Elämäntapa

Urheilu: Top 10 maailman kalleimmat keräilyesineet

Julkaistu

Mitkä ovat Top 10 maailman kalleimmat keräilyesineet urheilun osalta? Tämän listan osalta piikkipaikka vaihtui joulukuussa 2019.

Urheiluun on suhtauduttu aina äärimmäisen fanaattisesti. Urheilu on lukuisille ihmisille elämäntapa. Näistä syistä myös urheiluun liittyvät keräilyesineet ovat äärimmäisen haluttua tavaraa ja niistä ollaan valmiita maksamaan useita miljoonia dollareita.

Kun lista kulkee nimellä Top 10 maailman kalleimmat keräilyesineet ja aihealueena on urheilu, sitä voisi kuvitella, että esimerkiksi nyrkkeilylegenda Muhammad Alin, jääkiekkolegenda Wayne Gretzkyn, koripallolegenda Michael Jordanin ja useiden jalkapallolegendojen nimet komeilisivat tällä listalla.

Totuus on kuitenkin se, ettei yksikään edellä mainituista nimistä päässyt tälle listalle. Toki Gretzkyn vuoden 1979 keräilykortti, joka oli hänen tulokaskorttinsa, oli ensimmäinen tämän Top 10 -listan ulkopuolelle jäänyt keräilyesine (teimme tästä listalle ekstrakohdan) ja myös Alin käyttämät nyrkkeilyhanskat Floyd Pettersonia käydyssä ottelussa olivat niin ikään Top 15:ssä, mutta kymmenen joukkoon niillä ei ollut lopulta asiaa.

Kaikkein suurimman huomion tällä keräilyesineet-listalla varasti erityisesti Yhdysvalloissa, ja myös monissa muissa Amerikan mantereen maissa, valtavaa suosiota jo vuosisatojen ajan nauttinut baseball eli niin sanotusti amerikkalaisten versio meille suomalaisille tutusta pesäpallosta.

Advertisement

Ekstra: Wayne Gretzkyn NHL-tulokaskortti

Wayne Gretzkyä pidetään yleisesti ottaen kaikkien aikojen parhaana jääkiekkoilijana, eikä hän ole syyttä suotta saanut lempinimeä ”The Great One”. Hän teki yleisesti ottaen maailman kovimpana jääkiekkosarjana tunnetussa NHL:ssä 1 487 runkosarjaotteluun käsittämättömät 2 857 tehopistettä (tehtyjen maalien ja maaliin johtaneiden syöttöjen yhteismäärä), mikä on yli 900 pistettä enemmän kuin NHL:n kaikkien aikojen pistepörssissä toisena olevalla Jaromír Jágrilla.

Jääkiekkoon liittyvät keräilykortit ovat parhaassa tapauksessa äärimmäisen arvokkaita keräilyesineitä. Kaikkien aikojen korkeimmalla hinnalla myyty jääkiekkokortti selvittikin tiensä tälle urheiluun liittyvälle Maailman kalleimmat keräilyesineet -listalle. Eikä tässä turhaan ”pölisty” kappaleen verran Wayne Gretzkystä, vaan tuo maailman kallein koskaan myyty jääkiekkokortti oli nimenomaan hänen tulokaskorttinsa.

Täydellisessä kunnossa ollut Wayne Gretzkyn vuoden 1979 Pee-Chee-kortti eli tulokaskortti myytiin viime vuoden joulukuussa järjestetyssä huutokaupassa 1,29 miljoonan dollarin hintaan eli kortista pulitettiin 1,06 miljoonaa euroa. Hieman yli neljä vuotta aiemmin tuon samaisen kortin myyntihinta huutokaupan päätteeksi oli 465 000 dollaria, joten kortin silloinen ostaja teki melkoisen rahapotin kaupatessaan kortin eteenpäin.

10. Sheffield F.C.:n jalkapallon sääntökirja

Englannin jalkapallon pääsarjassa, Valioliigassa, pelaava Sheffield United ja niin ikään pääsarjatasolla useampaan otteeseen esiintynyt Sheffield Wednesday ovat eittämättä jalkapallon ja urheilun ystäville huomattavasti tutumpia kuin koko historiansa ajan amatöörisarjoissa pelannut brittiseura Sheffield F.C.

