Elämäntapa

Top 10 maailman tulisimmat chilit ja muita polttavia chilifaktoja

Julkaistu

Nyt on luvassa poltetta, kyyneleitä ja hikoilua, kun listataan maailman tulisimmat chilit! Lisämaustetta tuliselle listalle antavat mukaan ripotellut chilifaktat.

Chilien laittaminen tulisuusjärjestykseen ei ole niin yksinkertainen homma kuin voisi kuvitella. Ensinnäkin, samankin lajikkeen sisällä on suurta vaihtelua kasvista riippuen ja jopa saman kasvin eri hedelmien tulisuudessa voi olla huomattava ero. Toiseksi, jokainen ihminen kokee tulisuuden eri tavalla. Mikä on minulle tulista, ei välttämättä polta sinun suussasi yhtään – eivätkä aistit välttämättä välitä tippaakaan virallisista asteikoista. Tulisuutta ilmaisevalla Scovillen asteikolla matalammalla oleva chili voi maistua juuri sinulle tulisemmalta kuin paljon korkeammalla oleva.

Listafriikki keräsi tietoa useilta chileihin erikoistuneilta sivustoilta, joilla listaukset vaihtelivat yllättävän paljon. Mutta tälle listalle päätyneet chililajikkeet olivat useimmiten mainittuina, joten vertailun pohjalta muotoutui tällainen kärkikymmenikkö. Tässä ovat top 10 maailman tulisimmat chilit.

10. Naga Viper – 1 382 118 SHU

Mitä saadaan, kun risteytetään järjettömän tulisia chilejä? No tuloksena on tietenkin entistä tulisempi lajike.

Vuonna 2011 pikaisesti maailman tulisimpana chilinä käväissyt Naga Viper on sekoitus myöhemmin listalla vastaantulevia Trinidad Moruga Scorpionia ja Naga Morichia. Nämä ”emolajikkeet” olivat Naga Viperin kehitystyön alkaessa miedompia lajikkeita, mutta kummatkin ovat vuosien mittaan jalostettu entistä polttavammiksi, joten ne ovat paahtaneet jälkikasvustaan ohi.

Naga Viperissa on hitaasti liekkiin leimahtava polte ja infernaalinen tulisuus. Näiden kahden ominaisuuden petollinen yhdistelmä voi yllättää syöjän: alkuun tulisuutta ei maista, mutta kun se saavuttaa hermosolujen reseptorit, on polte monelle kestämätön.

Advertisement

Naga Viperin, jonka nimen jälkimmäinen osa tarkoittaa kyykäärmettä, tulisuuden on korkeimmillaan mitattu olevan 1 382 118 scovilleä, joten poltetta on ihan riittävästi. Kyyneliä silmiin nostattavalla tulisuudellaan se on kuitenkin vasta tämän listan sijalla 10.

Chilifakta: Chilien tulisuus ilmoitetaan Scovillen asteikolla. Sen kehitti apteekkari Wilbur Scoville 1910-luvun alussa. Scovillen asteikolla mitataan tulisuutta laimentamalla murskattua chiliä sokerivedellä. Kun testiraatiin kuuluvat henkilöt eivät enää aisti tulisuutta, osoittaa lisätyn sokeriveden määrä suhteessa chiliin suoraan Scoville-asteet, SHU (Scoville Heat Unit). Tavallisessa paprikassa tulisuutta aiheuttavia yhdisteitä ei ole, joten sen Scoville-aste on 0.

Tabasco-maustekastikkeen tulisuus on enimmillään 5000 SHU eli sitä täytyy laimentaa alkuperäiseen ainetilavuuteen verrattuna 5000 kertaa ennen kuin tulisuutta ei enää havaitse.

Nykyisin tulisuus määritetään korkean erotuskyvyn nestekromatografialla.

9. Trinidad Scorpion Butch T – 1 437 600 SHU

Vuosi 2011 tunnetaan chilipiireissä tulisuuden ennätysten lyönnistä. Trinidad Scorpion Butch T oli yksi niistä lajikkeista, jotka pitivät tuona vuonna hallussaan maailman tulisimman chilin titteliä.

