Yhteiskunta

Nenäliinat käden ulottuville! Tässä ovat koskettavimmat joulumainokset

Julkaistu

Joulu on juuri ovella, ja mikäs sen parempi tapa päästä rauhallisen jouluiseen tunnelmaan kuin koskettavat joulumainokset!

Mutta varoituksena kaikille herkille, ja myös vähemmän herkille, että nenäliinat kannattaa pitää lähettyvillä. Itse rakastan joulumainosten koskettavaa tunnelmaa ja olin odottanut tämän listan tekemistä viikkokaupalla. Kunnes sitten aloin katselemaan ja valitsemaan, että mitkä joulumainokset pääsevät kymmenen listalle. Ei ollut helppo työpäivä! Puhelimen kasvojentunnistuskaan ei meinannut enää toimia, kun silmät olivat niin nyyhkyttämisestä umpeen muurautuneet.

Mutta ei huolta, eivät nämä surullisia ole, vaikka niin voisi kaikesta edellisestä päätellä! Listafriikki kuulisi mielellään, että mikä näistä on juuri sinun suosikkisi. Vai puuttuiko tältä koskettavimmat joulumainokset -listalta joku, joka on saanut sinut erityisen liikuttuneeksi? Kerro meille vaikkapa listan lopussa olevassa kommenttikentässä; se löytyy, kun skrollaat jutun jälkeen vielä hieman alaspäin. 

Sitten vain mukava asento ja virittäytymään joulun tunnelmaan!  

Mies kuussa

Advertisement

Brittiläisen John Lewis -tavarataloketjun joulumainokset ovat vuodesta toiseen odotettuja ja toinen toistaan koskettavampia. Niihin käytetään valtavasti rahaa, mutta toisaalta tämä tavaratalo on noussut maailmankuuluksi juuri näiden tarinallisten joulumainostensa vuoksi.

Vuoden 2015 tarina on yksi John Lewis -joulumainosfanien ehdottomia suosikkeja ja siihen palataan vuodesta toiseen. Tänä vuonna varmasti vielä tavallista enemmän, sillä sen sanoma osuu kuin nenä päähän aikana, jolloin läheisten kanssa ei päästä viettämään aikaa samalla lailla kuin yleensä. Se tekee kaikenlaisesta yhteydenpidosta entistä tärkeämpää.

Mutta sen enempää en katselukokemusta pilaa juonta avaamalla – kuten en muissakaan listan kohdissa, joten voit lukea huoletta eteenpäin, vaikka et kaikkia videoita tältä istumalta ehtisi katsoakaan.

Yksinäinen siili

Saksalaisen Erste Bankin mainos vuodelta 2018 on sydäntäsärkevä, mutta onneksi onnellisella lopulla varustettu niin kuin joulumainoksen kuuluukin olla.

Advertisement

Pikkuinen siili on aloittanut uudessa koulussa, mutta ei onnistu saamaan kavereita piikkiensä vuoksi – ne tulevat aina kurjalla tavalla tielle. Koko syksy on ankea ja joulunakin siilirukka luulee muiden pilkkaavan häntä. Muilla eläinlapsilla on kuitenkin oravan johdolla sydän täynnä kultaa ja siilin joulusta tulee paras mahdollinen. Mainoksen sanoma on yksinkertaisesti: Usko itseesi, usko muiden hyvyyteen ja ennen kaikkea, usko rakkauteen!

Englannin opiskelua

Allegro on Puolan suurin verkossa toimiva markkinapaikka. Se on kuin verkkojätti Amazon, mutta puolalainen. 

Tämä mainos on vuoden 2016 joululta, ja verkkokauppa on hienolla tavalla sivuosassa, kuten oikeastaan näissä kaikissa tämän listan pätkissä. Sydämellinen joulumainos sekä naurattaa että itkettää. Arvaatko miksi tämä mies alkaa kuumeisesti opettelemaan englantia aivan nollasta?

Yksi ainoa lahjatoive

Advertisement

Coca-Cola on tunnettu näyttävistä joulumainoksistaan eikä vuosi 2020 ole yhtään poikkeus. Coca-Cola on itseasiassa syypää siihen, miksi joulupukki on punanuttuinen ja iloinen lahjoja tuova veijari, joten ei ole ihme, että Coca-Cola-rekka ja joulupukki ovat erottamaton pari.

Tätä mainosta on näytetty Suomenkin televisiossa, mutta useimmiten lyhyempänä versiona. Kerran olen sen itse nähnyt kokonaan, ja koska isän seikkailu on vertaansa vailla, halusin laittaa mainoksen kokonaisuudessaan. Siksi tytön kirje joulupukille on englanniksi; lyhyemmässä versiossa teksti on käännetty suomeksi ja sen monet ovat varmasti televisiossa nähneet. 

Kirje äidille

Espoolainen Iso Omena -kauppakeskus teki jouluna 2018 äärimmäisen koskettavan ja jopa riipaisevan joulumainoksen. Siinä lapset ovat kirjoittaneet äidilleen jouluksi kirjeen, jossa he kiittävät tätä uurastuksesta ja kaikista kivoista uusista asioista. Mutta tytöillä on vain yksi toive jouluun: aikaa yhdessä perheenä. Niin, loppuviimeksi niillä tavaroilla ei ole kovinkaan paljoa väliä. Upea suomalainen joulumainos, jota voitaisiin näyttää muistutuksena televisiossa muulloinkin kuin yhtenä jouluna.