Unitedilla tai Wednesdaylla ei ole kuitenkaan mitään asiaa, kun puhutaan Sheffieldin kaupungin vanhimmasta jalkapalloseurasta ja samalla koko jalkapallon historian vanhimmasta seurasta, Sheffield F.C.:stä.

Sheffield F.C. perustettiin virallisesti 163 vuotta sitten, tarkalleen ottaen lokakuun 24. päivä, vuonna 1857. Kaksi vuotta aiemmin paikallinen krikettiseura oli järjestänyt epäviralliset harjoitukset ja lopulta kaksi seuran jäsentä, Nathaniel Creswick ja William Prest, intoutuivat perustamaan oman jalkapalloseuransa.

Tuossa vaiheessa tarjolla ei ollut minkäänlaista jalkapallon sääntökirjaa, joten niinpä edellä mainittu kaksikko kirjoitti perustamalleen seuralle oman sääntökirjansa, joka julkaistiin vuonna 1858. Samaan aikaan Englannista löytyi myös muita jalkapalloseuroja, joilla oli niin ikään omat sääntönsä, mutta Sheffield F.C. on tunnustettu jalkapallon kattojärjestö FIFA:n toimesta maailman vanhimmaksi jalkapalloseuraksi ja seuran sääntökirja maailman vanhimmaksi sääntökirjaksi.

Advertisement

Tuo Sheffield F.C.:n sääntökirja kaupattiin Lontoossa vuonna 2011 järjestetyssä huutokaupassa peräti 1,42 miljoonan dollarin eli nykypäivän kurssilla mitattuna 1,17 miljoonan euron hintaan ja siten se on urheiluun liittyen Maailman kalleimmat keräilyesineet -listan sijalla kymmenen.

9. Jesse Owensin olympiakultamitali

Yleisurheilija Jesse Owens oli täysin pitelemätön Berliinissä vuonna 1936 käydyissä olympiakisoissa. Hän voitti kyseisissä kisoissa neljä olympiakultaa, jotka tulivat pituushypyssä, 100 metrin pikajuoksussa, 200 metrin pikajuoksussa ja 4 x 100 metrin pikaviestissä.

Owensin menestys juuri Berliinin olympialaisissa on historian osalta äärimmäisen merkittävä tapahtuma. Saksaa hallitsi tuolloin muuan Adolf Hitler, joka piti valkoihoista kansaa ylivertaisena rotuna. Tummaihoinen Owens kuitenkin kumosi tämän myytin ylivertaisuudellaan ja se saattoi luonnollisesti Hitlerin ei-toivottuun päivänvaloon. Owensia pidetään yleisesti ottaen yleisurheiluhistorian tunnetuimpana tähtenä ja se perustuu paitsi hänen loistokkuuteensa urheilijana, myös hänen voittoihinsa nimenomaan vuoden 1936 olympialaisissa.

Tämä yhdysvaltalaislegenda, jota Hitler ei suostunut kättelemään aiemmin mainituissa Berliinin olympialaisissa ja sen seurauksena päätti olla kättelemättä kaikki urheilijat, alkoi tupakoimaan urheilu-uransa päätyttyä ja hän poltti tupakkaa askin päivässä. Owens menehtyi vuonna 1980, 66 vuoden iässä, erittäin agressiivisen keuhkosyövän seurauksena.

Vuonna 2013 eli 33 vuotta Owensin kuoleman jälkeen yksi hänen Berliinin olympiakultamitaleistaan kaupattiin huutokaupassa 1,47 miljoonan dollarin eli noin 1,21 miljoonan euron hintaan. Mitalin osti jääkiekon NHL-seura Pittsburgh Penguinsin osaomistaja Ron Burkle. Ennen huutokauppaa tuon mitalin omisti Elaine Plaines-Robinsonin, joka oli Owensin hyvän ystävän, tuolloin jo edesmenneen Bill Robinsonin vaimo.

