Yleistieto

Burpeet ja nachot boikottiin! 8 asiaa, jotka on nimetty keksijänsä mukaan – osa 1

Julkaistu

Burpee, nacho ja boikotti ovat kaikki sanoja, jotka ovat saaneet nimensä keksijänsä tai kehittäjänsä mukaan. Eipä olisi ihan heti uskonut!

Joidenkin termien kohdalla on varmasti monille selvää, että ne on nimetty keksijänsä mukaan. Esimerkiksi Heimlichin ote, Faradayn häkki ja morseaakkoset ovat sellaisia. Näiden sijaan tällä listalla on luvassa asioita ja sanoja, joista ei ihan ensisilmäyksellä ajattelisi, että ne ovat saaneet nimensä perustuen oikeisiin henkilöihin.

Listafriikki esittelee nyt 8 yllättävää asiaa, jotka on nimetty keksijänsä mukaan. Lista on jaettu kahteen osaan, joista tämä on ensimmäinen. Jälkimmäisen osan voit lukea tästä:

Pilates kehitti pilateksen vankileirillä! 8 asiaa, jotka on nimetty keksijänsä mukaan – osa 2

Burpee

Kuva: Pixabay

Kuinka moni on arvellut, että helvetin kidutuskammioista poimittu burpee eli yleisliike on saanut nimensä siitä, että se saattaa nostattaa oksennusta kurkkuun? Englanninkielinen sana burp tarkoittaa röyhtäilyä, niin ehkäpä tuskallinen burpee on nimetty tähän perustuen?

Mutta valitettavasti sanan alkuperä ei ole näin raflaava. Burpeelle antoi nimensä amerikkalainen fysiologi Royal Huddleston Burpee Sr., joka kehitti liikkeen vuonna 1939 osana väitöskirjaansa. Burpeen oli tarkoitus olla yksinkertainen ja nopea liikuntatesti, jolla mitataan henkilön fyysistä kuntoa. Tohtoriopiskelija Burpeen mukaan neljä burpeeta oli tarpeeksi testin suorittamiseksi – eli hän ei todellakaan suunnitellut liikettä tehtäväksi useina toistoina.

Advertisement

Yleisliikkeen suosio lähti hyvin äkkiä nousuun, kun Yhdysvaltain armeija rupesi käyttämään sitä alokkaiden kunnon arvioinnissa toisen maailmansodan aikana. Jo noissa testeissä liikettä tehtiin useampia kuin neljä ja nykyään burpeeta runtataan saleilla kymmenittäin ja erilaisilla variaatioilla.

Burpeen lapsenlapsi Sheryl Burpee Dluginski on kertonut haastatteluissa, että isoisä kääntyisi haudassaan, jos näkisi, miten liikettä tänä päivänä suoritetaan.

Lue myös: Top 10 historian pahimmat kidutusmenetelmät piinapenkistä Juudaksen tuoliin

Nachot

Kuva: Pixabay

Ja sitten hypätään burpeesta paljon mielekkäämpään aiheeseen eli nachoihin.

Vuonna 1940 meksikolainen Ignacio Anaya García työskenteli ravintolassa Piedras Negrasin kaupungissa, joka sijaitsee lähellä Yhdysvaltain rajaa. Läheisestä Yhdysvaltain armeijan tukikohdasta saapui eräänä iltana suuri joukko sotilaiden vaimoja illalliselle. Anaya García ei halunnut tuottaa rouville pettymystä, joten ruokaa oli saatava pöytään paljon ja nopeasti.

Anaya García suuntasi päättäväisesti keittiöön. Hän nappasi kasan kuivahtaneita tortilloja, raastoi niiden päälle juustoa ja työnsi uuniin. Kun juusto oli muutaman minuutin päästä sulanut, otti kokki koko komeuden ulos ja heitti päälle muutaman siivun jalapenoa.

Advertisement

Sana ravintolan erityisestä herkusta lähti kiirimään ja kohta kaikki halusivat maistaa ”Nachon erikoista”. Annos sai nimensä tietenkin kehittäjältään, sillä Ignacion lempinimi oli Nacho.