Trinidad Scorpion Butch T -lajike on australialaisen chiliviljelijä Neil Smithin luomus. Smith itse uskoo lajikkeensa tulisuuden johtuvan kasvualustasta. Salaisuus on hänen mukaansa maaperän lannoittaminen matofarmin jätevedellä. Oli syy mikä tahansa, niin Trinidad Scorpion Butch T todella on tulinen – sen on sanottu polttavan samalla tavalla kuin nielisi 1000 aurinkoa.

Advertisement

Chilifakta: Chilin tulisuuden aiheuttavat rasvaliukoiset kapsaisinoidit, joita luonnossa tunnetaan yli 20 erilaista. Kapsaisinoideista tunnetuin on kapsaisiini, jonka vaikutuksesta usein puhutaankin, kun aiheena on chilien tulisuus. Kapsaisinoidit ovat todennäköisesti puolustuskeino kasvinsyöjiä vastaan, sillä ne aiheuttavat polttavaa tunnetta nimenomaan nisäkkäiden kudoksissa. Lintuja chilien polte ei hetkauta, mutta siivekkäät ovatkin kasville elintärkeitä siementen levittäjiä.

8. 7 Pot Primo – 1 473 480 SHU

Yhdysvaltain Louisianassa asuva hortonomi Troy Primeaux ryhtyi vuonna 2005 risteyttämään Naga Morich- ja Trinidad 7 Pot -chilejä. Trinidad 7 Pot -chilistä on jalostettu lukuisia supertulisia lajikkeita, jotka kaikki jakavat yhteisen 7 Pot -nimen. Nimi viittaa siihen, että yksi chilipalko riittää tuomaan tulisuutta seitsemään kattilalliseen ruokaa. Maun kuvaillaan olevan kukkainen ja sitruksinen, mutta nämä hennot vivahteet jäävät nopeasti pelkän poltteen alle.

7 Pot Primossa on skorpionin piikkiä muistuttava kärki, mikä antaa esimakua sen polttavuudesta. Myös sen tulipunainen ja ryppyinen pinta kertovat maistamattakin, että tämän chilin myötä suussa lyövät helvetin lieskat.

Chilifakta: Ihmisen kehossa chilin tulisuuden aiheuttava kapsaisiini sitoutuu TRPV1-resptoreihin, jotka välittävät aivoille tiedon ärsykkeestä. Nämä reseptorit ovat samoja, jotka aktivoituvat lämmöstä ja hankauksesta, joten kapsaisiini huijaa aivoja luulemaan, että chili aiheuttaa mehevän palovamman. Fyysisesti palamista ei kuitenkaan tapahdu, vaikka tulinen chili siltä tuntuisikin.

7. Naga Morich – 1 500 000 SHU

Alunperin Bangladeshista peräisin olevan Naga Morich -chilin makua kuvaillaan hedelmäisen herkulliseksi. Tulisuus iskee verrattain hitaasti, mutta voimistuu infernaaliseksi poltteeksi. Aluksi syöjä voi kuvitella olevansa turvassa ja kestävänsä hyvin yhden maailman tulisimman chilin poltetta, mutta sitten se iskee kuin salama kirkkaalta taivaalta ja kovinkin uhoaja saa pyyhkiä hikeä, räkää ja kyyneleitä.

Intiassa ja Bangladeshissa ei ole mitenkään harvinaista, että Naga Morichia nautitaan lisukkeena sellaisenaan. Usein se on kuitenkin miedompi vihreä hedelmä, joka ei ole vielä saavuttanut täyttä kypsyyttä ja tulisuutta. Mutta silti – näin tulisen chilin syöminen raakana saisi tottumattoman varmasti katumaan tilaustaan… ja tuskan liekkien lyödessä myös syntymäänsä.

Advertisement

Naga Morich piti pitkään hallussaan maailman tulisimman chilin titteliä, mutta vuonna 2011 se joutui luovuttamaan valtikkansa vieläkin vahvemmille lajikkeille. Älä kuitenkaan hämäänny: Naga Morich on jopa 600-kertaisesti tulisempi kuin kivasti makua tuova jalapeño.

Chilifakta: Supertulisia chilejä käyttäessä on hyvä pitää mielessä, että skaalan rajuimmassa päässä pyöritään samoissa lukemissa kuin pippurisumutteet – ärsytys on siis taattu. Ruokaa laittaessa on hyvä pitää kumihanskoja ja mahdollisesti suojata koko käsivarret. Suojalasien käyttöä suositellaan myös, koska kukaan tuskin haluaa kapsaisiinia silmään.

