Viihde

Top 10 elokuvien ärsyttävimmät kliseet – voisiko näistä jo pikkuhiljaa luopua!?

Julkaistu

Valitettavan usein leffoja katsoessa tietää jo ennalta, mitä tulee tapahtumaan. Tässä ovat top 10 väsyneimmät elokuvien kliseet, jotka toistuvat vuodesta ja leffasta toiseen.

Samoja toistuvia tilanteita nähdään myös televisiosarjoissa ja usein tuleekin mieleen, että eikö oikeasti ole keksitty mitään muuta.

Tässä lyhyesti mainittuna muutama klassikko, joita ei listallamme nähdä: Treffit sovittaessa ei ikinä käydä läpi yksityiskohtia, vaan pelkästään kellonaika. Puhelimessa ei koskaan hyvästellä. Sivuosan esittäjä kuvataan aina nörtiksi. Matalapalkkaisessa työssä käyvä asuu miljoonakaupungin ytimessä valtavassa asunnossa ja rahaa riittää.

Näitä voisi luetella satoja, mutta nyt otetaan Listafriikin näkemys siitä, mitkä ovat top 10 raivostuttavimmat elokuvien kliseet. Ottaako joku toistuva juttu sinua päähän? Kerro listan alla olevassa kommenttikentässä!

10. Auto ei käynnisty tai sitten se räjähtää


Elokuvissa autot ovat ilmeisesti täysin erilaisia kuin todellisessa elämässä. Ne nimittäin räjähtävät pienimmästäkin syystä. Kun autoon ammutaan, niin se räjähtää pommin lailla. Nokkakolari aiheuttaa räjähdyksen. Ojaan ajaminenkin räjäyttää kulkuneuvon tuusan nuuskaksi.

Advertisement

Autot ovat muutenkin elokuvissa klassinen murheenkryyni. Täysin käsittämättömästä syystä autot eivät juuri hädän hetkellä käynnisty tai sitten ne piiputtavat ilman minkäänlaista varoitusta. Jälkimmäisessä tilanteessa tuhon voi todeta avaamalla konepellin ja katsella savun nousevan.

9. Kaikki ampumiseen liittyvä

Luodista saaminen on elokuvissa usein pikkujuttu, josta selviää painamalla haavaa hetkisen aikaa. Viimeistään seuraavana päivänä ei tunnu enää missään.

Sankarilla riittää luoteja lähes loputtomasti; usein myös pahiksilla. Sitten kuin taikaiskusta molempien kudit loppuvat yhtäaikaa, jolloin voikin siirtyä sujuvasti nyrkkitappeluun.

Jos siis pahis selviää tähän saakka, sillä elokuvissa viholliset ovat aina käsittämättömän surkeita tähtääjiä, vaikka olisi minkälainen palkkatappaja.

8. Oppitunti loppuu juuri parahiksi

Elokuvissa opettajan kavereilla ja kollegoilla on tapana marssia koputtamatta luokkaan sisään. Opetus on täydessä vauhdissa ja asiat pahasti kesken. Mutta hätä ei ole tämännäköinen, sillä vain sekunteja kutsumattoman vieraan saapumisen jälkeen kello soi välitunnin merkiksi. Miten menikin näin sopivasti!?

Oppilaat ovat pakanneet kimpsunsa ja kampsunsa salaman nopeudella, mutta laahustavat kohti luokkahuoneen ovea opettajan ohjeistaessa läksyistä tai muusta. ”Muistakaa, että ensi kerralla on esseen palautus” on klassikkokamaa.

