Yleistieto

10 käsimerkkiä – yllättävät alkuperät ja merkitykset

Julkaistu

Käytössämme on joka päivä monta erilaista käsimerkkiä ja elettä, joiden merkitystä tai alkuperää harvoin tulee miettineeksi.

Miksi kätellään tai miksi sotilaat tervehtivät samalla lailla ympäri maailman? Käsimerkeillä on erilaisia merkityksiä, joten uuden kulttuurin tavoista kannattaa olla tietoinen, ettei käy köpelösti. Voit loukata kanssaihmistä tai joutua todellisiin vaikeuksiin.

Esimerkiksi Filippiineillä ei kannata etusormea koukistamalla kutsua toista luokseen, sillä ele on tarkoitettu vain koirille. Loukkaavasta käsimerkistä voi saada sakon tai joutua jopa vankilaan.

Listafriikki esittelee nyt kymmenen käsimerkkiä tai elettä sekä niiden alkuperiä että merkityksiä. Mukana on myös aika hauska olettamus eleestä, jota ilmeisesti kannattaa välttää Suomessa!

”Aasinkorvat”

Varmaan aika moni on hauskana vitsinä laittanut valokuvaa otettaessa kaksi sormea kaverin pään taakse korviksi. Mutta yhtä moni ei todennäköisesti tiedä, mitä kyseinen käsimerkki on alunperin tarkoittanut. Se on lähtöisin Italiasta, ja ollut käytössä jo tuhansien vuosien ajan. ”Aasinkorvat” on voitu tehdä etu- ja keskisormella, mutta Rooman valtakunnassa oli yleisempää käyttää etusormea ja pikkurilliä; tiedäthän rock-konserteista tutut ”pirun sarvet”. 

Käsimerkillä on alkujaan haluttu pilkata miestä ja vihjailla hänen olevan aisankannattaja. Jos termi ei ole tuttu, niin se tarkoittaa sitä, että miehen vaimolla on avioliiton ulkopuolinen suhde. Ele oli toki jo tuolloin lähinnä leikkimielinen pila.

Advertisement

Joten ei kannata repiä pelihousujaan, jos joku ensi jouluna laittaa perhekuvassa leikillään korvat pääsi taakse. 

Kättä lippaan

Sotilaat ympäri maailman tervehtivät vetämällä käden lippaan. Kunnioitusta osoittavan eleen alkuperästä on muutama teoria.

Varhaisemman teorian mukaan keskiajalla haarniskaan pukeutuneet ritarit nostivat kädellään silmikkonsa osoittaakseen toiselle ritarille, että tässä ollaan ihan kavereita.

Toisen arvion mukaan tervehdys sai alkunsa brittiläisiltä sotilailta, jotka ennen 1700-lukua riisuivat hattunsa korkea-arvoisemman henkilön tavatessaan. Hatut alkoivat 1700-luvulla olla kuitenkin näyttäviä kapistuksia, joiden riisuminen oli työlästä. Niinpä sotilaat alkoivat läpsäisemään päähinettä, mikä lopulta muuntui siksi viralliseksi tervehdykseksi, joka se nykyään on.

Yhdistyneen kuningaskunnan maa- ja ilmavoimat tervehtivät nykyään edelleen kämmen eteenpäin, mutta laivastossa omaksuttiin tapa, joka on toiminut esimerkkinä monien muiden maiden puolustusvoimille. Laivoilla työskentelevien miesten kädet olivat usein likaiset eikä piestä mustien kämmenten näyttämistä pidetty kunnioittavana. Siksi he lanseerasivat kämmen alaspäin suuntautuvan tervehdyksen.

Miksi kättelemme?

Oletko ikinä miettinyt, miksi juuri kättelystä on tullut yleismaailmallinen tervehtimistapa? Kättelyn alkuperästä ei olla yksimielisiä, mutta se tiedetään, että tapa on ollut olemassa jo tuhansia vuosia. 

Yhden suositun teorian mukaan kättely oli merkki rauhanomaisista aikeista. Tyhjän, oikean käden ojentaminen osoitti uudelle tuttavuudelle, että (ainakaan siinä) kädessä ei ole asetta. Yhteenliitettyjen käsien ravistaminen ylös ja alas taas paljasti mahdollisen hihaan kätketyn veitsen tai tikarin. 

Advertisement

Toinen teoria, joka ei kuitenkaan sulje edellistä pois, perustuu lupausten ja sopimusten sinetöimiseen. Sanat ovat sanoja, mutta vain rituaalimainen käsien yhteen liittäminen teki sopimuksesta pyhän. Yksi varhaisimmista todisteista on 800-luvulta eaa. peräisin oleva taideteos, jossa Assyrian kuningas Shalmaneser III kättelee Babylonian johtajaa liittouman merkiksi.

Antiikin Kreikasta peräisin olevassa taiteessa kuvataan kuolleet kättelemässä läheisiään mahdollisesti ikuisen yhteyden merkiksi. Rooman valtakunnassa kättely oli ystävyyden ja uskollisuuden merkki. 