8. Babe Ruthin World Series -sormus

Kun puhutaan kaikkien aikojen tunnetuimmasta baseball-pelaajasta, on yksi nimi ylitse muiden: Babe Ruth. Vuonna 1895 syntynyt ja 53 vuoden iässä vuonna 1948 menehtynyt Ruth on kenties kaikkien aikojen paras lyöjä, mitä hänen lajissaan on nähty, vaikka sittemmin hänen ennätyksensä kaikkien aikojen eniten lyötyjen kunnareiden osalta onkin rikottu. Ruth pitää edelleen hallussaan useita MLB-ennätyksiä – MLB eli Major League Baseball on ylivoimaisesti lajin arvostetuin sarja.

Babe Ruth onnistui voittamaan World Seriesin eli MLB:n mestaruuden uransa aikana seitsemän kertaa. Hän voitti kolme ensimmäistä mestaruuttaan Boston Red Soxin paidassa ja neljä viimeistä mestaruuttaan New York Yankeesissa. Ensimmäinen mestaruuksista tuli vuonna 1915 ja viimeinen vuonna 1932. Uransa Ruth lopetti vuonna 1935, ollessaan 40-vuotias.

Advertisement

Jokainen World Seriesin voittavan joukkueen pelaaja palkitaan aina mestaruussormuksella ja Ruthille näitä kertyi siis uransa aikana seitsemän. Näistä seitsemästä mestaruussormuksesta viides, joka oli vuodelta 1927, myytiin vuonna 2017 järjestetyssä huutokaupassa ja myyjänä oli näyttelijänä tunnettu Charlie Sheen. Sormuksen tarkka myyntihinta oli 2 093 926 dollaria eli noin 1,72 miljoonaa euroa.

7. Babe Ruthin sopimuspaperi

Elettiin maaliskuuta 1919. Boston Red Sox oli voittanut edeltävällä kaudella World Seriesin Babe Ruthin johdolla ja tämä yhdysvaltalainen baseball-legenda allekirjoitti seuran kanssa kolmen vuoden mittaisen jatkosopimuksen, joka oli tuohon aikaan arvoltaan 27 000 dollaria, joka nykypäivän rahassa olisi noin 404 000 dollaria eli 332 700 euroa.

Ruthin aikomuksena oli siis jatkaa uraansa Bostonissa, mutta vain yhdeksän kuukautta myöhemmin Red Soxin omistaja Harry Frazee päätti myydä hänet Red Soxin verivihollisena tunnettuun New York Yankeeseen. Frazeen kerrotaan olleen tuohon aikaan rahan tarpeessa, rahoittaakseen teatterituotantoaan ja tästä syystä tämä newyorkilaislähtöinen bisnesmies päätti toteuttaa kaupan, joka langetti Red Soxin ylle ”kirouksen”, sillä menestymään tottunut seura voitti vuoden 1918 jälkeen seuraavan mestaruutensa vasta vuonna 2004.

Mitä ilmeisimmin tämän kaupan tiimoilta allekirjoitetusta sopimuksesta oli tasan tarkkaan kolme kopiota, joista yksi jäi Red Soxille, toinen Yankeesille ja kolmas MLB:n eli liigan toimistoväelle, joskaan tämän kolmannen version olemassaolosta ei ole mitään tietoa. Jo edellisessä listan kohdassa mainittu Charlie Sheen osti tämän Yankeesin kopion muun muassa olutteollisuuden parissa tunnetuksi tulleen bisnesmies Jacob Ruppertin perikunnalta vuonna 2005.

Sheen päätti kuitenkin myydä tämän ostamansa sopimuskopion samaan aikaan kuin omistamansa World Series -sormuksen, myyntihinnan ollessa 2,303 miljoonaa dollaria eli noin 1,90 miljoonaa euroa. Ruthin siirtyminen Boston Red Soxista New York Yankeeseen on edelleen yksi kaikkien aikojen puhutuimmista kaupoista urheilussa.

6. Mark McGwiren kunnaripallo

Kuten jo ennen listan kohtia varoittelimme, baseball varasti kaikkein suurimman huomion tällä listalla, sillä nämä keräilyesinet ovat urheilun osalta äärimmäisen haluttua tavaraa. Niinpä myös listan kohta kuusi on pyhitetty baseballille ja tässä kohtaa baseball-legenda Mark McGwiren kunnaripallolle.

