Yhteiskunta

Kuuluuko ullakolta outoja ääniä? 10 pelottavaa tapausta, joissa joku asui luvatta ja salaa toisen kodissa

Julkaistu

Outoja ääniä ullakolta, tavarat vaihtavat paikkaa, jääkaapista katoaa ruokaa – piilotteleeko kotonasi joku ulkopuolinen? Tässä kymmenen hyytävää tapausta, joissa joku asui ilman lupaa toisen kodissa.

Ajatus siitä, että joku asuu kotonasi salaa ja piilottelee jopa kuukausien ajan ullakolla tai vaatekomerossa, on kuin pahimmasta painajaisesta.

Entäs sitten sellainen tapaus, että olet esimerkiksi lomareissulla, jonka aikana joku on tunkeutunut kotiisi ja asettunut sinne asuakseen. Suomessa helppo homma: tunkeilija ulos ja syytteeseen. Muualla maailmassa asunnonvaltaajalla voi olla yllättäviä oikeuksia!

Listafriikki kertoo nyt kymmenen kauhutarinaa siitä, kuinka joku on asunut toisen kodissa luvatta – oli kyse sitten ullakolla tai kellarissa piilottelevasta hiipparista tai julkeasti asunnon haltuunsa ottaneista valtaajista.

Nainen ylähyllyllä

Ehkäpä tunnetuin tapaus, jossa joku on asunut luvatta ja salaa toisen kodissa, tulee Japanista. Vuonna 2008 nimettömänä pysyttelevä 57-vuotias mies päätti selvittää, miksi hänen kodissaan tapahtuu outoja asioita, muun muassa jääkaapista katosi ruokaa. Hän asensi valvontakamerat, jotka lähettivät kodista reaaliaikaista kuvaa hänen puhelimeensa. Mies oletti näkevänsä murtovarkaita, mutta totuus oli vielä kauhistuttavampi. 

Eräänä päivänä puhelimeen tuli video: tuntematon nainen kävi jääkaapilla hakemassa hiukopalaa. Talon omistaja hälytti paikalle poliisit, jotka rynnistivät sisään uskoen nappaavansa murtovarkaan kiinni verekseltään. Kaikkien hämmästykseksi ikkunat ja ovet olivat lukossa eikä missään näkynyt merkkejä murtautumisesta. Virkavalta kävi läpi koko talon, mutta ketään ei löytynyt ennen kuin he kurkistivat erään vaatekomeron ylähyllylle: siellä kyyhötti pelokas nainen, joka paljastui kodittomaksi Tatsuko Horikawaksi.

Advertisement

Horikawa oli pitkän aikaa kiertänyt talosta taloon ja asunut aina hetken aikaa täysin outojen ihmisten kodeissa asukkailta salaa. Ilmeisesti 58-vuotias Horikawa oli kovasti mieltynyt viimeisimpään asuntoon, sillä hän oli asustellut siellä vuoden verran ennen kiinnijäämistään. Jäiks!

Horikawa paljasti poliiseille, että oli oppinut tuntemaan kämppiksensä unirytmin ja päivittäiset tavat niin hyvin, että pystyi käymään huoletta ulkona kävelyillä, laittamaan ruokaa ja käymään suihkussa.

Vaatteet kiertoon

Pohjois-Carolinan yliopistossa opiskeleva Maddie ja hänen kämppäkaverinsa naureskelivat tammikuussa 2019, että heidän asunnossaan kummitteli. Maddien vaatteita katosi komerosta ja eräänä päivänä kylpyhuoneen seinässä näkyi kädenjälkiä. Vitsailut alkoivat olla väkinäisiä.

Helmikuun 2. päivänä Maddie kuuli vaatekomerostaan meteliä ja päätti kysyä kuka siellä oli. Vastaus tuli nopeasti: ”Ai, minun nimeni on Drew”. Maddie aukaisi varovasti oven ja siellä tosiaan oli tuntematon mies pukeutuneena päästä varpaisiin Maddien vaatteisiin.

