Yleistieto

Coca-Cola Zero kehitettiin, koska Light oli liian naisellinen – 10 kummallista faktaa, jotka saavat ihmettelemään maailman menoa

Julkaistu

Pitkästä aikaa vuorossa on random-faktoja sisältävä lista! Surffailemme muun muassa Coca-Colan maailmassa ja kerromme, minkälaisia kielitaitureita tennistuomarit ovat.

Listalla ei siis ole mitään yhtä teemaa kuten yleensä, vaan tiedossa on kymmenen satunnaista faktaa, joista jokainen saa ihmettelemään maailman menoa.

Tiesitkö, että Italiassa on ilmainen viinilähde? Tai että hämähäkinseitti on tehokas laastari? Ja miksi kosmonauteilla on aikoinaan ollut avaruuslennoilla mukanaan järeät pistoolit?

Coca-Cola Zero suunnattiin miehille, koska Diet Coke oli liian naisellinen

Muutamia vuosia sitten Coca-Cola Zero poistui suuren porun saattelemana markkinoilta, vaikka samaan aikaan yhtiö lanseerasi Coca-Cola Zero Sugarin – vieläkin enemmän alkuperäiseltä kokikselta maistuvan juoman, mutta edelleen ilman sokeria.

Nyt ei kuitenkaan mennä tuohon muutokseen, vaan siihen Zeroon, joka tuli markkinoille vuonna 2005. Se aiheutti ihmetystä: Miksi Coca-Cola teki toisen sokerittoman limsan, kun sillä kerran oli jo valikoimassaan huippusuosittu Diet Coke, jota Suomessa myytiin tuotenimellä Coca-Cola Light?

Advertisement

Zero oli suunniteltu miehille, sillä sanojen Diet ja Light koettiin olevan liian naisellisia. Ne toivat mieleen painonpudotuksen ja laihdutuskuurit, joiden ei uskottu iskevän miehiin. Coca-Cola ei koskaan edes peitellyt sitä, että Zero oli suunnattu miehille, mistä kertoo muun muassa mainoslause Guys being guys (suom. Pojat ovat poikia).

Lanseerauksen yhteydessä yhtiön edustaja kertoi uuden juoman maistuvan tavalliselta Coca-Colalta, koska ”on paljon nuoria miehiä, jotka haluavat täyttä makua, ja ai niin, siinä ei ole yhtään kaloria”. Miesten ei haluttu jättävän vähäkalorista Coca-Colaa hyllyyn vain sen takia, että olisi ollut noloa ostaa Diet-sanan sisältävä juoma – nolla kaloria kuulostaa miehisemmältä.

Yhdysvaltalaismediat luonnollisesti vitsailivat aiheella ja julistivat maskuliinisuuden olevan pelastettu. Muut saivat nauraa ivallisesti, sillä myös Coca-Colalla hymyt olivat korvissa: Coke Zero nousi nopeasti maailman kymmenen myydyimmän virvoitusjuoman joukkoon.

Hämähäkinseittiä on aikoinaan käytetty laastarina

Araknofobiasta kärsivien kannattaa skipata tämä kohta, sillä todennäköisesti hämähäkkejä kammoksuvat eivät pidä erityisemmin myöskään seiteistä.

Sen lisäksi, että joidenkin hämähäkkilajien seitit ovat kestävyydeltään ja vetolujuudeltaan verrattavissa teräkseen, on seitti luonnostaan antiseptinen. Siinä eivät bakteerit tai sienet pääse kasvamaan. Muun muassa antiikin Kreikassa ja Roomassa hämähäkinseittiä käytettiin laastarina, sillä se esti tehokkaasti haavojen tulehtumisen.

Antimikrobiaalisten ominaisuuksiensa lisäksi hämähäkinseitissä on runsaasti K-vitamiinia, jonka tiedetään edistävän veren hyytymistä. Vaikka vitamiineista ja veren hyytymistekijöistä ei tuhansia ja satoja vuosia sitten tiedetty mitään, niin hoitava ominaisuus oli tunnettu.

Advertisement

Joten seuraavan kerran kun on laastarin tarvetta, niin ei muuta kuin keräämään hämähäkinseitit nurkista!

