Yhteiskunta

10 synkkää salaisuutta Coca-Colaan liittyen!

Julkaistu

Coca-Colaan liittyy paljon asioita, joista tuskin kukaan meistä on aiemmin kuullut: seuraavassa käymme siis läpi yritykseen ja itse juomaan liittyviä synkkiä salaisuuksia sekä uskomattomia faktoja.

Oletko sinä koskaan juonut Coca-Colaa tai näin kavereiden kesken kokista?

Jos joku pystyy vastaamaan tuohon kysymykseen ”ei, en ole koskaan edes maistanut”, niin silloin sitä kuuluu eittämättä melkoisen harvalukuiseen joukkoon.

Nykypäivänä me tiedämme enemmän kuin hyvin, miten haitallista etenkin kyseisen juoman liiallinen käyttö on terveydellemme, monin eri tavoin, mutta edelleen tuo punainen tölkki tai se kylmänä odottava lasinen pullo Coca-Colaa on pitänyt pintansa ja suosionsa.

Meistä siis jokainen on satavarmasti kuullut Coca-Colasta, mutta miten paljon me todellisuudessa tiedämme sitä valmistavasta The Coca-Cola Companysta, sen historiasta ja myös itse juomasta?

Advertisement

Seuraavassa Listafriikki pureutuu aiheeseen ja nostaa esille 10 synkkää salaisuutta Coca-Colaan liittyen; voi olla, että listan luettuasi et välttämättä ihan ensimmäisenä mene ostamaan Coca-Colaa kaupasta.

Käyttävät köyhien maiden veden

Coca-Colan resepti saattaa olla salainen, mutta se on satavarmaa tietoa, että sen valmistamiseen tarvitaan vettä. Todella paljon vettä. Minkä tahansa juoman valmistaminen vaatii käytännössä ottaen vettä, joten sinällään tällaisen vahvasti sokeripitoisen virvoitusjuoman kohdalla se ei ole varsinainen yllätys.

Sen sijaan se, miten paljon Coca-Cola-juoman valmistamiseen tarvitaan vettä, on yllätys ja katastrofaalinen asia koko maapallolle – etenkin köyhille maille. Coca-Colan valmistus on juuri taloudellisista syistä keskitetty köyhiin maihin ja tilanne on mennyt niin pahaksi, ettei näissä maissa asuvilla ihmisillä on vakavia ongelmia vedenpuutteen muodossa. Ja kuten arvata saattaa, tässä ei ole kyse pelkästään puhtaasta juomavedestä, vaan tilanne heijastuu myös viljelyyn ja sitä kautta ruoantuotantoon, joka pitää ihmiset hengissä. Esimerkiksi vuonna 2014 intialaiset viranomaiset vaativat Coca-Colaa sulkemaan maassa sijainneen tehtaan, sillä yritys käytti aivan liikaa pohjavesivarantoja.

Mutta miten paljon yhden Coca-Cola-litran valmistaminen sitten oikein vaatii vettä? Käsittämättömät 2,7 litraa.

Onkin melkoisen ironista, että mitä todennäköisimmin maapalloa ja täällä asuvia ihmisiä tulee kohtamaan tulevaisuudessa ongelma puhtaan juomaveden osalta ja samalla se tarkoittaa ongelmia myös The Coca-Cola Companylle.

Murha tehtaassa, työntekijät pakotettiin irtisanoutumaan

Joulukuussa, vuonna 1986, Kolumbiassa sijaitsevalle Bebidas y Alimentos -yrityksen tehtaalle saapui puolisotilaallinen joukko; Bebidas oli Coca-Colan pullotuksesta vastannut yritys. Tehtaan johtohenkilöstöön kuulunut Isidro Segundo Gil meni tiedustelemaan, millä asialla tämä aseistautunut joukko oikein oli liikenteessä, ja he avasivat tulen, tappaen Gilin. Myöhemmin samaisena iltana tämä joukko meni liiton tiloihin, tuhosi siellä olleet laitteet ja poltti koko paikan tuhotakseen kaikki sisällä rakennuksessa olleet dokumentit.

Tämän joukon toimet eivät suinkaan päättyneet tähän, vaan he palasivat takaisin tehtaalle, jossa he antoivat jokaiselle tehtaan työntekijälle kaksi vaihtoehtoa: työpaikan jättämisen tai kuoleman.

Advertisement

Kaikkein karmaisevinta tässä kaikessa on se, että asialla huhutaan olleen Coca-Cola, joka olisi palkannut kyseisen puolisotilaallisen joukon. Nyt jo eronneille työntekijöille oli nimittäin maksettu noin 320-340 euron suuruista kuukausipalkkaa; kun tehdas avattiin pari kuukautta myöhemmin uudelleen, uusien työntekijöiden kuukausipalkka oli ainoastaan noin 110 euroa.

