Yleistieto

Penkkiurheilijan pohdintaa: Miksi niin monella norjalaisella vaikuttaa olevan kaksi sukunimeä?

Julkaistu

Lukijan kysymys on tällä kertaa penkkiurheilijan pohdintaa, sillä selvitämme, miksi monella norjalaisella vaikuttaa olevan kaksi sukunimeä. Tuo toinen ”sukunimi” onkin välinimi.

Talviurheilukausi on sekä tekemisen että seuraamisen osalta täydessä tohinassa ja jälkimmäinen tarjoaa tv-ruutuihin totuttuun tapaan roppakaupalla norjalaisia. Yllättävän monella norjalaisella on useampi nimi, mutta kyse ei läheskään aina ole avioliiton myötä muodostetusta sukunimiyhdistelmästä.

Laittakaahan taas mieltänne askarruttavia ajatuksia tulemaan! Kysymyksenne, omat tai kaverin, voitte laittaa esimerkiksi sähköpostitse osoitteeseen listafriikki(ät)gmail.com (muista muuttaa (ät) tilalle miukumauku-merkki) tai liity mukaan Listafriikkiläiset-ryhmäämme ja esitä kysymyksiä sekä keskustele siellä!

Miksi käyttää itse aikaa päänsä puhki pohtimiseen ja netin loputtomaan pläräämiseen, kun voi panna asialle pari siihen erikoistunutta listafriikkiä?

Norjalaiset nimet

Vaikka monen norjalaisen nimessä vaikuttaa olevan kaksi sukunimeä peräkkäin, kuten esimerkiksi hiihtäjä Johannes Hösflot Kläbo, niin keskimmäinen on mellomnavn eli niin sanottu välinimi. Välinimi ei – toisin kuin tavanomainen sukunimi – lähtökohtaisesti periydy. Välinimen paikka on yhden tai useamman etunimen ja sukunimen välissä.

Välinimiä käytetään monissa maissa – esimerkiksi lähes kaikissa Pohjoismaissa Suomea lukuun ottamatta (Ruotsin vuonna 2017 uudistetun nimilain myötä välinimet poistuivat länsinaapurissakin käytöstä).

Advertisement

Suomessa vuonna 2019 voimaan tulleen uuden nimilain mukaan henkilön sukunimiyhdistelmässä ei tarvitse olla yhdysmerkkiä, joten esimerkiksi Korhonen-Virtanen voi yhtä hyvin olla Korhonen Virtanen. Tässä ei kuitenkaan ole kyse välinimestä, sillä kummatkin nimet, vaikkakin erikseen kirjoitettuina, ovat virallisia sukunimiä.

Pohjoismaissa yleisintä välinimen käyttäminen on Norjassa, ja lähes viidesosalla norjalaisista on välinimi. Se voi olla esimerkiksi oma entinen sukunimi, toisen vanhemman tai jonkun esivanhemman sukunimi. Välinimi voi myös olla suvun maatilan nimi tai vaikkapa vanhemman tai isovanhemman etunimi, jos tämä tulee sellaisesta kulttuurista, jossa etu- ja sukunimet eivät eroa toisistaan. Välinimen on siis oltava sukunimityyppinen; tavallinen norjalainen etunimi ei yleensä voi olla välinimi.

Välinimi ei ole sukunimi

Vaikka kaikki edellä mainittu viittaa siihen, että välinimi on kuin sukunimi, niin se ei kuitenkaan ole edes osa sukunimeä. Välinimeä ei myöskään voi liittää sukunimeen yhdysmerkillä. Kun välinimen omaavaan henkilöön viitataan sukunimellä, käytetään siis vain ja ainoastaan viimeistä nimeä – eli sukunimeä.

Mellomnavn otettiin Norjan nimilaissa käyttöön vuonna 1964. Vuoden 2003 lakiuudistuksen myötä jo valmiiksi varsin vapaa nimilaki höllentyi entuudestaan, joten esimerkiksi välinimen vaihtaminen tai lisääminen omaan nimeen on suhteellisen helppoa eikä sitä halutessaan tarvitse käyttää virallisessakaan yhteydessä.

Esimerkiksi moni maahanmuuttaja, joka on mennyt naimisiin perusnorjalaisen sukunimen omaavan henkilön kanssa, saattaa haluta jättää vanhan sukunimensä osaksi nimeään. Valitettavan usein ulkomaalaiselta kuulostava nimi saattaa estää työhaastatteluun kutsun, joten kun vanha sukunimi on otettu välinimeksi, voi sen tilanteesta riippuen jättää kokonaan mainitsematta.

Advertisement

Tapaus Tarjei Bö ja Johannes Thingnes Bö

Lukijamme mainitsi kysymyksen yhteydessä erikseen ampumahiihtäjät Tarjei Bön ja Johannes Thingnes Bön. He ovat veljeksiä, mutta vain Johanneksella on välinimenä Thingnes. Itse asiassa viisihenkisen sisaruskatraan kuopus onkin ainoa, jolla on välinimi ja kaikilla muilla on ”vain” etunimi ja sukunimenä Bö.

Asian selvittäminen vaati norjankielisten artikkelien lukemista Listafriikin heikolla (lue: olemattomalla) norjan kielen taidolla, mutta vastaus tuli kaivettua esiin.

Mitään suurempaa mysteeriä tai dramaattisuutta siihen ei liity, kuten Tarjei Bö kertoi Nettavisen-julkaisulle ennen Sotshin vuoden 2014 talviolympialaisia: ”Äidin [Aslaug Hildegunn Thingnes Bö] sukunimi on Thingnes ja isän Bö. Edesmenneen isoisämme nimi oli Johannes Thingnes, joten pikkuveli sai koko nimensä äidin suvun puolelta.”.

Lue myös:

Suosituimmat

Exit mobile version