Yhteiskunta

Häpeäkauluri, terapialaukkuun sullominen ja lounas lattialla: 10 käsittämätöntä kurinpitotapausta kouluista – osa 1

Julkaistu

Jälki-istuntoa, varoitus, määräaikainen erottaminen koulusta. Siinä muutama kurinpitomenetelmä, joita Suomessa on sallittua käyttää.

Toki meilläkin on vielä joitakin vuosikymmeniä sitten voinut saada karttakepistä näpeille, mutta nykyään oppilaan fyysinen kurittaminen on lailla kiellettyä. Näin ei joka puolella maailmaa ole.

Listafriikki otti kuitenkin tällä kertaa listalleen kurinpitomenetelmiä, joissa koulut ja opettajat ovat tehneet hurjia ylilyöntejä. Häpäisy ja nolaaminen eivät ole toimivia ratkaisuja, ja osa näiden toimeenpanijoista on joutunut maksamaan teoistaan kovan hinnan – sanan jokaisessa muodossa.

Lista julkaistaan kahdessa osassa, joista tämä on ensimmäinen. Jälkimmäiset järjettömät kurinpitotapaukset ovat luvassa myöhemmin.

Terapialaukku

Terapialaukku ei sanana kuulosta kovinkaan pahalta; lähinnä joltain rauhoittavalta tekniikalta. Todellisuus on toinen.

Joulukuun 14. päivänä vuonna 2011 Yhdysvaltojen Kentuckyssa Sandra Baker meni hakemaan kolmasluokkalaista, autistista poikaansa Christopheria koulusta. Kävellessään kohti luokkahuonetta hän kuuli poikansa äänen, mutta ei kuitenkaan nähnyt ketään. Ääni tuli käytävälle jätetystä kankaisesta merimiessäkistä, jonka suuaukko oli solmittu kiinni narulla.

Advertisement

Christopher oli sullottu laukkuun, koska hän ei ollut suostunut tekemään tehtäviään.

Myöhemmin selvisi, että tuo ei ollut ensimmäinen kerta, kun Christopher tai joku muu erityislapsille suunnatun koulun oppilaista oli pistetty rangaistuksena säkkiin rauhoittumaan; tapa oli varsin paljon käytetty. Kaikki terapialaukkumenetelmää käyttäneet opettajat erotettiin kansalliseksi skandaaliksi nousseen tapauksen jälkeen.

Häpeäkauluri

Entinen eläinlääkäri Laurie Bailey-Cutkomp ikävöi ilmeisesti aiempaan työpaikkaansa, kun hän toimi floridalaisessa Zephyrhills High -lukiossa opettajana vuonna 2012.

Bailey-Cutkomp toi nimittäin luokkaansa koirilla käytettävän kaulurin, joka estää haavojen nuoleskelua ja tikkien irti repimistä. Opettaja oli päättänyt käyttää kauluria rangaistuksena huonosti käyttäytyville oppilaille. Idea oli lähtenyt tunnilla katsotusta Up – kohti korkeuksia -elokuvasta, jossa eräs koira joutuu pitämään ”häpeäkauluria”.

Vaikka Bailey-Cutkomp kertoi kaulurin pukemisen oppilaille olleen lähinnä vitsi, ei koulu ollut asiasta mielissään. Varsinkaan siinä vaiheessa, kun nolon muovikartion kaulaansa saaneista oppilaista alettiin julkaisemaan kuvia sosiaalisessa mediassa.

Opettaja vapautettiin hetkeksi tehtävistään, mutta sai lopulta palata takaisin töihin.

Advertisement

Valetanssiaiset

Vuonna 2010 mississippiläinen koulu kielsi 18-vuotiasta Constance McMilleniä tulemasta vuosittaisiin tanssiaisiin tyttöystävänsä kanssa. Constance olisi myös halunnut laittaa päälleen smokin. Hän sai kuitenkin jyrkän, kieltävän vastauksen vararehtorilta, rehtorilta, kouluvalvojalta ja jopa koululautakunnan lakimieheltä. Tyttöpari ei olisi tervetullut.

McMillen otti välittömästi yhteyttä kansalaisoikeusjärjestöön, joka puolestaan informoi koulua kiellon laittomuudesta. Koulu reagoi peruuttamalla koko tanssiaiset. Nuori nainen ei kuitenkaan jättänyt asiaa siihen, sillä hän oli hurjistunut koulun päätöksestä. McMillen haastoi koulupiirin voitokkaasti oikeuteen syrjinnästä, sillä lain mukaan hänellä oli tietenkin täysi oikeus osallistua. Korvauksia hän ei saanut, mutta niitä hän ei ollut (sillä kerralla) hakemassakaan.

