa voitaneen todeta hyvin yksinkertaisesti, että ellei Jasper PääkköstäPeter Franzénia tai Jouko Aholaa lasketa mukaan, suomalaiset viikingit kuuluvat tähän Suomeen liittyvät harhaluulot -listaukseen. Ja, ettet jää ihmettelemään sitä, miten ihmeessä nämä kolme edellä mainittua näyttelijää liittyvät asiaan, niin Pääkkönen ja Franzén ovat näytelleet pitkään huippusuositussa Vikings-sarjassa ja Ahola on ollut mukana hieman pienemmässä roolissa.

Mutta, miksi sitten suomalaiset sekoitetaan maailmalla viikinkeihin?

No, tässä päästään jälleen käsiksi siihen skandinaavisuuteen eli ympäri ämpäri Eurooppaa ja joissain määrin koko maapalloa, aina Amerikkaa myöten, ryövänneet ja rellestäneet viikingit olivat norjalaisia, ruotsalaisia ja tanskalaisia. Viikingit olivat vauhdissa erityisesti vuosien 700-1000 välisenä aikana, mutta Suomen kanssa niillä ei ollut mitään tekemistä, ellei sitten mukaan mahtunut erehdyksissä muutamaa joukkoon eksynyttä, suomalaiset sukujuuret omannutta yksilöä.

Advertisement

Lue myös:
10 kiehtovaa faktaa viikinkien elämästä ja kulttuurista

Suomessa on jääkarhuja

Montako kertaa sinä olet Suomessa asuvana ihmisenä törmännyt vastaan astelevaan jääkarhuun? Et varmastikaan kertaakaan, ellet sitten ole käynyt Ranuan Eläinpuistossa tai ennen 1980-luvun loppua Korkeasaaressa. Eli ei, Suomessa ei ole jääkarhuja ja me emme myöskään asu igluissa, vaikka jotkut ulkomaalaiset ihmiset omaavatkin tällaiset harhaluulot Suomeen liittyen.

Toki se on tietenkin mahdollista, että kun meillä kerran on joidenkin muissa maissa asuvien silmissä ainainen talvi, niin ehkä vastaan on sitten tallustellut jossain vaiheessa ruskeakarhu, joka on ollut lumen tai jään valkoiseksi värjäämä – etenkin, kun niitä on Lapin alueella hyvin paljon; ruskeakarhu on maailman laajimmalle levinnyt karhulaji ja Suomessa meillä oli ennen vuoden 2019 metsästyskautta arvioiden mukaan hieman yli 2 000 ruskeakarhuyksilöä.

Onkin varsin mielenkiintoista, miten paljon ulkomaalaisilla ihmisillä on Suomeen liittyviä virheellisiä olettamuksia, kun mietitään sitä, ettei Suomea ole edes olemassa. Jos tämä edellä oleva lause aiheuttaa hämmennystä, niin voit lukea aiheesta lisää, sillä julkaisimme tuohon teoriaan liittyen kokonaisen listan viime vuoden toukokuussa.

Suomessa kaikki kuuntelevat heviä

Suomi saattaa olla hevimusiikin luvattu maa siinä mielessä, että tästä kauniista maastamme löytyy eniten hevibändejä per capita eli asukasta kohden. Lisäksi Suomi on se maa, joka lähetti balladeista ja jonkinasteisesta purkkapopista tunnettuihin Euroviisuihin hevibändin nimeltä Lordi ja perhana sentään – Lordihan otti ja meni sitten voittamaan koko kilpailun, ihastuttaen ihmisiä ympäri maailman; kyllä, myös Euroopan ulkopuolella puhutaan Lordista.

Vaan olemmeko me sitten ihan aidosti kansa, jonka jokainen jäsen kuuntelee heviä? Vastaus tähän on hyvin yksinkertainen: emme todellakaan ole.

Muistan henkilökohtaisesti, miten noiden Lordin voittamien Euroviisujen aikaan lukuisat ja taas lukuisat ihmiset toistivat sitä, miten he eivät normaalisti voi sietää hevimusiikkia, mutta Lordi sai heidät tilapäisesti toisiin aatoksiin. Vaan eipä se johtanut mihinkään sen kummempaan rakkaussuhteeseen Suomen kansan ja hevimusiikin välillä: ehkä Lordin ”Hard Rock Hallelujah” laittoi radiosta soidessa laulamaan mukana, mutta sen jälkeen rallateltiinkin sitten iskelmää tai kotimaista poppia.

Advertisement

Itse asiassa kuulin esimerkiksi viimeisimmän Vain Elämää -kauden aikana, miten Herra Ylppö avasi monille oven syvemmälle hevimusiikin pariin: no, voin kertoa, ettei Herra Ylpön tuotanto nyt varsinaisesti ole heviä ja toisekseen, jos me olimme jo sitä ennen hevimusiikkia kuunteleva kansa, miten nuo ovet aukesivat vasta vuonna 2020?

Me siis voimme olla joissain määrin hevimusiikin luvattu maa, mutta emme me todellakaan ole mikään kokonaisvaltaisesti hevimusiikkia rakastava kansa, vaikka niin moni hevimusiikin ystävä ympäri maailman ajatteleekin.

Suomalaisissa kouluissa ei anneta kotiläksyjä

Suomalainen koulujärjestelmä on jo useiden vuosikymmenten ajan ihastuttanut muuta maailman väestöä ja täysin aiheesta: Suomen koulujärjestelmä on ehdotonta maailman eliittiä.

Koska tämä on aiheena varsin tunnettu ympäri maailman, ja siitä myös puhutaan yleisesti ottaen eri maalaisten ihmisten keskuudessa, liittyy Suomen koulujärjestelmään myös paljon huhuja, jotka eivät yksinkertaisesti pidä paikkaansa; ne siis kuuluvat harhaluulot-kategoriaan.

Yksi yleisimmistä harhaluuloista Suomen koulujärjestelmään liittyen on se, ettei oppilaille annettaisi laisinkaan kotiläksyjä, vaan vapaa-aika eli koulupäivien jälkeinen aika ja viikonloput olisi pyhitetty täysin vapaa-ajan viettoon. No, tämän myytin kumoamiseen tuskin tarvitsee kaivaa edes mitään lähteitä esille, sillä meistä jokainen on varmasti viettänyt aikaa kotiläksyjen ääressä – toiset enemmän ja toiset vähemmän – eli jokainen meistä on tehnyt kotiläksyjä, eikä kyse ole ollut myöskään mistään satunnaisista yksittäisistä kerroista.

Jos siis joku ulkomaalainen lukee tätä listaa jossain päin maailmaa, Google Translatorin avustuksella, haluamme kirjoittaa tämän seuraavan lauseen mahdollisimman yksinkertaisella suomen kielellä: kyllä, lapsille annetaan Suomessa kotiläksyjä.

Advertisement

🤷‍♂️ Mitkä listalla olevat harhaluulot saivat sinut nauramaan kaikkein voimakkaimmin? Millaisiin Suomeen tai suomalaisuuteen liittyviin harhaluuloihin sinä olet törmännyt? Kommentoi aihetta alla olevissa kommenttikentissä ⬇️ ⬇️  tai somekanavissamme!

Suosituimmat

Exit mobile version