Elämäntapa

10 arkipäivän kirjoittamatonta sääntöä, joita kaikkien tulisi noudattaa

Julkaistu

Maailmassa on paljon määräyksiä ja lakeja, joita kaikkien täytyy noudattaa. Mutta nyt listataan sellaiset kirjoittamattomat säännöt, joiden noudattamatta jättämisestä ei rangaista – vaikka ehkä pitäisi!

Listafriikki keräsi erilaisilta netin keskustelupalstoilta ja yhteisöistä parhaat kirjoittamattomat säännöt, joita iso osa ihmisistä haluaisi muidenkin noudattavan.

Huumorilla listaan saa suhtautua, mutta myös opiksi kannattaa – itse kunkin – ottaa. Kun näitä neuvoja noudattaa jokapäiväisessä elämässä, niin yhtäkkiä yllättäen voi vaikuttaa varsin fiksulta ja filmaattiselta yksilöltä!

Jos joku näyttää puhelimestaan kuvaa, ÄLÄ rupea selaamaan

Aargh! Mikään ei ole raivostuttavampaa – no, on oikeasti, mutta kuitenkin – jos näyttää jollekin puhelimestaan kuvaa ja tuo henkilö rupeaa selaamaan muitakin kuvia. Halusin näyttää tämän yhden ainoa kuvan, en koko galleriaa, jossa voi olla yksityistä materiaalia. Ja vaikka ei olisikaan, niin millä oikeudella kukaan alkaa selata toisen albumia ilman lupaa? Eihän toisen kotiakaan voi ruveta noin vain penkomaan!?

On tietenkin täysin eri asia, jos ojentaa kaverille puhelimen ja sanoo, että selaa oikealle, sieltä löytyy lisää kuvia, jotka haluan sinulle näyttää. Mutta silloinkin kuvia katsovan on parasta muistaa vasemman ja oikean ero, eikä lähteä pyyhkäisemään ruutua väärään suuntaan.

Päästä aina ihmiset ensin ulos julkisissa kulkuvälineissä ja hisseissä

Elämä ja liikkuminen olisi kaikkien kannalta huomattavasti helpompaa, jos jokaisella olisi muistissa tämä kirjoittamaton sääntö. Kun olet menossa bussiin, junaan, metroon tai vaikkapa hissiin, niin anna tietä ulos tuleville. On tietysti ymmärrettävää, että esimerkiksi ruuhka-aikaan tupaten täydellä metrolaiturilla voi olla aito vaara siitä, että kulkuneuvon kyytiin ei yksinkertaisesti mahdu.

Mutta ainakaan sinne ei mahdu tai ehdi, jos asemalle jäävät eivät pääse ulos. Tilanne on kaoottinen, jos ahtaissa ovissa tungeksitaan ja työnnetään molempiin suuntiin.

Advertisement

Sama pätee hissiin. Pieneen koppiin on aivan turha yrittää ahtautua ennen kuin kerrokseen jäävät ovat päässeet ulos. On uskomatonta, miten monen käsityskyvyn yläpuolella tämä ilmiselvä sääntö on.

Älä kommentoi toisen ulkonäköä, ellei asiaa voi muuttaa puolessa minuutissa

Toisten arvosteleminen ja haukkuminen ei missään tapauksessa ole hyväksyttävää. Ei, vaikka kyseessä olisi hyvä ystävä. Hiustyyli, vaatteet, paino ja muut tällaiset asiat ovat kiellettyjen listalla.

Poikkeuksena on sellainen tilanne, jossa huomautus on toivottavaa ja ”epäkohta” nopeasti fiksattavissa. Salaattia hampaassa, paita väärin päin, kuivunutta räkää nenän pielessä, housujen vetoketju auki – kerro ihmeessä! Etkö haluaisi, että sinullekin huomautettaisiin ilmiselvästä asiasta? Ei ole kiva mennä vaikkapa työpaikan vessaan ja huomata etuhampaassa kilometrien päähän erottuva roska, jonka olisi avuliaan maininnan jälkeen saanut pois.

Mutta mikä pointti on arvostella vaikkapa toisen hieman kuluneita vaatteita, mainita otsassa kohoavasta finnistä tai tuoda esiin, että toisen paino on noussut tai laskenut. Kyseinen henkilö on varmasti näistä asioista tietoinen, mutta ei juuri sillä hetkellä voi muuttaa asiaa miksikään. Eikä ikinä voi tietää, mitä toisen elämässä tapahtuu. Joten parempi vain pitää mölyt mahassaan, ellei asia ole nopeasti korjattavissa.