Maddie soitti poikaystävälleen, joka hälytti poliisit paikalle. Virkavaltaa odotellessaan Maddie jututti miestä estääkseen tätä pakenemasta, mistä mies oli enemmän kuin tyytyväinen ja jatkoi vain Maddien vaatteiden kokeilemista ja peilailua välillä kehuen nuoren naisen ulkonäköä.

Tunkeilija osoittautui 30-vuotiaaksi Andrew Swoffordiksi, jota odottavat lukuisat rikossyytteet muun muassa kotirauhan rikkomisesta ja identiteettivarkaudesta. Hämmentävää tapahtuneessa oli se, että kukaan ei tiennyt, miten mies oli päässyt taloon sisälle ja missä hän oli piilotellut, sillä ovet oli aina pidetty lukossa, lukot oli hiljattain vaihdettu eikä merkkejä murrosta ollut havaittavissa.

Advertisement

Talonvaltaajien käsittämättömät oikeudet

Mitä tapahtuu, kun joku asuu luvatta toisen kodissa? Siitä on varmasti seuraamuksia. Mutta mitä sitten, jos se on täysin laillista? Tämä on vähän tällainen ”vain Amerikassa” -juttu. 

Dayna ja Troy Donovan muuttivat syksyllä 2011 Littletonin kaupungista Coloradosta toiseen osavaltioon, Indianaan, koska Troy oli saanut sieltä töitä. He laittoivat omistamansa talon talviteloille odottamaan kevättä, kun he taas palaisivat kotiin.

Donovanien tietämättä heidän taloonsa oli tunkeutunut talven aikana kaksi ihmistä: Jose Rafael Leyva-Caraveo ja Veronica Fernandez-Beleta. Kun perhe palasi Littletoniin keväällä 2012, ei heillä ollut mahdollisuutta muuttaa takaisin kotiinsa, sillä se oli talonvaltaajien hallussa. Leyva-Caraveo ja Fernandez-Beleta väittivät maksaneensa talosta 5000 dollaria ja vetosivat niin sanottuun asunnonvaltaajan oikeuteen. Kyseinen laki on todella olemassa useassa Yhdysvaltain osavaltiossa, mutta Coloradon lain mukaan kiinteistön pitäisi olla ollut tyhjillään useita vuosia ennen kuin joku voi vain ottaa sen haltuunsa ilman omistajan suostumusta.

Donovanit eivät voineet tehdä juuri mitään. Poliisi ei suostunut puuttumaan asiaan, sillä kyseessä oli mahdollisesti siviilikanne, ei rikosasia, sillä kaksikon ei voitu todistaa murtautuneen sisään. Valtaajat hakivat lähestymiskieltoa, jonka mukaan Donovanit eivät voineet tulla kotinsa lähelle. Lähestymiskielto myönnettiin.

Donovanit nostivat luonnollisesti siviilikanteen, jonka he kaikesta järjettömyydestä huolimatta onneksi voittivat, ja Leyva-Caraveo ja Fernandez-Beleta määrättiin poistumaan 48 tunnin kuluessa. Asia ei kuitenkaan ollut niin yksinkertainen, sillä Veronica Fernandez-Beleta oli hakenut itsensä konkurssiin, eikä vararikossa olevaa talonvaltaajaa saa häätää – se lukee laissa.

Donovanit asuivat kahden pienen tyttärensä kanssa kuukausien ajan sukulaistensa nurkissa, kun asiaa setvittiin oikeudessa. Mutta loppu hyvin, kaikki hyvin: Perhe sai heinäkuussa 2012 luvan muuttaa tuomarin päätöksellä takaisin kotiin. 

Advertisement

Ei sittenkään ”vain Amerikka” -juttuja 

Suomessa asunnonomistaja on kuningas, mutta näin ei ole monessa muussa maassa. Esimerkiksi Ranskassa vuokralaisella on lain mukaan vahva asema, eikä häätö onnistu noin vain, vaikka siihen olisi syytä. Ylen Pariisin-kirjeenvaihtajan Annastiina Heikkilän mukaan häätäminen on vuosia kestävä oikeusprosessi ja kokonaan kiellettyä talvisin. 