Pringles-purkin keksijä haudattiin luomuksessaan

Yhdysvaltalainen kemisti Fredric J. Baur tunnetaan parhaiten Pringles-perunalastujen putkimaisen pakkauksen suunnittelijana. Hän oli hyvin ylpeä keksinnöstään, joka mahdollisti kaarevien ja keskenään identtisten perunalastujen pakkaamisen siistiin pinoon sen sijaan, että ne olisivat pussissa hajallaan ja osittain hajonneina. Baur oli niin kiintynyt luomukseensa, että kirjasi testamenttiinsa haluavansa tulla haudatuksi kyseisessä putkilossa.

Kun Baur kuoli vuonna 2008 ollessaan 89-vuotias, kunnioittivat hänen lapsensa tätä erikoista toivetta; ainakin osittain. Nimittäin osa tuhkista haudattiin nimenomaan Pringles-purkissa, mutta osa laitettiin perinteiseen uurnaan, joka lepää putkilon vieressä Springfieldin hautausmaalla.

Vaikka Baurin toive oli selvä, jäi lapsille silti jotain päätettävää. Minkä makuisia sipsejä sisältäneeseen purkkiin isän tuhkat laitettaisiin? Väittely ei kestänyt kauaa, sillä vaihtoehtoja oli lopulta vain yksi: Punaiseen Original-putkiloon.

Bonobo sai nimensä kirjoitusvirheen seurauksena

Bonobo, joka tunnetaan myös nimillä kääpiösimpanssi ja kongonsimpanssi, on simpanssin ohella ihmisen lähin sukulainen. Sitä tavataan ainoastaan Kongon sademetsissä.

Kääpiösimpanssin kuviteltiin pitkään olevan simpanssin kanssa samaa lajia; vain pienemmistä yksilöistä koostuva populaatio, mutta 1930-luvulla sen todettiin olevan täysin oma lajinsa. Vuonna 1954 biologit ehdottivat kääpiösimpanssille uutta nimeä, joka korostaisi eroa simpanssiin. Nimeksi oli valikoitunut bonobo, jota ainakin tutkijapiireissä oli käytetty kääpiösimpanssin rinnalla alusta saakka.

Tarinan mukaan ensimmäiset näytteet bonoboista kerättiin 1920-luvulla ja ne lähetettiin Eurooppaan Kongojoen varrella sijainneesta Bolobon kaupungista. Bolobo oli kuitenkin kirjoitettu kuljetuslaatikoihin väärin, mutta vastaanottajat rupesivat viittaamaan eläimiin lähetyspaikan mukaan – kirjoitusvirheineen päivineen. Kääpiösimpanssi siis voisi olla bolobo, mutta tunnemme tuon sympaattisen sukulaisen kuitenkin bonobona.

Advertisement

Tennistuomarit saavat listan eri kielten suosituimmista kirosanoista

Kansainvälinen tennisliitto ITF kieltää säännöissään kirosanojen käyttämisen peleissä ja lämmittelyn aikana. Sääntö koskee tietenkin myös kaikkia neljää Grand Slam -turnausta. Kiroilusta voi seurata varoitus, sakkorangaistus tai jopa pelikieltoa raivoamisen vakavuudesta riippuen.

Tietyt kirosanat – esimerkiksi englanniksi – ovat varsin universaalisti tunnettuja, mutta ympäri maailmaa kotoisin olevat pelaajat puhuvat kymmeniä eri kieliä. Jos kentällä manataan vaikkapa espanjaksi, norjaksi tai suomeksi, niin onko silloin turvassa sanktioilta? No ei ole, sillä tuomarit ovat hyvin perillä eri kielten ”suosituimmista” kirosanoista.

Ainakin kaikki Wimbledonin tuomarit saavat ennen turnausta listan käytetyimmistä voimasanoista, joten äidinkielellä sadattelusta jää todennäköisesti kiinni. Kunhan tuomari on vain tehnyt kotiläksynsä hyvin! Tenttaavatkohan tuomarit toisiaan ennen turnausta?

