Oudot uutiset

Tutkimus: Tekoäly päihittää ihmisen pariterapeuttina!

Julkaistu

Listafriikin oudoimmissa uutisissa tutustutaan tuoreeseen tutkimukseen, jossa vertailtiin ChatGPT:n ja psykoterapeutin suoriutumista pariterapeuttina. Tekoäly vaikutti päihittävän ihmisterapeutin.

Yhteyden meihin saat somekanavissamme, ota Listafriikki myös seurantaan:

https://www.tiktok.com/@listafriikki
https://www.instagram.com/listafriikkicom/
https://twitter.com/listafriikki
https://www.facebook.com/listafriikki

Tekoäly vastaan psykoterapeutti

Tuoreen tutkimuksen mukaan parisuhdeongelmiin apua hakevat pariskunnat saavat yhtä hyvää tukea tekoälyltä kuin ihmisterapeutiltaPLOS Mental Health -lehdessä julkaistun tutkimuksen tulokset kertovat jopa siitä, että tekoäly koettiin jossain määrin parempana apuna.

Yhdysvaltalaistutkimuksessa luotiin erilaisia tilanteita, joissa pariskunnat saattaisivat hakeutua terapeutin pakeille; esimerkiksi yhdessä tilanteessa toinen osapuoli vähätteli puolisonsa masennusta. Sitten nämä eri tilanteissa olevat pariskunnat hakivat apua sekä tekoälyyn perustuvalta ChatGPT-keskustelubotilta, että kokeneilta psykoterapeuteilta.

Advertisement

Tutkimuksen tässä vaiheessa osallisena ei ollut varsinaisia pariskuntia, vaan tutkimusryhmä loi keinotekoiset tilanteet, joihin nämä kaksi vertailussa ollutta tahoa sitten antoivat neuvoja sekä tajosivat avaimia ongelmien ratkaisuun.

Tutkimuksen seuraavassa vaiheessa mukaan astui 830 osallistujaa – noin puolet naisia ja puolet miehiä, joiden keski-ikä oli 45 vuotta, ja joista suurin osa oli parisuhteessa. Osallistujat saivat sattumanvaraisesti arvioitavakseen joko ihmisterapeutin tai tekoälyn vastaukset ongelmatilanteisiin. Tehtävänä oli selvittää, miten helppoa terapeutin ja tekoälyn vastauksen erottaminen oli.

Ja kuten jo ehkä arvata saattaa, tehtävä ei ollut helppo. Osallistujat arvasivat oikein terapeutin kohdalla 56,1% kerroista ja ChatGPT:n kohdalla 51,2% kerroista. Ihmisen ja tekoälyn vastauksia oli siis hyvin hankala erottaa toisistaan.

ChatGPT koettiin parempana

Mutta ei siinä vielä kaikki. Jos ihmisen vastausta ei voinut helposti erottaa botin tuottamasta vastauksesta, niin suurin osa osallistujista piti ChatGPT:n lähestymistapaa ja kokemusta parempana.

Vastauksia arviotiin viidellä eri osa-alueella: oliko vastaaja ymmärtänyt puhujaa, osoittiko vastaaja empatiaa, oliko kommunikointi sellaista kuin terapiassa kuuluu olla, sopiko vastaus erilaisen kulttuurillisen taustan omaaville ihmisille, ja oliko vastaus sellainen, jonka pätevä terapeutti voisi antaa.

Advertisement

ChatGPT koettiin parempana erityisesti puhujan ymmärtämisen, empatian osoittamisen ja kulttuurillisten erojen huomioinnissa.

Gabe Hatchin johtama tutkimusryhmä, joka koostui psykologeista ja psykiatreista, ei ole kuitenkaan tulosten perusteella ehdottamassa, että ChatGPT voisi korvata ihmisterapeutit. Tutkimuksessa kuitenkin sanotaan tulosten viittaavaan alustavasti siihen, että ChatGPT:ssä on potentiaalia psykoterapeuttisten prosessien kehittämisessä. Erityisesti sen uskotaan tulevaisuudessa olevan toimiva keino testata ja luoda uusia lähestymis- ja työtapoja.

Jo vuosien ajan tekoälyn käyttäminen terapiassa on herättänyt keskustelua mielenterveysalalla ja nyt se alkaa olla täyttä todellisuutta. Vastaan ei kannata taistella ja nähdä tekoälyä vain uhkana, vaan ennemminkin valjastaa se hyötykäyttöön ja ottaa kaikki mahdollinen apu irti.

Teknologian käyttöä apukeinona kannattava psykologi Jessica Jackson kommentoi jo vuonna 2023 American Psychological Association -julkaisussa, että terapeutteja ei ole tarpeeksi vastaamaan kysyntään. Ja toisaalta Jackson nosti esille myös erilaisen näkökulman: ”Terapia sopii kaikille, mutta kaikki eivät sitä tarvitse. Keskustelubotti voisi täyttää tässä tietynlaisen lokeron.

Jacksonin mukaan tekoäly voisi auttaa esimerkiksi uniongelmista tai ahdistuksesta kärsiviä. Jos ihmisellä on sosiaalisten tilanteiden pelkoa, joka aiheuttaa ahdistuneisuutta, voi juttelu keskustelubotin kanssa olla miellyttävämpi vaihtoehto kuin ihmisen kanssa käytävä terapiaistunto.

Advertisement

Myös tuoreimman tutkimuksen kirjoittajat pitävät mahdollisena, että jossain vaiheessa tekoäly kuten ChatGPT voisi toimia pätevänä terapeuttina, mutta siinä on kuitenkin vielä monia esteitä ja eettisiä kysymyksiä.

Lue myös:

Suosituimmat

Exit mobile version