Yleistieto

Miksi kahvi aiheuttaa välittömän kakkahädän?

Julkaistu

Lukijoiden kysymyksissä pohditaan ikiaikaista mysteeriä: Miksi kahvi aiheuttaa äkillisen kakkahädän?

Nyt Listafriikki ottaa käsittelyyn ilmiön, jonka ovat ainakin monet kahvia juovat havainneet: Miksi kahvi kakattaa? Ja usein vielä niin, että hätä iskee äkillisesti ja varsin vastustamattomasti.

Kysymys tuli kiertoreittiä pitkin lukijamme lapselta, joka oli eräänä aamuna heittänyt ilmoille vanhempiaan huvittaneen huomion. Ilmeisesti äidin ja isän aamukahvin jälkeistä vessaan ryntäämistä oli havainnoitu tarkalla silmällä ja sitten tehty osuva päätelmä siitä, että kahvi tosiaan saa aikaan välittömän kakkahädän. Tähän ikiaikaiseen mysteeriin etsitään nyt siis selitystä.

Laittakaahan taas mieltänne askarruttavia ajatuksia tulemaan! Kysymyksenne, omat tai kaverin, voitte laittaa esimerkiksi sähköpostitse osoitteeseen listafriikki(ät)gmail.com (muista muuttaa (ät) tilalle miukumauku-merkki) tai liity mukaan Listafriikkiläiset-ryhmäämme ja esitä kysymyksiä sekä keskustele siellä!

Miksi käyttää itse aikaa päänsä puhki pohtimiseen ja netin loputtomaan pläräämiseen, kun voi panna asialle pari siihen erikoistunutta listafriikkiä?

Miksi kahvi aiheuttaa kakkahädän?

Ilmiö kahvin aiheuttamasta vessahädästä on universaali, mutta hienoinen mysteeri. Asiaa on toki tutkittu, mutta mitään yhtä, perinpohjaisesti asian selvittävää vastausta ei ole olemassa. Monia erilaisia teorioita on kyllä olemassa ja niitä käymme nyt läpi. Ehkä vaikutus on näiden kaikkien summa? Tai sitten meidän on yksinkertaisesti tyydyttävä toteamaan, että asia nyt vain on näin – halusimme sitä tai emme.

Yksi tunnetuimmista aihetta käsittelevistä tutkimuksista on vuodelta 1998. Yhdysvaltalaistutkijat halusivat selvittää, stimuloiko kahvi paksusuolen aktiivisuutta. Ja tulos oli, että kyllä stimuloi: yhtä paljon kuin 1000 kaloria sisältävä ateria.

Advertisement

Toki tutkimukseen osallistui vain 12 koehenkilöä, joten otos oli aivan liian pieni kiistattomien johtopäätösten tekemiselle. Samaisessa tutkimuksessa todettiin, että tavallinen kahvi sai suolen supistelemaan 60 prosenttia tehokkaammin kuin vesi, mutta vain 23 prosenttia enemmän kuin kofeiiniton kahvi. Jälkimmäinen tulos oli hienoinen yllätys.

Vaikka juuri kofeiinin oli aiemmin arveltu herättelevän mielen lisäksi myös suolta, ei se yksin selitä äkillistä vessahätää. Tämä on todettu myös myöhemmissä tutkimuksissa

Mutta miksi muilla kofeiinia sisältävillä juomilla ei ole sama vaikutus?

Jos kofeiini yksistään laittaisi vatsan toimimaan, niin silloinhan esimerkiksi Coca-Colalla pitäisi olla sama vaikutus. Näin ei kuitenkaan ole.

Yksi syyllinen on gastriini. Sekä kofeiinia sisältävä että kofeiiniton kahvi lisäävät gastriinin tuotantoa ihmisen elimistössä. Tuo hormoni vaikuttaa aktivoivasti moniin eri ruoansulatuksen vaiheisiin – se muun muassa lisää ruoasulatusentsyymien eritystä ja rentouttaa suoliston eri osien välisiä lihaksia ja läppiä, jotta tavara pääsee vapaasti kulkemaan eteenpäin.

Gastriini selittäisi nimenomaan sen, miksi kahvi laittaa suolen toimimaan erityisesti aamuisin. Yön jäljiltä mahalaukku on tyhjä, joten sen laajentuminen juomisen ja/tai syömisen seurauksena saa suolistossa aikaan refleksin, joka työntää vanhaa ruokaa eteenpäin. Gastriini on osittain vastuussa tämän refleksin säätelystä. Tällä hormonilla on epäilemättä näppinsä pelissä, sillä miksi kahvi muuten saisi aina aamulla aikaan vessahädän, mutta myöhemmin päivällä niin ei käy. Ainakaan yhtä odotetusti ja nopeasti.

Advertisement

Mutta kyllä sillä kofeiinillakin on oma vaikutuksensa, sillä vuonna 2008 ilmestyneessä thaimaalaisessa tutkimuksessa todettiin, että tuo stimulantti lisää peräaukon sulkijalihaksen supistelua. Pelkällä vedellä ei ollut lihaksen supisteluun mitään vaikutusta 45 minuutin havainnointiaikana, mutta kofeiinijauheen nauttimisen jälkeen aktiivisuus lisääntyi jo 10 minuutin kuluttua. Myös peräsuolen aistiherkkyys aleni, mikä johtaa nopeampaan ulostustarpeeseen.

Kahvi ei vaikuta jokaiseen samalla tavalla

Kahvin vessavaikutuksia tutkittaessa on saatu myös selville, että kahvi kakattaa naisia enemmän kuin miehiä. Gut-lehdessä vuonna 1990 julkaistussa tutkimuksessa oli mukana 99 koehenkilöä (varsin pieni otos siis sekin), joista vain hieman alle kolmasosa ilmoitti kokevansa äkillistä ulostustarvetta kahvin nauttimisen jälkeen.

Kahvin aiheuttamaa kiireellistä vessahätää kokeneista koehenkilöistä yli 60 prosenttia oli naisia, vaikka heitä oli koko tutkimuksessa mukana vähemmän kuin miehiä. Tämän pienehkön tutkimuksen perusteella ei kuitenkaan voida tehdä pitkälle meneviä päätelmiä.

Myöskään se ei ole kiveen hakattu fakta, että vain noin 30 prosenttia aamuisin kahvia juovista joutuisi säntäämään vessaan minuutteja ensimmäisen hörpyn jälkeen. Toisten alan asiantuntijoiden mukaan määrä on reippaasti yli puolet aamukahvia nauttivista. Joillakin vatsa voi herätä myös kahviin laitetun maidon tai makeutusaineen vuoksi.

Kahvin vaikutukset ovat yksilöllisiä, joten kukin tyylillään!

Advertisement

☕️ Miten kahvi vaikuttaa sinuun? Onko aamun ensimmäinen kupillinen syytä nauttia vessan välittömässä läheisyydessä vai eikö kahvilla ole suoliston toimintaan minkäänlaista vaikutusta? Vai oletko kenties yksi niistä, joille pelkkä kahvin tuoksu riittää pistämään päivän ja suolen käyntiin? 

Lue myös:

Advertisement
Kommentoi

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat