Yleistieto
Miksi tiikeri on oranssi, vaikka se tuntuu kaikkein huonoimmalta mahdolliselta suojaväriltä?
Lukijoiden kysymyksissä Listafriikki selvittää tänään sen, että miksi tiikeri on oranssi. Oranssi kun ei kuulosta erityisen hyvältä suojaväriltä.
Lisäksi etsimme vastauksen siihen, mikä on suurin ero hillon ja hyytelön välillä. Tehdäänkö muuten teillä hilloja ja/tai hyytelöjä vai ostetaanko ne kaupasta?
Laittakaahan taas mieltänne askarruttavia ajatuksia tulemaan! Kysymyksenne, omat tai kaverin, voitte laittaa esimerkiksi sähköpostitse osoitteeseen listafriikki(ät)gmail.com (muista muuttaa (ät) tilalle miukumauku-merkki) tai liity mukaan Listafriikkiläiset-ryhmäämme ja esitä kysymyksiä sekä keskustele siellä!
Miksi käyttää itse aikaa päänsä puhki pohtimiseen ja netin loputtomaan pläräämiseen, kun voi panna asialle pari siihen erikoistunutta listafriikkiä?
Miksi tiikeri on oranssi? Eikö se ole mahdottoman huono suojaväri?
Tiikerin raidat ovat loistava suojautumiskeino. Eihän niiden tietenkään tarvitse suojautua ketään vastaan, sillä huippupedolla ei luonnossa ole vihollisia. Raidat auttavat tiikeriä sulautumaan ruohikkoon sekä metsän valoihin ja varjoihin, jolloin sen ääriviivat katoavat ja siitä tulee saaliseläimille näkymätön.
Oranssilla värillä on sama tehtävä, mikä tietysti kuulostaa hullulta. Oranssihan on yksi eniten huomiota herättävistä väreistä! Me käytämme oranssia muun muassa huomioliiveissä ja liikennekartioissa. Oranssi erottuu, mutta ei kaikille eläimille!
Ihmisillä on tyypillisesti kolmivärinäkö eli trikromaattinen värinäkö. Se tarkoittaa sitä, että verkkokalvolla sijaitsevia tappisoluja on kolmenlaisia: punaherkkiä, viherherkkiä ja siniherkkiä. Näiden kolmen perusvärin aistimisesta muodostuvat aivoissa kaikki muut värit. Kaikilla ihmisapinoilla ja joillakin muilla kädellisillä on kolmivärinäkö.
Mutta tiikereiden ravinto koostuu pitkälti nauta- ja hirvieläimistä, joilla on dikromaattinen värinäkö. Myös koirilla, kissoilla ja vaikkapa hevosilla on dikromaattinen värinäkö. Niillä on verkkokalvolla vain sinistä ja vihreää aistivia tappisoluja. Siksi tiikerin saaliseläimet näkevät oranssin vihreänä, ja vihreän sävyistä, raidallista kissaa on erittäin hankala huomata kasvuston seassa.
Asiaa on testattu myös värisokeilla ihmisillä: jos koehenkilöltä puuttuvat punaista aistivat tappisolut tai ne ovat viallisia, kestää tiikerin löytäminen kuvasta huomattavasti kauemmin.
Mitä eroa on hillolla ja hyytelöllä?
Vaikka nyt ei varmastikaan paljon hilloja ja hyytelöitä valmisteta, niin ainahan niitä voi syödä! Arjessa termit voivat mennä sekaisin, joten Listafriikki tarjoaa lyhyen oppimäärän näiden herkkujen eroista.
Hillo valmistetaan keittämällä tai soseuttamalla hedelmistä tai marjoista sekä sokerista ja vedestä. Säilyvyyden ja/tai koostumuksen parantamiseksi hilloon voidaan lisätä pektiiniä sekä hapettumisenestoaineita. Hillossa on tavallisesti mukana siemeniä ja myös kuorenpaloja, mikä erottaa sen hyytelöstä.
Hyytelö on nimittäin sileää; siitä on siivilöity siemenet ja muut isommat palaset pois. Usein hyytelö tehdäänkin suoraan mehusta. Hyytelö on myös rakenteeltaan jäykempää ja pysyy muodossaan, jos sitä nostaa lautaselle. Hillo puolestaan on juoksevampaa.
🤷♀️ Kerro kommenttikentissä ⬇️⬇️ tai somekanavissamme tiesitkö sinä, miksi tiikerin oranssi väritys on hyvä suoja. Vai oletko vain miettinyt raitoja eikä väri ole koskaan edes mietityttänyt?