Viihde

Mukana myös Rakkautta vain -elokuvan tähti: Tiesitkö, että nämä kuuluisuudet ovat osallistuneet Euroviisuihin?

Julkaistu

Euroviisuviikko on käynnissä ja spekulaatiot mahdollisista menestyjistä käyvät kuumana! Suomalaisille euroviisut ovat tänä vuonna erityisen jännittävät, sillä oman maamme edustajan lisäksi olemme omineet myös länsinaapurin osallistujan.

Vai voiko näin sanoa, kun kyseessä on kuitenkin suomalainen yhtye? No joka tapauksessa KAJ edustaa Ruotsia kappaleella Bara bada bastu, jolla se on jo raivannut tiensä kutkuttavaan loppukilpailuun.

Huomenna torstaina on vuorossa toinen semifinaali, jossa sitten selviää, nähdäänkö lauantain euroviisufinaalissa myös Suomen virallinen edustaja Erika Vikman kappaleellaan Ich komme.

Ennen kuin Eurovision laulukilpailu 2025 saa huipennuksensa Sveitsin Baselissa, otetaan pieni katsaus menneeseen. Historian saatossa Euroviisuissa on esiintynyt monenlaista artistia, joista suurimmasta osasta ei ole tullut maailmantähtiä tai kansainvälisesti tunnettuja esiintyjiä.

Yksi taitaa kuitenkin olla yli muiden: ABBA. Kaiken lisäksi ABBA nousi kansainväliseen tähteyteen nimenomaan Euroviisut ponnahduslautana, kun yhtye nappasi voiton Ruotsille vuonna 1974 Waterloo-kappaleella.

Advertisement

Tällä listalla tutustumme kuitenkin sellaisiin kuuluisuuksiin, joiden osallistumista Euroviisuihin ei monikaan ehkä tiennyt tai ainakaan muista!

Céline Dion


Sillähän ei ole mitään merkitystä, että mikä on esiintyjän kansalaisuus tai esityksen kieli. Jokainen Euroviisuihin osallistuva maa saa itse päättää, kuka esiintyjä ja mikä kappale maata kilpailussa edustaa. Tämähän on tietysti tullut meille suomalaisille harvinaisen selväksi myös Ruotsin tämänvuotisen euroviisuedustajan kautta.

Sveitsi valitsi vuoden 1988 euroviisuedustajakseen Euroopassa verrattain tuntemattoman kanadalaisen Céline Dionin. Kanadanranskalainen Dion oli tuolloin vasta 20-vuotias, mutta oli jo saavuttanut suosiota kotimaansa lisäksi Ranskassa.

Dion oli myös herättänyt sveitsiläisten lauluntekijöiden huomion, ja niinpä hänet valittiin edustamaan maata ranskankielisellä Ne partez pas sans moi -kappaleella.

Eikä turhaan: Dublinissa järjestetyssä Eurovision laulukilpailussa Sveitsi otti Dionin edustuksella voiton. Voitto oli äärimmäisen niukka ja ääntenlasku loppuun saakka kutkuttavan jännittävä, sillä Sveitsi päihitti toiseksi tulleen Yhdistyneen kuningaskunnan vain yhdellä pisteellä.

Advertisement

Euroviisut tekivät Dionista laajasti tunnetun myös Euroopassa, mutta lopulta päätös vaihtaa laulukieli ranskasta englanniksi oli avainasemassa maailmanlaajuisen menestyksen saavuttamisessa. Ensimmäinen englanninkielinen levy julkaistiin vuonna 1990 ja loppu onkin kliseisesti sanottuna historiaa. Céline Dionista tuli yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä, myydyimmistä ja palkituimmista artisteista.

Olivia Newton-John


Joku voisi ihmetellä, että miksi australialainen Olivia Newton-John edusti Yhdistynyttä kuningaskuntaa vuoden 1974 Euroviisuissa, mutta kuten edellisessä kohdassa jo mainittiin: esiintyjän kansalaisuudella ei ole mitään merkitystä.

Newton-John oli muuttanut Australiaan perheensä mukana ollessaan viisivuotias, ja oli syntyjään britti, joten hän edusti Euroviisuissa synnyinmaataan.

Hänet oli jo valittu edustajaksi, joten kansan tehtäväksi jäi äänestää viisukappale kuudesta eri vaihtoehdosta. Ihmiset äänestivät edustusviisuksi Long Live Love -kappaleen, josta Newton-John ei itse pitänyt ollenkaan; hänellä oli oma suosikkinsa. Long Live Love -laulun esittäminen itse Euroviisuissa ei ollut helppo tehtävä, kun kappale ei ollut laisinkaan mieluisa.

Ilmeisen hyvin Newton-John siitä kuitenkin taisi suoriutua, sillä sijoitus oli hienosti jaettu neljäs. Harmittavasti hänen ja muiden osallistujien kannalta tuo kyseinen vuosi 1974 oli ABBA:n ja Waterloon heiniä, joten muilla ei tainnut olla mitään mahdollisuuksia.

Advertisement

Euroviisut siivittivät Olivia Newton-Johnin menestystä näyttelijänä ja laulajana, vaikka ura oli jo toki lähtenyt hienoon nousukiitoon heti 70-luvun alussa. Pankki kuitenkin räjähti, kun hän tähditti vuonna 1978 ensi-iltaan tullutta Grease-elokuvaa yhdessä John Travoltan kanssa.

Julio Iglesias


Julio Iglesias on Espanjan kaikkien aikojen menestynein ja eniten myynyt laulaja. Tällä hetkellä 83-vuotias Iglesias on julkaissut 14 eri kielellä 77 albumia, joita on myyty maailmanlaajuisesti yli 300 miljoonaa kappaletta, mikä tekee hänestä yhden historian eniten myyneistä artisteista ikinä.

Vaikka Iglesias oli jo aloittanut musiikkiuraansa ennen vuoden 1970 Euroviisuja, oli laulukilpailuun osallistuminen todellinen ponnahduslauta menestykseen. Kotimaataan Espanjaa kappaleella Gwendolyne edustanut Iglesias sijoittui hienosti neljänneksi.

Vielä erikoinen fakta Iglesiaksesta, joka olisi voinut niittää menestystä muuallakin kuin musiikin saralla. Nuorena miehenä hänellä oli tavoitteena olla huippujalkapalloilija, mikä ei ollut vain tuulesta temmattu unelma, sillä hän pelasi maalivahtina Real Madridin reservijoukkueessa.

Ura jalkapalloammattilaisena tyssäsi kuitenkin traagisesti vuonna 1963, kun Iglesias oli vakavassa auto-onnettomuudessa. Hänen selkärankansa murskaantui osittain, eikä hänen uskottu enää koskaan kävelevän. Ja näin olikin seuraavat kaksi vuotta.

Advertisement

Mutta sinnikkäällä ja monia vuosia kestäneellä kuntoutuksella kävelykyky palautui. Sänkypotilaana ollessaan Iglesias sai eräältä hoitajalta kitaran, jolla hänen oli tarkoitus vahvistaa käsiä ja palauttaa sormien liikettä. Sairaalassa kitaraa näppäillessään Iglesias huomasikin musiikin olevan hänen juttunsa. Toki hän luki kuntouksen päätyttyä vielä hieman kieliä englantilaisessa korkeakoulussa ja opiskeli lakimieheksi kotikaupungissaan Madridissa.

Katrina & the Waves


Yhtye Katrina & the Waves ei ehkä nimenä soita kelloja, mutta jokainen tuntee varmasti bändin suurimman hitin Walking on Sunshine.

Vaikka tuo vuonna 1985 julkaistu menevä kappale niitti suosiota ympäri maailmaa, ja on edelleen 40 vuotta myöhemmin ahkerassa radiosoitossa, tuli yhtyeestä niinsanotusti yhden hitin ihme. Suuren suosion jälkeen Katrina & the Waves jatkoi vuosien mittaan säännöllistä levyttämistä, mutta uusia megahittejä ei syntynyt.

Aivan viime hetkellä he kuitenkin päättivät lähettää Love Shines A Light -kappaleen Yhdistyneen kuningaskunnan vuoden 1997 euroviisukarsintoihin, joista irtosikin sitten yllättäen voitto.