Mitään kiistatonta todistusaineistoa Coca-Colan osallisuudesta ei ole olemassa, mutta yhtenä konkreettisena osoituksena on pidetty sitä, ettei yritys pyrkinyt millään tavalla ratkaisemaan tehtaassa tapahtunutta murhaa. Raskauttavana tekijänä pidetään myös sitä, että Bebidaksen työntekijät olivat vaatineet hieman aiemmin kohennusta työolosuhteisiinsa. Kaiken kukkuraksi ainakin neljä muuta työntekijää murhattiin samankaltaisessa tilanteessa ja loput irtisanoutuivat saamansa uhkauksen edessä.

Vuonna 2001 Sinatrainal-liitto haastoi Coca-Colan ja Bebidaksen oikeuteen, mutta tämä esitys hylättiin.

Coca-Cola myy Coca-Colaa ihmisten tietämättä asiasta

Vuonna 1977 Coca-Cola lähti valloittamaan Intian markkinoita. Yrityksen suunnitelmat eivät kuitenkaan toteutuneet odotetulla tavalla, vain harvat ihmiset ostivat tuotetta, sen myötä Coca-Cola teki melkoisesti taloudellisia tappioita ja lopulta Coca-Cola veti tuotteensa pois Intian markkinoilta välttyäkseen suuremmilta tappioilta.

Näihin samoihin aikoihin Intian markkinoille ilmestyi toinen kolajuomaa tuottanut yritys, Thums Up. Kyseessä oli paikallinen intialainen yritys ja paikalliset ihmiset ottivat sen paljon positiivisemmin vastaan kuin Coca-Colan. Niinpä Coca-Cola päätti ostaa yrityksen, uudelleenbrändätä sen ja siten tämä amerikkalainen jättiyritys sai haluamansa eli Intian markkinat haltuunsa.

Jokainen voi kuvitella Coca-Colan tekemän hankinnan taloudellisen hyödyn, sillä nykyisin Intiassa asuu noin 1,38 miljardia ihmistä – joskaan paikalliset ihmiset eivät tiedä ostavansa aiemmin hyljeksimänsä Coca-Colan tuotetta.

Advertisement

Koulut koukutettiin Coca-Colaan – sitten alkoi kiristys

1990-luvulla Coca-Cola päätti kohdistaa markkinointiaan nuorin koululaisiin, huolimatta siitä, ettei juoman liiallinen nauttiminen ole todellakaan hyvä asia kasvaville nuorille. Yritys ojensi kouluille maukkaita summia rahaa ja sai siten oikeuden myydä tuotettaan oppilaille.

Kun juoma oltiin saatu kouluihin, alkoi tietynlainen kiristys. Mikäli koulu ei myynyt riittävästi Coca-Colan tuotteita ja sen sijaan kaupan meni esimerkiksi maitotuotteita ja erilaisia hedelmämehuja, jokainen tällainen myyty tuote pienensi koulun vastaanottamaa rahallista korvausta. Toisin sanoen The Coca-Cola Company ei maksanut pienempiä summia vain, jos sen omien tuotteiden myynti ei ollut riittävällä tasolla, vaan huomattavasti terveellisemmistä vaihtoehdoista rokotettiin niin ikään; joissain tapauksissa Coca-Cola kielsi tyystin terveellisempien vaihtoehtojen myymisen kouluissa.

Erityisesti taloudellisessa ahdingossa olleet koulut tarttuivat Coca-Colan täkyyn ja vuonna 2012 peräti 80 prosentilla kaikista Yhdysvaltain julkisista kouluista kerrottiin olevan sopimus joko Coca-Colan tai Pepsin kanssa. Köyhissä julkisissa kouluissa opiskelevat oppilaat ovat ylipäätään heikompiosaisia, minkä myötä terveellisten elämäntapojen noudattaminen on todella haasteellista, sillä roskaruoka on paljon terveellisempiä vaihtoehtoja edullisempaa; Coca-Colaa tämä ei kiinnosta, vaan he kokivat hetkensä koittaneen ja alkoivat rahastaa asialla.

”Coke” sisälsi kirjaimellisesti sitä itseään – kokaiinia

Coca-Colan on väitetty pitkään sisältäneen kirjaimellisesti huumausainetta nimeltä kokaiini. Luonnollisesti yritys itsessään on pyrkinyt kiistämään tämän väitöksen kaikin mahdollisin tavoin, ja se tekee niin edelleen, vaikka vuonna 1988 yrityksen puhemies myönsi New York Timesille totuuden. Kokaiinia oli Coca-Colassa vuoteen 1929 saakka, sillä tuohon vuoteen saakka se oli täysin laillista.

