Viihde

10 uskomatonta kertaa, kun Simpsonit ennusti tulevaisuuden

Julkaistu

Uskotko ennustuksiin? Jos et, niin mielesi voi kohta muuttua. Tällä listalla käymme läpi häkellyttäviä asioita, joita Simpsonit ennusti ja jotka oikeasti toteutuivat.

Simpsonit on viihdyttänyt katsojia jo yli kolmekymmentä vuotta. Se on aikamoinen saavutus! Homerin, Margen, Bartin, Lisan, Maggien ja muiden Springfieldin asukkaiden elämä on ihastuttanut ja vihastuttanut ympäri maailmaa, ja ohjelmasta on tullut merkittävä osa populaarikulttuuria. Sarjassa on vieraillut satoja viihdemaailman tähtiä, jotka ovat lainanneet ääntään ohjelman hahmolle tai parhaimmillaan saaneet kunnian esittää itseään. Se onkin hyvä mittari: jos pääset Simpsoneihin, tiedät että olet iso nimi!

Vuosien aikana Simpsoneissa on sattunut ja tapahtunut mitä kummallisimpia asioita, mikä ei tietysti animaatiosarjalle ole mitään uutta. Hyvin erikoista on kuitenkin se, että monet sarjan tilanteet ovat myöhemmin tapahtuneet ihan oikeassa elämässä. Simpsonit on ennustanut muun muassa teknologian edistysaskelia ja poliittisia käänteitä, jotka ovat käyneet toteen; osa vasta useita vuosia myöhemmin.

Kilpailu tälle listalle pääsemisestä oli kovaa ja karsinta hankalaa.

Tässä kuitenkin Listafriikin näkemys siitä, mitkä ovat 10 uskomattominta asiaa, jotka Simpsonit on ennustanut.

Advertisement

10. Lontoon pilvenpiirtäjä

20th Century Fox

Kausi 6, Jakso 19

Vuonna 1995 Simpsoneissa matkustetaan tulevaisuuteen ja Lontooseen. Lisa’s Wedding -jaksossa ennustaja kertoo Lisan rakastuvan englantilaiseen mieheen ja vierailevan tämän kotimaassa.

Jaksossa näytetään Lontoon tunnettuja maamerkkejä: Big Ben -kello, Tower Bridge -silta… mutta hetkinen, mitä ihmettä näkyykään tuon kuuluisan sillan takana? Erikoisen mallinen pilvenpiirtäjä. Sitä ei 90-luvun Lontoossa ollut. Eivätkö piirtäjät olleet perehtyneet kunnolla kaupungin arkkitehtuuriin?

Kuinka ollakaan, he olivat tehneet tietämättään kaupunkisuunnittelua. Koska nykyään juuri tuolla paikalla komeilee Euroopan unionin korkein rakennus, The Shard (lasinsirpale). Tämän pilvenpiirtäjän rakentaminen aloitettiin vuonna 2009, ja se valmistui kolme vuotta myöhemmin. Käsittämättömintä on ehkä se, että rakennus ei ole vain samassa paikassa kuin sen 17 vuotta aiemmin Simpsoneissa oli esitetty olevan. Se on myös identtinen muodoltaan!

9. Kolmisilmäinen kala

20th Century Fox

Kausi 2, Jakso 4

Simpsonien tekijät ovat vuosien saatossa usein ottaneet kantaa yhteiskunnallisiin asioihin. Joskus se on nähtävissä rivien välissä ja joskus tekijöiden kannanotot ovat päivänselviä. Springfieldissähän on ydinvoimala aivan kaupungin kupeessa ja sen vaikutuksia ihmisiin ja luontoon on humoristisilla tavoilla käsitelty monessa jaksossa.

Vuonna 1990 esitetyssä jaksossa Bart on kalastamassa voimalan läheisyydessä virtaavalla joella, kun hänen koukkuunsa tarttuu kolmisilmäinen kala, joka pääsi myös paikallisiin uutisiin.