Älä aina pyri pistämään paremmaksi

Jos joku kertoo viettäneensä viime kuussa aivan mahtavan pidennetyn viikonlopun Tukholmassa, osoita kiinnostusta ja kysy lisäkysymyksiä, mutta älä odota malttamattomana, että pääset kertomaan omasta, sinut täysin ihmisenä muuttaneesta puolen vuoden mittaisesta reppureissusta Australiassa.

Jos toinen kertoo nyrjäyttäneensä nilkkansa pahasti, älä vähättele tämän kokemusta ja nokita kertomalla siitä, miten sääriluusi murtui vuosia sitten.

Oli kyse ikävistä tai mukavista asioista, anna toiselle tilaa ja huomiota, äläkä käännä valokeilaa itseesi ja pyri aina pistämään paremmaksi.

Advertisement

Älä ilmoita toiselle, jos hän punastuu

Jos jollakin kohoaa puna poskille, oli kyse sitten nolostumisesta, suuttumuksesta tai esimerkiksi ihastumisesta, ei sitä kannata mainita. Punastelija tietää sen satavarmasti itsekin ja tahdosta riippumaton reaktio todennäköisesti vain pahenee, kun siihen kiinnitetään huomiota.

Punastelijalle on tarpeeksi kiusallista, että hänen silmiinpistävin ruumiinosansa rupeaa punoittamaan juuri sellaisessa tilanteessa, jossa haluaisi pysyä mahdollisimman huomaamattomana. Joten mieti omalle kohdalle ja jätä kommentoimatta. Tämä neuvo toimii muuten useimmissa muissakin tilanteissa!

Lue myös: 10 ihmiskehon omituista reaktiota ja syyt niiden takana

Julkisesti ja väkijoukossa kosiminen – Ei!

Okei myönnetään, että kosiminen ei ehkä ole kaikkein arkipäiväisin asia ja mielikuvitusta ainutlaatuisen toimituksen suunnittelussa kannattaa käyttää. Mutta kosimiseen liittyy muutamakin kirjoittamaton sääntö, jotka on syytä pitää mielessä, ellei halua pahoittaa muiden tai omaa mieltä.

Julkisella paikalla, esimerkiksi keskellä katua tai ravintolassa, kosiminen voi olla kosijalle ja kositulle yksi elämän kohokohdista tai sitten ultimaattisen nolo tilanne. Jos on sataprosenttisen varma, että kumppani on unelmoinut julkisesta kosinnasta ja sellaisesta on ehkä joskus yhdessä puhuttukin, niin antaa mennä vain!

Vielä tätäkin tärkeämpää on se, että on varma puolison vastauksesta. Ainahan on toki olemassa pakkien mahdollisuus, mutta toisissa parisuhteissa kosinnan onnistuminen on varmemmalla pohjalla kuin toisissa. Joten jos kumppanin reaktio ja vastaus hiemankin epäilyttää, niin kosinta on syytä tehdä yksityisesti. On nimittäin erittäin epämukavaa, jos joutuu silmätikuksi ja kaikki ympärillä olevat ihmiset odottavat malttamattomana romanttista kyllä-vastausta, mutta kosittava ei halua sitä antaa. Silloin voi tulla paine miellyttää muita ja välttää äärimmäisen nolo tilanne vain suostumalla kosintaan.

Toinen kosintaan liittyvä ehdoton sääntö on se, että toisten häissä sitä ei tehdä. Älä siirrä huomiota itseesi ja omaan puolisoosi toisten suurena päivänä. Voiko tökerömpää olla!?

Advertisement

Älä katso julkisissa vessoissa kopin oven raosta

On muuten suhteellisen suuri mysteeri, että miksi julkisten tilojen vessakopeissa on monesti aivan turhan suuret raot ovien ja seinien välissä. Siis pakkohan niissä on jonkinlainen väli olla, että ovi pääsee avautumaan ja sulkeutumaan, mutta henkilökohtaisesti olen käynyt myös sellaisissa vessoissa, joissa noiden rakojen koossa puhutaan reilusta sentistä.