Kosmonauteilla oli aiemmin tuliaseet mukanaan, mutta ei avaruutta varten

Vuoteen 2006 saakka venäläisten kosmonauttien varustukseen avaruuslennoilla kuului kolmipiippuinen TP-82-pistooli. Sitä ei kuitenkaan ollut tarkoitettu avaruudessa taistelemiseen ufoja, tai ketään muutakaan, vastaan.

Ase oli osa erityistä selviytymispakkausta, joka jokaisella kosmonautilla oli mukanaan. Sillä niin pelottava ja vaarallinen kuin avaruus onkin, niin on olemassa yksi sitäkin hirvittävämpi paikka. Nimittäin Siperia.

No, leikki sikseen, mutta ase oli tarkoitettu nimenomaan sitä varten, että kosmonautti sattuisi epäonnisesti laskeutumaan Siperian syrjäseuduille karhujen ja susien keskelle.

Vuosina 1986-2006 käytössä ollut TP-82 korvasi aiemman, kevyemmän pistoolin, koska eräs laskeutumiskapselin vian vuoksi Siperiaan päätynyt kosmonautti ei kokenut silloisessa aseessa olleen tarpeeksi tulivoimaa karhujen karkottamiseksi.

Advertisement

Nykypäivänä kosmonautit eivät enää vie aseita mukanaan avaruuteen ja laskeutumiskapseleidenkin sijainti on tarkasti tiedossa, joten kukaan ei enää jää päiväkausiksi keskelle erämaata villieläinten armoille.

Puissa kiipeilevät vuohet


Kun arganpuiden hedelmät kypsyvät Marokossa, houkuttelevat ne oksille nälkäisiä otuksia. Ei ehkä ensimmäisenä tule mieleen, että nuo puihin kiipeävät eläimet ovat vuohia, mutta totta se on.

Sen ei ehkä pitäisi olla mikään järkytys, sillä kiipeileväthän vuohet vaivattomasti pystysuorilla kallionseinämillä, mutta kyllä jopa 10 metriä korkeaan puuhun kapuava vuohi saa hieraisemaan silmiä.

Vuohille puiden mehevät hedelmät ovat kuitenkin ”mistä helpoimmalla” -tyyppinen tilanne, sillä ne saavat aivan rauhassa syödä mahansa täyteen. Arganpuiden viljelijät jopa kannustavat vuohia oksille, sillä se helpottaa niin ruoanlaitossa kuin kauneudenhoidossa käytettävän arganöljyn valmistusta.

Öljy tehdään hedelmien siemenistä, jotka tulevat ”siististi” kokonaisina ulos kuljettuaan vuohen ruoansulatuskanavan läpi. Vuohet myös sylkevät siemeniä suustaan, joten kaikki kasvoihin hierottava öljy ei ole ollut ulosteen seassa.

Advertisement

Irlannin väkiluku on edelleen 2 miljoonaa vähemmän kuin se oli ennen suurta nälänhätää

Irlannissa koettiin vuosina 1845–1852 suuri nälänhätä, jonka tuhoisat vaikutukset ovat edelleen nähtävissä. Nälänhädän aiheutti perunarutto, joka riehui koko Euroopassa 1840-luvulla. Irlannissa vaikutus oli kuitenkin kaikkein voimakkain – osittain siksi, että maaseudulla luotettiin vahvasti perunaan, ja vain perunaan.

Politiikalla oli myös näppinsä pelissä, sillä parin ensimmäisen katovuoden jälkeen brittien hallinnassa olleesta Irlannista ruvettiin viemään ruokaa Englantiin. Tämä oli osasyynä myös siihen, että vuosisadan lopussa virisi nationalistinen henki, mikä johti lopulta vapaussotaan ja Irlannin itsenäistymiseen.

Nälänhätävuosien aikana Irlannin väkiluku putosi yli 8 miljoonasta alle 5 miljoonaan. Arvioiden mukaan miljoona ihmistä menehtyi nälkään ja kurjissa oloissa kiertäneisiin tauteihin ja noin kaksi miljoonaa irlantilaista muutti maasta pois. Siirtolaisiksi lähdettiin suurin joukoin muun muassa Australiaan ja Yhdysvaltoihin.

