Yleistieto

Lukijoilta: Mitä eroa on hotellilla ja motellilla? Vastaus ei ole niin simppeli kuin voisi luulla!

Julkaistu

Lukijoiden kysymyksissä selviää tänään se, että mitä eroa on hotellilla ja motellilla.

Lukijoiden kysymyksissä Listafriikki selvittää tänään sen, että mitä eroa on hotellilla ja motellilla. Vastaus ei ole lainkaan niin yksinkertainen, kuin voisi olettaa.

Laittakaahan taas mieltänne askarruttavia ajatuksia tulemaan! Kysymyksenne, omat tai kaverin, voitte laittaa esimerkiksi sähköpostitse osoitteeseen listafriikki(ät)gmail.com (muista muuttaa (ät) tilalle miukumauku-merkki) tai liity mukaan Listafriikkiläiset-ryhmäämme ja esitä kysymyksiä sekä keskustele siellä!

Miksi käyttää itse aikaa päänsä puhki pohtimiseen ja netin loputtomaan pläräämiseen, kun voi panna asialle pari siihen erikoistunutta listafriikkiä?

Mitä eroa on hotellilla ja motellilla?

Mitä sinulle tulee ensimmäisenä mieleen sanasta motelli? Ehkä hieman rähjäinen ja epäsiisti laittomuuksien sekä salaisten tapaamisten kehto. Mielikuva on muodostunut todennäköisesti amerikkalaisista elokuvista ja televisiosarjoista, jotka jostain syystä kuvaavat motellit juuri tällä tavalla. Todellisuus ei kuitenkaan ole aivan näin mustavalkoinen.

Hotelleja on ollut olemassa vuosisatojen ajan, mutta ensimmäinen motelli näki päivänvalonsa vasta vuonna 1925, kun San Luis Obispon kaupunkiin Yhdysvaltojen Kaliforniassa nousi majoitusliike, joka sai nimekseen Milestone Mo-Tel Inn.

Noin puolimatkassa Los Angelesin ja San Franciscon välillä sijaitsevan Milestone Mo-Tel Innin nimessä yhdistettiin näppärästi sanat motor ja hotel. Ja niin ruvettiin puhumaan motelleista, eli moottoriajoneuvoilla liikkuville matkailijoille suunnatuista majapaikoista. Edelleen useimmat motellit sijaitsevat valtateiden varsilla, jolloin niihin on helppo pysähtyä lepäämään.

Advertisement

Motelleissa ei usein ole paljon henkilökuntaa, sillä palveluita on vähemmän kuin hotelleissa. Jotkut tarjoavat vaatimatonta purtavaa, ehkä aamiaisen, mutta ravintolaa ei monestakaan motellista kannata etsiä. Motellit on tarkoitettu nukkumiseen, yleensä yhden yön kestävään paussiin pitkällä ajomatkalla, kun taas hotellit on suunnattu matkailijoille, jotka saattavat majoittua koko lomareissun ajaksi ja vaativat majapaikalta vaikkapa huonepalvelua, kuntosalia ja muita oheispalveluita.

Yksi isoimmista eroista hotellin ja motellin välillä on se, että jälkimmäisessä parkkipaikka kuuluu hintaan ja auton saa pysäköityä usein suoraan oman huoneen eteen. Hotellissa parkkeeraus maksaa monesti erikseen ja etäällä sijaitsevasta parkkihallipaikasta saa pulittaa pitkän pennin.

Arkkitehtuurissa tulee myös ratkaiseva ero, sillä motellit ovat yleensä yksi- tai kaksikerroksisia. Hotellit sen sijaan ovat usein monikerroksisia, kymmenien tai satojen huoneiden kokonaisuuksia.

Motelleja on eniten niiden syntypaikassa Yhdysvalloissa, mutta konsepti on toki levinnyt ympäri maailmaa. Suomessakin maanteiden varsilla voi törmätä satunnaisiin motelleihin, mutta meillä liikennemäärät ovat liian pieniä, etäisyydet verrattain lyhyitä ja kaupunkien hotellit helposti saavutettavia, joten ne eivät ole nousseet samanlaiseen suosioon kuin esimerkiksi alkuperämaassa.

Miksi elokuvissa motellit sitten usein ovat niin hämäräperäisiä? Syy on hyvin yksinkertainen ja ehkä jopa tylsä: Matalat motellit, joissa parkkipaikat ovat rakennuksen edessä, ovat toimivampia kuvauspaikkoja. Ikkunoista näkee pihaan ja pihalta on helpompi väijyä vaikka jokaista huonetta. Hotellimiljöössä samanlaisen tunnelman luominen on mahdotonta.

Advertisement

Toki motellien asiakkailleen tarjoama tietynlainen anonymiteetti ja usein syrjäinen sijainti antavat oivalliset puitteet rikollisen toiminnan harjoittamiseen, mutta se ei tietenkään tarkoita, etteivätkö huumekauppa ja prostituutio kukoistaisi myös viiden tähden hotelleissa.

Mutta motelli ei siis ole vaatimattomampi ja halvempi versio hotellista – kyseessä on täysin eri konsepti.

Lue myös:

Suosituimmat