Viihde

Teräsmies ei alunperin lentänyt, vaan hyppi – 10 yllättävää faktaa tunnetuista sarjakuvahahmoista

Julkaistu

Nykyään monet tuntevat sarjakuvahahmot vain elokuvista. Niillä on kuitenkin paperisilla sivuilla vuosikymmenten historia, johon kuuluu hyvinkin yllättäviä vaiheita.

Miten hahmot ovat syntyneet ja minkälainen on ollut niiden kehityskaari? Monet sarjakuvahahmot ovat suunnitteluvaiheessa, ja jopa ensimmäisissä esiintymisissään lehtien sivuilla, olleet hyvin erilaisia kuin nykyään. Olisihan se kummallista, jos Wolverine olisikin Badger tai Teräsmies ei osaisi lentää!

Listafriikki keräsi nyt 10 yllättävää faktaa kaikkien tuntemista sarjakuvahahmoista. Onko sinun suosikkisi listalla?

Teräsmies ei ole aina lentänyt

Kun Teräsmies ensimmäisen kerran vuonna 1938 esiintyi DC Comics -kustantamon sarjakuvissa, puuttui häneltä ehkä se kaikkein tunnetuin ja merkittävin ominaisuus: Teräsmies ei nimittäin osannut lentää.

Hänellä toki oli hurjasti voimaa, joten hän pystyi ponkaisemaan itsensä korkeaan hyppyyn ja loikkimaan kerrostalon katolta toiselle. Jossain vaiheessa Teräsmiehenkin kuitenkin oli laskeuduttava.

Pian sarjakuvissa ilmestymisensä jälkeen Teräsmies pääsi valkokankaalle, Fleischer Studios -yhtiön (myöh. Famous Studios) vuonna 1941 tuottamissa lyhytanimaatioissa. Piirtäjille tuotti kuitenkin hankaluuksia saada Teräsmiehen hyppy eli jalkojen koukistaminen ja ponnistus näyttämään sulavalta animoituna. DC Comics -kustantamolta pyydettiin lupa laittaa Teräsmies lentoon, ettei hän näyttäisi typerältä, ja näin yksi tunnetuimmista supersankareista oli saanut ”siipensä”. Sen jälkeen Teräsmies alkoi lentää myös sarjakuvissa.

Advertisement

Hulk ei ollut alunperin vihreä

Stan Lee oli Marvel Comics -kustantamon pitkäaikainen kirjoittaja, joka oli mukana luomassa lukuisia rakastettuja sarjakuvahahmoja, muun muassa Ihmeneloset (Fantastic Four), Kapteeni Amerikka, Thor ja alkuperäinen Ryhmä-X (X-Men).

Yksi Leen luomuksista on Hulk. Ja mitä meille tulee Hulkista mieleen? Se on iso, vihreä ja vihainen. Näin ei kuitenkaan alunperin ollut.

Lee halusi Hulkin olevan harmaa, vaikka sarjakuvien värittäjä Stan Goldberg arveli sen tuottavan ongelmia painoprosessissa. Lee pysyi vankkumattomana päätöksessään, mutta kuten Goldberg oli arvannut, väri ei toiminut alkuunkaan: harmaan eri sävyt vaihtelivat läpi sarjakuvan ja jossain ruuduissa Hulk näytti jopa vihreältä.

Ellei Ihmenelosten Möykky olisi jo ollut oranssi, olisi se sopinut tekijöiden mukaan loistavasti Hulkille, mutta lopulta päädyttiin vihreään eikä se varmaan ketään ole kaduttanut!

Sarjakuvahahmo, jota vihataan ja rakastetaan

Rautamies (Iron Man) esiteltiin sarjakuvissa ensimmäisen kerran vuonna 1963. Ensiesiintyminen tapahtui pian Kuuban ohjuskriisin jälkeen ja hahmon luomisaikaan kylmä sota oli kuumimmillaan – tai tässä kohtaa kai kylmimmillään.

Sarjakuvien lukijoista suurin osa oli nuoria, jotka vihasivat sotaa enemmän kuin mitään muuta. Stan Lee halusi luoda itselleen ylitsepääsemättömältä vaikuttavan haasteen: hän päätti tehdä sarjakuvahahmon, joka lähtökohtaisesti edusti kaikkea sitä, mitä lukijat inhosivat, ja saada heidät lopulta väkisin pitämään siitä. Näin syntyi Rautamies eli Tony Stark: Rikas yritysjohtaja ja aseiden valmistaja, joka toimittaa aseistusta myös armeijalle.

Lee ei turhaan lukeudu sarjakuvamaailman suuruuksiin, sillä niin kuin tiedämme, Rautamiehestä tuli yksi kaikkien aikojen suosituimmista hahmoista.