Advertisement

Kaksikymmentä vuotta myöhemmin Argentiinassa kalastajien haaviin päätyi kala, jolla huomattiin olevan kolme silmää. Miehet olivat kalastaneet Córdoban kaupungin lähistöllä sijaitsevalla tekojärvellä, johon paikallinen ydinvoimala pumppasi jätevetensä. Sanomattakin lienee selvää, että mutanttikala ei päätynyt illallispöytään..

8. iPhonen Autocorrect-toiminto

20th Century Fox

Kausi 6, Jakso 8

Teknologian osalta tällä paikalla voisi olla myös 15 vuotta ennen markkinoilletuloaan Simpsoneissa nähdyt älykello tai FaceTime videopuhelu, mutta Listafriikki valitsi autocorrectin; ymmärrätte pian miksi.

Simpsonien kuudennella tuotantokaudella, vuonna 1994, Springfieldin ala-asteen yleinen kiusaaja Dolph yrittää kirjoittaa itselleen muistiin, että hänen pitäisi lyödä Martinia. Muistiinpanon tekemiseen hän käyttää nykyaikaisten mobiililaitteiden antiikkista edeltäjää ”Newtonia”, mutta sen automaattinen oikeikirjoitustoiminto muuttaa ”Beat up Martin” -kehotuksen auttamatta joka kerta muotoon ”Eat up Martha”.

Applen työntekijöillä oli Simpsonien jakso mielessään, kun he 2000-luvulla kehittivät iPhonen autocorrect-teknologiaa. ”Eat up Martha” oli yrityksessä lentävä lause, jonka tarkoitus oli puskea suunnittelijoita rakentamaan täydellinen ja virheetön ohjelmisto. He näkivät mielessään kauhukuvia mahdollisesta epäonnistumisesta ja suurin pelko oli se, että heidän työnsä tulokseen viitattaisiin tuolla ”pahaenteisellä” lausahduksella.

Aapplelaisten painajaisesta tuli totta, kuinkas muutenkaan. Toiminto on kaukana täydellisestä, mutta toisaalta sen ansiosta me olemme saaneet nauttia Internet pullollaan olevista eeppisistä autocorrect fail -tarinoista.; kiitos nauruista Apple!

Advertisement

7. Yhdysvallat voittaa curlingin olympiakultaa

20th Century Fox

Kausi 21, Jakso 12

Helmikuun 25. päivä vuonna 2018 pelattiin Pyeongchangin olympialaisissa miesten curlingin loppuottelu. Ruotsi oli ylivoimainen ennakkosuosikki Etelä-Korean kisoihin lähdettäessä ja se nousikin finaalin alussa johtoon. Yhdysvallat kuitenkin kiri rinnalle, ja lopulta ohi voittaen kaikkien yllätykseksi kultaa, joka oli yleensä urheilumenestykseen tottuneelle maalle vasta toinen lajin olympiamitali.

Vai oliko se kuitenkin kolmas?

Vuoden 2010 Simpsonien Boy Meets Curl (Kurvailua curling-radalla) -jaksossa Homer ja Marge pääsevät Yhdysvaltojen curlingin sekajoukkueessa edustamaan maataan Vancouverin olympialaisissa. Heidän joukkueensa etenee finaaliin, jossa vastassa on mikäpäs muukaan kuin Ruotsi. Kuten tosielämän pelissäkin, niin Simpsoneissakin USA tulee takamatkalta sensaatiomaisesti voittoon.

6. Torille! Milhouse ennusti Bengt Holmströmin Nobel-palkinnon

20th Century Fox

Kausi 22, Jakso 1

Suomalainen Bengt Holmström sai Nobelin taloustieteen palkinnon, oikealta nimeltään Ruotsin keskuspankin taloustieteen palkinto Alfred Nobelin muistoksi, vuonna 2016. Hän on ensimmäinen suomalainen, jolle kyseinen palkinto on myönnetty. Holmström on tehnyt pitkän uran yhdysvaltalaisissa huippuyliopistoissa ja työskentelee tällä hetkellä taloustieteen professorina MIT:ssä (Massachusetts Institute of Technology).

