Yleistieto

Lukijoiden kysymyksiä: Mistä sana kirpputori on peräisin – kirpuistako?

Julkaistu

Lukijoiden kysymyksissä Listafriikki vastaa tällä kertaa siihen, että mistä nimi kirpputori oikein tulee.

Laittakaahan taas mieltänne askarruttavia ajatuksia tulemaan! Kysymyksenne, omat tai kaverin, voitte laittaa esimerkiksi sähköpostitse osoitteeseen listafriikki(at)gmail.com (muista muuttaa (at) tilalle miukumauku-merkki) tai liity mukaan Listafriikkiläiset-ryhmäämme ja esitä kysymyksiä sekä keskustele siellä!

Miksi käyttää itse aikaa päänsä puhki pohtimiseen ja netin loputtomaan pläräämiseen, kun voi panna asialle pari siihen erikoistunutta listafriikkiä? Mutta tässä siis tämän kertainen lukijoiden kysymys!

Mistä nimi kirpputori tulee – kirpuistako?

Kirpputori, kirppis, kirppari – näitä nimityksiä käytetään kauppapaikasta, jossa myydään enimmäkseen vanhaa ja käytettyä tavaraa. Kysymys kuuluukin, onko tuo kauppapaikka saanut nimensä kirpuista? Vai onko kyseessä kirpputori, koska hinnat ovat yleensä niin pieniä?

Monenkaan sanan kohdalla alkuperä ei ole niin yksinkertainen tai selvä kuin äkkiseltään voisi luulla, mutta kirpparin kanssa asia on kuitenkin juuri niin.

Useimpien historioitsijoiden mukaan nimi on suora käännös ranskalaisesta marché aux puces -nimityksestä. Se sai alkunsa eräältä tietyltä basaarityyppiseltä kauppa-alueelta Pariisin pohjoispuolella. Marché aux puces -termiä käytettiin ensimmäisen kerran 1880-luvulla, kun eräs tarjoushaukka kierteli vanhoja mattoja ja huonekaluja myyviä kojuja ja havaitsi niissä pieniä verenimijöitä.

Advertisement

Nimitys jäi elämään, sillä kyseinen kirppistelijä ei ollut ainoa, joka oli pistänyt loiset merkille. Myös englannin kieleen marché aux puces on käännetty suoraan ja flea market esiintyi vuonna 1922 ensimmäisen kerran Oxford English Dictionary -sanakirjassa.

Tuo pariisilainen markkina-alue ei suinkaan ollut ensimmäinen kirppari, sillä samanlaisia tori- ja katukauppoja oli olemassa suurissa kaupungeissa jo 1700-luvulla; myös Suomessa. Ennen kirpputori-nimitystä niitä kutsuttiin Suomessa narinkoiksi.

Narinkka taas tulee venäjänkielisestä na rýnke –ilmaisusta, joka tarkoittaa ’torilla’.

Lue myös:

Suosituimmat

Exit mobile version