Oudoimmat

10 optista harhaa, joilla saa silmät sekaisin ja pään pyörälle

Julkaistu

Ihmisen silmät ja aivot huijaavat usein meitä kantajiaan. Ne saavat meidät näkemään optisia harhoja, jotka hämmentävät ja ärsyttävät nokkeluudellaan. 

Miksi optiset harhat sitten ärsyttäisivät? No tietenkin sen takia, kun niitä on niin vaikea käsittää. Vaikka joku kuinka selittäisi, kuinka illuusio muodostuu, ja miksi me näemme jotain niinkuin näemme, ei se auta turhautumiseen. 

Mutta jos siitä pääsee yli, niin ovathan nämä aika upeita. Ja miten helposti meidän havainnointiamme voikin huijata! 

Listafriikki valitsi listalle optisia harhoja, jotka tosiaan venyttävät käsityskyvyn rajoja.

Munkerin illuusio

Nopeasti katsoen kuvassa voi nähdä kahta eri sävyä olevia pinkkejä ruutuja. Mutta kaikki ovat oikeasti täysin samanvärisiä. Harha katoaa, kun lähekkäin olevia ruutuja katsoo oikein läheltä, joten ei muuta kuin nenä kiinni näyttöön.

Harha johtuu siitä, että värien havainnointi muuttuu niitä ympäröivien alueiden värien mukaan. Saksalainen Hans Munker oli ensimmäinen, joka vuonna 1970 loi tällaisen optisen illuusion. Hän teki sen opinnäytetyössään, ja monet ovat erilaisin variaatioin seuranneet perässä, kuten listamme seuraava kohta osoittaa. 

Advertisement

Konfetti-illuusio

Konfetti-illuusio on suhteellisen tuore harha, jonka on kehittänyt David Novick, Texasin yliopiston professori. Kuvassa näyttää olevan neljää eri väriä olevia ympyröitä, mutta todellisuudessa kaikki ovat samanvärisiä.

Shakkilauta-illuusio

Kuvassa näet shakkilaudan, johon vihreä sylinteri luo varjon. Normaaliin shakkilautaan verrattuna ruudukko ei ole mustavalkoinen, vaan ruudut ovat harmaan eri sävyjä. Tarkastele lähemmin ruutuja A ja B.

B-ruutu on paljon A:ta vaaleampi, eikö totta? Todellisuudessa ne ovat täysin samanväriset!  

Professori Edward H. Adelson Massachusettsin teknillisestä korkeakoulusta kehitti tämän optisen illuusion vuonna 1995. Ihmisen näköjärjestelmä yrittää automaattisesti määritellä, mihin varjo muodostuu ja miten se vaikuttaa väreihin. Lisäksi illuusiota lisää se, että A-ruutu on vaaleiden ruutujen ympäröimä ja B tummien. 

Jos et usko, niin käy katsomassa todiste Adelsonin kotisivuilta. Tai jos sekään ei vakuuta, niin printtaa värillinen kuva ja leikkaa ruudut vertailtavaksi. Ja jos ei ole printteriä, niin tee kuten Listafriikki: leikkaa sopivan paksuisia paperisuikaleita ja asettele ne ruutujen ympärille läppärin näytöllä. Toimii!

Onttojen kasvojen illuusio

Advertisement

Onttojen kasvojen illuusio on yksi mielenkiintoisimmista optisista harhoista. Siinä aivomme muuttavat koveran kasvokuvan kuperaksi, eikä siitä havainnosta pääse irti, vaikka miten asian tiedostaisi ja yrittäisi nähdä eri lailla. 

Ihmisellä on luontainen taipumus nähdä ja tulkita kasvot kuperina. Ilmiö ei ole aivan niin voimakas, kun kasvot ovat ylösalaisin, mikä viittaa hyvin voimakkaaseen ja alkukantaiseen oman lajin kasvojen havainnointiin.

Hannoverin lääketieteellisessä yliopistossa vuonna 2009 tehdyn tutkimuksen mukaan skitsofreniaa sairastavat ihmiset eivät lankea tähän harhaan, joten he näkevät muun muassa ylläolevan videon Einsteinin kasvot onttoina. Eli sellaisina kuin ne esimerkissä oikeasti ovat. 