Vuokralaisten suoraan sanottuna epäreilut oikeudet ovat johtaneet kauhutarinoihin asunnonvaltaajista, joille omistajien on hankala tehdä mitään. Heikkilä kirjoittaa, että sanomalehti Le Figaron mukaan eräs ranskalaismies oli menettänyt talonsa hallinnan asiansa osaavalle valtaajaperheelle. Mies oli etsinyt uusia vuokralaisia ja tämä kolmilapsinen perhe oli aiemmin käynyt katsomassa asuntoa. Omistajan ollessa matkoilla perhe oli tunkeutunut keskellä yötä taloon, ja pistänyt töpinäksi: nimi oli vaihtunut postilaatikkoon ja uusi sähkösopimus oli solmittu. 

Kun valloitus tuli talonomistajan tietoisuuteen, oli aikaa kulunut useampi vuorokausi, ja Ranskan lain mukaan poliisi pitää hälyttää häätötoimiin 48 tunnin kuluessa, mikäli haluaa välttyä pitkältä oikeustaistelulta. Uskomatonta!

Valtaajat asuivat talossa lähes puolitoista vuotta – ilmaiseksi – ja saivat tuona aikana neljännen lapsensa. He laittoivat myös talon sisustuksen uusiksi ja asensivat takapihalle trampoliinin ja uima-altaan. 

Ranskassa talonvaltaukset ovat verrattain yleisiä, ja useimmiten kohteeksi joutuvat remontissa olevat talot tai kakkosasunnot, joiden valtaamista ei todennäköisemmin havaita kriittisen kahden vuorokauden aikana.

Huolimaton tunkeilija

Pittsburghissa, Yhdysvalloissa, asuvalla Katy Florylla oli huhtikuussa 2019 outo tunne. Aivan kuin hän ei olisi kodissaan yksin. Toki 37-vuotiaan Floryn kaksi tytärtä asuivat saman katon alla, mutta kodissa alkoi ilmetä merkkejä ylimääräisestä asukista. Floryn selkäpiitä karmi, sillä hänen epäilynsä kohdistuivat väkivaltaiseen ex-puolisoon Cary Cocuzziin.

Tunne voimistui, kun WC-istuin oli jätetty ylös (talossa ei ollut käynyt aikoihin miesvieraita) ja kellarin nurkasta löytyi makuuhuoneesta kadonnut peitto.

Advertisement

Eräänä päivänä Floryn ollessa yksin kotona, hän kuuli makuuhuoneestaan meteliä ja meni katsomaan riehuivatko kissat siellä keskenään. Pahin painajainen oli kuitenkin totta, kun oven takana seisoi lähestymis- ja yhteydenottokiellon saanut Cocuzzi. Mies kävi Floryn kimppuun, mutta tämä onnistui rimpuilemaan irti ja juoksemaan pihalle pakoon.

Kun poliisit saapuivat talolle, löysivät he Cocuzzin piileskelemästä vaatekasan alla. Mies kertoi majailleensa Floryn kellarissa ja ullakolla muutaman viikon ajan, koska oli ”kyllästynyt olemaan koditon”. No, todennäköisesti Cocuzzille järjestyi katto pään päälle valtion toimesta.

Auttavainen tunkeilija ullakolla

Vuonna 1997 yhdysvaltalainen Amber Dawn muutti innoissaan uuteen asuntoon Enumclaw’ssa, Washingtonissa. Jo ensimmäisenä iltana ullakolta kuului askeleita, mutta Dawn ei hätääntynyt; hän pisti kaiken vilkkaan mielikuvituksensa piikkiin ja kattoluukkukin oli lukittu ullakon puolelta, joten eihän sinne kukaan pääsisikään. Toki hän ilmoitti kummallisista askeleista vuokraemännälle, joka epäili ullakolla olevan vain oravia tai pesukarhuja. 

Vain 20-vuotias Dawn oli rautahermoinen nuori nainen, sillä hän jatkoi eloaan asunnossa, vaikka kummallisia tapahtumia ilmeni kerta toisensa jälkeen. Tavarat vaihtoivat paikkaa ja ruokaa katosi, mutta Dawn epäili syylliseksi veljeään, jolla oli avain asuntoon. Eräänä päivänä Dawn tuli kotiin huomatakseen asunnon tulvineen niin, että lattiat lainehtivat vettä, ja hän huolestui vain 9-viikkoisesta koiranpennustaan. Pentu oli kuitenkin turvassa – kylpyhuoneen lavuaarissa! 