Elettiin vuotta 1998 ja McGwire pelasi toista kauttaan St. Louis Cardinalsissa pelattuaan MLB-uransa ensimmäiset 11 kautta Oakland Athleticsissa. Kaudella 1998 hän ylsi MLB:n historiassa ensimmäisenä pelaajana koskaan maagisena pidettyyn 70 kunnarin rajapyykkiin, yhden yksittäisen kauden osalta. McGwire kamppaili kyseisellä kaudella Chicago Cubsia edustaneen Sammy Sosan kanssa lyötyjen kunnareiden tilaston voitosta ja he molemmat itse asiassa rikkoivat edellisen ennätyksen, jota piti hallussaan vuonna 1961 yhteensä 61 kunnaria lyönyt Roger Maris. McGwire vei lopulta tuon taiston nimiinsä, joskin sittemmin hänen yhden kauden kunnariennätyksensä on rikottu.

Advertisement

Baseballiin liittyvät keräilyesineet ovat aina kiehtoneet sarjakuvapiirtäjä Todd McFarlanea, joka tunnetaan ehkä parhaiten osuudestaan Hämähäkkimiehen vihollisen, Venomin, luomisessa. McFarlane omistaa useita erilaisia historiallisia baseballiin liittyviä asioita. Kauden 1998 päätteeksi hän päätti ostaa pallon, jolla McGwire löi 70. kunnarinsa. Pallon arvoksi arvioitiin noin 400 000 – 500 000 dollaria, mutta McFarlane päätti maksaa siitä tasan tarkkaan 3 miljoonaa dollaria eli nykyrahassa noin 2,47 miljoonaa euroa. Pallon arvo on nykypäivänä kaukana tuosta, mutta McFarlane ei ole koskaan ostopäätöstään katunut.

Itse asiassa juuri McFarlane on avannut sitä, miksi baseballiin liittyvät keräilyesineet ovat niin paljon arvokkaampia kuin esimerkiksi jääkiekkoon tai koripalloon liittyvät keräilyesineet: ”Jos Wayne Gretzky rikkoo jonkin ennätyksen, kiekko annetaan maalin jälkeen hänelle. Jos Michael Jordan rikkoo jonkin ennätyksen, pallo annetaan hänelle. Kun joku lyö baseballissa kunnarin ja rikkoo jonkin ennätyksen, pallo lentää katsomoon ja jää jonkun katsojan käsiin. Silloin tämä katsoja on oleellinen osa sitä historiallista hetkeä”, McFarlane on todennut NBC Sportsin haastattelussa.

5. Honus Wagnerin baseball-keräilykortti

Vuosina 1897-1917 baseballia pelannutta Honus Wagneria pidetään yhtenä kaikkien aikojen parhaista baseball-pelaajista, etenkin omalla pelipaikallaan, ja hänet nimettiin vuonna 1936 täysin ansaitusti baseballin kunniagalleriaan eli Baseball Hall of Fameen.

Vuonna 1909 Wagnerista julkaistiin keräilykortti. Tuosta kortista, jonka takaosassa ”komeilee” tupakkamainos, on ollut liikenteessä useampi kopio markkinoilla, sillä korttia on painettu useita kappaleita ja hinnat ovat olleet pilvissä. Esimerkiksi Wayne Gretzky omisti yhden näistä painoksista, jonka hän myi baseball-seura Arizona Diamondbacksin omistajana toimivalle Ken Kendrickille vuonna 2016 peräti 3,12 miljoonan dollarin hintaan. Koska Gretzky omisti kortin, kutsutaan tuota nimenomaista korttia nykyisin nimellä GretzkyWagner.

Tästä kortista myytiin toinen kopio puolestaan viime vuonna ja tämän yksityisessä huutokaupassa kaupatun kortin myyntihinta oli 3,25 miljoonaa dollaria eli noin 2,67 miljoonaa euroa. Yleinen uskomus on kuitenkin se, että mikäli Kendrick tulee jossain vaiheessa myymään ”GretkzyWagnerinsa”, siitä saattaa tulla hyvinkin kaikkien aikojen korkeimmalla hinnalla myyty keräilykortti.