Älä unohda olla lapsi

Advertisement

Aina joulumainosten tekemiseen ei tarvitse käyttää miljoonia eikä edes tuhansia euroja. Tämä Hafod Hardware -rautakaupan 100 punnalla tehty mainos on siitä oiva osoitus. Toki he eivät tavoittelekaan samanlaista asiakaskuntaa (lähellekään), kuin listan muut yritykset, mutta aika moni huipputason mainostoimisto voisi ottaa mallia tästä mestariteoksesta.

Kauppa on ollut toiminnassa vuodesta 1895 lähtien muutaman tuhannen asukkaan Rhayaderin kaupungissa Walesissa, ja nykyiset omistajat ovat tehneet siitä todellisen perheyrityksen. Vaikuttaa siltä, että kolmas polvi on todenteolla toiminnassa mukana; ainakin mainosten osalta. Arthur-poika on joulumainosten tähti!

Vuonna 2019 tehty ensimmäinen mainos kulki Muista olla lapsi tänä jouluna -teemalla. Toivottavasti perinne jatkuu, ja ainakin tämän joulun Anna, mitä pystyt -mainos on hellyyttävä jatkumo perheen tarinalle.

Ankaraa treeniä

Tänä vuonna viraaliksi noussut ja juhlakauden parhaaksi joulumainokseksi julistettu hollantilaisen lääkeyhtiön DocMorrisin tarinassa jännitys pysyy loppuun saakka. Toki joulumainosten ystävät voivat aavistella, mikä motivoi miestä treenaamaan hullun lailla aamuvarhaisesta lähtien. 

Advertisement

Verkossa lääkkeitä myyvä DocMorris päättää mainoksensa lauseeseen: ”Jotta voit pitää huolta siitä, mikä elämässä on tärkeintä”.

Yhtiön Youtube-tilillä on kirjoitettu mainoksen yhteyteen, että ”tänä vuonna paras joululahja on se, että me kaikki pysymme kunnossa ja terveenä”. Nimenomaan!

Disney ja perheen perinteet

Disney on tehnyt tänä vuonna omalle tyylilleen uskollisena lyhytanimaation, jossa yhdistyvät yhtiön mainos, hyvän joulun toivotus ja hyväntekeväisyys kaikki samassa, kauniissa paketissa.

Tarinassa seurataan Lolaa, joka saa pienenä tyttönä isältään lahjaksi Mikki Hiiri -lelun. Mikki on seurannut Lolan mukana aikuisuuteen ja jatkaa osana jouluja, joita nykypäivässä vietetään lapsenlapsen kanssa. Joulumainoksessa on haluttu korostaa perinteiden ja perheen yhdessäolon tärkeyttä.

Advertisement

Filmi on tehty juhlistamaan Disneyn 40 vuotta kestänyttä yhteistyötä Make-A-Wish -hyväntekeväisyysjärjestön kanssa. Järjestö toteuttaa vakavasti sairaiden lasten toiveita.

Kaikki tuotot taustalla soivan Love Is A Compass -singlelevyn myynnistä ja suoratoistosta menee Make-A-Wishille – kappaleen esittää englantilainen laulaja/lauluntekijä Griff. Sen lisäksi mainoksessa esiintyvä Mikki Hiiri -lelu on ostettavissa shopdisney.co.uk -sivustolta ja sen hinnasta 25 prosenttia lahjoitetaan Make-A-Wishille. Vaikka ei haluaisi ostaa levyä tai pehmolelua, voi oman osansa tehdä julkaisemalla Facebookissa, Instagramissa tai Twitterissä kuvan joulunvietosta, tämänvuotisesta tai jostain aiemmasta, hashtagilla #LoveFromDisney. Jokaisesta julkaisusta Disney lahjoittaa dollarin sairaiden lasten toiveiden täyttämiseen.

Gigantin joulumainokset

Gigantin vuonna 2016 julkaisemat Anna lahjan puhua -mainokset olivat melkoinen hitti. Yhdessä niistä oli perhe, jossa äiti oli menettänyt hiuksensa syöpähoitojen seurauksena, ja poika antoi hänelle hiustenkuivaajan joululahjaksi parane pian -toivotuksena. Toisessa mainoksessa oli vanhainkodissa asuvat kaverukset, jotka aikoivat ryhtyä pelaamaan toisen hankkimalla pleikkarilla.  

Eniten huomiota ja keskustelua aiheuttanut mainos kertoi isästä ja hänen lahjastaan transnuorelle. Mainos oli puhutteleva ja rohkea veto Gigantilta. Se sai huikean vastaanoton ja yritystä ylistettiin yhdenvertaisuuden puolestapuhujana.

Advertisement

Karhu ja jänis

Koskettavimmat joulumainokset -lista aloitettiin John Lewis -tavarataloketjulla ja siihen se myös päätetään. Säästin oman suosikkini listan viimeiseksi. 

Animaatiossa on upea musiikki kauniilla sanoilla, mikä lisää tarinan koskettavuutta. Englantilainen laulaja Lily Allen versioi Keane-yhtyeen Somewhere Only We Know -kappaletta, ja Allen on kertonut myöhemmin, että hänen omalle albumilleen lopulta päätynyt tuotos oli täysin tavarataloketjun kustantama tekijänoikeusasioista studion vuokraamiseen asti. Pikkurahasta ei ole puutetta, sillä John Lewis & Partners käytti tuohon joulumainoskampanjaan kokonaisuudessaan 7 miljoonaa puntaa.

Vuoden 2013 joulumainos kertoo eläimestä, joka ei ole ikinä kokenut joulua. Ja alahuuli alkaa väpättämään samantien! 

🤷‍♀️ Kerro kommenttikentässä tai somekanavissamme ⬇️⬇️ pääsitkö loppuun asti kuivin silmin. En usko!

Advertisement

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat

Exit mobile version