Kveekarit, Englannissa 1600-luvulla perustettu protestanttinen liike, käyttivät kättelyä nimenomaan tervehtimiseen, sillä se nähtiin tasa-arvoisempana kuin kumartaminen tai hatun nostaminen.

Peukkua ylös tai alas

Kun jostain asiasta kysytään mielipidettä, niin lähes kaikkialla maailmassa voi kieltä osaamatta näyttää peukkua. Ylöspäin tarkoittaa hyväksyntää ja alaspäin kieltävää vastausta.

Kumpikin käsimerkki on peräisin antiikin Rooman aikaisista gladiaattorinäytöksistä. Käännetty peukalo, pollice verso, ratkaisi taistelun hävinneen osapuolen kohtalon. Voisi ajatella, että yleisön nostaessa peukalonsa ylös, sai tappion kokenut luvan jäädä henkiin. Mutta todellisuudessa tuomio toimi toisin päin.

Verisen taistelun jälkeen tuomari kysyi yleisöltä pitäisikö pahoin loukkaantunut gladiaattori tappaa vai jättää henkiin. Jos yleisö osoitti peukaloilla ylös, tiesi se taistelijalle loppua ja miekan iskemistä suoraan sydämeen. Alaspäin suunnatut peukalot taas tarkoittivat miekan tuppeen laittamista, eli hävinnyt armahdettiin.

Advertisement

Joten hyvän näytöksen tarjonneelle häviäjälle hurrattiin, taputettiin ja näytettiin peukkua alaspäin.

Sormien ristiminen 

Meillä Suomessa toivotetaan onnea ”pitämällä peukkuja”, mutta maailmalla, erityisesti englanninkielisissä maissa, laitetaan sormet ristiin.

Eleen alkuperälle on kaksi erilaista selitystä.

Ensimmäisen mukaan se juontaa juurensa esikristilliseen aikaan, jolloin hyvien henkien uskottiin asuvan ristien keskellä. Jos kaksi ihmistä esittivät toivomuksen ja samalla muodostivat ristin etusormillaan, uskottiin hyvien henkien täyttävän toiveet.

Toisen teorian mukaan käsimerkki on peräisin ajalta, kun kristinusko ensimmäisen kerran saapui Eurooppaan ja kristittyjä vainottiin. Sormien ristiminen oli yksi salaisista symboleista, joilla kristityt tunnistivat toisensa. Sormien ristiminen nähdään myös valehtelun oikeutuksena, mikä myös juontaa juurensa kristittyjen vainoihin. Kristinuskon tunnustaminen tiesi kuolemantuomiota, joten peloissaan uskonsa kieltävät ristivät salaa sormensa, jotta säästyisivät jumalan vihalta.

Oli alkuperä mikä tahansa, niin eleestä tuli hyvin yleinen 1300-luvulla alkaneessa satavuotisessa sodassa Ranskan ja Englannin välillä. Sotilaat eivät pystyneet sotatantereella ristimään sormia toistensa kanssa, joten hyvän onnen ja varjeluksen toivottamiseksi he ristivät omat sormensa.

Advertisement

Älä kuitenkaan toivota kenellekään onnea tällä tavalla Vietnamissa, sillä siellä käsimerkki kuvaa naisen sukupuolielintä ja on äärimmäisen loukkaava ele. 

Älä näytä kämmentä Kreikassa

Jos Kreikan lomalla haluat tilata viisi ouzoa, niin älä missään nimessä nosta kämmentä kohti tarjoilijaa. Se on pahin mahdollinen loukkaus, moutza, joka juontaa juurensa Bysantin valtakuntaan ajanlaskumme ensimmäiselle vuosituhannelle.

Silloin vankeja kuljetettiin kaupunkien läpi häpeällisissä kulkueissa, joita koko kansa oli seuraamassa. Aasin selkään väärin päin köytetyt vangit olivat yleisön pilkan kohteina, mutta ihmiset eivät tyytyneet vain huutelemaan. He kulkivat saattueiden vierellä ja hieroivat käsillään vankien kasvoille ulostetta, mutaa ja tuhkaa.

Siksi kasvoja kohti suunnatut kämmenet ovat edelleen valtava epäkunnioituksen osoitus. Kreikkalaisissa, hallituksen vastaisissa mielenosoituksissa (kuvassa) nähdään usein yksittäisiä kämmeniä, tai vielä pahempi solvaus: päällekkäin asetetut kämmenet.

Jos kreikkalaiset haluavat näyttää kädellään lukua viisi, eivät he milloinkaan suorista sormiaan, ettei kenenkään mieli pahoitu.

Viisi isää

Jos arabimaissa haluaa jostain merkillisestä syystä joutua vaikeuksiin, niin voi näyttää yllä olevan käsimerkin paikalliselle ihmiselle. 

Advertisement

Käsimerkin nimi on ”viisi isää”. Siinä oikella etusormella osoitetaan vasemman käden suppuun laitettuja sormia. Sen on tarkoitus loukata toista ihmistä osoittamalla, että tällä on viisi isää.