Advertisement

Wolverine oli melkein Badger

Nyt täytyy ensin tehdä selväksi, mitä eläimiä nämä ovat. Wolverine on suomeksi ahma ja badger on mäyrä. Suomen kielellä kumpikaan nimi ei ole kovin iskevä supersankarille.

Wolverine esiintyi ensimmäisen kerran vuonna 1974, Vihreä Mies Hulk -lehdessä, ja myöhemmin se liitettiin osaksi uutta, monikansallista Ryhmä-X:ää. Marvelin silloinen päätoimittaja Roy Thomas oli pyytänyt kirjoittaja Len Weinia luomaan kanadalaisen hahmon, koska yhdysvaltalainen sarjakuvajätti oli juuri raivaamassa tietään pohjoisnaapurin markkinoille.

Koska eläimiin pohjautuvat hahmot olivat olleet suosittuja, kehitti Wein kaksi vaihtoehtoa, Wolverinen ja Badgerin, perustuen kahteen Kanadassa tavattavaan villieläimeen. Päätoimittaja Thomas valitsi lopulta ensimmäisen, koska sen nimi toi mieleen suden (engl. wolf). Tarinan mukaan Wolverine eli James Howlett (myöhemmin Logan) syntyi ja kasvoi Albertan provinssin pohjoisosissa, vaikka sarjakuvahahmoa tehtäessä Quebecissa syntyikin kansanliike sen luomisesta ranskankieliseksi.

Onhan The Wolverine valovuosia parempi nimi kuin Le Badger.

Liian pelottava sarjakuviin

Araknofobia eli sairaalloinen hämähäkkipelko oli lähes estää Hämähäkkimiehen synnynn. (Oudoimpia fobioita esittelevän listan voit käydä lukemassa tämän linkin kautta). Hämähäkit ovat niin yleinen kauhua aiheuttava asia, että kun Stan Lee kertoi Hämis-ideastaan Marvelin päätoimittajalle Martin Goodmanille, torppasi tämä hahmon välittömästi. Ihmiset eivät pidä hämähäkeistä, joten kaikki tulisivat inhoamaan hahmoa.

Hämähäkkimies oli Goodmanin mielestä muutenkin surkea idea, koska Peter Parker oli liian tavallinen: epävarma teini, jolla oli ongelmia tyttöjen kanssa. Goodmanin mielestä Lee oli pähkähullu, mutta ilmeisesti tämän työ Marvelilla oli ollut tarpeeksi vakuuttavaa ja Hämähäkkimies heitti seittinsä sarjakuvamaailmaan. Tässä kohtaa ehkä sallitte puhkikuluneen lausahduksen: ”Ja loppu on historiaa”.

Clark Kent vs Teräsmies

Miten kukaan ei tunnista Clark Kentiä!? ”Silmälasit vain päähän niin olet muka niin erinäköinen”. Se ei kuitenkaan ole niin yksiselitteistä ja siitä on ihan tutkittua tietoakin.

Vertaillaanpa näitä saman henkilön kahta versiota.

Advertisement

Ne lasit ovat nimittäin hieman sävytetyt, jolloin miehen silmien väri muuttuu. Hiukset Clark Kent on tietysti kammannut taakse, ettei Teräsmiehen kuuluisa kiehkura putoa otsalle.

Clark Kent on 10 cm lyhyempi kuin Teräsmies ja hänen ruumiinrakenteensa on erilainen; ei missään nimessä lihaksikas ja niin harteikas kuin Teräsmiehellä. Tämän muutoksen mies saa aikaan laittamalla selkänsä kaarelle ja luuhistumalla surkeaan ryhtiin. Liian suuret vaatteet viimeistelevät kokonaisuuden.

Suuri ero on myös käytöksessä. Clark Kent puhuu korkeammalla äänellä kuin Teräsmies ja on lisäksi kömpelö.

Meidän on tietenki helppo arvostella Daily Planet -lehtitoimituksen työntekijöitä, mutta edellä mainittujen erojen, ja Clark Kentin sisäänpäin kääntyneen persoonan takia, kukaan ei ikipäivänä lähtisi edes miettimään voisiko hän olla supervoimia omaava Teräsmies.

Venom oli alunperin nainen

Venom on toimittaja Eddie Brockin ja elävän puvun symbiootti. Sekä Brock että puku olivat katkeria Hämähäkkimiehelle ja Venom onkin yksi tämän arkkivihollisista.