Hänen työnsä on pantu merkille myös Simpsonien tuotantotiimissä. Kuusi vuotta ennen Holmströmin palkitsemista, Sprinfieldin ala-asteen oppilaat, Lisa, Martin, Milhouse ja Kyle (Database), olivat kirjanneet omat veikkauksensa sen vuotisista Nobel-palkintojen voittajista. Milhouse listasi taloustieteen palkinnon saajaksi Holmströmin, ja vaikka arvaus ei tuona vuotena nappiin mennytkään, oli hän ennustanut tulevaisuuden voittajan oikein. Selvänäkijä-Milhouse huomioitiin palkinnonsaajien julkistamisen aikaan myös Holmströmin kuuluisan työpaikan, MIT:n, Twitter-tilillä.

Advertisement

5. Presidentinvaalien peukaloidut äänestyskoneet

20th Century Fox

Kausi 20, Jakso 4

Simpsonien 20. tuotantokauden neljäs jakso esitettiin Yhdysvalloissa juuri ennen vuoden 2008 presidentinvaaleja. Jaksossa Homer on suorittamassa kansalaisvelvollisuuttaan ja on äänestämässä presidentinvaaleissa, mikä tehdään sähköisellä äänestyskoneella. Hän marssii koppiin ja äänestää demokraattiehdokas Barack Obamaa, mutta kone antaa hänen äänensä republikaanien John McCainille. Kun Homer yrittää vimmatusti saada virhettä paikattua, laskee kone kaikki viisi korjausyritystäkin McCainin ääniksi.

Kuten nyt tiedetään, tosielämässäkin Obama voitti vaalit, mutta kun neljän vuoden kuluttua oli uusien vaalien aika, kävi Simpsoneiden äänestyskonehäiriö toteen. Nimettömänä pysyvä mies äänesti Obamaa, mutta ruudussa valintana näkyi vastaehdokas Mitt Romney. Mies yritti korjata virheen, mutta aina Obaman valitessa ääni oli vaihtunut Romneyksi; kuten kävi Homerillakin. Loppu oli toki onnellisempi: mies sai äänestettyä haluamallaan tavalla ja ainakin tuo kyseinen kone otettiin pois käytöstä.

Homer sen sijaan joutuu imaistuksi koneen sisälle ja huutaa: Näin ei voi tapahtua Amerikassa!

Eipä…

4. Show muuttuu raateluksi

20th Century Fox

Kausi 5, Jakso 10

Tämä on ehkä hirvittävin Simpsoneiden toteutuneista tapahtumista.

Advertisement

Viidennellä Simpsoneiden kaudella Springfieldissä avataan kasino, jossa esiintyy saksalainen taikuriduo Gunter ja Ernst valkoisen tiikerinsä kanssa. Tuossa vuoden 1993 jaksossa tiikeri hyökkää raa’asti esiintyjien kimppuun.

Nämä jakson henkilöt perustuvat Las Vegasissa vuosia esiintyneisiin saksalais-amerikkalaisiin Siegfried Fischbacheriin ja Roy Horniin. Siegfried & Roy -duo esiintyi show’ssaan nimenomaan isojen kissojen kanssa, mutta vuonna 2003 kesken näytöksen, asiat menivät karmealla tavalla pieleen. Valkoinen tiikeri nimeltään Mantecore alkoi raadella Hornia ja raahasi tämän niskasta lavan taakse. Muut työtekijät saivat pelastettua Hornin, joka sai tilanteessa vakavia, pysyviä, vammoja. Miehet eivät syyttäneet tiikeriä onnettomuudesta, vaan sanoivat sen yrittäneen vain pelastaa halvauksen saaneen Hornin.

Villieläinten kanssa leikkimisessä on aina riskinsä, ja vaikka ne olisivat kuinka ”koulutettuja”, ei tarvi olla kummoinen ennustaja, jos veikkaa jossain vaiheessa käyvän huonosti. Mutta se, että Simpsonien jakso piti niin hyvin paikkaansa, on selkäpiitä karmivaa.

3. Spoiler Alert – Game of Thrones

20th Century Fox

Kausi 29, Jakso 1

Varoitus ihan vain siksi, jos jollakin on sarja näkemättä.

