Viihde

Pikku Myy on Nuuskamuikkusen isosisko – 5 hämmentävää faktaa muumeista

Julkaistu

Ei varmasti ole sellaista suomalaista henkilöä, joka ei tietäisi Muumeja. Muumit ovat ihastuttaneet meitä vuosikymmenten ajan, mutta kuinka paljon me näistä satuhahmoista oikein tiedämme?

Kovimmille muumifaneille ja Tove Janssonin muumikirjoja lukeneille tämä lista ei varmasti tarjoa yllätyksiä. Mutta niille meistä, joiden Muumit-tietämys perustuu televisiosarjoihin, elokuviin ja muumimukeihin, saattaa tiedossa olla tajunnanräjäyttäviä faktoja.

Tiesitkö, että Mörkö on naispuolinen hahmo? Tai että Pikku Myy on Nuuskamuikkusen isosisko?

Varaudu siis siihen, että maailmankuvasi menee täysin uusiksi 😉

Muumit mukana kritisoimassa natsi-Saksaa ja Neuvostoliittoa

Aivan työuransa alkuvaiheessa Jansson toimi kuvittajana satiiriselle Garm-lehdelle. Noin sadan kannen kuvituksen lisäksi Jansson teki lehteen yli 500 pilakuvaa ja piirrosta, jotka käsittelivät taiteilijan kokemuksia todellisessa elämässä.

Piirroksissa oli hyvin arkisiakin aiheita, mutta toisen maailmansodan aikana Jansson otti kuvillaan vahvasti kantaa: hän kritisoi vihollisvaltioita ja halveksimiaan poliittisia johtajia – kuten Hitleriä ja Stalinia – avoimesti omalla nimellään. Juuri sodan aikaan Jansson nousi Garmin johtavaksi piirtäjäksi.

Advertisement

Myös muumit osallistuivat muun muassa natsien vastaiseen propagandaan, sillä Janssonilla oli silloin tällöin tapana piirtää näitä hahmoja kuviinsa. Aluksi taiteilija käytti muumin näköistä hahmoa omana tunnuskuvanaan, kuin nimikirjoituksena.

Tiuhti ja Viuhti

Vuonna 1948 ilmestyi Janssonin kolmas Muumi-kirja, suomenkieliseltä nimeltään Taikurin hattu. Siinä merkittävässä roolissa ovat Tiuhti ja Viuhti, jotka puhuvat erikoista kieltä, jota muut eivät pääsääntöisesti ymmärrä. Samaan aikaan kirjaa kirjoittaessaan Jansson esitteli kaksikon Maailmanloppu tulee! -sarjakuvassa, jonka stripissä Tiuhti ja Viuhti tekivät ensiesiintymisensä joulukuussa 1947.

Tiuhti ja Viuhti ovat pieniä ja arkoja olentoja, jotka eivät paljasta salaisuuksiaan muille. Taikurin hatussa parivaljakko kantaa aina mukanaan suurta matkalaukkua, jonka sisällä on salaisuus. Mörkö jahtaa Tiuhtia ja Viuhtia, sillä hän himoitsee matkalaukun mystistä sisältöä – kuningasrubiinia.

Tiuhtin ja Viuhtin hahmot perustuvat Janssonin suhteeseen, joka hänellä oli vuonna 1947 naimisissa olleen ohjaajan ja teatterinjohtajan Vivica Bandlerin kanssa. Myös Jansson oli tuolloin pitkäaikaisessa parisuhteessa Atos Wirtasen kanssa. Naiset olivat palavasti rakastuneita ja haaveilivat yhteisestä tulevaisuudesta, mutta toisaalta tiedostivat epätoivon, joka kumpusi suhteen mahdottomuudesta.

Tiuhtin ja Viuhtin ruotsinkieliset nimet ovat Tofslan ja Vifslan, joita Jansson käytti kirjeissä salaniminä itsestään ja Bandlerista. Janssonista elämäkerran kirjoittanut Boel Westin on arvellut Tiuhtin ja Viuhtin salaisuuden eli matkalaukun sisällön olevan vertauskuva salatusta suhteesta, jonka naiset halusivat pitää suojassa muulta maailmalta.

Advertisement

Janssonin ja Bandlerin suhde oli intohimoinen, mutta lyhyt. Ehkäpä Taikurin hatun viimeisillä sivuilla esiintyvä toteamus viileän syksyn vääjäämättömyydestä oli viittaus suhteen loppumiseen. ”Mutta muutenhan ei tule uutta kevättä”, kirjoittaa Jansson.

Tuu-tikki

Talvea rakastava Tuu-tikki on elämänmyönteinen ja käytännönläheinen nikkari, joka esiintyy ensimmäisen kerran vuonna 1957 julkaistussa Taikatalvi-kirjassa.

Tuu-tikin hahmo perustuu taidegraafikko Tuulikki Pietilään, joka oli Janssonin pitkäaikainen elämänkumppani. Jansson ja Pietilä tapasivat vuonna 1956 – hieman ennen Taikatalven kirjoittamista. Rakastettu pääsi heti mukaan tarinaan.