Venomin luoja David Michelinie on kertonut, että oli kirjoittanut sarjakuvahahmon alunperin naiseksi. Syntytarina oli synkkä:

Advertisement

Naisen synnytys oli alkanut ja hän oli miehensä kanssa kadun varressa odottamassa taksia sairaalaan. Kun mies viittilöi taksille, herpaantui kuskin keskittyminen, kun hän jumittui tuijottamaan lähellä käynnissä ollutta Hämähäkkimiehen taistelua. Kuski osui epähuomiossa pariskuntaan sillä seurauksella, että sekä mies että syntymätön lapsi menehtyivät törmäyksessä. Nainen syytti tapahtumasta Hämähäkkimiestä ja kostonhalu houkutteli symbioosipuvun liittymään naisen kanssa yhteen.

Michelinien idea kuitenkin hylättiin, mutta ei sen takia, että se olisi ollut liian synkkä. Hämähäkkimies-lehden toimituksessa ajateltiin, ettei naishahmo olisi uskottava vastus Hämikselle.

Deadpool tietää olevansa sarjakuvahahmo

Vuonna 1991 ensiesiintymisensä sarjakuvissa tehnyt Deadpool on todellinen antisankari. Kun Fabian Nicieza ja Rob Liefeld loivat Deadpoolin, oli tämä aluksi pahis.

Deadpool pystyy regeneroimaan itsensä mistä tahansa tuhosta, mutta tämä ominaisuus vaikuttaa myös hänen aivosoluihinsa. Siksi hän ei muista entistä elämäänsä, joten hahmon taustatarina vaihtelee, eikä ole ihan varmaa, onko hänen nimensä oikeasti Wade Wilson. Deadpool käy itsensä kanssa usein koomisia keskusteluja ja on monesti psykoottisessa tilassa.

Yksi tämän sarjakuvahahmon silmiinpistävimpiä ominaisuuksia on sen huumori ja sarkastisuus sekä neljännen seinän rikkominen. Jälkimmäinen tarkoittaa sitä, että hahmo tietää olevansa fiktiivinen ja tuo sen myös lukijalle tai katsojalle selväksi. Hän voi esimerkiksi kehottaa lukijaa ”kääntämään se helvetin sivu” tai puhuu jostain aiemmasta tilanteesta ja kertoo minkä numeroisessa lehdessä ja miltä sivulta sen voi löytää.

Jokerin piti kuolla heti

Minkälainen maailma olisi, jos yksi suurimmista pahiksista olisi jäänyt yhden esiintymisen ihmeeksi?

Niin oli käydä Jokerille. Kun Batman sai DC Comicsilla oman julkaisunsa, oli Jokeri mukana aivan ensimmäisestä numerosta alkaen keväällä 1940. Sankarin ja pahiksen luojat Bob Kane ja Bill Finger olivat suunnitelleet ja kirjoittaneet tarinan niin, että Jokeri kuolisi lopullisesti ensiesiintymisensä jälkeen. Päätoimittaja Whitney Ellsworth oli kuitenkin sitä mieltä, että hahmo oli aivan liian mahtava tapettavaksi, joten ylemmän tahon päätöksellä Jokeri sai jatkaa saagaansa.

Advertisement

Jokeri onkin yli 80-vuotisen historiansa aikana ehtinyt touhuta vaikka mitä; onpa hän toiminut muun muassa Iranin YK-suurlähettiläänä. Ja kuinka moni sarjakuvahahmo, vieläpä pahis, on voittanut kaksi Oscar-palkintoa?

Michael Jackson Hämähäkkimiehenä?

Michael Jackson oli suuri sarjakuvien ystävä. Kun popin kuningas vielä 1990-luvun alussa ratsasti uransa aallonharjalla, oli hänellä suuri unelma esittää valkokankaalla jotain ihailemaansa sarjakuvahahmoa. Neverland-tilallaan Jacksonilla oli Batman, Teräsmies ja Hämähäkkimies -patsaat, joista viimeinen oli hänen ehdoton suosikkinsa.

Jackson ajatteli, että jos hän omistaa Hämähäkkimiehen eli koko Marvel-konsernin, voisi hän helpommin päästä esittämään hahmoa elokuvassa. Jackson lähestyi Marvelia ostoaikeissa, mutta keskinäiseen sopimukseen ei koskaan päästy, vaikka uskomattomaan menestykseen noussut kustantamo oli 30 vuotta sitten pahoissa talousvaikeuksissa.

Hämis ei kuitenkaan ole ainut sarjakuvahahmo, jota Jackson olisi halunnut esittää. X-Men -elokuvan käsikirjoittaja David Hayter on kertonut, että Jackson oli ollut koe-esiintymisessä Professorin X:n rooliin. Pesti meni kuitenkin Patrick Stewartille. Mainittakoon vielä, että samoissa koe-esiintymisissä Stormiksi olivat pyrkimässä sekä Janet Jackson että Mariah Carey, jotka jäivät roolijaossa Halle Berryn taakse.

Lue myös:

Suosituimmat

Exit mobile version