4. Mike Troutin baseball-keräilykortti nimmarilla

Urheiluun liittyvät keräilyesineet pitävät sisällään totta kai urheiluaiheiset keräilykortit ja tällä listan sijalla neljä jatketaan nimenomaan baseball-keräilykorttien parissa. Elokuussa 2020 Honus Wagnerin keräilykortti sai väistyä kaikkien aikojen kalleimpien urheiluaiheisten keräilykorttien ykkössijalta, kun parhaillaan MLB-seura Los Angeles Angelsia edustavan Mike Troutin vuoden 2009 keräilykortti, joka on varustettu hänen nimikirjoituksellaan, myytiin peräti 3,936 miljoonan dollarin eli 3,23 miljoonan euron hintaan.

Vain hieman yli kaksi vuotta aiemmin keräilijä nimeltään Dave Oancea osti tuon kyseisen kortin vain 400 000 dollarin hintaan. Lempinimellä ”Vegas Dave” tunnettu mies haalii itselleen kaikki mahdolliset baseballiin liittyvät keräilyesineet, mitä hän vain käsiinsä saa, ja myy ne sitten myöhemmin voitolla eteenpäin. Kun hän osti tuon Troutin kortin Ebayn kautta Thaimaasta, hän tiesi jo tuolloin osuneensa kultasuoneen: ”Useimmille ihmisille tämä on harrastus, mutta minä näin tämän kortin ostamisen bisnesmahdollisuutena. Jos ajat autolla tai hyppäät lentokoneesta, siinä on riskinsä – tässä ei. Rikon ennätyksiä ja niin aion tehdä tämänkin kortin kohdalla. En tule myymään sitä ennen kuin siitä saa kaikkien aikojen korkeimman keräilykortista maksetun hinnan”, hän totesi Beckett-lehden mukaan.

Advertisement

Oancea teki siis kortilla voittoa yli 3,5 miljoonaa dollaria, mikä on täysin käsittämätön summa.

3. James Naismithin koripallon sääntökirja

Kanadalainen James Naismith tunnetaan miehenä, joka 1800-luvun loppupuolella keksi lajin nimeltä koripallo. Hän asui New Englandissa, Yhdysvalloissa, ja hän koki, että hänen täytyy keksiä 18 oppilaalleen tekemistä kylmien talvien ajaksi; niinpä hän keksi kokonaan uuden urheilulajin, koripallon, ja kirjoitti lajin ympärille 13 sääntöpykälän sääntökirjan, joka julkaistiin vuonna 1892.

Näin vertailun vuoksi, nykypäivänä maailman kovimmassa koripallosarjassa, NBA:ssa, on 14 sääntöpykälää, mutta niistä jokainen sisältää lukuisia alapykäliä ja siten nykyinen sääntökirja on moninkertaisesti tuota Naismithin ensimmäistä versiota laajempi.

Joulukuussa 2010 David Booth, joka syntyi ja asui lapsuutensa Kansasissa, jossa Naismith valmensi historian ensimmäistä koripallojoukkuetta eli Kansasin yliopistojoukkuetta, koki mahdollisuutensa tulleen, kun Naismithin perilliset laittoivat tämän kaksisivuisen sääntökirjan myyntiin. Booth halusi ostaa sääntökirjan ja lahjoittaa sen Kansasin yliopistolle, jolle se hänen mielestään kuului. Niinpä hän huusi New Yorkissa järjestetyssä huutokaupassa tämän sääntökirjan puhelimen välityksellä itselleen, vaatimattomasti 4,3 miljoonan dollarin eli noin 3,53 miljoonan euron hintaan.

Nykyisin tuo sääntökirja komeilee siis Kansasin yliopistolla; Naismithin perilliset puolestaan laittoivat kaupasta tienaamansa rahat isänsä nimissä olevalle hyväntekeväisyyssäätiölle.

2. Babe Ruthin New York Yankees -pelipaita

Tällä listalla peräti kolme sijaa vallannut Babe Ruth piti todella pitkään hallussaan ykkössijaa urheiluun liittyvässä Maailman kalleimmat keräilyesineet -kategoriassa, mutta loppuvuodesta 2019 tuo titteli vaihtoi haltijaansa. Emme kuitenkaan lähde esittelemään vielä listaykköstä, vaan nyt on Ruthin New York Yankees -pelipaidan vuoro.

Kuten todettua, Ruthin siirto New York Yankees -paitaan on edelleen tänä päivänä yksi kaikkien aikojen puhuttavimmista kaupoista urheilun saralla. Ruth on myös kaikkien aikojen tunnetuin baseball-pelaaja, joten ei ole ihme, että jokin hänen yllään ollut asia – tässä tapauksessa Yankees-paita on näin korkealla tällä listalla.