7. ”Minulla on tärkeää kerrottavaa”

Jopa ampumahaavan sivuuttaminen ei ärsytä niin paljon, kuin tärkeän asian kertomatta jättäminen. Näin ei vain tapahdu. Hahmo sanoo toiselle, että hänellä on äärimmäisen tärkeää sanottavaa. Toinen keskeyttää sanoen jotain täysin turhanpäiväistä ja monologinsa päätteeksi muistaa kysyä, että mikähän se kaverin kriittinen kerrottava oli. Tämä ensimmäinen ei kuitenkaan ikinä saa asiaansa sanottua, vaan tyytyy usein vain toteamaan, että unohda – ei kyse ollutkaan mistään tärkeästä. Aargh!

6. ”Luota minuun”

Tämä menee vähän samaan kategoriaan edellisen kohdan kanssa. Roolihahmo sanoo: ”Sinun on vain pakko luottaa minuun, sillä ei ole aikaa selittää”.

Advertisement

Valtaosassa tällaisista kohtauksista aikaa on vallan mainiosti ja selitys kestäisi huomattavasti vähemmän aikaa kuin toisen vakuuttaminen siitä, että kannattaa lähteä summanmutikassa mukaan ties mihin aktiviteetteihin.

5. Breaking News

Kun hahmot elokuvissa avaavat television, tulee sieltä AINA juuri heihin tai leffan juonen kannalta olennaisiin tapahtumiin liittyvä uutislähetys. Nämä ovat toisaalta usein merkittäviä tapahtumia, joten on ymmärrettävää, että niistä uutisoitaisiin.

Mutta.

Vaikka uutislähetys olisi merkittävä, ei sitä kuitenkaan koskaan katsota loppuun, vaan aina joku nappaa kaukosäätimen tuskastuneena ja sulkee television.

4. Seksi on aina sujuvaa ja kiihkeää, mutta jälkeenpäin kainostellaan

Elokuvissa ei tarvita esileikkejä: suutelusta hypätään suoraan yhdyntään ja kaikki tapahtuu silmänräpäyksessä. Riittää, kun pari menee sänkyyn päällekkäin; taianomaisesti kaikki osat ovat välittömästi oikeissa paikoissa.

Entäs seksi autossa, suihkussa tai kylpyammeessa? Kuumaa ja ongelmatonta. Muutenkin vedessä touhuaminen on leffoissa vakkarikamaa, vaikka todellisuudessa vesi vie mukanaan kaiken luonnollisen liukkauden.

Kun ilotulitus on päättynyt, niin nainen nousee sängystä. Äskeinen intohimo ja estottomuus ovat kuitenkin muisto vain, sillä hän kääriytyy kainostellen lakanaan. Tekeekö joku näin oikeassa elämässä?

Advertisement

3. Synnytys

Synnytys iskee elokuvissa kuin salama kirkkaalta taivalta. Naisella ei ole mitää tuntemuksia, mutta seuraavassa hetkessä lapsivesi syöksyy hyökyaallon lailla ulos, jolloin synnytys on käynnistynyt. Ja sehän on siinä silmänräpäyksessä jumalatonta tuskaa ja äärimmäistä kipua. Nyt on kiire synnytyssaliin! Tosielämässäkin voi toki olla kiire ja hätä, mutta useimmiten synnytys alkaa hiljalleen ja jatkuu useita tunteja – jopa päiviä.

Niin, ja tietenkin se tie sinne synnytykseen alkaa raskaudesta. Jos edes likimain hedelmällisessä iässä oleva nainen oksentaa elokuvassa, on se varma merkki, että hahmo on raskaana.

Tämä ei muuten liity raskauteen ja synnytykseen mitenkään, mutta vähän samantapainen tulevien tapahtumien paljastava merkki on yskiminen: jos hahmo yskii, on se merkki varmasta kuolemasta. Elokuvissa yskä ei ole koskaan vain yskä.

2. Elokuvien pahikset eivät ole penaalin terävimpiä kyniä

Tiedät kohtauksen: elokuvamme sankari on pahisjoukon piirittämä ja odottaa, että porukka hyökkää kimppuun. Mutta niin ei kuitenkaan koskaan tapahdu, sillä vastapuoli käy kamppailuun yksi henkilö kerrallaan. Ja tämähän on hyviksellemme helppo nakki, sillä hän lyö jokaisen yksitellen kanveesiin, kun muut seuraavat vieressä ja odottavat vuoroaan.