Coca-Colan reseptiä, joka on edelleen salaisuus, säilytetään tiukasti vartioidussa pankkiholvissa. Reseptissä kerrotaan olevan edelleen tänä päivänä kokalehdessä olevista ainesosista tehtyä ekstraktia (uutetta), joskaan narkoottisia ja psykologisia vaikutuksia sisältäviä ainesosia juomassa ei enää ole.

Rahat viljelijöiden selkänahasta – oheistuotteena mm. lääkkeitä

Kuten edellä todettua, Coca-Cola piti aikanaan sisällään kirjaimellisesti sitä itseään – kokaiinia. Kun reseptiä muutettiin ja Coca-Cola alkoi käyttää juomissaan ainoastaan kokalehden sellaisia ainesosia, joilla ei ole narkoottisia tai psykologisia vaikutuksia, luonnollisesti nämä kyseisiä vaikutuksia aiheuttavat ainesosat olisivat jääneet niin sanotusti hyllyille notkumaan. Sen sijaan näitä kokalehtiä Yhdysvaltoihin tuova Stepan Company ottaa nämä kokaiinialkaloidit talteen ja valmistaa niistä muun muassa lääkkeitä.

Kun Coca-Cola alkoi kasvattaa suosiotaan, Stepan Company ei pystynyt käyttämään kaikkea alkaloidia lääkkeiden valmistukseen ja sen myötä osa siitä tuhotaan maan viranomaisten valvovan silmän alla, ainakin paperilla. Ongelmana on kuitenkin se, että tätä alkaloidia voidaan käyttää myös monien muiden asioiden, kuten muun muassa teen, karkkien ja jauhojen valmistamiseen.

Koska Stepan Companylla (lue: The Coca-Cola Companylla) on Yhdysvaltain myöntämä erikoislupa tuoda lähestulkoon ainoana yrityksenä kokalehtiä maahan, Perussa, Boliviassa ja Kolumbiassa kyseistä kasvia kasvattavilla maanviljelijöillä ei ole mitään muuta mahdollisuutta kuin suostua jättimäisen yhtiön sanelemiin ehtoihin hintojen osalta; siinä, missä Coca-Colan liikevaihto oli vuonna 2019 peräti 37,26 miljardia dollaria, maanviljelijät työskentelevät lähestulkoon nälkäpalkalla, eikä heillä ole mitään muuta vaihtoehtoa.

Advertisement

Coca-Colan oli määrä olla viiniä ja vaihtoehto morfiinille

Coca-Cola syntyi alun perin biokemistiksi opiskelleen ja apteekkarina työskennelleen John Pembertonin omiin tarpeisiin. Pemberton toimi Yhdysvaltain sisällissodassa Konfederaatin everstinä ja hän haavoittui tulitaistelussa. Haavoittumisensa jälkeen hän jäi koukkuun morfiiniin, jota hänelle määrättiin kipulääkkeeksi.

Pemberton halusi eroon riippuvuudestaan ja hän halusi kehittää itselleen opiaattivapaan korvikkeen. Lopputuloksena oli niin sanottu kokaiinikoktaili, joka sisälsi sekä kokalehteä että viiniä, ja tuo koktaili oli ensimmäinen koskaan valmistettu Coca-Cola-juoma. Hän kuvaili juomaa ”aivoja virkistävänä ja älyllisenä virvoitusjuomana”.

Myöhemmin hän korvasi viinin alkoholittomalla siirapilla ja sitä kautta syntyi nykymuodossaan tunnettu Coca-Cola. Kuten jokainen on varmasti tähän mennessä jo huomannut, Coca-Colaan ja juoman historiaan liittyy hyvin paljon erilaisia huumausaineita ja alkoholia.

Coca-Cola sisältää edelleen alkoholia

Kuten edellä todettua, ensimmäinen koskaan valmistettu Coca-Cola-satsi oli niin sanottua kokaiinikoktailia – ei siis mikään varsinaisesti nuorille suunnattu virvoitusjuoma, jota lähestulkoon poikkeuksetta meistä jokainen on jossain vaiheessa elämäänsä nauttinut.

Onkin jotenkin huvittavaa, että alkoholi on pysynyt Coca-Colan matkassa kaikki nämä vuodet, vuosikymmenet ja vuosisadat, aina tähän päivään saakka. Coca-Cola nimittäin sisältää edelleen alkoholia. Vaikka Coca-Cola on pyrkinyt kaikin tavoin pitämään salassa reseptinsä ja siihen liittyvät ainesosat, alkoholi on ehdottomasti osa juomaa.