Maanlaajuisen mediamylläkän kohteeksi joutunut koulu päätti kuitenkin kostaa ”röyhkeälle” McMillenille, ja kertoi tälle joidenkin oppilaiden vanhempien järjestävän korvaavan tilaisuuden, johon tytöt olisivat toki tervetulleita.

McMillen ja hänen tyttöystävänsä eivät kuitenkaan tienneet, että koulu oli vedättänyt heitä. Kun pariskunta saapui tanssiaisiin, ei paikalla ollut kuin he kaksi ja viisi oppimisvaikeuksista kärsinyttä oppilasta. Kaikki muut olivat samaan aikaan muualla järjestetyissä, varsinaisissa tanssiaisissa.

Koululautakunta ei ollut ottanut opikseen, sillä he joutuivat maksamaan McMillenille 35 000 dollaria vahingonkorvauksia julkisesta nöyryytyksestä ja syrjinnästä. Vaikka raha tuli auttamaan McMilleniä tulevissa yliopistomaksuissa, ei summa korvannut henkistä kärsimystä, jonka koulun henkilökunta ja myös koulukaverit huijauksellaan aiheuttivat.

Hiusten leikkaaminen

Vuonna 2009 milwaukeelainen Lamaya Cammon istui pulpetissaan pyöritellen juuri letitettyjä hiuksiaan. Seitsemänvuotias Cammon oli saanut letteihinsä kauniita helmiä, jotka ilmeisesti kiinnostivat enemmän kuin oppitunti.

Advertisement

Cammonin opettaja kehotti tyttöä useampaan otteeseen keskittymään ja lopettamaan leikkimisen, mutta tuloksetta. Lopulta opettaja houkutteli ekaluokkalaisen pöytänsä ääreen muka tarjotakseen karkkia, mutta ottikin käteensä sakset ja leikkasi tytöltä yhden letin pois.

Järkyttynyt Cammon rupesi itkemään ja palasi pulpettiinsa nolona, sillä koko luokka oli alkanut nauramaan. Kyseinen, nimettömänä pysynyt, opettaja sai jatkaa työssään, mutta sai pahoinpitelystä 175 dollarin sakon. Hän kertoi olleensa lopen turhautunut Cammonin poissaolevaan käytökseen, mutta pyysi tekoaan kuitenkin anteeksi. Cammonkin sai valitettavasti rangaistuksen, sillä hänet siirrettiin toiseen luokkaan, pois ystäviensä seurasta.

Lounastaminen lattialta

Vahinkoja sattuu, mutta ilmeisesti newjerseyläisessä Charles Sumner -koulussa ei saisi sattua. Vuonna 2009 eräs oppilas tiputti vahingossa kannullisen vettä ruokalan lattialle, mistä monessa paikassa oltaisiin selvitty pelkällä kuivaamisella. Koulu päätti kuitenkin rangaista koko joukkoa viidesluokkalaisia.

Oppilaat joutuivat kymmenen päivän ajan syömään lounaansa likaisella lattialla istuen, ja heitä jopa uhkailtiin rangaistuksen pidentämiselle, jos joku uskaltaisi kertoa menettelystä kotonaan. Osa lattialle määrätyistä lapsista ei ollut edes koulussa, kun minimaalinen vahinko oli päässyt käymään.

Asia kuitenkin kiiri vanhempien korviin, ja koulua vastaan nostettiin syyte. Koulun vararehtori Theresa Brown kiisti syytökset, mutta myönsi lattialla syömisen. Oikeudessa hän mainitsi syyksi jakkaroiden ja pöytien vähyyden, mikä ei tietenkään mennyt kenellekään läpi, sillä oppilaat eivät olleet saaneet käyttää lattialla edes tarjottimia, vaan ruoka oli täytynyt pitää ohuilla serveteillä.

Advertisement

Kaikki omituisen kurinpitotapauksen uhreiksi joutuneet oppilaat eivät lähteneet kanteeseen mukaan, mutta ne seitsemän, jotka kävivät vanhempiensa kanssa oikeustaisteluun, saivat vahingonkorvauksena yhteensä 500 000 dollaria.

Lue myös:

Suosituimmat

Exit mobile version