Algoritmi

Muhammad ibn Musa al-Khwarizmi oli 800-luvulla vaikuttanut persialainen matemaatikko ja tähtitieteilijä, jota muiden tieteellisten edistysaskeleidensa ohella pidetään muun muassa algebran isänä. Algebra on yksi matematiikan päähaaroista ja se on saanut nimensä eräästä al-Khwarizmin arabiankielisen kirjan otsikosta.

Algoritmi sen sijaan on saanut nimensä al-Khwarizmin nimestä. Algoritmi on yksiselitteinen kuvaus tai ohje, jota seuraamalla saadaan selville, miten tietty tehtävä, prosessi tai ongelmanratkaisu suoritetaan.

Kun al-Khwarizmin matemaattiset pohdinnat ja tuotokset levisivät Eurooppaan, oli tieteilijän nimeä muutettava länsimaisemmaksi. Nimi esiintyi eräässä latinaksi käännetyssä teoksessa muodossa Algorismus, joka omaksuttiin sittemmin tarkoittamaan kirjassa kuvailtua laskentamenetelmää.

Myöhemmin latinan algorismus lainattiin muinaisranskaan, jolloin siitä tuli algorisme. Algorisme muuttui jossain vaiheessa muotoon algorithme, koska sen arveltiin virheellisesti olevan sukua kreikankieliselle, numeroa tarkoittavalle arithmos-sanalle.

Ja algorithme-sana on lainattu hieman muokattuna useimpiin kieliin; suomi mukaan lukien.

Advertisement

Lue myös: Pimeä keskiaika: Miksi se ei ollutkaan niin pimeä?

Boikotti

Boikotoiminen on saanut terminä nimensä mieheltä, jota vastaan ensimmäinen virallinen boikotti järjestettiin. Tässä siis hieman venytetään listan rajoja, sillä eihän tämä henkilö boikottia keksinyt.

Englantilainen Charles Boycott oli itsekin maanomistaja, mutta toimi irlantilaisessa Mayon kreivikunnassa Ernen jaarlin tilanhoitajana. Vuonna 1879 Irlannissa kärsittiin jälleen perunaruton aiheuttamasta nälähädästä. Se ei kuitenkaan ollut yhtä paha kuin 30 vuotta aiemmin koettu suuri nälänhätä, mutta arvet olivat vielä tuoreet.

Jaarli päätti alentaa maanvuokraajien vuokria 10 prosentilla. Se ei kuitenkaan vuokraviljelijöille riittänyt ja he vaativat 25 prosentin alennuksia. Tilanhoitajana toimineen Boycottin tehtäväksi jäi vuokralaisten kanssa tappelu.

Vuoden 1880 syyskuussa Irlannin maaliitto vaati kovin sanoin, että tilanhoitajia ja maanomistajia on painostettava rajusti, jos he eivät suostu vaadittuihin vuokranalennuksiin. Johtohahmo Charles Parnell kielsi väkivallan, mutta kehotti kaikkia katkaisemaan yhteistyön tällaisten maanomistajien kanssa.

Boycott yritti juuri samoihin aikoihin häätää mailta 11 vuokraviljelijää, jotka eivät suostuneet maksamaan tarpeeksi, joten hän päätyi koko maaliiton kampanjan silmätikuksi – vaikka ei tosiaankaan ollut ainoa tällainen tilallinen.

Advertisement

Irlannin maaliitto kielsi kaiken yhteydenpidon Boycottiin eikä kenenkään ollut sallittua työskennellä tälle miehelle. Hänen työväkensä pelloilla ja talleilla kaikkosivat, eikä hänelle myyty elintarvikkeita tai edes toimitettu postia. Boycottin oli pakko lähteä Mayosta. Maaliiton kampanja oli kuitenkin näkyvä ja maanlaajuinen, eikä Boycott löytänyt majapaikkaa Dublinistakaan. Lopulta hän pakeni Atlantin taakse Yhdysvaltoihin aloittamaan uutta elämää.

Sana boikotti siis juontaa juurensa siitä, kun Charles Cunningham Boycott asetettiin totaaliseen boikottiin.

Lue myös:

Suosituimmat

Exit mobile version