Coca-Colan alkoholipitoisuus selvisi vuonna 2012, kun Ranskan kuluttajaviraston tutkijat löysivät useista eri virvoitusjuomista, myös Coca-Colasta, alkoholia, joskin vain 0,001 prosenttia yhtä litraa kohden. Erikoista tutkimuksessa oli se, että nimenomaan huippusuositut limonadit sisälsivät alkoholia – supermarkettien omat limonadit eivät. The Coca-Cola Company ei kuitenkaan lisää kolajuomaansa alkoholia, vaan se syntyy yrityksen mukaan luonnollisella tavalla juomaa valmistettaessa.

Samoihin aikoihin Coca-Colasta löytyi myös karsinogeeninen yhdiste; tällaiset yhdisteet aiheuttavat syöpää.

Advertisement

Nainen kuoli Coca-Colaan

 Voiko Coca-Colaan addiktoitua ja jopa kuolla?

Uudessa-Seelanissa nainen menehtyi useiden terveydellisten ongelmiensa seurauksena. Paikallisen kuolemansyyntutkijan mukaan tämän vasta 30-vuotiaan menehtyneen naisen terveyshuolista valtaosa oli yhdistettävissä Coca-Colaan. Kyseinen nainen joi joka päivä litrakaupalla tätä suosittua kolajuomaa ja kuolemansyytutkija käytti eri lähteiden mukaan naisen kohdalla sanaa ”Coca-Cola-riippuvuus”.

Joku saattaa tietenkin miettiä, että mahtoiko kyse nyt varsinaisesti olla Coca-Colan aiheuttamasta kuolemasta, mutta kuolemansyyntutkijan mukaan nainen olisi edelleen elossa, mikäli hän ei olisi ollut koukussa juomaan.

Mutta miten ihmeessä sitten Coca-Colaan voi jäädä koukkuun? No, kyseinen juoma sisältää sekä kofeiinia että sokeria, joten siinä vastaus. Luonnollisesti Coca-Cola itse näkee, ettei heidän juomissaan oleva kofeiini aiheuta riippuvuutta, mutta tuo väite on lähinnä sitä itseään, sillä kofeiini aiheuttaa kirjaimellisesti esimerkiksi kemiallisen reaktion aivoissa.

Coca-Cola on maailman suurin muovisaastuttaja – aikoo olla myös jatkossa

Meistä kukaan on tuskin voinut välttyä uutisilta siitä, millaisia ongelmia muovi aiheuttaa käytännössä ottaen kaikille tällä planeetalle eläville eläinlajeille, myös meille ihmisille; kaikkein pysäyttävimpiä kokemuksia lienevät kuvat söpöistä luonnon eläimistä, jotka ovat menehtyneet tai ongelmissa muovijätteen vuoksi.

Coca-Colan kerrottiin vuonna 2019 olleen jo toisena vuotena putkeen maailman suurin muovisaastuttaja, selviää Break Free From Plastic -ympäristönsuojelujärjestön tarkastuskertomuksesta. Tieto on peräisin 72 541 vapaaehtoiselta muovinkerääjältä, peräti 51 maasta. Vapaaehtoistyöntekijät löysivät yhteensä lähes 12 000 Coca-Colan muovituotetta ympäristöstä – seuraavan listalla olivat Nestlé ja Pepsico. Yllättävä tieto oli sen sijaan se, ettei Coca-Colan muovituotteet mahtuneet Yhdysvalloissa näiltä osin Top 3:een.

Advertisement

Coca-Cola tuottaa pelkästään yhden kalenterivuoden aikana yli 3 miljoonan tonnin (paino) edestä muovipakkauksia, ja vaikka yleisesti ottaen kaikki tietävät, millainen ongelma muovi on tälle kauniille maapallollemme ja siellä asustaville eläinlajeille, Coca-Colalla muun muassa viestintäpäällikkönä toimiva Bea Perez on avoimesti kertonut, ettei yrityksellä ole mitään aikomusta muuttaa käytäntöjään. Perustelut? Coca-Colan mukaan tuotteiden käyttäjät pitävät siitä, että pullot ovat uudelleen suljettavissa ja ne ovat kevyitä.

🤷‍♂ Kuuluuko Coca Cola sinun suosikkijuomiesi joukkoon vai oletko kenties yksi niistä harvoista, jotka eivät ole koskaan edes maistaneet kyseistä juomaa?

Kerro mielipiteesi joko alla olevassa ⬇⬇ kommenttikentässä tai sosiaalisen median kanavissamme!

Suosituimmat

Exit mobile version