Karmaiseva totuus selvisi vasta puolen vuoden jälkeen. Eräänä iltana ollessaan rentoutuneena kylpyammeessa, Dawnin silmät osuivat ullakolle johtavaan kattoluukkuun, joka oli raollaan. Sillä sekunnilla hän laski mielessään yksi plus yksi, ja kaikki kuukausia kestäneet omituisuudet napsahtivat paikoilleen: joku oli ollut asunnossa hänen kanssaan alusta alkaen. Dawn nousi ja pukeutui, nappasi koiransa ja löysi käteensä vielä vasarankin. Hän oli peloissaan, vaikka yritti koko ajan järkeillä, että henkilö ei varmastikaan halua vahingoittaa häntä; siihen kun olisi ollut monta mahdollisuutta. Lisäksi tuo tuntematon kämppäkaveri oli pelastanut hänen koiransa. Dawn soitti ystävälleen ja juoksi sen jälkeen ulos taakseen katsomatta.

Kun poliisit kävivät Dawn asunnon läpi, eivät he löytäneet ketään. Ullakolla oli kuitenkin kirja, ruokaa ja makuupussi. Amber Dawn muutti asunnosta ulos heti seuraavana päivänä.

Advertisement

Mielipuolinen ex-mies

Ainoastaan etunimellään mediassa esillä ollut yhdysvaltalainen Tracy luuli päässeensä eroon entisestä miehestään, jonka kanssa hän oli eronnut jo 12 vuotta aiemmin. Asia ei ollut aivan niin. Etelä-Carolinassa yhdessä viiden lapsensa kanssa asunut Tracy nimittäin majoitti tietämättään kyseistä miestä ullakollaan vuonna 2012. 

Eräänä päivänä Tracy kuuli katon yläpuolelta outoja ääniä ja passitti poikansa tarkistamaan ullakon; mitään normaalista poikkeavaa ei kuitenkaan löytynyt. Äänet jatkuivat läpi yön ja naisen makuuhuoneen katon rappaukset ropisivat alas. Aamulla Tracy soitti sukulaismiehen tarkastamaan yläkerran ja kuinka ollakaan, ullakon perimmäisestä nurkasta, useiden talvitakkien alta, löytyi ex-mies nukkumasta. Havahduttuaan hereille ja huomattuaan paljastuneensa mies pakeni kiireen vilkkaa ulos talosta leveä virne huulillaan. 

Tracylle selvisi, että mies oli valinnut tarkasti paikan, johon hän ullakolla oli asettunut: hän oli nähnyt ilmastointiputken kautta suoraan Tracyn makuuhuoneeseen ja oli katsellut kunnon sekopään tavoin naista nukkumassa. Makuupaikan vieressä oli lukuisia kuppeja täynnä virtsaa ja ulostetta, ja niistä päätellen mies oli lymyillyt ullakolla parin viikon ajan. Poliisi sai miehen nopeasti kiinni. 

”Jimmy antoi luvan”

Seattlessa asuva Davis Wahlman pisti heinäkuussa 2016 merkille muutamia omituisia asioita kodissaan. Kylpyhuoneen hyttysverkko oli ammeessa, valoja oli päällä huoneissa, joissa hän ei ollut niitä sytyttänyt ja palotikkaat oli vedetty esiin. Eräänä tavallisena tiistai-iltana Wahlman kuuli yläkerrasta kummallisia ääniä ja lähti tarkastamaan oliko sisään mahdollisesti päässyt jokin eläin. Yllätys oli suuri, kun mies huomasi toimistonsa valojen olevan päällä ja huoneen ovi oli lukittu sisäpuolelta. Hän koputti oveen ja sisältä kuului naisen ääni: ”Onko siellä Jimmy?”. Wahlman tietenkin vastasi kieltävästi ja kysyi naiselta, miksi tämä oli hänen talossaan. Siinä välissä hän ehti myös soittaa poliisit.