Puhdas kapsaisiini on 16 000 000 Scovillen asteikolla, mutta onneksi se on teollista tuotantoa, eikä sellaista pääse chilistä ruiskahtamaan.

6. Dorset Naga – 1 598 227 SHU

Dorset Naga on pidemmälle jalostettu ja tulisempi versio äskeisessä kohdassa mainitusta Naga Morichista. Monet chiliasiantuntijat ovat sitä mieltä, että kyseessä on yksi ja sama lajike, koska Dorset Nagan kehitystyössä ei ole käytetty mitään muuta lajiketta kuin Naga Morichia. Toisaalta kumpikin on itsenäisesti saavuttanut tunnettavuutta ja suosiota, joten usein ne lasketaan kahdeksi erilliseksi lajikkeeksi.

Englantilaiset chiliviljelijät Joy ja Michael Michaud ovat Dorset Nagan takana. He kasvattivat ensin Naga Morichia, jota erityisesti Englannin bangladeshilainen yhteisö käytti paljon. Vuosien valintajalostuksella he saivat aikaan tulisemman lajikkeen ja nimesivät sen asuinpaikkansa Dorsetin mukaan Dorset Nagaksi.

Chilifakta: Jos chili polttaa suussa, niin älä missään nimessä pahenna tilannetta vettä hörppäämällä, sillä rasvaliukoinen kapsaisiini hylkii vettä. Paras vaihtoehto on maito, joka hienoisella happamuudellaan hajottaa kapsaisiinia ja muodostaa suuhun viilentävän kalvon. Jäätelö ja jogurtti tuovat myös helpotuksen. Kirvelevät sormetkin voi upottaa maitotaloustuotteisiin tai vaihtoehtoisesti happamaan sitrusmehuun.

Advertisement

5. 7 Pot Douglah – 1 853 936 SHU


Trinidad on mitä ilmeisimmin tulisten chilien luvattu maa, sillä sieltä on peräisin useampikin tämän listan polttava paprika.Yksi niistä on 7 Pot Douglah, jonka korkein mitattu tulisuus on ollut 1 853 936 Scovillen asteikolla. Sen pinta on näppyläinen ja se on väriltään syvän tummanruskea.

Kuten useimmat supertuliset chilit, niin myös 7 Pot Douglah on maultaan hedelmäinen. Sen maku on myös pähkinäinen ja hyvällä tavalla maanläheinen, mutta kovin kauaa näitä aromeita ei kuitenkaan ehdi maistella. Polte nimittäin iskee nopeasti ja viipyy suussa pitkään.

Syvän pähkinäinen maku sopii hyvin patoihin ja keittoihin, mutta pientä satsia ei yhdellä chilipalolla kannata lähteä maustamaan. 7 Pot Douglah on nimensä mukaan yksi niistä chililajikkeista, joiden sanotaan riittävän maustamaan seitsemän kattilallista.

Sitten laitetaan viimeinen vaihde silmään ja nostetaan listan lämpötila uuteen miljoonalukuun.

4. Komodo Dragon – 2 000 000 SHU

Komodo Dragon on englantilaisen Salvatore Genovesen luomus. Genovesen perhe oli jo sukupolvien ajan viljellyt chilejä Englannin Blunhamissa, mutta Salvatore halusi viedä homman pidemmälle. Hänen haaveenaan oli olla Ison-Britannian ensimmäinen kaupallinen chilin viljelijä. Haave on toteutunut ja siinä sivussa mies on kehittänyt yhden maailman tulisimmista chileistä.

Komodo Dragon kehitettiin vuonna 2015 ja se päätyi heti myyntiin kauppajätti Tescon myymälöihin. Tescon chilien sisäänostajan Eleanor Mansellin mukaan Komodo Dragonista tuli jo samana vuonna kauppaketjun myydyin chili – liekö syynä se, että kaikki halusivat kokeilla yhtä maailman tulisimmista chileistä!?

Advertisement

Ihan joka kodin arkiruokaan keskimäärin 1,4 miljoonan SHU:n Komodo Dragon ei kuitenkaan sovi. Ja auta armias, jos omalle kohdalle sattuu kahden miljoonan huippuhedelmä. Siihen on hyvä syy, että Komodo Dragon on yksi ainoista tämän listan chililajikkeista, joita myydään tavallisessa ruokakaupassa.