Irlannilla on kestänyt toipua suuren nälänhädän aiheuttamista kuolemista ja maastamuutosta. Vuoden 2021 huhtikuussa maa ohitti pitkän odotuksen jälkeen yhden virstanpylvään, kun väkiluku nousi viiteen miljoonaan ensimmäisen kerran sitten vuoden 1851.

Ilmainen viinilähde on auki ympäri vuorokauden

Abruzzon alueella, Adrianmeren rannikolla, sijaitsee Dora Sarchesen viinitila, joka vuonna 2016 avasi ympärivuorokautisesti auki olevan viinilähteen. Periaatteessa viinilähde kyhättiin kasaan pyhiinvaeltajia varten, sillä viinitila sijaitsee suositun Cammino di San Tomasso -pyhiinvaellusreitin varrella. Sen on lähtökohtaisesti tarkoitus tarjota virkistystä vaeltajille.

Mutta kuka tahansa voi silti käydä ottamassa lasillisen – tilan väki ei tule kyselemään mitään. Tietenkään itseään ei voi parkkeerata lähteen viereen ja kitata litratolkulla menemään; siihen varmasti puututtaisiin.

Samantyyppisiä lähteitä on myös muun muassa Espanjassa, mutta tämä Italian viinihana on poikkeuksellinen, sillä viiniä on saatavilla koko ajan. Muualla lähteet avataan erityistilanteissa ja usein maksua vastaan – Dora Sarchesen tilalla lähteestä ”pulppuava” punaviini on ilmaista!

Fanta keksittiin, koska aineksia Coca-Colaan ei ollut

Lista aloitettiin The Coca-Cola Companyyn liittyvällä faktalla ja sellaiseen se myös päättyy. Samalla tämä fakta kumoaa yhden yleisen harhakäsityksen. Itsellä on nimittäin kerran jos toisenkin tullut internetin syövereissä vastaan virheellinen fakta Fantasta. Sen nimittäin väitetään olevan Hitlerin tilauksesta valmistettu ja natsien kehittämä virvoitusjuoma. Näin Fantan synty ei kuitenkaan mennyt, vaikka se Saksassa toisen maailmansodan aikana keksittiinkin.

Kun Coca-Colan toiminnasta Saksassa vastuussa ollut amerikkalaissyntyinen Ray Powers menehtyi auto-onnettomuudessa vuonna 1938, nousi johtoon saksalainen Max Keith. Kauppasuhteet ja yhteydet Yhdysvaltoihin olivat sattuneesta syystä olemattomat, joten Keith lähetti viestin rapakon toiselle puolelle sveitsiläisen pullotoimittajan kautta: ”Yritän parhaani mukaan pitää toiminnan ja yrityksen hengissä”. Mutta ainekset alkoivat loppua, joten koko tuotanto oli vaarassa pysähtyä. Keith oli kuitenkin päättänyt pitää lupauksestaan kiinni.

Advertisement

Niinpä hän keksi ruveta valmistamaan täysin uutta virvoitusjuomaa niistä aineksista, joita oli saatavilla. Vaalea limsa tehtiin pitkälti muiden elintarvikkeiden rippeistä ja siihen lisättiin muun muassa juuston valmistuksessa syntyvää heraa sekä omenoita, jotka oli jo puristettu kuiviksi siideriin.

Keith pyysi työntekijöiltään apua uuden juoman nimeämisessä ja käski päästää mielikuvituksen (saksaksi Fantasie) valloilleen. Siihen eräs myyntimies huudahti heti, että FANTA! Fanta teki kauppansa ja saksalaiset käyttivät sitä sokerin säännöstelyn vuoksi myös antamaan makua ruokiin.

Kukaan Coca-Colan päämajassa Yhdysvalloissa ei tiennyt, miten yrityksellä meni Saksassa, mutta sodan päätyttyä vastassa oli yllätys: toiminta oli pysynyt pitkälti Keithin ansiosta voimissaan ja normaali tuotanto pystyttiin käynnistämään välittömästi uudelleen. Keith luovutti kaikki sotavuosien tuotot ja uuden virvoitusjuoman oikeudet yhtiölle, vaikka olisi aivan hyvin voinut pitää kaiken itsellään.

Lue myös:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat

Exit mobile version