Advertisement

Ruthin Yankees-paita, jota hänen uskotaan pitäneen jossain vaiheessa vuosien 1928-1930 välisenä aikana, huutokaupattiin kesällä 2019 peräti 5,64 miljoonan dollarin eli noin 4,64 miljoonan euron hintaan. Ruthin perhe oli aiemmin päättänyt pitää mahdollisimman paljon hänen urastaan kertoneita esineitä itsellään, mutta kyseisenä kesänä sadat hänen urheilu-uraansa liittyvät keräilyesineet laitettiin pitkän harkinnan päätteeksi perheen toimesta kaupan ja yksi niistä oli tämä nimenomainen pelipaita.

Itse asiassa tässä viimeisessä Babe Ruthissa kertovassa kohdassa on syytä mainita, että hän olisi esiintynyt todellisuudessa tässä Top 10:ssä neljä kertaa, sillä hänen vuoden 1920 New York Yankees -paitansa myytiin 4,4 miljoonan dollarin hintaan, mutta Listafriikki päätti antaa sille ainoastaan tällaisen erityismainintansa, koska edellä mainittu, vuosille 1928-1930 ajoittuva pelipaita myytiin siis 1,24 miljoonaa dollaria kalliimmalla hinnalla.

1. Olympialaisten manifesti

Olympialaiset ovat pyhä asia lähes poikkeuksetta jokaiselle urheilua enemmän tai vähemmän seuranneelle, ja miksi eivät olisi? Ovathan olympialaisten perinteet jo kaukana historiassa: ensimmäiset tiedossa olevat olympialaiset eli ”antiikin olympialaiset”, kun järjestettiin jo lähes 800 vuotta ennen ajanlaskun alkua.

Olympialaiset jäivät kuitenkin aikanaan historiaan, kunnes ranskalainen aristokraatti Pierre de Coubertin kirjoitti julistuksen eli manifestin siitä, miten olympialaiset voitaisiin elvyttää uudelleen ja miten olympialaiset voisivat auttaa ja parantaa sekä yhteiskuntaa että yhteiskunnassa asuvia yksilöitä. Hän kirjoitti tuon olympialaisten manifestin vuonna 1892 ja kaksi vuotta myöhemmin hän oli perustamassa Kansainvälisen olympiakomitean. Vuonna 1896 olympialaiset herätettiin henkiin ja tuolloin ne järjestettiin totta kai Ateenassa, Kreikassa, mistä olympialaiset siis alun perin ovat lähtöisin.

Joulukuussa 2019 maailmalle kantautui tieto, että tuo de Coubertin alkuperäinen manifesti tulee myyntiin New Yorkissa järjestettävään huutokauppaan. Sen arveltiin menevän kaupaksi noin 700 000 – 1 000 000 dollarin hintaan, mikä olisi siis tarkoittanut sitä, ettei olympialaisten julistuspuhetta olisi nähty tällä urheilun osalta Maailman kalleimmat keräilyesineet -listalla.

Kun huutokauppa lopulta järjestettiin nimenomaan joulukuussa 2019, nousi hinta moninkertaisesti korkeammaksi. Kolme kansainvälistä ostajaehdokasta kamppaili tästä upeasta keräilyesineestä yhteensä 12 minuutin ajan. Lopulta homma saatiin pakettiin ja tämä manifesti myytiin käsittämättömällä 8,8 miljoonan dollarin eli 7,23 miljoonan euron summalla. Ostajan nimi ei ole tiedossa, mutta kuka ikinä tämä ostaja sitten onkaan, teki hän historiaa ja varmisti, että urheiluun liittyvät keräilyesineet lähtivät piikkipaikan osalta täysin uusille miljoonaluvuille – heittämällä.

Advertisement

🤷‍♂️ Jos saisit valita näistä tällä Maailman kalleimmat keräilyesineet -listalla olevista urheiluun liittyvistä keräilyesineistä itsellesi minkä tahansa, niin mikä olisi valintasi? Kerro alla olevissa kommenttikentissä ⬇️ ⬇️  tai somekanavissamme tarinasi!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat

Exit mobile version