Ja tämähän tarkoittaa sitä, että vessakopista näkee kevyesti ulos ja sisään. Tämä on hyvin kiusallista varsinkin silloin, kun vessassa on ruuhkaa ja ihmiset joutuvat jonottamaan omaa vuoroaan. Voi nimittäin olla vaikea päättää, mihin ahtaassa tilassa katsoo, mutta on yksi paikka, mihin jonottajan ei missään olosuhteissa tule katsoa ja se on vessakopin oven ja seinän väliin jäävästä raosta sisään! Kiva olla pöntöllä ja kohdata jonkun ulkopuolella seisovan muukalaisen katse.

Joten tuijotetaan tiiviisti vaikka puhelinta omaa vuoroa odottaessa; sitähän me muutenkin aina teemme.

Liukuportaissa seiso aina oikealla

Liukuporrasetiketti menee hieman samaan kastiin kulkuvälineisiin tunkeutumisen kanssa. Tämän ajattelisi olevan päivänselvää, mutta unohtuu monelta. Liukuportaissa seistään aina oikealla puolella!

Sillä vaikka sinulla ei olisi kiire, niin jollakin muulla voi olla. Siksi vasen puoli jätetään tyhjäksi, jotta sitä pitkin pääsee nopeammin ylös. Jos tämä kirjoittamaton sääntö pääsee unohtumaan ja tukit kasseinesi liukuportaat koko leveydeltä, niin älä herran tähden ainakaan pyörittele silmiäsi, jos joku takaa tuleva pyytää väistämään. Liukuportaiden valloittaja on tällöin toiminut väärin.

Älä tupsahda vieraisille ilmoittamatta

Vielä 30 vuotta sitten oli ihan arkipäiväistä, että tuttavien ja sukulaisten luo tupsahdettiin kylään ilmoittamatta. Se oli ajan tapa ja täysin normaalia. Mutta ajat muuttuu. Vain siinä tapauksessa, että välillänne on jokin sanaton tai sanallinen sopimus siitä, että kylään voi tulla koska tahansa, ovat yllätysvierailut hyväksyttäviä. Muussa tapauksessa älä tuppaudu kylään ilmoittamatta!

Kaikilla on jatkuvasti puhelin kourassa, joten pikainen soitto tai tekstari riittää: Onko paha paikka? Voisiko tulla käymään? Pieni varoitus antaa mahdollisuuden tehdä vaikka pikasiivouksen tai hankkia jotain tarjottavaa, koska kenellä muka nykypäivänä on kaapissa niin sanottua vierasvaraa?

Ja jos toinen osapuoli on kiireinen tai kyläily ei juuri silloin passaa, niin siitä ei saa ottaa itseensä. Toisella voi olla töitä, harrastuksia tai sitten rentouttava koti-ilta ja harvinainen mahdollisuus maata sohvalla ja tuijottaa televisiota. Oli syy mikä tahansa, niin se on oikea syy, koska kyseessä on hänen kotinsa. Ei pidä olettaa, että toinen on mielissään omien suunnitelmiensa kariutumisesta, jotta pääsee isännöimään tai emännöimään juuri sinua.

Advertisement

Syntymäpäiväsi on erityinen päivä muillekin

Otetaan listan loppuun tällainen mukava kirjoittamaton sääntö, joka ei välttämättä monellakaan ole tullut mieleen.

Kun seuraavan kerran suunnittelet syntymäpäiväkekkereitä tai sitä, miten merkkipäivääsi muuten viettäisit, niin älä unohda vanhempiasi. Kyllä, kyseessä on sinun synttärisi, mutta päivä on erityinen myös niille, jotka ovat sinut saattaneet maailmaan.

Muista siis pyhittää juhlinnasta edes pieni hetki henkilölle, jonka sisällä olet mahdollisesti kasvanut yhdeksän kuukauden ajan ja joka tavalla tai toisella on sinut synnyttänyt. Ja oli kyse biologiasta tai ei, niin syntymäpäiväsi – se ensimmäinen – mullisti vanhempiesi elämän. Toivottavasti hyvällä tavalla 😉

🤷‍♀️ Kerro kommenttikentissä ⬇️⬇️ tai somekanavissamme, tuleeko mieleesi muita kirjoittamattomia sääntöjä, joita toivoisit kanssaihmisten noudattavan. Ja saiko joku tämän listan kohdista sinut sanomaan ääneen AAMEN!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat

Exit mobile version