Mansell kuvailee chiliä näin: ”Ensin maistuu upea, mausteinen hedelmäisyys, mutta noin 10 sekuntia myöhemmin tämän pienen paholaisen mahti iskee ja saa koko suun leimahtamaan”. Sekä Mansellin että viljelijä Genovesen mukaan Komodo Dragon sopii lähinnä kokeneille tulisen ruoan ystäville ja noviisien on syytä pitää viilentävää maitoa tai jogurttia käden ulottuvilla.

Chilifakta: Luonnostaan punahiuksiset ihmiset kestävät tutkimusten mukaan kapsaisiinin poltetta paremmin kuin muut.

3. Chocolate Bhutlah – 2 000 000 SHU

Nimen ei kannata antaa hämätä: Chocolate Bhutlahissa ei ole mitään muuta pehmeän suklaista kuin väri. Tämä herkullisen ruskea chili on saatu aikaa risteyttämällä jo edellä mainittuja Douglah-chilejä sekä monen tuntemaa Bhut Jolokia, joka piti vielä vuonna 2006 hallussaan maailman tulisimman chilin titteliä, mutta ”vain” hieman reilun miljoonan scovillen tulisuudellaan se on päihitetty lukuisia kertoja.

Chocolate Bhutlah tarjoaa makupaletille aluksi hedelmäisiä ja jopa kukkaisia vivahteita, mutta kuten muutkin tämän kaliiberin chilit, niin Chocolate Bhutlahin turruttaa liiaksi syötynä kielen ja kurkun. Siinä ei sitten hetkeen maistellakaan enää mitään.

Vaikka Chocolate Bhutlahin edelle maailman tulisimmat chilit -listalla kiilaa vielä kaksi polttavaa lajiketta, niin monen maistelijan mielestä tämä pronssisijalla oleva sähikäinen on tulisempi kuin kaksi seuraavaa.

Advertisement

Chilifakta: Mausteisen ruoan syöminen kuumalla säällä kuulostaa järjettömältä. Miksi kukaan kaipaisi sisäistä chilin poltetta, kun aurinko paahtaa läkähdyttävän kuumana? Mutta chili kuitenkin viilentää! Kuten olemme jo oppineet, niin kapsaisiini stimuloi lämpöreseptoreita, mihin aivot vastaavat hikoilua kiihdyttämällä. Ja hikoiluhan viilentää kehoa. Maailman tulisimpia chilejä käytetäänkin paljon muun muassa Intiassa ja Karibialla – eli niillä alueilla, joissa lämmöstä ei ole puutetta.

2. Trinidad Moruga Scorpion – 2 009 231 SHU

New Mexicon osavaltion yliopistossa, Yhdysvalloissa, toimii jokaisen tulisen ruoan ystävän unelmien tutkimuslaitos: chili-instituutti. Instituutin vuonna 2012 tekemien puolueettomien testien mukaan maailman tulisin chili on Trinidad Moruga Scorpion – keskimäärin se on 1,2 miljoonaa SHU:ta ja tulisimmissa marjoissa mentiin yli kahden miljoonan. Taju meinaa lähteä pelkästä ajatuksesta. Trininidad Moruga Scorpion on kehitetty nimensä mukaisesti Morugan kylässä, Trinidad ja Tobagossa.

Chiliasiantuntijoiden mukaan Trinidad Moruga Scorpionissa on hennon hedelmäinen maku, jota ehtii mahdollisesti jopa hieman maistaa ennen kuin polttelu alkaa. Tämän chilin kohdalla tulisuus iskee salakavalan hitaasti: voi kulua jopa 45 sekuntia, että polte rupeaa tuntumaan. Noiden petollisten sekuntien ajan maistaja voi virheellisesti kuvitella, että eihän tässä ole yhtään potkua – yksi maailman tulisimmista chileistä vai!? Sitten tulevat helvetin lieskat, jotka sulattavat suun ja koko kasvot siinä samalla.

Vaikka chilin vahvimmat osat ovat useimmiten hedelmän sisällä, ovat maailman tulisimmat chilit sen verran polttavaa tavaraa, että niitä ei kannata edes pinnalta koskettaa paljain käsin.