VAROITUS: Älä tee lääketieteellisiä johtopäätöksiä, jos tämä illuusio ei sinulle avaudu.

Fraserin spiraali-illuusio

James Fraserin jo vuonna 1908 kehittämä optinen harha saa pitkällä tuijottamisella silmät kieroon. 

Keksijänsä mukaan nimetty harha tunnetaan myös valespiraalina, sillä kuva ei, listan aiheesta päätellen, ole sitä miltä se näyttää.

Advertisement

Kuvio muodostuu useista samankeskisistä ympyröistä, mikä on helppo todistaa kuljettamalla sormea jotain kaarta pitkin. Älä katso liian kauan, ettet tule hypnotisoiduksi tai pahoinvoivaksi.

Pyörivät renkaat

Tuijota kuvan keskellä olevaa mustaa pistettä. Ala sitten liikuttaa päätäsi edestakaisin, lähemmäs ja kauemmas näytöltä. Pidä katse pisteessä. Renkaat vaikuttavat lähtevän liikkumaan vastakkaisiin suuntiin.

Suosittelen testaamaan tätä kotona tai jossain muussa turvallisessa ympäristössä, jossa kukaan ei katso tuomiten liikehdintääsi. 

Ebbinghausin illuusio

Tämä on hyvin klassinen optinen harha. Oranssit ympyrät ovat aivan selvästi erikokoisia, mutta niin kuin jo ehkä arvasit, niin taas on katsojaa huijattu. Syyllisiä tähän sekoiluun ovat valkoiset ympyrät, jotka vaikuttavat siihen, miltä oranssit näyttävät. 

Ebbinghausin illuusiota voi todistaa oikeassa elämässäkin silloin, kun Kuu tai Aurinko on lähellä horisonttia. Ilmiötä on selitetty sillä, että lähellä maanpinnan kiintokohtia kappale näyttää suuremmalta kuin taivaalla, jossa sitä ympäröi valtava tyhjyys.

Kahvilan seinä -illuusio

Tohtori Richard Gregoryn luomalla optisella harhalla on hauska syntytarina. Bristolissa, Englannissa, on pieni kahvila, jonka tiiliseinässä Gregory huomasi mielenkiintoisen ilmiön. Tummia ja vaaleita tiiliä oli ladottu siten, että ne vaikuttivat olevan vinossa.

Gregory kehitti seinän perusteella tämän optisen illuusion, jossa vaakaan kulkevat viivat vaikuttavat nousevan tai laskevan. Todellisuudessa kaikki vaakasuorat viivat kulkevat suoraan ja samalla etäisyydellä viereiseen nähden.

Jos et usko, niin ota viivoitin esiin. Tämä on taas yksi niistä, joka ei tuijottamalla ratkea.

Advertisement

Neckerin kuutio

Neckerin kuutio on hyvin yksinkertainen, mutta sitäkin nerokkaampi illuusio. Sen kehitti jo vuonna 1832 sveitsiläinen kristallografi Louis Albert Necker. Oikeastihan kuvassa ei ole mitään muuta kuin mustia viivoja, mutta me näemme sen kuutiona. Ja koska kuviossa ei ole minkäänlaisia merkkejä eri syvyyksistä, voi kuution nähdä kahdella eri tavalla. 

Useimmat näkevät alemman neliön ”etuseinänä”, mutta kun saat kerran hahmotettua ”takaseinän” eteen, niin voit näppärästi vaihdella kolmiulotteista kuvaa, jonka aivosi ovat luoneet tyhjästä. 

Listan viimeinen illuusio on pidemmälle viety esimerkki Neckerin kuutiosta.

Pyörivä ballerina

Pyörivä ballerina on japanilaisen Nobuyuki Kayahara vuonna 2003 kehittämä optinen harha. Naisen voi nähdä pyörivän joko myötä- tai vastapäivään. Suuntaa voi myös vaihdella.

Advertisement

Tutkimusten mukaan kaksi kolmesta näkee siluetin pyörivän kellonsuuntaan. Monille on hankalaa saada nainen muuttamaan pyörimissuuntaansa, mutta kun sen kerran saa toimimaan, niin jatkossa sen pitäisi onnistua silmänräpäyksessä. 

Jos tuntuu hankalalta, niin katso videota muutaman metrin etäisyydeltä.

Lue myös:

Suosituimmat

Exit mobile version