Miten olisi, että kaikki pahikset kävisivät kimppuun samaan aikaan? Selviäisikö sankarimme siitä?

Elokuvien pahikset eivät ole vain hölmöjä, vaan myös ylimielisiä. Vihollinen on saanut sankarin satimeen ja koko homma voisi olla ohi välittömästi. Pahis voitti! Mutta niin ei käy, sillä ego ottaa vallan ja pahiksen on pakko kertoa yksityiskohtaisesti, mitä aikoo tuoliin sidotulle sankarille tehdä. Aikaa monologiin kuluu niin paljon, että sankari pääsee vapaaksi. Tämä on tuttua huttua esimerkiksi jokaisesta James Bond -elokuvasta.

Jos sankari ei pääse omin neuvoin pakoon, niin ei hätää: täysin avuttomalta vaikuttanut romanttisen mielenkiinnon kohde kalauttaa pahiksen tajuttomaksi paistinpannulla tai imurilla tai tuulettimella.

Advertisement

1. Kauhuelokuvien kliseet

Kauhuelokuvien kliseet ovat sieltä karmeimmasta päästä. Miksi ihmeessä on aina toistettava samat typerät virheet?

Kun ihmisjoukko on jäänyt metsään harhailemaan, ei kenenkään puhelimessa ole kuuluvuutta. Tämähän voi pitää paikkansa, mutta toteamus jää yhteen hetkeen eikä kukaan enää katso puhelintaan uudelleen. Ehkäpä pienen harhailun jälkeen verkko voisikin löytyä!? Toisaalta tämä voi olla mahdotonta, sillä useimmiten kaikkien porukan jäsenien puhelimista on akku lopussa tai viittä vaille loppumassa.

Entäs sitten hajaantuminen? Kukaan ei tosielämässä tekisi näin. Ja miksi täytyy aina lähteä tutkimaan ullakoita ja kellareita?

Miksi kauhuelokuvien murhaaja ei koskaan juokse? Viikatteen, puukon, moottorisahan tai minkä tahansa kättä pidemmän kanssa uhrejaan jahtaava murhaaja kävelee rauhallisesti. Mutta eihän tuolla toisaalta ole mitään väliä, sillä karkuun pinkova tunari kaatuu satavarmasti tehden murhaajan hommasta naurettavan helppoa.

*

Mikä leffaklisee on sinun mielestäsi ärsyttävin?

Advertisement

Lue myös:

2 Comments

  1. Jonna Heynke

    26.01.2023 at 23:02

    Loistava lista! Tehkää sama myös kirjoissa olevista kliseistä! Tässä muutamia: Ylipainoiset ovat aina joko tylsiä statisteja, tyhmiä tai tympeitä jurottajia. Naiset ovat aina kauniita eli hoikkia, kurvikkaita, älykkäitä ja sopivasti pyöreitä. Sanaa KAUNIS viljellään jatkuvasti kuin ulkonäkö olisi kaiken A ja O. Ravintoloissa ruuat jätetään lähes tai kokonaan syömättä. Jos kaikki pois heitetyt ravintola-annokset, joista olen etenkin jenkkikirjoista lukenut, veisi meidän kellariin, sinne ei muuta mahtuisikaan.

  2. Tommi Raulahti

    17.02.2023 at 18:28

    Yksi klisee joka on kärkipäässä on varmuudella se että oli tilanne kuinka aikakriittinen tahansa, aina on aikaa useamman minuutin keskustelulle/dialogille yms jolloin aika ikäänkuin pysähtyy eikä kellään ole enää kiire mihinkään kunnes dialogin päätteeksi juuri ja juuri ehditään saavuttamaan jotain…

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat

Exit mobile version