Chilifakta: Chili koukuttaa! Kapsaisiini aiheuttaa kipua ja poltetta – se jo tiedetään–, mutta samalla aivoissa vapautuu myös mielihyvää tuottavaa ja kipua lievittävää endorfiinia. Tuo hyvänolontunne on syypää siihen, että chileihin voi syntyä riippuvuus.

1. Carolina Reaper – 2 200 000 SHU

Nimikin sen kertoo: Carolina Reaper iskee kuin viikatemies. Guinness World Recordsin mukaan Carolina Reaper on maailman tulisin chili.

Carolina Reaper näyttääkin uhkaavalta, sillä hedelmän pitkä ”pistin” on päivänselvä varoitus: ”Pysy kaukana, minä olen vaarallinen!”.

Advertisement

”Viikatemies” on vienyt chilinsyöntikisoihin ja erilaisiin haasteisiin osallistuneita sairaalaan asti, kun aivojen verisuonet ovat jääneet jatkuvaan supistuneeseen tilaan aiheuttaen hirvittävää päänsärkyä. Hengenvaarallinen maailman tulisin chili on niille, jotka kärsivät sydänvaivoista, sillä kapsaisiini voi aiheuttaa herkimmille rytmihäiriöitä ja hengenahdistusta.

Carolina Reaperin on jalostanut huipputulisista chililajikkeistaan tunnettu Ed Currie, joka asuu Yhdysvaltojen Etelä-Carolinan osavaltiossa. Kasvihuoneessaan Currie risteyttää maailman tulisimpia chilejä tavoitteenaan luoda aina vain polttavampia lajikkeita. Carolina Reaperin Currie sai aikaan risteyttämällä Naga Viperin ja Habaneron.

Listan 10. sijalla ollut Naga Viper oli aiemmin maailman tulisin chili ja Habanero on suomalaisillekin tuttu, erittäin tulinen chililajike. ”Erittäin tulinen” on 100 000 – 350 000 scovilleä, joten tässä porukassa habanero on kuin viileän raikas makupaletin puhdistaja.

Elokuussa 2017 Currien kruununjalokivi Carolina Reaper julistettiin maailman tulisimmaksi chiliksi ja Guinness World Recordsin mukaan tulisuus on keskimäärin 1 641 183 SHU. Toki ennätystehtailussa kävi niin, että tämä hikikarpaloita nostattava chili peittosi itsensä, sillä ennätys oli jo aiemminkin Carolina Reaperin hallussa, 1 569 383 scovillellä.

Eteläcarolinalaisen Winthrop-ylipiston tekemän virallisen ja tarkkaan valvotun testin mukaan kaikkein vahvimman yksittäisen hedelmän mitattiin olevan 2,2 miljoonaa Scovillen asteikolla.

Advertisement

Onko Carolina Reaperia tulisempaa?

Virallinen vastaus on, että ei ole. Aina silloin tällöin uutisoidaan uusista super-hyper-ekstratulisista chileistä, mutta niitä ei ole virallisesti ja puolueettomilla testeillä vahvistettu.

Siksi esimerkiksi Carolina Reaperin kehittäneen Ed Currien luomus Pepper X jäi pois listaukselta. Currien mukaan monen eri lajikkeen risteymänä syntyneen Pepper X -chilin keskimääräinen tulisuus kohoaa yli kahteen miljoonaan Scovillen asteikolla ja tulisimmat yksilöt ovat olleet 3,18 miljoonaa SHU:ta. Eli parhaimmillaan ja pahimmillaan tuplasti tulisempi kuin Carolina Reaper.

Toinen mainitsemisen arvoinen, mutta vahvistamaton chililajike on Dragon’s Breath 2,48 miljoonalla SHU:lla. Tämä lohikäärmeen henkäys syntyi brittiläisen chiliviljelijän Neal Pricen ja Nottingham Trent -yliopiston yhteistyönä. Monien mielestä koko Dragon’s Breath on myytti, jolla haettiin julkisuutta. Ainakaan sitä ei ole tuotu kaupalliseen levitykseen, mutta silti legenda elää.

Mutta kuten jo aiemmin mainittiin, niin näiden viimeisimpänä mainittujen chililajikkeiden tulisuutta ei ole virallisesti mitattu ja varmistettu, joten ”Carolinan Viikatemies” pitäköön paikkansa maailman tulisimpana chilinä.

Lue myös:

Advertisement

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat

Exit mobile version