Kaksikko kävi hetken aikaa sekavaa ”keskustelua” oven läpi, kunnes nainen avasi lukon ja jatkoi paasaamistaan kasvotusten: ”Tämä on minun taloni. Asun täällä. Jimmy antoi luvan asua täällä. Olen ollut täällä kolme päivää. Jimmy sanoi, että voin jäädä.”.

Wahlman yritti pitää tunkeilijan sisällä poliisien tuloon saakka, mutta nainen ehti paeta paikalta. Kävi ilmi, että tämä oli oleillut Wahlmanin ullakolla, johon pääsi yläkerran toimiston kattoluukun kautta. Kauanko hän oli majaillut toisen kodissa, sitä on vaikea sanoa: ehkä kolme päivää mysteerisen Jimmyn luvalla?

Kutsumaton vieras talon alla

Yhdysvaltalainen, 73-vuotias Velma Kellen värjötteli vuoden 2012 syksyn ja talven kodissaan Yelmissä, Washingtonissa. Hän arveli lämmityslaitteensa olevan rikki ja hankki tilalle uuden hieman ennen joulua. Ongelma ei kuitenkaan korjaantunut, joten hän soitti paikalle huoltomiehen.

Syy viileyteen selvisi hyvin nopeasti: joku oli katkaissut lämmityslaitteen putket ja ohjannut lämmön talon alle kellariin. Tuo samainen joku oli majaillut kuukausien ajan Kellerin jalkojen alla ilman, että nainen tai edes hänen kolme koiraansa olisivat huomanneet tunkeilijaa. 

Advertisement

Keller oli kuitenkin pistänyt merkille omituisia asioita: pihaportti oli monesti ollut auki ja tasaisin väliajoin sisälle leijaili savun hajua. Korjaaja ei löytänyt talon alta kutsumattomia vieraita sillä hetkellä, mutta todistusaineistona hänellä oli näyttää tyhjä oluttölkki.

Käänteinen joulupukki ullakolla

Tapaninpäivänä vuonna 2008 Wilkes-Barressa, Yhdysvalloissa, asuva Stacy Ferrance yllätyi melkoisesti, kun hänen kotinsa ullakolta asteli outo mies pukeutuneena perheen tyttären housuihin ja Ferrancen omaan huppariin ja tennareihin.

Jotain aavistusta omituisuuksista Ferrancen perheellä oli ollut, sillä Stacy oli kuullut kummallisia ääniä, mutta arvellut niiden olevan peräisin vain lasten leikeistä. Joulupäivänä talolle kuitenkin soitettiin poliisi, sillä kateissa oli läppäri, iPod ja jonkin verran käteistä. Merkkejä varkaista tai murrosta ei kuitenkaan löytynyt. Seuraavana päivänä virkavalta hälytettiin takaisin, sillä Stacy huomasi jalanjälkiä makuuhuoneensa komerossa, jossa sijaitsi kattoluukku ullakolle.

Silloin 21-vuotias Stanley Carter jäi kiinni tunkeilustaan. Carter oli majaillut ystäviensä luona Ferrancejen naapurissa – he asuivat paritalossa – mutta kaverit olivat pyytäneet hieman ennen joulua, että tämä muuttaisi pois. Joulukuun 19. päivänä ystävät ilmoittivat Carterin kadonneeksi. Mies ei kuitenkaan ollut kaukana, sillä hän oli päättänyt siirtyä paritalon yhteiselle ullakolle ja päässyt sitä kautta käsiksi naapureiden tavaroihin, jääkaapille ja vaatekaapeille. 

Poliisit löysivät ullakolta paperin, joka oli otsikoitu ”Stanleyn joululahjalista”. Siihen hän oli kirjoittanut ylös kaikki talosta anastamansa ja itselleen lahjoittamansa tavarat. Käänteisesti toimiva joulupukki lähti lopulta vastustelematta virkavallan matkaan.

🤷‍♀️ Kerro alla olevissa kommenttikentissä ⬇️⬇️ tai somekanavissamme aiotko tehdä tänään tupatarkastuksen ennen nukkumaanmenoa. Kierrätkö kissojen ja koirien kanssa ullakon, kellarin, vaatekomerot, sängyn alustat ja keittiön kaapit? 

Advertisement

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat

Exit mobile version