Tämä taitaa olla kaikkein tuorein tapaus. Simpsonien jakso esitettiin vuonna 2017 ja kahden vuoden päästä keväällä 2019 ennustus kävi toteen. Tai ei varsinaisesti toteen: se tapahtui toisessa tv-ohjelmassa. The Serfsons (Loislaiset) -jaksossa Simpsonit parodioi yhtä kaikkien aikojen suosituimmista tv-sarjoista, Game of Thronesia. Jaksossa seikkaillaan Springfieldian kuningaskunnassa, joka muistuttaa monilta osin GoT:in Westerosia. Siellä on myös lohikäärme, joka tulta syöksemällä tuhoaa Simpsoneiden kotikylän.

Advertisement

Samoin käy Game of Thronesin toiseksi viimeisessä jaksossa. Yksi fanien suosikkihahmoista, Daenerys Targaryen, tuhoaa lohikäärmeensä kanssa jo antautuneen kaupungin ja murhaa tuhansia viattomia ihmisiä.

Juonenkäänne shokeerasi suurta fanijoukkoa, joten voiko tästä päätellä, että he eivät olleet katsoneet Simpsoneita. Vai oliko joku etukäteen varoittanut juonipaljastuksesta?

2. Disney ostaa 21st Century Foxin

20th Century Fox

Kausi 10, Jakso 5

Vuonna 1998 Homer on tekemässä läpimurtoa Hollywoodiin. Hän oli saanut ohjaaja Ron Howardin innostumaan käsikirjoituksestaan ja yksi isoimmista tuotantoyhtiöistä, 20th Century Fox, alkaa tehdä sen pohjalta elokuvaa. Elokuvastudion seinässä lukee isolla tuotantoyhtiön nimi ja alempana pienemmällä, että se on osa Walt Disney -yhtiötä. Jota se ei siis ollut. Vielä.

Lähes kahdenkymmenen vuoden päästä vuonna 2017 Disney ilmoitti, että se on ostanut multimediayhtiö 21st Century Foxin elokuva- ja tv-tuotannon. Mukana kaupassa, joka saatiin lopulta keväällä 2019 sinetöityä 71,3 miljardin dollarin hintalapulla, siirtyi myös 20th Century Fox, ja Simpsonit. Ohjelma oli siis tavallaan ennustanut oman tulevaisuutensa.

Ja vielä on jäljellä se kaikkein uskomattomin toteenkäynyt ennustus (ainakin tähän mennessä 😉).

Advertisement

Arvaat varmaan, mikä on listan kärkipaikalla.

1. Donald Trump presidentiksi

20th Century Fox

Kausi 11, Jakso 17

Miksi Simpsonit, oi miksi!? Tai ehkä vuonna 2000 ei vielä osattu arvata, että Simpsonien hurjat juonenkäänteet voivat toteutua.

Bart to the Future (Tulevaisuus) -jaksossa kylläkin katsellaan nimensä mukaisesti Bartin ja Lisan tulevaisuuteen. Siinä nähdään, miten Lisasta on tullut Yhdysvaltojen presidentti. Hänellä on kuitenkin heti uudessa pestissään isoja ongelmia ratkottavaksi, koska hänen edeltäjänsä, presidentti Trump, on ajanut maan talouskriisiin.

Sarjan luoja Matt Groening on kertonut, että kun jaksoa tehtiin, tiimi halusi valita absurdeimman mahdollisen henkilön Lisaa edeltäväksi presidentiksi. Henkilön, joka ei ikipäivänä todellisuudessa voisi olla presidentti, ja jonka jäljiltä maa olisi aivan sekaisin. Sen piti olla suuri vitsi.

Jakson käsikirjoittaja, Dan Greaney, on puolestaan sanonut ajatuksenaan olleen varoittaa Yhdysvaltoja siitä, kuinka huonoon suuntaan asiat olivat maassa menossa. Trump presidenttinä oli hänen näkemyksensä mukaan pohjanoteeraus, josta suunta voi olla vain ylöspäin.

Advertisement

Ja kuinkas sitten kävikään…

Lue myös:

Suosituimmat

Exit mobile version