Eikä euroviisumenestys loppunut siihen, sillä Love Shines A Light voitti Irlannissa järjestetyt Eurovision laulukilpailut ylivoimaisesti. Eroa toiseksi tulleeseen isäntämaa Irlannin edustajaan oli 70 pistettä, joka oli tuolloin kaikkien aikojen suurin voittomarginaali.

Advertisement

Bonnie Tyler


Jos Katrina & the Waves on yhden hitin ihme, niin Bonnie Tyler on kahden hitin ihme. Walesilaisen Tylerin menestyskappaleet ovat vuonna 1983 julkaistu Total Eclipse of the Heart ja seuraavana vuonna ulos tuutattu Holding Out for a Hero. Ja ovathan ne isoja hittejä; soivat edelleen radiossa.

Erikoisena faktana mainittakoon, että Tylerin varsin omaleimainen ja käheä ääni on seurausta vuonna 1976 tehdystä leikkauksesta, jossa naisen äänihuulista poistettiin kyhmyjä.

Mutta sitten niihin Euroviisuihin, joissa menestys ei aivan ollut samaa tasoa kuin 80-luvun hiteillä.

Tyler edusti vuoden 2013 Euroviisuissa Yhdistynyttä kuningaskuntaa kappaleella Believe In Me. Yhdistynyt kuningaskunta yhtenä suurena rahoittajamaana pääsee suoraan finaalivaiheeseen, joten paikka 26 parhaan joukossa oli taattu. Siihen se sitten tyssäsikin, sillä vaikka Tyler ei kappaleellaan aivan viimeinen ollut, niin 19. sija oli maalle ja kansalle pettymys.

Nainen itse ei jäänyt sijoitusta harmittelemaan, vaan kertoi The Guardian -lehden haastattelussa, että oli todella nauttinut euroviisukokemuksesta: ”Tein parhaani mahtavalla kappaleella. En ole yhtään surullinen, vaan valmis juhlimaan!”.

Advertisement

Enya


Tässä kohdassa mennään hieman harmaalle alueelle, että kuuluuko tämä artisti listalle, sillä hän ei ole osallistunut Euroviisuihin.

Enya osallistui kuitenkin Irlannin euroviisukarsintoihin vuonna 1973 osana Clannad-yhtyettä, joka koostui laulajan sisarusparvesta. Folkmusiikkia esittänyt Clannad sai karsinnoissa suosiota kappaleella An Pháirc, mutta sijoittui kirvelevästi toiseksi, eikä siis päässyt varsinaisiin Euroviisuihin.

Tuo tappio ei kuitenkaan laulajatähteä hidastanut, sillä soolouralle siirryttyään hänestä tuli suuri kansainvälinen tähti ja yksi Irlannin kaikkien aikojen menestyneimmistä artisteista.

Lúcia Moniz


Portugalia vuoden 1996 Eurovision laulukilpailussa edustanut Lúcia Moniz ei varmaan äkkiseltään sano nimenä mitään. Tämä viihdealan monilahjakkuus on kuitenkin monelle tuttu eräästä rakastetuimmasta (ja toisaalta vihatuimmasta) jouluelokuvasta.

Moniz on nimittäin osa massiivista tähtikaartia, joka näytteli vuonna 2003 ensi-iltansa saaneessa Rakkautta vain -elokuvassa. Hän esitti elokuvassa Auréliaa, joka oli Colin Firthin roolihahmon ihastuksen kohde.

Advertisement

Moniz on tehnyt mittavan uran niin televisiossa kuin teatterilavoillakin, ja on julkaissut viisi albumia. Musiikkiura sai kotimaassa lentävän lähdön, kun vain 19-vuotias nainen voitti yllättäen Portugalin euroviisukarsinnat kappaleella O meu coração não tem cor ja sijoittui Euroviisuissa upeasti sijalle kuusi. Se on edelleen Portugalin toiseksi korkein sijoitus ikinä – paremmaksi pistää vain vuoden 2017 voitto.

Lue myös:

Suosituimmat

Exit mobile version