Ja miksi se sitten on loukkaava? ”Viisi isää” viittaa siihen, että henkilön oikeasta isästä ei ole varmuutta, koska hänen äitinsä on niin kevytkenkäinen. Ja toisen äidin pilkkaaminen, se jos mikä, on missä tahansa kulttuurissa pahimpia mahdollisia loukkauksia.

Vaikka harva laittaa kädet kyseiseen asentoon vahingossa ja huomaamattaan, kannattaa sormiensa kanssa olla Lähi-idässä varuillaan. 

Natsitervehdys

Natsitervehdyksen tietävät valitettavasti kaikki. Oikea käsi nostettiin suorana 45 asteen kulmaan kohti tervehdittävää ja samalla lausuttiin Heil Hitler. Samaa elettä käyttivät myös Italian ja Espanjan fasistit, mutta ilman hyvän terveyden toivomista Hitlerille. 

Fasistit väittivät käsimerkin olevan peräisin antiikin Roomasta, mutta mistään ei ole löytynyt todisteita siitä, että roomalaiset olisivat tervehtineet niin. Oikea alkuperä oli kansallissosialisteille liian kova pala purtavaksi, sillä se on todennäköisesti matkittu yhdysvaltalaisesta Bellamy-tervehdyksestä.

Tervehdys sai nimensä Francis J. Bellamyltä, joka vuonna 1892 kirjoitti Yhdysvaltojen lippuvalan siihen muotoon jollaisena se nykyisin tunnetaan. Lippuvalassa osanottajat vannovat uskollisuutta Yhdysvaltain lipulle ja sen edustamalle kansakunnalle. Valan virallistamisen aikaan siihen liitettiin käsimerkki: kaikki valan lausuvat nostivat oikean kätensä kohti lippua (kuvassa). 

Advertisement

Kunnioitusta tarkoittava ele yhdistettiin viimeistään 1940-luvulla niin voimakkaasti natsi-Saksaan, että Yhdysvallat päätti luopua perinteestä ja vaihtaa nostetun käden tilalle käsi sydämellä -eleen.

Kaikkien tuntema keskari

Lähes jokaisessa maailman kolkassa tiedetään, mitä keskisormen pystyyn nostaminen tarkoittaa. Kauniisti sanottuna sillä haistatetaan pitkät. Antiikin Kreikassa, mistä käsimerkki sai alkunsa, ei merkitys ollut yhtään parempi. Sillä viitattiin penikseen ja anna mielikuvituksen laukata, ja päättele, mitä nyrkissä olevat sormet kuvasivat.

Käsimerkin lisäksi ivaavana terminä käytettiin katapugon, jos kyse oli miehestä ja katapygaina, jos solvauksen kohde oli nainen. Molemmat sanat viittasivat takapuoleen työntämiseen. Ateenalainen kuuluisa filosofi Socrates oli sitä mieltä, että käsimerkki oli moukkamainen ja typerä. Fiksuja sanoja fiksulta ajattelijalta.

Käsimerkki levisi läpi eteläisen Euroopan ja muinaisessa latinassakin tunnettiin termi digitus impudicus eli häpeällinen ja säädytön sormi. 1700-luvulle tultaessa merkki oli jo laajentunut tarkoittamaan mitä tahansa seksiä, ja lopulliseen maailmanvalloitukseen keskari lähti 1800-luvulla, kun italialaiset siirtolaiset veivät sen mukanaan Yhdysvaltoihin. Silloin se sai nykyisen h**** v**** -merkityksensä.

Vuodelta 1886 on peräisin ensimmäinen, mutta ei todellakaan viimeinen, valokuva, jossa joku näyttää keskisormea (yllä oleva kuva). Siinä Boston Beaneaters -baseball-joukkueen syöttäjä Old Hoss Radbourn ilmoittaa kuvaajalle, mitä on tästä mieltä.

Loppukevennys Suomesta

Tehdessäni taustatyötä tälle listalle, huomasin hämmästyksekseni, että monet ulkomaalaiset mediat varoittelevat eräästä käsimerkistä tai eleestä, jolla päätyy varmasti tappeluun Suomessa. 

Suomeen matkaavia kehotetaan välttämään kädet puuskassa seisomista, etenkin baarissa, sillä suomalaiset ottavat asennon ylimielisyyden osoituksena ja merkkinä riidan haastamisesta.

Advertisement

Sitä en saanut selville, että mistä tämä olettamus on saanut alkunsa; ehkä jollakin onnettomalla turistilla on ollut huono kokemus. Eiköhän aika moni suomalainen seiso yöelämässä kädet puuskassa ilman mitään aggressiivista agendaa. Tai näin ainakin olen aina olettanut!

🤷‍♀️ Oletko joutunut käsimerkkien vuoksi hämmentäviin tilanteisiin? Kerro kommenttikentässä ⬇⬇ tai somekanavissamme mitä olet mieltä kädet puuskassa seisomisesta. Onko pelottelussa mitään perää? 

Lue myös:

Suosituimmat

Exit mobile version