Kuten edellä mainitut Tiuhti ja Viuhti, niin myös Tuu-tikki sai nimensä esikuvansa lempinimen mukaan. Jansson kutsui Pietilää nimellä Tooti ja Tuu-tikin alkuperäinen, ruotsinkielinen nimi on Too-ticki.

Pietilä valmisti lukuisia, kolmiulotteisia kuvaelmia eri Muumi-kirjoista, mutta on varsin sopivaa, että yksittäisistä tarinoista juuri Taikatalvi innoitti taiteilijaa eniten. Nuo kaikki seitsemän teosta sisältyvät Tampereella sijaitsevan Muumimuseon kokoelmaa.

Advertisement

Tuu-tikki ei ole ainoa Muumilaakson hahmo, jonka sukupuolesta on tehty arvailuja. Todennäköisesti Jansson teki monista hahmoista tarkoituksella androgyynejä, jotka sijoittuvat sukupuolten skaalassa aivan johonkin muualle, kuin kumpaankaan puoleen vanhentuneesta kahtiajaosta.

Yksi hienoimpia suomen kielen ominaisuuksia on hän-pronomini, sillä se viittaa kaikkiin sukupuoliin ilman jaottelua. Ruotsin kielessä sen sijaan on mieheen viittaava han ja naiseen viittaava hon. Janssonin kirjoissa Tuu-tikki on naispuolinen, sillä hahmosta puhutaan pronominilla hon.

Mörkö on naispuolinen

Mörkö on myös yksi sellainen hahmo, jonka sukupuoli voi yllättää. Mörkö on kirjoissa niin ikään hon eli naispuolinen. Varsinkin suomenkielisissä televisiosarjoissa Mörön ääninäyttelijä on poikkeuksetta ollut mies, minkä vuoksi näitä versioita katsoneet eivät ole edes pohtineet hahmon sukupuolta.

Palataan vielä hetkeksi Taikurin hattu -kirjaan ja Tiuhtiin ja Viuhtiin. Kirjassa Mörkö himoitsee kaksikon piilottelemaa kuningasrubiinia ja käyttäytyy heitä kohtaan uhkaavasti.

Erään tulkinnan mukaan Mörkö oli paha ja tuomitseva yhteiskunta, joka varjosti Janssonin ja Vivica Bandlerin rakkautta. Homoseksuaalisuus oli 1940-luvun Suomessa rikos ja naiset olivat tästä valitettavan tietoisia. Bandler kirjoittikin Janssonille yhdessä kirjeessään, että ”meidän on oltava varovaisia”.

Advertisement

Olipa kyse sitten yhteiskunnan muuttuvasta ilmapiiristä tai luotettavan ja rakastavan elämänkumppanin löytymisestä, alkaa Muumipeikon suhtautuminen Mörköön muuttua Taikatalvi-kirjassa. Tuu-tikki säälii Mörköä ja yrittää saada myös Muumipeikon tuntemaan myötätuntoa tätä kohtaan.

Pikku Myy on Nuuskamuikkusen isosisko


Vuonna 1953 julkaistussa Muumipapan urotyöt -kirjassa esitellään Mymmeli, joka kuuluu mymmeleiden heimoon. Samaan sukuun kuuluvat myös Pikku Myy ja se Mymmeli, joka esiintyy useissa Janssonin kirjoissa, sarjakuvissa sekä animaatiosarjoissa. Omissa muistiinpanoissaan Jansson erotteli kaksi samannimistä hahmoa Mymmeli vanhemmaksi ja Mymmeli nuoremmaksi, vaikka näitä nimityksiä ei teoksissa käytetäkään.

Mymmeli vanhempi on Mymmeli nuoremman ja Pikku Myyn äiti. Mymmeli nuorempi on tunnetusti huolehtinut pikkusiskostaan Pikku Myystä – ainakin osassa teoksista. Mymmeli vanhemmalla on varmaankin ollut kädet täynnä töitä, sillä näiden kahden tytön lisäksi hänellä on 35 muutakin lasta – joista yksi on Nuuskamuikkunen! Pikku Myy ja Nuuskamuikkunen ovat siis sisaruksia. Yllä oleva videopätkä on siinä mielessä hieman häiritsevä.

Tämä sokeeraava fakta selviää nimenomaan Muumipapan urotyöt -kirjassa, jossa kerrotaan Muumipapan lapsuudesta ja nuoruudesta; muun muassa hänen seikkailuistaan ystävänsä Juksun kanssa. Juksu osoittautuu Nuuskamuikkusen isäksi, mutta kirjassa poika ei kuitenkaan ole vielä syntynyt. Pikku Myy sen sijaan on jo olemassa, mikä tekee pienestä ja pippurisesta Myystä Nuuskamuikkusen isosiskon. Sisaruksilla on eri isä, vaikka Pikku Myyn isästä ei mitään kerrotakaan.

Nuuskamuikkusen vanhempien lisäksi myös Nipsun ja Muumipeikon vanhemmat kohtaavat toisensa vasta Muumipapan urotyöt -kirjassa, mikä tekee siis Pikku-Myystä kaikkia kavereitaan vanhemman.

Advertisement

Lue myös:

Suosituimmat

Exit mobile version